🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Син на баща си

Надеждите за промяна в Северна Корея след идването на власт на Ким Чен Ун избледняват

Ким Чен Ун върви все по-уверено по отъпкания от баща му и дядо му път
Ким Чен Ун върви все по-уверено по отъпкания от баща му и дядо му път
Ким Чен Ун върви все по-уверено по отъпкания от баща му и дядо му път    ©  Reuters
Ким Чен Ун върви все по-уверено по отъпкания от баща му и дядо му път    ©  Reuters

Не остана висш пост в Северна Корея, който да не е зает от младия лидер Ким Чен Ун. Това е ироничната равносметка, след като през седмицата севернокорейският ръководител бе провъзгласен за маршал на въоръжените сили на КНДР, което е най-високото военно звание в страната.

Ким Чен Ун вече оглавява Корейската работническа партия и е първи председател на Националната комисия по отбраната. А сега с новия си пост получава пълен контрол върху армията. Което веднага бе разчетено като знак, че планира да управлява Северна Корея чрез военните, точно като покойния си баща Ким Чен Ир и дядо си Ким Ир Сен, които бяха маршали.

Решението за даване на най-висшето военно звание на Ким Чен Ун бе съобщено ден след като изключително влиятелният началник на генералния щаб на севернокорейската армия И Йон Хо бе освободен от поста си под претекст, че има здравословни проблеми. На негово място бе назначен малко известен генерал.

"Ким Чен Ун просто се опитва да консолидира влиянието си", обяснява пред "Капитал" експертът по Северна Корея от британския аналитичен център Chatham House Джон Свенсън-Райт. Случващото се в КНДР може да се интерпретира като чистка, чиято цел е да затвърди властта на новия лидер. За седемте месеца, откакто застана начело на Северна Корея, младият Ким, за когото се предполага, че наближава тридесетте години, върви все по-уверено по утъпкания от баща си и дядо си път.

Той дойде на власт с известни очаквания за промяна, тъй като е получил образование в Швейцария, владее английски и немски език и е запален баскетболен фен – все признаци, че е повлиян от западната култура. Приживе баща му положи големи усилия да издигне авторитета на най-малкия си син, в резултат на което бе задействана пропагандната машина с химни и поеми за бъдещия лидер. Въпреки това първоначално имаше спекулации, че младият Ким Чен Ун няма да успее да се задържи на власт заради своята неопитност и ще се нуждае от подкрепата на армията и на партията. Но той намери опора в авторитета на своя чичо Чан Сон Тек, който според южнокорейските медии е влязъл в ролята на регент в сянка. И засега няма признаци, че самоизолиралата се азиатска държава ще се отвори подобно на Китай по времето на Дън Сяопин.

Дано, но надали

Дори напротив – скоро след смъртта на Ким Чен Ир Пхенян излезе с официална декларация, в която предупреждава, че "безразсъдни политици по света, включително в Южна Корея, не трябва да очакват никаква промяна от нас". Освен това документът подчертава, че "Ким Чен Ун е именно въплъщение на великия Ким Чен Ир". С други думи, новият лидер е наследник на предишния ръководител и в заеманите постове, и в революционните идеи, и в политиката. И наистина с последните си ходове Ким Чен Ун показа, че застава плътно зад линията на баща си "армията на първо място" и възнамерява да следва статуквото, според което военните играят водеща роля не само в политическия живот на страната, но и вземат решения в икономическата сфера.

Сваленият от длъжност И Йон Хо беше винаги до покойния Ким Чен Ир на повечето официални снимки. Затова и отстраняването му бе изненадващо. Но според севернокорейския експерт от London School of Economics Лион Чой различни източници свидетелстват за битка между него и чичото на Ким Чен Ун, който е втори по влияние в държавата. "Регентът Чан Сон Тек и И Йон Хо се състезаваха за власт. И уволнението на втория е резултат от това. Чан Сон Тек успешно доминира в Северна Корея с помощта на Ким Чен Ун", констатира Лион Чой пред "Капитал".

Анализаторът обяснява, че за разлика от Ким Чен Ир, който заемал много важни позиции в армията, Корейската работническа партия и правителството, Ким Чен Ун не е бил на значим пост, преди да стане лидер. "И в този смисъл издигането му сега до маршал показва, че процесът на наследяване продължава. Така той и севернокорейският елит обявяват публично пред другите страни успешното утвърждаване на върха", обобщава Лион Чой.

"Това, което наблюдаваме, е пренастойване на властта от старата гвардия, която беше лоялна към бащата на сегашния ръководител, към новата гвардия, лоялна към Ким Чен Ун", коментира пред британската Би Би Си анализаторът Джаспър Ким от Asia Pacific Global Research Group. Според него международната общност наблюдава внимателно в каква посока ще поведе страната новото ръководство в Пхенян. Засега изглежда, че вместо промяна по-скоро ще има още от същото.

