Срещата Ким - Путин: Какво искат един от друг Пхенян и Москва

Русия се нуждае от муниции за украинската инвазия, а Северна Корея - от хранителни помощи

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тръгна с влак от Пхенян за визитата в Русия
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тръгна с влак от Пхенян за визитата в Русия
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тръгна с влак от Пхенян за визитата в Русия    ©  Reuters
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тръгна с влак от Пхенян за визитата в Русия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Обстоятелствата превръщат лидерите на двете страни в приятели по необходимост, които могат да извлекат потенциални ползи от по-близкото си сътрудничество.
  • Тяхното желание да заздравят връзките може да има последици за войната в Украйна, за напрежението с Южна Корея и Япония и за конкуренцията между САЩ и Китай.
  • За разлика от съюза между Китай и Северна Корея обаче този между Русия и Северна Корея ще бъде между равни.

Това е първото пътуване в чужбина за севернокорейския лидер Ким Чен Ун от четири години насам. За последно той се срещна лице в лице с Владимир Путин през 2019 г. Сега влакът му пристигна в Русия, където Ким трябва отново да се види с руския президент. Според сведения на САЩ, Москва иска да купи муниции от Пхенян за нуждите на инвазията си в Украйна. Докато Северна Корея се нуждае от хранителни помощи и технологии, които да подпомогнат нейната ядрена и ракетна програма.

Обстоятелствата превръщат лидерите на двете страни в приятели по необходимост, които могат да извлекат потенциални ползи от по-близкото си сътрудничество. Както обобщава анализ на британската ВВС, те имат много общо помежду си: "И двете държави са обвинени, че са станали неуправляеми; и двете са под строги международни санкции; и двете се обявяват срещу "американската хегемония". На практика постигането на сделка между Северна Корея и Русия изглежда като перфектната транзакция.

Същевременно при първото си известно пътуване в чужбина като лидер през 2018 г. Ким посети китайския президент Си Цзинпин в Пекин. Двамата за последно се видяха по време на визата на Си в Пхенян през 2019 г., точно преди избухването на пандемията от коронавирус. И сега анализатори се обединяват около мнението, че китайският лидер сигурно не е особено доволен, че Ким се е отправил към Русия, а не към Китай при първото си пътуване извън Северна Корея след пандемията.

Промяна на глобалния ред?

През юли Сергей Шойгу стана първият руски министър на отбраната, посетил Северна Корея от разпадането на СССР насам. Тогава Ким го разведе из изложение на оръжия, а представителят на Кремъл намекна, че може да предстоят съвместни военни учения.

Северна Корея разполага с огромна отбранителна индустрия, която има голям производствен капацитет. И Пхенян може да се окаже ценен източник на муниции, които Москва да използва във войната с Киев. Американското разузнаване смята, че Кремъл вече е направил първата крачка и оръжейните преговори между двете страни напредват. Макар че в очите на много анализатори този ход е вид унижение за Москва - една световна сила едва ли би отишла точно при Северна Корея за съюз и военни доставки.

Същевременно Ким иска да получи от Русия хуманитарна помощ, която да облекчи липсата на хранителни стоки у дома. Съществуват и спекулации, че Пхенян се интересува от напреднали руски технологии за военна и сателитна употреба, включително ядрени подводници.

Северна Корея на практика е сама, без истински съюзници. Тя се нуждае от партньори в пълния политическо-военен смисъл.

Артьом Лукин от руския Далекоизточен федерален университет

Под повърхността всичко това отваря път за по-близко сътрудничество. САЩ от известно време предупреждават за възможна оръжейна сделка между двете страни, но лидерската среща между Путин и Ким издига нещата до съвсем друго равнище. С инвазията си в Украйна руският президент показа, че е решен да преправи досегашния глобален ред според желанията на Москва. Военното сътрудничество със Северна Корея може да е поредният признак за това. Потенциалната оръжейна сделка би представлявала голям обрат, тъй като доскоро Москва заставаше зад санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян относно неговата ядрена програма. Промени в тази посока биха били добре дошли за Ким.

"От 15 години ние изграждаме мрежа от санкции срещу Северна Корея, за да й попречим да разработва и да търгува с оръжия за масово унищожение. Сега Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН може да причини колапса на цялата система", коментира пред ВВС Ян Юк, експерт в Азиатския институт за политически изследвания.

Съюз между равни

След като стана ясно, че войната в Украйна не протича според плановете на Путин, за Москва става все по-необходимо да презареди запасите си от муниции. И за нея сделката с Пхенян е начин за постигането на тази цел. Но това не означава, че без помощта на Северна Корея руската военна машина бързо ще се разпадне. Според експертите Путин с всеки изминал ден се учи все по-добре как да избягва санкциите, като си сътрудничи с Китай и някои африкански правителства.

