Граждани и олигарси заедно за Европа

Руските заплахи за търговска война срещу Украйна тикат Киев по-близо до Европа, обединявайки иначе несъвместими играчи

Украинското автомобилостроене ще се нуждае от време, за да пробие в Европа
Украинското автомобилостроене ще се нуждае от време, за да пробие в Европа
Украинското автомобилостроене ще се нуждае от време, за да пробие в Европа    ©  Reuters
Украинското автомобилостроене ще се нуждае от време, за да пробие в Европа    ©  Reuters

Украйна се оказва в уникална ситуация в последните няколко месеца. Заради натиска на Русия, както изглежда, в Киев се формира съюз от граждани и... олигарси за европейско бъдеще за страната.

Всичко започна в края на юли, когато Москва забрани вноса на украински шоколад. В средата на следващия месец руските митнически служители започнаха да прилагат нови, по-строги проверки – украински стоки, които допреди дни са били проверявани само по документи, бяха обявени за "рискови", а камионите, които ги превозват, трябваше да бъдат цялостно разтоварвани, подробно инспектирани и след това отново натоварвани на самата граница. По граничните пунктове между двете страни се извиха километрични задръствания, а украинският износ за Русия бе практически парализиран. Своеобразната мини търговска блокада продължи само седмица и на 20 август засилените проверки бяха прекратени. Междувременно обаче Сергей Глазев, главен икономически съветник на президента Владимир Путин, се постара да изясни, че митническите рестрикции са били предупреждение срещу Киев какво ще последва, ако страната вземе "самоубийственото" решение да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз. Само да припомним, че Русия първо наложи забрана за грузинско вино, а после...  

Русия отговаря за около една четвърт от украинския износ и на фона на продължаващата рецесия, изтънелите резерви от чужда валута, предстоящите падежи по външния дълг и недостатъчните запаси от природен газ за зимните месеци Киев днес съвсем не е готов за нова продължителна търговска война със своя източен съсед. В същото време тактиката на извиване на ръце рискува да изиграе лоша шега на Москва, тъй като засилва антируските и националистическите настроения сред украинците и едновременно с това затвърждава скептицизма на голямата част от местния икономически елит срещу идеята за задълбочаване на връзките с Русия.

С наближаването на срещата във Вилнюс в края на ноември, където се очаква да се подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, натискът върху Киев да спре да гледа към Брюксел и да се присъедини към водения от Москва Евразийски митнически съюз само ще се засилва. След две десетилетия лавиране между Изтока и Запада Украйна отново ще избира на коя страна да застане. Залозите са високи, а по ирония на съдбата почти всичко ще зависи от човек, който до скоро бе виждан като руска марионетка, а днес е еднакво нежелан и в Москва, и в Брюксел – украинският президент Виктор Янукович.

Време да избираш.

"Съвсем доскоро Украйна не беше изправена пред подобен избор", казва за "Капитал" Роман Рукомеда от Украинската фондация за демокрация "Спочатку люди". "Страната практически постоянно лавираше между двата лагера и въпреки турбулентното си развитие и острото вътрешно политическо противопоставяне тя в крайна сметка си оставаше относително необвързана и отдалечена и от двата лагера." Украинският изследовател обяснява, че, от една страна, Киев е имал какво да спечели и от Русия, и от Европа, а от друга, това поведение е отговаряло на настроенията сред самите украинци, които по принцип са разделени почти поравно между тези, които искат интеграция към Европа, и онези, които подкрепят сближаване с Русия. "Проблемът е, че лавирането не можеше да продължи вечно, защото световните тенденции ясно показват, че бъдещето е в големите икономически блокове и Украйна просто не може да си позволи да запази подобен неутрален статут, защото рискува да изпадне в изолация и да изостане необратимо спрямо останалите страни от региона", казва Рукомеда.

Стивън Пайфър от вашингтонския институт Brookings е на същото мнение. "Украйна днес би предпочела въобще да не се налага да избира между Европа и Русия, а ако все пак се наложи, мнозинството украинци, изглежда, биха предпочели по-скоро да се приближат към Европа, но в същото време да запазят добрите отношения с Русия."