И все пак има надежди за макар и малко раздвижване. "Новото управление предприе твърд курс спрямо Южна Корея, подобно на тази на покойния Ким Чен Ир. Но в същото време има индикации, че чичото Чан Сон Тек може би е склонен да приеме идеята за ограничена икономическа либерализация. В сферата на образованието също виждаме по-отворена линия и възможности за чужденци да учат в Северна Корея. Но е прекалено рано да се каже дали това са знаци за смяна на политиката", обяснява Джон Свенсън-Райт от Chatham House.

Според Лион Чой от London School of Economics всъщност влиянието и идеите на Ким Чен Ун изглеждат силно ограничени, ако чичо му и други военни лидери контролират политиката на страната. "Затова и всяка промяна, включително евентуалната икономическа реформа, ще зависят силно от играта на влияние между военните елити. Ако силните на деня искат КНДР да се отвори и реформира, може и да очакваме промяна", заключава експертът.

В тази насока бе изтълкуван и фактът, че през февруари севернокорейският режим обеща да пусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в страната и да спре обогатяването на уран в замяна на 240 хил. тона хранителни помощи от САЩ. Американският държавен секретар Хилари Клинтън дори окачестви севернокорейския ядрен мораториум като "умерена първа стъпка в правилната посока" по пътя към мира. Тази новина отвори и възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Скоро след това обаче Пхенян неуспешно изстреля ракета, за която настояваше, че е сателит, който извежда в орбита. Но САЩ, ЕС и редица други страни прецениха, че това е в нарушение с резолюциите на ООН, забраняващи на Пхенян тестове на балистични ракети. И в резултат всички договорки за помощи в замяна на преустановяване на севернокорейската ядрена програма отпаднаха.

Сега южнокорейските медии предупреждават, че Пхенян готви трети ядрен опит, за да демонстрира военна мощ и да закрепи пострадалата си репутация след провала с изстрелването на ракетата. Това потвърждава пред Reuters и източник, близък до властите в Северна Корея и Китай. "Скоро. Подготовката е почти приключила", отговаря източникът на въпрос дали КНДР планира подобно нещо.

По данни на южнокорейската информационна агенция "Йонап" разузнавателен спътник е подал информация за признаци на изграждане на нов подземен тунел на полигон в КНДР, необходим за ядреното изпитание. До изхода на тунела били натрупани купища земя и пясък, предназначени за запушването му. През 2006 и 2009 г. Пхенян вече направи подземни ядрени опити, които предизвикаха протестите на международната общност.

"Без съмнение това е проява на клишираната севернокорейска дипломатическа стратегия. Много южнокорейски и американски специалисти смятат, че Пхенян само се опитва да вдигне залозите в своята игра. Това ще се повтаря отново и отново, докато Вашингтон и Сеул предложат оферта, която ще удовлетвори ръководството на КНДР", обяснява анализаторът Лион Чой.

В потвърждение на мнението му Северна Корея наскоро обяви, че ще изстрелва още сателити, пренебрегвайки протестите на международната общност. "Американските и японските реакционери, както и техните привърженици могат да си крещят колкото силно искат... Но спътниците на КНДР, предназначени за мирни цели, ще бъдат изпращани в Космоса един след друг", заяви Пхенян в комюнике. В отговор Съветът за сигурност на ООН съобщи, че засилва санкциите срещу азиатската държава, и предупреди, че при ново ядрено и балистично изпитание ще предприеме "съответни действия".

Още от същото

Същевременно скорошен доклад на Amnesty International показва, че новият лидер не е мръднал и стъпка встрани от използваните от баща му тактики за задържане на властта. Документът разкрива, че груповите екзекуции и мъченията продължават да са често срещани и по време на управлението на Ким Чен Ун. Над 200 представители на властта, изпаднали в немилост, са били задържани от Държавната агенция по сигурността, като много от тях са убити или са в лагери, пише в доклада. Около 200 000 затворници са държани в ужасни условия в шест политически затвора. Хиляди други се намират в останалите 180 центъра за задържане. Повечето са там без процес или на базата на изтръгнати със сила самопризнания. Сред тях има жени и деца, които са измъчвани и са принуждавани да работят в опасни условия. Мнозина се разболяват и умират заради всекидневните побоища и липсата на медицински грижи.

Amnesty International алармира още за хроничен глад, липса на свобода на словото и достъп до интернет. Освен това движението на гражданите е следено изкъсо и ако някой избяга в Китай и след това има неблагоразумието да се върне, моментално бива задържан от властите.

