🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фалитът на Гърция активира застраховки за милиарди

Почти 86% от частните кредитори приеха да заменят старите си облигации срещу нови

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че отказалите да се включат в преструктурирането инвеститори са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че отказалите да се включат в преструктурирането инвеститори са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че отказалите да се включат в преструктурирането инвеститори са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло    ©  Reuters
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че отказалите да се включат в преструктурирането инвеститори са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло    ©  Reuters

Гърция успя да избегне хаотичен фалит, след като договори най-голямата сделка за преструктуриране на държавен дълг, осъществявана досега. Атина си осигури доброволно участие в сделката на притежателите на облигации на стойност 152 млрд. евро, или 85.8% от общо 177 млрд. евро, емитирани по гръцкото законодателство. Процентът на участие достига 95.7% чрез прилагането на т.нар. клаузи за колективно действие, които налагат условията на преструктурирането върху всички облигационери. Прилагането на тези клаузи стана основание за активиране на застраховките срещу фалит (CDS) на Гърция, които възлизат на около 3.2 млрд. долара. Друг непосредствен резултат от сделката бе решението на рейтинговите агенции Fitch и Moody's, които в петък обявиха, че по техните критерии Гърция е изпаднала във фалит.

Гръцкото правителство обяви, че в размяната на облигации ще бъдат включени книжа за 197 млрд. евро от общо 206 млрд. евро, държани от частни инвеститори. Атина даде на притежателите на останалите облигации за 9 млрд. евро две седмици да размислят и да се включат доброволно. Част от тези облигационери също могат да бъдат принудени да участват чрез други клаузи за колективно действие. Финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че отказалите да се включат са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло.

Кредитно събитие

Прилагането на клаузи за колективно действие в сделката за преструктурирането на дълга бе определена като "кредитно събитие", което е основание за активиране на застраховките на инвеститорите чрез т. нар. credit default swaps (CDS). Това решение бе взето от регулаторния орган International Swaps and Derivatives Association (ISDA), в който участват и някои от най-големите частни кредитори на Гърция. Решението означава, че инвеститорите в гръцки дълг, притежаващи такива застраховки, ще получат обезщетение на стойност максимум 3.16 млрд. долара. Решението каква точно сума ще бъде изплатена на застрахованите инвеститори ще бъде взето на 19 март. В началото на месеца ISDA постанови, че сделката на Гърция с кредиторите й не представлява "кредитно събитие", но си запази правото за ново решение, ако ситуацията се измени.

Положителен ефект

Макар и закъсняло, решението на ISDA трябва да даде тласък на сравнително младия пазар на CDS и вероятно ще се отрази положително на дълговия пазар в Европа, тъй като премахва съществуващите притеснения, че тези инструменти за хеджиране няма могат да бъдат активирани, когато става въпрос за държавни дългови книжа. Бил Грос, който управлява най-големия в света фонд за облигации - Pimco, обаче предупреди, че гръцката сага е подкопала сделките със CDS. "Правилата бяха променени в този случай. Увереността в този тип договори със сигурност е намаляла", заявява той, цитиран от Financial Тimes.

От своя страна изпълнителният директор на ISDA Робърт Пикел изрази по-голям оптимизъм: "Смятам, че CDS пазарът ще спечели от това, тъй като ние спазихме буквата на договорите. Ключовото в този случай бе, че кредитно събитие не можеше да бъде обявено, преди да бъде наложено задължение към всички облигационери. Досега такова решение щеше да е преждевременно." От ISDA също така заявиха, че не очакват силна реакция от пазарите заради малкия обем на вероятните нетни загуби. Единствената по-видима реакция на пазарите след сделката бе поевтиняването на еврото спрямо долара с 1.2%. Европейските акции нараснаха умерено, доходността по италианските дългови облигации се увеличи леко, а по испанските спадна.