На пръв поглед сключването на споразумението за свободна търговия не би трябвало да се явява съществена пречка за това. В него се предвижда отпадане на митническите ставки за 95% от обменяните между между Украйна и ЕС стоки, както и известни промени в украинското търговско законодателство и съдебна система. Това би означавало, че митническите ставки между Русия и Украйна ще трябва да се повишат, за да се изравнят с тези, които се прилагат за търговията между Русия и ЕС, за да се избегне заливането на двата пазара с необмитени стоки. "Едно е обаче да се вдигнат митата, друго е целенасочено да се блокира търговският обмен, а трето са заплахите", обяснява американският изследовател. Причината за тази бурна реакция той вижда в създавания от Русия собствен икономически блок, от който Киев се разглежда като важна част.

Без Украйна "европейското" в евразийския проект на Путин до голям степен би се изпразнило от съдържание и той ще се ограничи до съюз между Русия и Казахстан заедно с няколко слаби икономики като Беларус и може би в бъдеще Молдова, Армения или Таджикистан, които по-скоро ще висят на шията на Москва и няма да носят съществена стойност към проекта. Украйна пък не може да си позволи и да лавира между двата съюза, защото евразийският бе замислен до голяма степен като алтернатива и дори конкурент на европейския.

Олигарси vs. олигарси

"През последните години Путин нееднократно е показал, че предпочита да използва твърдия натиск пред меката сила", казва за "Капитал" Мария Липман от Московския офис на Carnegie Center. "Става дума не толкова за тактика, колкото за светоглед – който не е с нас, е срещу нас. Той просто вярва, че това е правилният начин." В случая с Украйна обаче изнудването и заплахите, изглежда, се оказват контрапродуктивни.

Роман Рукомеда дава пример отпреди два месеца, когато украинците са разделени приблизително наравно по отношение на предпочитанията им ЕС – Русия. "Днес поддръжниците на руското предложение са паднали на 30%, а тези на Европа достигат 60%", казва Рукомеда. "В същото време нашият бизнес елит, или по-точно казано, олигарсите отдавна се притесняват от евентуално по-сериозно проникване на руско икономическо влияние в страната, защото, изправени пред много по-големите и силни руски компании, те бързо могат да изгубят голяма част от лостовете за влияние, които днес имат над правителството в Украйна." Затова и според украинския изследовател мнозинството от тях принципно са по-склонни да се примирят поне частично с реформите, които ЕС изисква от страната, въпреки че те също може да се отразят на силата им. В замяна на това все пак ще им се отвори достъпа до огромен и богат пазар, нови инвестиции и технологии.

Това рядко единомислие между олигархия и граждани тика Украйна в посока, която Москва няма да намери за приятна. "За пръв път от много време насам имаме подобно обществено единодушие, а това само по себе си безспорно е шанс за страната, казва Рукомеда. Сега нещата са в ръцете на Янукович."

Неочакваният кандидат

Позицията на Янукович (не за пръв път) е доста сходна с тази на олигарсите. "По същество той би предпочел ситуацията да не са променя. От една страна, не иска съдбата на Лукашенко, който днес е почти изцяло зависим от Москва и е принуден твърдо да следва линията на Кремъл по практически всички ключови въпроси. Не иска обаче и да приеме напълно изискванията на ЕС за реформи, които ще ограничат властта му", обяснява Мария Липман. Поведението на Русия се оказва, че играе в негова полза. "Ясно е, че Украйна не изпълнява условията, които ЕС представи през февруари за подписване на споразумението за асоцииране – Тимошенко още е в затвора, а реформи в съдебната система също няма." В същото време обаче Янукович се сдоби с два нови коза пред Брюксел. Украинците наистина се мобилизираха в подкрепа на споразумението, но не е ясно колко време ще са запази тази подкрепа и дали няма да се обърне в някакъв момент. От друга страна, агресивната позиция на Москва автоматично печели на Украйна подкрепата на част от страните членки. Така Янукович ще има доста по-голяма възможност да се опита да убеди Брюксел да си затвори очите поне за част от проблемите в страната му, защото в противен случай Европа рискува да изгуби Украйна завинаги.

В крайна сметка става дума само за споразумение за свободна търговия, в което не са включени клаузи за свободно движение на хора или обвързаности по отношение на бъдещо украинско членство, и в този смисъл изглежда напълно възможно да се достигне до някакъв компромис между Брюксел и Киев. Нещата обаче са далеч от сигурни и се усложняват от факта, че през 2015 г. в Украйна предстоят президентски избори. Макар днес сделка с ЕС да среща одобрението на мнозинството украинци, украинският бизнес ще се нуждае от време, за да пробие на европейския пазар, а в същото време Киев ще трябва да понесе тежък удар заради руските санкции. На фона на възможен спад на БВП и увеличаване на безработицата политическо бъдеще на Янукович изглежда далеч от гарантирано. По ирония на съдбата европейското бъдеще на Украйна зависи от политическата смелост на един бивш проруски играч.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 2
    • + 33