Изобщо в азиатската държава има крещяща нужда от промяна. Но Ким Чен Ун засега не изглежда да е човекът, готов да поеме този риск. Той просто се чувства прекалено удобно в обувките на своя баща.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 16

    Реалността налага промяна. А в конкретният случай новите 'храненици' бетонират позициите,като разкарват старите. Тепърва ще разберем дали доброволно ще променят ситуацията следвайки китайския път,или доброзорно ще бъдат свалени.

    Нередност?
  • 2
    hue avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 6

    m.dnevnik.bg/sviat/2012/07/20/1870043_kim_chen_un_smiata_da_reformira_ikonomikata_na_severna/ ... вие въобще четете ли си писанията???

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    toniarisa avatar :-|
    toniarisa
    • - 11
    • + 3

    А не-бе, трябва да се ожени за Хилари и да си хване Меркел за любовница, докато не се напие и не се пробие отзад. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 4
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • - 4
    • + 22

    Статията ми прилича на оня виц за компютрите и компотите.

    Първо, отстраненият вицемаршал и началник на генералния щаб на армията се казва Ли Йон Хо. Второ, днес южнокорейски източници съобщиха, че отстраняването е станало с престрелка, при която са загинали 20-30 войника и май Ли е отстранен в един по-добър свят. Трето, Ли се смята за привърженик на твърдия курс, което води до хипотезата, че Ким Чен Ун ще поеме някаква либерализация. Четвърто,

    Ройтерс пък директно пише, позовавайки се на източник близък едновременно до Пхенян и до Пекин, че Ким Чен Ун, посдкрепян от могъщия си чичо ще започне икономически реформи и селскостопански реформи. Източникът добавя, чев правителството е създадено специално бюро, което трябва да вземе контрола над икономиката от военните.

    Който се интересува:
    http://news.yahoo.com/exclusive-kim-reform-north-korean-economy-purge-source-073032163.html

    Или да потърси в гугъл последните новини за Ri Yong-ho и Kim Jong-un


    Нередност?
  • 5
    dow_jones avatar :-|
    dow_jones
    • - 1
    • + 21

    В Северна Корея трябва да бъдат поздравени. Там приложиха отдавна мечтаната за комунистите идеология за онаследяването на привилегиите. Реално подобията на реформи в комунистическия блок и у нас започнаха, когато старите лидери осъзнаха, че управляват богатства, които не могат да бъдат наследени. Реално това означаваше, че нямаше смисъл от цялата им власт. Затова и в повечето страни от източния блок пристъпиха към контролирано трансформиране на социалистическият строй в капиталистически, при което старите елити овладяха по един или друг начин икономическата власт в новите пазарни условия. В Севрна Корея обаче са тръгнали по друг път...

    Нередност?
  • 7
    impact avatar :-|
    impact
    • + 9

    Ако е умен първо ще се бетонира във всяко отношение, след това ще почне реформи. Щото реформа без обсолютна власт ще го ликвидира. А човек живял в Европа трябва да е патологичен психар или идиот, за да иска да запази тоталитарната власт и да не разбира, че макар и бавно тя ще доведе до края му. Този не ми изглежда идиот. След година-две ще видим дали съм бил прав :)

    Нередност?
  • 8
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • + 4

    [quote#7:"impact"]Ако е умен първо ще се бетонира във всяко отношение, след това ще почне реформи.[/quote]
    Бетонирането изисква преди всичко да ограничи властта на военните, която в Северна Корея е огромна. Те например управляват икономиката. Другите два центъра на власт са висшето партийно ръководство и кланът на Ким, като те до голяма степен се припокриват - тъй че пак се връщаме към необходимостта от относително обезвластяване на военните.
    Този поглед се предлага от източници, близки до Пекин и Пхенян, чиито прогнози в последните години са се сбъдвали, тоест изглеждат относително достоверни.
    Но и самите източници казват, че все пак това са хипотези - поради невероятната затвореност и секретност на севернокорейската държава.
    Те посочват един критерий, по който би могло да се съди за потвърждаване на тяхната хипотеза: какво ще се случва с идеята "сонгун". Това е другият основен идеологически постулат в КНДР наред с идеята "чучхе", и означава че милитаризацията и военните са основа на държавата. Ако в идващите месеци и години в севернокорейската преса започне да намалява позоваването на "сонгун" до изваждането му от употреба, това ще означава потвърждаване на хипотезата за започваща икономическа реформа.

    Нередност?
  • 9
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 4
    • + 4

    Аз не се чудя на държавните им ръководители, а на народа им

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 6

    Г-н Дешев, ние не бяхме чак толкова различни като народ по време на комунистическата власт докато властващите в СССР и у нас не решиха да превърнат политическата власт в икономическа. Най-вероятно правителството на Южна Корея ще тръгне по Китайския път- предпоставките са налице и китайците започнаха модела си с решаващата роля на военните.

    Нередност?
Нов коментар