Време за реформи

Международните кредитори призоваха Гърция да използва глътката въздух, за да се съсредоточи върху реформирането на икономиката си. "Днес Гърция получи възможност да се справи. Сега остава да се възползва от тази възможност", коментира германският финансов министър Вофганг Шойбле. Атина и кредиторите й се надяват, че сделката с дълга ще е повратна точка в продължаващата вече две години криза. След завършване на операцията ще бъдат отписани около 100 млрд. евро от 350-те млрд. задължения на Гърция. Това намаление в съчетание със стриктно изпълнение на програмата за реформи трябва да намали съотношението на гръцкия дълг към БВП от сегашните 160% до 120.5% до 2020 г. - ниво, което все още е високо, но се счита за управляемо. В свое послание към гръцкото правителство европейският икономически комисар Оли Рен определи втория спасителен пакет за страната като "уникална възможност, която не трябва да бъде изпускана". "Очаквам гръцките власти да поддържат силната си ангажираност към икономическата програма и стриктно да я изпълняват", е казал още той.

Агенциите натиснаха още повече рейтинга на страната

В събота рейтинговата агенция Moody's обяви, че според нейните критерии Гърция е изпаднала във фалит. В свое изявление агенцията обяснява, че тя запазва най-ниската си оценка за рейтинга на облигациите на страната – С (решението за това беше взето на 2 март). Според анализаторите й "условията на това споразумение отговарят на определението за фалит". В петък следобед друга агенция - Fitch понижи рейтинга на Гърция до "селективен фалит" - преди няколко седмици такъв постави и S&P. Moody's очаква подобна сделка с държателите на гръцки ДЦК, издадени по чуждо законодателство, както и с притежатели на дълг от държавни компании, гарантиран от правителството, през следващите седмици. Според критериите на Moody's суап операцията води до "екстремна промяна" и поради това страната изпада във фалит. Това е така, защото в резултат на размяната на облигации се намалява финансовото задължение на страната и това ще позволи на Гърция да избегне неплащане в бъдеще.

 

МВФ ще участва с 28 млрд. евро във втория спасителен пакет

След като стана ясно, че ще им сделка за гръцкия дълг, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че фондът иска да участва с 28 млрд. евро в заема от 130 млрд. евро за Гърция. Лагард заяви, че "мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани" в оказването на помощ на Гърция, съобщиха световните агенции. В тези 28 млрд. евро вероятно са включени 10 млрд., които останаха от първия спасителен пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро. В него участието на МВФ възлизаше на 30 млрд. евро. Лагард заяви, че изпълнителният съвет на МВФ ще реши окончателното участие на фонда тази седмица. Тя посочи, че новата кредитна линия ще бъде за срок от четири години, като заемът трябва да бъде върнат най-много до десет години. Управляващият директор на МВФ отбеляза, че "за да възстанови конкурентоспособността си и устойчивите си фискални позиции Гърция трябва да направи дълбоки структурни реформи в продължение на дълъг период от време", а фондът съответно трябва да окаже на Атина подкрепа, "съразмерна с дългосрочния характер на предизвикателствата".

 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ngyurov avatar :-P
    Никола
    • - 3
    • + 44

    Какъв наглец трябва да е този министър, че да нарече инвеститорите наивни, след като неговата държава фалира?

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • - 4
    • + 12

    До коментар [#1] от "Никола": +
    Явно са такива, щом са дали пари, без да могат да си гарантират вземанията. Как ще наречеш ползвателите на монетарната система, която генерира 1млрд. евро с репо сделки с които се купуват ДЦК?

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 6
    • + 11

    Това е първият фалит за този век,между 8 месеца до 3 години ще последва и втория :-)

    Нередност?
  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 1
    • + 3

    Кой каквото и да говори за гърците - "подстригване" на дълга с 85 процента е трик който и Дейвид Копърфилд не може да направи:)

    Нередност?
  • 5
    dum_dum avatar :-P
    dum_dum

    "Финансовият министър заяви, че отказалите да се включат са "наивни", ако смятат, че облигациите им ще бъдат изплатени изцяло."
    Заявлението поставя частните инвеститори в положение партер с разтворени бузки, а зад тях гръцкият финансов министър им шепне на уше: Избирайте от двете възможности- ебангелос с вазелинос или ебангелос без вазелинос.

    Нередност?
Нов коментар