🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Представете си, че е с 4 градуса по-топло

Световната банка предупреждава и предлага решения за ефектите на климатичните промени

Световната банка призовава за сдържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий
Световната банка призовава за сдържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий
Световната банка призовава за сдържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий    ©  Reuters
Световната банка призовава за сдържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий    ©  Reuters

А какво ще стане, ако нищо не направим

Екстремни жеги, които без глобалното затопляне се случват веднъж на няколкостотин години, сега ще настъпват през всички летни месеци в много региони, като няма да са разпределени поравно. Може да се очаква до 6 градуса по-високи летни температури в Средиземноморския басейн, Северна Африка, Близкия изток и части от САЩ.

Увеличаване на нивото на световния океан с 0.5-1 метра до 2100 г., като са възможни и по-високи стойности. Някои от най-уязвимите крайбрежни градове се намират в Мозамбик, Мадагаскар, Мексико, Венецуела, Индия, Бангладеш, Индонезия, Филипините и Тайланд.

Най-изложени на опасности региони са тропиците, субтропиците и близко до полюсите, където може да има няколко ефекта едновремено

Селското стопанство, водните ресурси, човешкото здраве, биоразнобразието и екосистемата вероятно ще бъдат засегнати сериозно. Това може да доведе до преместване в голям мащаб на хора, което ще повлияе на сигурността и икономическите системи.

Много малко острови няма да могат да поддържат населението си.

 

"Водещата прогноза е, че към края на века глобалната температура ще се повиши с 3.5-4 градуса. Непрекъснато повтаряме, че е нужна истинска нова индустриална революция, за да предотвратим това, но политиците не чуват. Те просто си седят и бездействат." Това заяви вчера пред списание Spiegel главният научен консултант на германското правителство по климатичните въпроси Ханс Йоахим Шелнхубер. В същия ден Световната банка разпространи доклад на ръководения от него Потсдамски институт за изследване въздействието върху климата (PIK).

В текста, озаглавен "Намалете отоплението", се твърди, че до края на столетието светът ще се "загрее" с 4 градуса по Целзий и това ще доведе до цяла поредица от катаклизми. Те включват екстремни горещини, намаляващи хранителни запаси, увеличаване на нивото на световния океан и ще засегнат стотици милиони души. Всичко това ще се случи, ако международната общност не действа по проблемите на климатичните промени, предупреждава Световната Банка броени дни преди следващата седмица в Доха да се съберат за пореден кръг преговори за глобално споразумение представители на почти 200 държави.

Тотална щета

Всички региони ще пострадат – някои повече от други, но в докладът пише, че най-пострадали ще бъдат най-бедните. "Един по-топъл с 4 градуса свят може, и трябва да бъде избегнат – трябва да задържим глобалното затопляне под 2 градуса", казва президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Четирите допълнителни градуса са и потенциално разрушителни – наводняване на крайбрежните градове, увеличен риск за производството на храна, който може да доведе до все по-високи нива на недохранване. Сухите региони ще стават още по-сухи, а мокрите по-мокри. Светът ще страда и от чувствително по-голям недостиг на вода, по-мощни тропически циклони и необратима загуба на биоразнообразие, включително и на кораловите рифове.

Но ефектът, който вече влияе на все повече и повече хора са екстремните жеги. Прогнозата за Югоизточна Европа, където е и България, е за усилване на вече наблюдавани явления: по-топли зими и доста по-горещи (с температури трайно около 35 градуса) лета, малко валежи (но и изненадващи порои) и през студената, и през топлата част от годината, а бързото изпаряване на влагата в почвата не само съсипва реколтата, но и помага за още по-високи температури през лятото.

Промените в климата засягат здравето на хората навсякъде. Жегата увеличава нивата на замърсяване на въздуха в градска среда, което може да доведе до дихателни и сърдечени проблеми, както и повишено кръвно налягане. В други региони жегите пък водят до по-голяма концентрация на полени, което увеличава нивата на алергиите. Дори в уредената и климатизирана среда на Европа горещата вълна през 2003 г.е отнела живота на 70 хиляди души, посочват авторите. Със застаряването на населението в индустриализирания свят и все повечето хора, живеещи в градска среда, се очаква тези ефекти ще бъдат засилени многократно.

