🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камерън с нова стратегия за съживяване на британската икономика

Планира се създаването на банка за кредитиране на малкия бизнес

Освен обявяването на новите инициативи за растеж на британската икономика, премиерът Дейвид Камерън ще обяви до четвъртък и първото голямо разместване на министерско ниво от изборите през 2010 г.
Освен обявяването на новите инициативи за растеж на британската икономика, премиерът Дейвид Камерън ще обяви до четвъртък и първото голямо разместване на министерско ниво от изборите през 2010 г.
Освен обявяването на новите инициативи за растеж на британската икономика, премиерът Дейвид Камерън ще обяви до четвъртък и първото голямо разместване на министерско ниво от изборите през 2010 г.    ©  Reuters
Освен обявяването на новите инициативи за растеж на британската икономика, премиерът Дейвид Камерън ще обяви до четвъртък и първото голямо разместване на министерско ниво от изборите през 2010 г.    ©  Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън ще се опита да съживи стагниращата британска икономика и да парира растящите критики на торите за неговото управление, като тази седмица обяви серия мерки за увеличаване на бизнес кредитирането, за подкрепа за новото строителство и подобряване на устройствените планове на населените места, съобщи Financial Times (FT).

Британският финансов министър Джордж Озбърн повдигна завесата още в неделя, като разкри планове за създаване от правителството на банка за малкия бизнес. Министерството ще предложи и гаранции, които трябва да подкрепят проекти за 10 млрд. паунда за нови жилища.

Намеренията на Камерън за растеж на икономиката ще бъде допълнена от първото голямо разместване на министерско ниво от изборите през 2010 г. Премиерът се опитва да успокои напрежението сред органите на властта в началото на новата парламентарна сесия.

На фона на призивите на консерваторите Камерън и Озбърн да предприемат дясна шокова терапия за проблемната икономика на страната, премиерът ще даде детайли за пакет от мерки за растеж, в който държавата играе ключова роля.

Финансовият министър рискува сблъсък с традиционните поддръжници на торите с обявяването на нов етап от планови реформи за ускоряване на темпото на развитието на Великобритания. Той е под обстрел от страна на някои съпартийци за това, че не е успял да действа решително, за да стимулира растежа на страната, като Дейвид Дейвис – сред водещите гласове на дясната партия, настоява за "алтерантивна икономическа политика" с големи съкращения на публичните разходи и намаляване на данъците.

Но Озбърн продължава да се радва на подкрепата от страна на премиера Дейвид Камерън и ще остане на поста си при промените в кабинета, които се очаква да бъдат обявени в четвъртък.

Въпреки че финансовият министър настоява, че икономиката се "лекува", той коментира пред BBC, че на хоризонта има много пречки: "Няма лесен път за магическо възстановяване".

Централна част в плана ще бъде създаването на банка, която да подкрепя малкия бизнес по модела, който се прилага в Германия, Ирландия и САЩ. Целта е чрез нея държавата да компенсира слабостите пред банкирането на дребно.

Банката няма да се конкурира с търговските финансови институции и първоначално няма да има водеща роля. Тя ще действа независимо от тях, като ще администрира публични средства, но по думите на служители от финансовото министерство ще е с "фокус върху частния сектор".

Въпреки това Озбърн остава отворена възможността банката да се развие и да придобие "допълнителна власт", вероятно да работи по съвместни проекти с търговски банки и да създаде ограничена клонова мрежа в национален мащаб.

Бизнесът приветства плана, а Чука Умуна, говорител на представителите на бизнеса от лейбъристите, коментира, че партията му е предложила идеята още преди година и че са споделили предположението, че други правителствени схеми за подкрепа на бизнес кредитирането не са работещи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuklio avatar :-P
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    • - 4
    • + 12

    В цялата статия най ми хареса пасажа с името на англичанина Чука Умуна - човек с дълбоки английски корени водещи до саксонския лорд Наковалня Замуна загинал в битката при Хейстингс. :)

    Нередност?
  • 2
    bajtan avatar :-|
    dark'star
    • - 5
    • + 8

    Инерцията на Британската икономика от времето на Маргарет Тачър свърши отдавна, полежаха си в застой ... сега е време за нови реформи и то с наслагващия се сфект на кризата. Никой обаче не иска да прави реформи ... След Тачър консерваторите 20 години не видяха власт - полезни, но непопулярни са реформите и избирателите обикновено наказват реформаторите жестоко.

    Нередност?
  • 3
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • + 1

    От реформи има нужда. Стои въпросът какви да бъдат те. Споменатите по-горе не изглеждат особено рентабилни, особено за коалиция, водена от Консерватори. Времето ще покаже дали ходът на мистър Камерън е правилен, но уви, ако не е, 'ударът' през 2013 няма да е сериозен само за него, но и партията, като цяло.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Да се надяваме че ще успее брат Камерън.... време е Великобритания да почне да излиза от кризата, докато не е станала само Британия....

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 15

    Колега Цъкльо: типично по български. Ако проверите кой е г-н Умуна ще видите че баща му е нигериец, а майка му ирландка; дядо му е съдия от Висшия съд, вуйчо му известен адвокат. Та нищо ново за родения 1978 Чука, човекут е от елита на страната, а етническото чногообразие като наследство от колониалната империя " над която слънцето не залязва" е реалност от която британците не само не искат да избягат, но доста ефективно ползват. Затова Лондон е финанссов център където се стичат пари от Азия, Близкия Изток и Русия , заразлика от " расово чиста" и неопетнена от колониализма България.

    Нередност?
  • 6
    cuklio avatar :-|
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "daskal1":

    Уфффф типично по даскалски ми триете сол на главата в комбинация с лекция. Ако видяхте настроението ми бе Весело и това бе шега.
    Упсссс сори ама в училище само на сериозно.Та така в момента съм с настроение Учудено ама Моди не е предвидил такова.

    А колкото за г-н Умуна ама никак не ми пука дали е от Нигерия или Зимбабве и дали майка ми не е първа братовчедка на кралицата. Разчупете ледовете скъпи ми Даскале и не търсете под вола теле , мога да ви кажа че няма да го намерите.

    Нередност?
  • 7
    tarator9 avatar :-|
    tarator9

    Дясна шокова терапия??? Тези малоумни ли са? Какво по-дясно от сега неработещотемограничения в харченето?

    Нередност?
Нов коментар