Насилието над жени в ЕС - по-голям проблем от разликата в заплатите

Нежният пол в Европа все още е недооценен професионално

Жените в Европейския съюз все още получават по-малко пари от мъжете за работа, изискваща едни и същи професионална квалификация, опит и умения. Според повечето европейци това е сериозен проблем, с който трябва да се заемат най-вече евроинституциите, а след тях и националните власти. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", извършено по случай Международния ден на жената.

Сред европейците цари разделение по въпроса кой е най-добрият начин да се преодолее проблемът с неравностойното заплащане на жените. Според 27% от анкетираните трябва да се улесни достъпът до всякакви работни места и за мъже, и за жени, 26% са на мнение, че трябва да се налагат наказания на фирми, които не зачитат равнопоставеността на половете, а според 24% компаниите да се задължат да осигурят прозрачност на възнагражденията.

"Вирджиния Уулф говореше за това колко е важно жената да има собствена стая. По-малко известен факт е, че тя е говорила и за нуждата жената да разполага със собствени пари. Било е вярно тогава, вярно е и сега. Във време на криза е още по-важно да обърнем внимание върху икономическата равнопоставеност", коментира Микаел Густафсон, председател на Комисията по правата на жените и равенството на половете.

Насилието е най-сериозният проблем

Без изненада повече жени, отколкото мъже смятат неравностойното заплащане за проблем. За повече от три четвърти от жените (76%) проблемът е сериозен. На същото мнение са 62% от мъжете. В същото време 35% от мъжете и 21% от жените смятат, че проблемът не е особено значителен.

За европейците най-големият проблем, свързан с неравенството между половете, е насилието над жени – 48% от анкетираните са посочили този отговор, следван от неравностойното заплащане (43%) и трафика на жени и проституцията (36%). Следват малкият процент на жените, заемащи отговорни постове в компаниите, в политиката, неравното разпределение на отговорностите в семейството между жени и мъже, както и упоритите стереотипни разбирания за ролята на нежния пол. Сборът на процентите надхвърля 100, тъй като запитаните са имали право на повече от един отговор.

Резултатите от проучването показват оптимистично отношение на европейците спрямо перспективата за равенство между половете. Около 60% са заявили, че през последните 10 години неравенството между жени и мъже е намаляло, а 12% смятат, че през този период не е настъпила промяна.

Забелязва се интересна тенденция в гледните точки по въпроса кой родител трябва да се откаже от работата си, за да гледа децата. Ако разходите за отглеждане на децата са близки до доходите на единия от родителите в семейството, независимо кой е той, според повечето анкетирани жената трябва да направи компромис с кариерата си в името на грижата за поколението.

Борбата с неравенството - задача на ЕС

Сред държавите от ЕС, в които се смята, че по-ниското възнаграждение на жените не е сериозен проблем, България заема трето място след Финландия и Естония. 72% от анкетираните българи са заявили, че неравностойното заплащане за жени не е значим проблем, а само 24% са на обратното мнение.

По-голямата част от европейците (47%) смятат, че проблемът с неравното заплащане на жените трябва да се решава на ниво европейски институции, според 38% това е задача на националните власти, а 11% са на мнение, че с проблема трябва да се справят местните и регионалните власти.

Проучването е извършено по телефона между 19 и 21 януари сред представителна извадка от 25 539 души от 27-те страни - членки на ЕС, на възраст над 15 години.  

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 4
    • + 9

    За да рзабере човек мащабите на половата дискриминация трябва да се поразходи до старите демокрации в ЕС. Имам преки наблюдения и общо взето ние сме на светлинни години пред тях по равенство наполовете (или поне бяхме, защото в последните години стана модно ученички да си хващат чичковци паричковци, а това дърпа назад...)

    Нередност?
  • 2
    jindo avatar :-|
    Jindo
    • + 5

    До коментар [#1] от "epoc":

    Преди това пък беше модерно сервитьорки и подобни да стават топ банкерки...

    Нередност?
  • 3
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • - 1
    • + 5

    В България жените също имат проблеми .Дискриминацията и сексисткото отношение се срещат все още на работното място.

    Нередност?
  • 4
    benkovski11 avatar :-|
    Бенк-Бенк
    • + 4

    "Борбата с неравенството - задача на ЕС"

    Още през 19 век,Маркс,Енгелс и всички социалисти водят борба за еманципация на жените:избирателни права,равен достъп до образование,за равен труд-равни заплати,защита на женския и детския труд и пр.
    Равенството между представителите на двата пола,трябва да се разглежда само и единствено като равенство на възможностите за социална,икономическа и политическа реализация.Като равенство,което позволява кариерно развитие само на базата на интелект,знания,умения,опи и творческа активност.Ако има проблем с неравенство трябва да се елиминират предпоставките за това.Трябва да се създават еднакви условия жените и мъжете да получават равни позиции в обществения живот на базата на конкуренция и създаване на условия за повишаване на образованието и квалификация им и развитие на управленски им опит.Същото важи и за "не-жените". Да се утвърждават на ръководни и всякакви други постове най-способните хора,независимо "мъж.жена или хермафродит".
    "Насилието е най-сериозният проблем"
    -Насилието във всичките му форми,прояви и насоченост е уродлив остатък от времената още отпреди възникването на човешкото общество и цивилизацията.Тук се третира само въпроса с насилието на жени,но същото важи и всички прояви на насилие върху над деца,възрастни,болни,социано-икономически и политически слаби хора,както и над мъже.Решаването на проблемът с насилията върху жени е част от проблемът за проявите на насилие върху всяко по-слабо човешко същество.И тук е ролята на държавата и всички обществени институции и организации,като се започне от семейството,училището,гражданските образувания,религиозните конфесии,средствата за масова информация и се стигне до Съда,прокуратурата,полицията,та чак до правителството и парламента.Е,за държави членове на ЕС това е работа на европейските институции.