    Положението на Украйна е наистина деликатно. В дългосрочен план членство в ЕС е по- добрия вариант за страната, само че това членство е доста далеч в бъдещето, а и изобщо не е сигурно. Украйна е голяма страна и със сигурност ще натежи доста на европейския бюджет. Съпротивата срещу приемането й ще е голяма и хич няма да се учудя ако се повтори турския сценарий - да си стои "кандидат" с десетилетия. Украинците трябва да помислят не само кое е по-доброто, но и кое е по-реалното. А че подходът на Путин е глупав, въобще няма нужда да се коментира. . .

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 40
    • + 8

    В исторически план това вече сме го гледали....
    Така че положението на Украйна е по скоро глуповато, отколкото сложно.....
    Украйна е държава голяма, 52 млн. население, но в задния двор на Русия....
    Янукович няма нужда да играе Мазепа или Скоропадски, щото ще завърши като Мазепа (хетмана, не операта) и Скоропадски
    Мястото на Украйна е на Изток с Русия.... а не на Запад....
    Това не значи че не трябва да търгува и със Запада.... но всеки да си знае мястото....

    Нередност?
  • 3
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 4
    • + 28

    Не ми е много ясно какво точно имаш предвид под " мястото на Украйна е на Изток ". То и ние сме културно, исторически и езиково много по-близки до руснаците отколкото до западноевропейците, значи ли това, че трябва да напуснем ЕС и да се присъединим към ЕзС? Украинците трябва внимателно да преценят плюсовете и минусите и на двата варианта и най-вече до колко са реалистични. Западноевропейците и сега мрънкат как трошат луди пари да ъпгрейдват източна европа, мога само да си представя каква ще е реакцията по приемането на държава с размерите на Украйна. Така че украинците да оставят емоциите настрана и просто да мислят.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    normandy avatar :-|
    takeshi303
    • - 3
    • + 20

    [quote#2:"boby1945"]Украйна е държава голяма, 52 млн. население, но в задния двор на Русия.... [/quote]

    44 милиона са украинците и бързо се топят.

    Нередност?
  • 5
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • - 3
    • + 16

    До коментар [#2] от "boby1945":

    .. А България в кой двор е?

    Нередност?
  • 6
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 2
    • + 27

    До коментар [#2] от "boby1945":

    [quote#2:"boby1945"]Мястото на Украйна е на Изток с Русия.[/quote]
    Те Украйната, ако искат и до Владивосток да си я закарат, но е факт че свястното украйнец се изнася на Запад. Чак до Канада, не бега към Москва, ако и езика да е близък.
    Така, че дилема няма - посоката е ясна и само е необходимо време да се наместят нещата.

    Нередност?
  • 7
    chardo avatar :-(
    Чардо
    • - 4
    • + 14

    "През последните години Путин нееднократно е показал, че предпочита да използва твърдия натиск пред меката сила", казва за "Капитал" Мария Липман от Московския офис на Carnegie Center. "Става дума не толкова за тактика, колкото за светоглед – който не е с нас, е срещу нас. Той просто вярва, че това е правилният начин."
    ===================

    Путин . . .
    Независимо кой е бил на власт в Русия , и по времето на царя бащица , и после на болшевиките , та исега - = -
    управляващите винаги са имали и провеждали имперска политика !
    Братския нам руски народ е друга работа !

    Нека оставим украинците сами да си решат в кой капан искат да влезнат . . .

    Нередност?
  • 8
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • - 3
    • + 32

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Мястото на Украйна не е там, където Боби казва, а където решат украинските граждани. Всеки един народ има правото да реши това сам за себе си.

    Но понеже знам, че Боби много обича червения голям брат, все пак се надявам, че като българин може да види паралел с положението на Украйна относно Русия с това на Източна Румелия относно Османската империя.

    Както България едно време на малката си сестра, така и Европа сега подава ръка на една сестрина нация. И консенсусът е, че Украйна иска да да е там, където й подават ръка, а не където й я извиват.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 17
    • + 3

    До коментар [#5] от "Captain Shakespeare":

    Според Чърчил, а и според още маса хора, също в задния, по в ъгъла!!!

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 21
    • + 1

    До коментар [#6] от "k_":

    Не знам за "свястного хохол" днес накъде се изнася, но Светът е завладян от край време от руснаци, китайци, индийци и тук таме виетнамци....

    Нередност?
Нов коментар