Какво точно означава фискалният пакт

Новият бюджетен пакт, подписан днес от 25 от общо 27 ръководителите от Европейския съюз на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, има за цел засилване на общата бюджетна дисциплина след дълговата криза с повсеместно въвеждане на "златното правило" за бюджетно равновесие, информира Франс прес. Ето какво предвижда то:

Златно правило

Страните се ангажират да имат балансирани бюджети или излишък в рамките на един икономически цикъл, или по-точно структурен дефицит (извън извънредни елементи и обслужване на дълга) на максимално равнище от 0.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Страните с умерен общ дълг, тоест значително под 60 процента от БВП, ще имат право на толериран структурен дефицит от 1 процент.

Автоматична корекция

Всяка държава сама ще трябва да предвиди "автоматично задействане на корекционен механизъм" в случай на голямо отклонение от тази цел, със задължението да приема мерки в определен период от време.

Вписване в конституцията по възможност

"Златното правило" ще трябва да бъде вписано "за предпочитане" в конституцията. Но това не е задължително. Ако това не стане, един законов текст ще бъде достатъчен, ако юридическата му стойност гарантира, че няма непрестанно да бъде поставян под съмнение. Германия беше принудена да се съгласи с тази отстъпка, тъй като много страни отказаха да променят конституцията си. Въпреки това Ирландия обяви, че ще подложи въпроса на референдум.

Санкции от Съда на Европейския съюз

Съдът на Европейския съюз ще проверява въвеждането на златното правило. Той ще може да бъде сезиран от една или няколко страни членки и в края на краищата да наложи глоба до 0.1 процент от БВП на страната нарушител. Германия искаше да се стигне по-далеч, като се повери на Съда на ЕС правомощието да санкционира и отклоненията от дефицитите и дълга на страните. Тя обаче беше принудена да отстъпи пред съпротивата на Франция. Но Берлин не се е отказал това да бъде въведено по-късно.

Почти автоматични санкции при прекомерни дефицити

Толерираният праг на годишните бюджетни дефицити остава 3 процента от БВП. Отклонението трябва да бъде временно. Занапред страна, която наруши това правило, по-лесно ще бъде обект на почти автоматични санкции. Тук също някои страни - Холандия, Германия, както и Европейската комисия - искаха да се отиде по-далеч, като се прилага това правило и при наблюдение на глобалното равнище на дълга.

Приложение на договора

Той беше подписан от 25 от 27-те страни от ЕС - единствено Великобритания и Чехия отказаха - и да започне да се прилага, след като дванайсет държави го ратифицират. Ирландия реши да насрочи референдум, което е твърде рисковано. Заплахата от спиране на европейските помощи в случай на отхвърляне на договора - съвсем ясно вписана в текста - обаче би трябвало да натежи при окончателния избор на ирландските гласоподаватели.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wds23355772 avatar :-?
    wds23355772
    • - 1
    • + 5

    Какви са тези "автоматични санкции", които ще се случат на страните, ако преминат # процентния дефицит? Не става много ясно!

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    До коментар [#1] от "Варненски": Глоба в размер на 0,1 % от БВП :-)

    Нередност?
Нов коментар