Остава да видим дали Ким и Путин ще договорят нещо съществено, но тяхното желание да заздравят връзките може да има последици за войната в Украйна, за напрежението между Южна Корея и Япония и за конкуренцията между САЩ и Китай. "Северна Корея на практика е сама, без истински съюзници. Тя се нуждае от партньори в пълния политическо-военен смисъл", казва пред Reuters Артьом Лукин от руския Далекоизточен федерален университет. И допълва, че Китай ще остане основен защитник на Ким, но Русия също ще има роля. За разлика от съюза между Китай и Северна Корея обаче този между Русия и Северна Корея ще бъде между равни.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Всъщност нещата са пределно видими и нелишени от логика: светът все повече върви към делението на Запад и неЗапад.

    А иначе обясненията за недемократични/диктаторски и т.н. режими нищо различно от това не казва, защото Западът смята, че е патентоват за себе си понятия като "демокрация" и "сътрудничество" и никой друг не може да ги употребява.

    Ами вече 12-те от БРИКС го доказват от една - политико-икономическа страна, ле-е-екото официализиране на връзката Русия-Китай-С.Корея го правят от друго - военно-техническа - страна.

    Защото САЩ нямат друг разумен ход, освен на пренесат Украина (не физически, а като подход) в Тайван, за да опитат да спрат Китай. Затова се прави АУАКС, затова се Ухажва Индия, затова се прави азиатско Нато с Япония и Ю.Корея.
    Е, сега двете постоянни членки на СС на ООН - Русия и Китай, внимателно ще профанират санкциите на ООН срещу Пхенян, чиято ядрена гьостерица е доста плашеща за новонаеманите от САЩ нови членове на новото Нато.
    И можем вече да смятаме, че ядрената програма на Пхенян е съвсем официална.

    С.Корея има интерес от това,което ще означава, че и вътрешния ѝ пазар ще бъде отворен за руски и китайски доставки, от модерни военни технологии, които може да ѝ осигури Русия, от приемането на с.корейски гастърбайтъри в Русия. Дали в Сахалин или в Донбас ще се решава според случая,.

    Защото разширяването на агресивен съюз като Нато просто няма как да не роди своя антипод - неЗападен военен съюз.

    Лошото е, че при толкова мощни военни съюзи, все на някой капитан може да му прещрака да натисна някой голям червен бутон....

    Нередност?
  • 2
    basilicum avatar :-P
    basilicum
    • - 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    бих заложил на анти-Запад като 1 идея по-подходящо понятие

    да пуснем анкета ?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "basilicum":

    Все още, мисля, че сме на

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "basilicum":

    Все още, мисля, че сме на неЗапад. "Анти" е противопоставяне, а в момента тече обособяване/изолиран на Запада. Всъщност той сам си се изолира, "наказвайки" теди, които не приемат диктата му.
    Затова и неЗападът засилва връзките помежду си (БРИКС, ШОС, ОДКБ, Африканският съюз, този на Латиноамериканските държави с леви управления - забравих му абревиатурата и пр.), игнорира долара като световна резервна валута и търгува помежду си в местни валути.

    Разбира се, контактите Русия - С.Корея и негласните на Китай със С.Корея са чисто военно-стратегически, защото с блокиралото си мислене САЩ рано или късно (по-скоро рано) ще инфектират Тайван по подобен на Украина начин, за да втъкнат Китай в идентичен братоубийствен конфликт, чийто последици ще се влачат десетилетия.

    Путин посрешна Ким на космодрум. Русия ще даде рамо на космическите амбиции на Ким. Което е откровена заплаха за САЩ, защото ако Русия няма да посегне на американски спътници, на Ким не му пука да ги събори.

    Прокси. Русия се уреди с първото си прокси...

    Нередност?
  • 5
    basilicum avatar :-P
    basilicum
    • - 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    MERCOSUR ли? че там имат няколко организацийки в латинска америка:

    https://www.dfat.gov.au/international-relations/regional-architecture/latin-american-regional-organisations

    тва за Ким и спътниците е интересна подробност. следим! :))

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 2

    Западът сам не може да съществува в този си вид - трябва да източва други държави за да бъде развит. Без да може да източва други държави, западът ще се канибализира на първо време и ще почне да източва по-малко западните си съюзни държави... докато те не се осъзнаят.

    Нередност?
  • 7
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 2
    • + 1

    D-r D "...от модерни военни технологии, които може да ѝ осигури Русия..."
    ХА-ХА-ХА-ХА

    Нередност?
Нов коментар