    Нередност?
  • 5
    _tracia_ avatar :-|
    Tracia
    • - 4
    • + 1

    Интересен анализ, който обаче не посочва, че насилието върху жени се е увеличили през последните 20-30 години, благодарение на навлизането в ЕС на хора с по-особени културни особености и религия. Според една статистика, която ми попадна наскоро (ако ми остане време по-късно, ще потърся линка) през 50-те години в Германия е имало средно по 10-15 убийства на жени от техните съпрузи или приятели, а през 2010 г. убитите жени са били над 500. Като огромна част от тези убийства са така наречените "убийства на честта" практикувани от една много мирна религия. Така е и в цяла Европа.
    В Испания в момента се вихри скандал, заради проповядваното от имама на град Тераса, който по време на петъчните молитви в джамията насърчавал мъжете да бият жените, дъщерите и сестрите си, за да ги опазели от западният разврат. Също така настоявал мюсюлманите да изолират децата си и да не им позволяват да играят с християнчета или да имат приятели - християни.

    Нередност?
  • 6
    mt avatar :-|
    mt

    До коментар [#5] от "VеnRus 2008":

    Ама и твоя анализ си го бива. Въпрос: кой е виновен за мизерията със заплатите на жени и мъже с едно и също образование на идентични постове в ЕС? Отговор: мюсюлманите. Примера с Германия е направо съкрушителен: "по 10-15 убийства на жени от техните съпрузи или приятели през 50-те години в Германия, срещу близо 500 "убийства на честта" през 2010. Тях между другото ги практикуват едни не-толкова мирни кюрди, и в Германия, и в други части на света, ама нейсе, да не се разсейваме...
    Та относно анализа: ако като напредничави европейци,които милеят за правата на жените нищо не предприемем, с тия темпове на загуби от по 500 броя съпруги, приятелки, дъщери и сестри първоизточникът на злото за нежния пол в ЕС- мюсюлманската популация няма да я бъде за дълго. И тогава, ех, тогава като запретнем ръкави и да видиш ти какъв напредък ще има само и свобода, равенство и сестринство докъдето ти стига погледа...

    П.С: И в Германия се развихри скандал, заради изказването от страна на министъра на вътрешните работи Friedrich пред Bild, позовавайки се на социологическо изследване. В последствие, след като учените поставиха изследването от 700 страници online се оказа, че били не компютри, а компоти. Няма връзка с правата на жените в ЕС, ама нали за скандали си приказваме...

    http://www.sueddeutsche.de/politik/muslime-in-deutschland-innenminister-friedrich-gibt-den-scharfmacher-1.1298054



    Нередност?
  • 7
    _tracia_ avatar :-|
    Tracia
    • - 1

    До коментар [#6] от "mt":

    Всъщост, от статията става ясно, че според европейците, насилието над жените е по-голям проблем от заплатите. Затова и се ограничих да коментирам само насилието. Макар че двете са свързани донякъде. Ако някой мъж малтретира жена си и я счита за същество, по-долно от него, и този мъж е работодател, напълно нормално той няма да дава равни заплати на мъжете и жените, дори и когато са с еднакви образование, квалификация и опит.

    Нередност?
  • 8
    mt avatar :-P
    mt

    До коментар [#7] от "VеnRus 2008":
    Да, според статията е така, насилието над жените е по-голям проблем от заплатите. Малко странно е да определиш нещо за основен проблем, без да дадеш статистически данни за това колко, къде, как и защо. Едно е явно, ако всяка пета жена в Европа е жертва на домашно насилие, проблемът няма как да се припише на имигранти, без значение Герт Вилдерс, ти или Филанкишията какво мислите по въпроса. И не, проблемите насилие и заплати не са свързани, даже никак.
    Ако обърнем наопаки аналогията ти, а именно, ако "някой мъж обича жена си и я счита за най-хубавото нещо случило се в живота му, и този мъж е работодател, напълно нормално е всички служителки да получават по-високо заплащане от мъжете, дори и да са с еднакви образование, квалификация и опит...
    Ами сега? Каква я мислехме, тя каква стана? По тая логика излиза, че европейските мъже-работодатели повсеместно страдат негласно от несподелена лъбов или най-малкото от липса на ласки от страна на нежните си половинки. Като компенсация, ниски заплати, един вид, сами сте си виновни, тайфуни с нежни имена...

    П.С: Цитатът на Герт Вилдерс е взет извън контекста. Текста гласи: "Ако не спрем имиграцията заради политическа коректност, ще изгубим Европа такава, каквато на мен ми се иска, без черни, араби, турци и от скоро източноевропейци! Баси наглите, аз и леглото си трябва да деля с унгарка! Тъщата постоянно виси у дома, а и ми писна от лютиви гулаши..."

    Нередност?
  • 9
    redeemer avatar :-P
    redeemer

    Абе тия що не ходят да си пласират идеите за равенство в арабския свят? Тук си говорим за проценти, там разликата е в пъти.

    Това е малко като да си вземеш кола с 25% по-ниски емисии, а съседите ти да горят автомобилни гуми всеки ден.

    А пък като гледам по софийските пътищата е пълно с млади работнички в лъскави скъпи коли, явно добре се възнаграждава труда им, изкаран с пот на чело.

    Нередност?
Нов коментар