Политик тежка категория

Световният шампион по бокс Виталий Кличко изведе партията си до трета политическа сила в Украйна и даде заявка за силно бъдеще

Политик тежка категория
Политик тежка категория
   ©  Антония Тилева, снимка REUTERS
   ©  Антония Тилева, снимка REUTERS

Украинският парламент е известен по света с колоритните сцени, в които депутати от различни фракции се млатят пред камерите. Ето защо един от първите въпроси, които журналистите зададоха на лидера на новата партия в Радата - световният шампион по бокс Виталий Кличко, беше дали ще участва в такива боеве. Кличко, в присъщия му монотонен и спокоен стил, отговори, че насилието в политиката е израз на импотентност и не възнамерява да се бие с противниците си в парламента.

Шампионът в тежка категория така или иначе нанесе кроше на политическата система в Украйна, вкарвайки партията си УДАР в парламента като трета сила. Но "Д-р Железен юмрук", който никога в професионалната си кариера не е изпадал в нокдаун или губил мач по точки, се озова в позиция, която сигурно е позабравил - тази на претендент. Все повече анализатори сочат Кличко като най-вероятния конкурент на Виктор Янукович битката за президентския пост през 2015 г.

Не просто боксьор

На пръв поглед Кличко е част от тенденция спортистите в Източна Европа да влизат в политиката. В самата Украйна на тези избори футболистът Андрий Шевченко беше лице на партия. В Грузия новият министър на енергетиката е бившият играч на "Милан" Каха Каладзе. Това, което отличава Кличко, е неговата стратегия и самостоятелност. Въпросът за удрянето на политически противници не е съвсем коректен: все пак за седем години като общински съветник в Киев боксьорът няма нито един такъв инцидент. Спортистът, който е нещо като икона в Украйна, влезе за първи път в политиката, когато се отказа от титлата си заради контузия през 2005 г. и се кандидатира за кмет на столицата. Тогава, както и по-късно, той загуби. Но за сметка на това влезе в управлението на града, макар и като опозиция.

Причината за внезапното му решение беше разочарованието от Оранжевата революция през 2004 г., която той и брат му Владимир подкрепиха ентусиазирано. След като двамата герои от площада - Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, се изпокараха и украинската политика затъна в скандали и мръсотия, боксьорът реши да приложи някои от принципите, които следва в спорта, в новото си амплоа. "В политиката използвам същите умение, както и в бокса. Трябва ти цел. Трябва да си организиран. Нужен ти е добър екип – ако искаш да си най-добрия, работиш с най добрите", казва Кличко в интервю. По собствените му думи по време на кариерата си той има възможност да пътува много и това му дава възможност да прозре множество от проблемите на родината си, водещи сред които са корупцията и липсата на граждански контрол върху взимането на решения.

"За разлика от България например, в Украйна националната идентичност не е достатъчно силна и Кличко е възприеман не просто като известен спортист, но като символ и дори извор на национална гордост", обяснява пред "Капитал" Олга Шмило-Тапиола, директор на украинския Международен институт за политически изследвания и анализатор към Carnegie Europe.

УДАР-ът по Тимошенко

УДАР е следствие от решението на Кличко през 2010 г. да се намеси в политиката на национално ниво. При първите избори, в които участва, партията получава представителство на местно и регионално ниво, а сега вече е третата по големина политическа сила във Върховната Рада. "Украинците са уморени от старите партии и от много време се търсят нови лица. През 2010 г. такова беше финансистът Сергий Тигипко, който се яви като независим кандидат на президентските избори и се класира на трето място с 13%. Днес Кличко играе същата роля", припомня Шмило-Тапиола. Умело позиционирайки се между управляващата Партия на регионите и обединената опозиция около осъдената Юлия Тимошенко, УДАР привлече както недоволните от Янукович, така и онези, които се надяват на промяна, но не като онази от 2004 г. "Особено интересно е представянето на УДАР в източните райони на Украйна. Там хората също са разочаровани от Янукович, но никога не биха гласували за никоя от "оранжевите" партии. Кличко се оказа реално единствената алтернатива", анализира пред "Капитал" Роман Рукомеда от Украинската фондация за демокрация "Спочатку люди".

"Кличко сега пречи и на Тимошенко", казва пред радио "Свободна Европа" политологът Вадим Карасев. "Неговото участие превръща това в избори, а не революция. Тимошенко явно загуби като алтернатива на Янукович - хората се умориха от вечния зов на барикадите на марката "Тимошенко".

Какъв е зовът на УДАР обаче остава неясно. Посланията на партията се въртят около борба с корупцията, връщане на властта в ръцете на гражданите, осигуряване на равни възможности за всички и европейските стандарти за управление. Основният им недостатък е, че са неясни в детайлите. Според самия Кличко "мечтата е най-важният двигател".

"Всъщност УДАР нямат ясна политическа програма или конкретни предложения как биха управлявали. Това всъщност е проблем за почти всички партии в Украйна, които предпочитат да прилагат "смесен популизъм" - обещават едно нещо в една част на страната и обратното в друга", казва Рукомеда. Той вижда като най-голям риск пред Кличко отцепването на част от депутатите му и минаването им към управляващите - нещо, което се случва нерядко в украинската Рада, където политиката е по-скоро бизнес. Кличко се опита да предотврати това още в самото начало, като поиска декларации за лоялност от своите хора.

На път към големия ринг

Засега световният боксов шампион е цветно допълнение към украинския политически пъзел, но все още не е значима част от него. Виктор Янукович и неговата Партия на регионите си подсигуриха първото място и може би дори мнозинството в парламента. Изборите преминаха по типичния за Украйна начин - при критики от страна на международните наблюдатели за нарушения в предизборната кампания, когато управляващите използваха държавни ресурси, за да подкрепят своята позиция, и със скандали в отделни региони. Украинската икономика продължава да страда от ефектите на кризата, като държавният бюджет и Централната банка ще трябва да се справят с връщането на 6 млрд. долара на МВФ догодина. Което вероятно ще изисква ново споразумение с фонда и нови болезнени реформи. И всичко това ще е само предшественик на битката за президентството през 2015 г.

Едно неофициално допитване, цитирано от руския в. "Коммерсант", сочи, че за украинците най-влиятелният политик остава Янукович, но веднага след него вече се нарежда Виталий Кличко, а не намиращата се в затвора Тимошенко. Боксьорът вече ясно заяви, че авторитарният президент и неговият "режим" е основният му противник и ще се бори да приближи Украйна до Европейския съюз. Може ли? "Зависи, казва Шмило-Тапиола. Ако работи с правилните хора, може да направи много. Вижте какво постигна Саакашвили в Грузия - днес е трудно да си представим какво представляваше страната преди десетилетие – това е показателно, че отделната личност може да изиграе важна роля в политиката и историята."

Сравнението, което се натрапва на боксьора, е с друг политик с имидж на силен мъж - руският президент Владимир Путин. Това е немислима аналогия, казват анализаторите. "Силата на Кличко изобщо не се свързва с какъвто и да било вид потисничество", отбелязва Шмило-Тапиола. Рукомеда пък подчертава, че Кличко е възприеман като успял без обвързаност с комунистическото минало на страната. Ако в Русия връзките с КГБ са положително нещо, то в Украйна те са еднозначно лоши.

Така на новата сила в украинската политика й предстои да понася и отвръща на удари на национално ниво. Както сочи примерът с Тимошенко, този спорт понякога е доста тежък. Но Кличко, изглежда, подхожда спокойно към това предизвикателство. Както казва самият той, "емоциите водят до грешки".

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 12

    Що не да стане и президент..... нали президентът се избира от населението, Кличко е мъж, атрактивен, знае да се бори и да побеждава....

    Нередност?
  • 2
    piomat avatar :-|
    piomat
    • + 9

    То е ясно, че опонентите ще се опитат да обърнат срещу него успехите му, но дали ще успеят. А дали и той има качествата на лидер... Много неизвестни има.

    Нередност?
  • 3
    syrditko avatar :-P
    BGman1
    • + 16

    До коментар [#1] от "boby1945":

    Ние си имаме каратист...те що да си нямат боксьор...нъл тъй:)

    Нередност?
  • 4
    pen4o avatar :-|
    Daniel Ivanov
    • - 3
    • + 6

    Между троянския кон на Русия Янукович, газовата принцеса Тимошенко и сбирщината лъхащи на водка, биещи се със столове в парламента, партията на Виталий Кличко ми се вижда единствената алтернатива за положително развитие на Украйна.

    Нередност?
  • 5
    gallnare avatar :-(
    Мария
    • - 7
    • + 12

    Брех, това заглавие ме излъга, че пишете за Фидоска.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "BGman1":
    Тъй!!

    Нередност?
  • 7
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 6

    Не ги очаква светло бъдеще украинците, щом избират спортисти, а не интелектуалци...

    Нередност?
  • 8
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 3
    • + 6

    Спортист и интелектуалец не са взаимно изключващи се понятия - шахматист.

    Нередност?
  • 9
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#8] от "nedyalkodonev":

    Шахматът не е спорт, въпреки опитите на някои да го направят такъв.

    Нередност?
  • 10
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#8] от "nedyalkodonev":

    Отделно, шахматист и интелектуалец определено не са задължително свързани.

    Нередност?
Нов коментар