Друго измерение на влиянието на климатичните промени върху човешкото здраве са сложните и често непреки последици върху качеството на живот. Може да се очаква, че по-топлите температури и излагането на екстремни климатични условия ще имат негативен психологически ефект, както и могат да доведат до увелчиаване на насилието, пише в доклада. Авторите обаче признават, че няма достатъчно изследвания, които изрично да потвърждават тази взаимовръзка.

Все още не е прекалено късно Докладът отбелязва, че тази тенденция не е неизбежна и при добри политики глобалното затопляне може да бъде задържано под 2 градуса, каквато е и приетата от повечето държави цел. "Светът трябва да се бори срещу климатични промени по-агресивно", казва Ким. "Имаме нужда от глобален отговор, който да е съпоставим с мащаба на климатични проблем – един отговор, който ще ни сложи на пътя за отговорно към климата развитие и споделен просперитет. Но времето е много малко", добавя президентът на Световната банка.

Световната банка отбелязва, че съществуват по-ефикасни и умни начини за използване на природните ресурси, които могат значително да намалят влиянието върху климата на икономическия растеж, без да бъде забавена борбата с бедността.

"Макар и всяка държава да върви по собствен път към по-зелен растеж и да балансира нуждите си за достъп до енергия с устойчивостта, всяка държава има възможности за зелен растеж", казва вицепрезидентът на Световната банка за устойчиво развитие Рейчъл Кайт.

Тези инициативи може да включват пренасочване на 1 трилион долара от твърди горива и субсидии към други ниши, увеличаване на държавните и частните разходи за зелена инфраструктура и системи за обществен транспорт, които да са изградени така, че да намаляват въглеродните емисии и увеличават достъпа до работа и услуги.

Повод за размисъл

Науката недвусмислено посочва, че причината за глобалното затопляне са хората и някои сериозни промени вече са се случили, пише в доклада. Средната глобална температура продължава да се увеличава и днес е с около 0.8 градуса по Целзий над нивата й от преди индустриализация.

Макар и 0.8 градуса да не изглеждат много, докладът отбелязва, че вече има ефект, а продължаващото повишаване ще се превърне в още по-голямо предизвикателство. Затопляне от 4 градуса означава достигане на историческо ниво, което променя климата на цялата планета и припомня на учените последната ледена епоха, която обхваща по-голяма част от Централна Европа и северните части на САЩ.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wanderer avatar :-P
    wanderer
    • - 17
    • + 13

    "трябва да задържим глобалното затопляне под 2 градуса" Явно ще скачаме само от страната на единия полюс, че Земята да си поизправи остта и елепсовидността на орбитата й да отслабне.
    "Науката недвусмислено посочва, че причината за глобалното затопляне са хората" Остава двусмислено да се посочи, че хората могат да причинят "ледникова епоха" в борбата си с "глобалното затопляне".
    А какво ще стане, ако водната повърхност се увеличи с 4%. Дали няма да се увеличат изпаренията и .... сегашните пустини да изчезнат? Или пустините са необходими на бизнеса и политиката?

    Нередност?
  • 2
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 9
    • + 16

    Колкото и да не ни харесва не можем да продължаваме да живеем както досега. Можете да отричате глобалното затопляне, но това не променя фактите.

    [quote#1:"wanderer"]А какво ще стане, ако водната повърхност се увеличи с 4%. Дали няма да се увеличат изпаренията и .... сегашните пустини да изчезнат? Или пустините са необходими на бизнеса и политиката? [/quote]

    По-голяма глупост не бях чел в последно време!

    Нередност?
  • 3
    delian avatar :-|
    Делян Делчев
    • - 17
    • + 15

    Истинският проблем е съвсем другаде. Средната температура вече е по-висока с 2 градуса. Добавянето на още 4 градуса означава две неприятни неща - измирането на около 30% от животинските видове на земята, с всичките си последствия, и освобождаването на метана задържан на дъното на студените океани, което значи ударно вдигане на температурите с още 5 градура. То от своя страна означава измиране на 90% от животинските видове на земята.
    Това не е измислица.
    Всеки потребител на петролен продукт, сигурно се е замислял от къде идва петролът, който индиректно употребяваме?
    От най-голямото измиране на живи същества в историята на земята - Пермиан-Триасик масовото измиране от преди 250 милиона години.
    То е станало много бързо и на два етапа - първо вулканична дейност е повишила температурата на земята с 5 градуса, и после освобождаването на метана от океаните е създало огромни проблеми и още ударно повишаване на температурата с още 5 градуса.
    Така че не е нужно ние да увеличаваме температурата с 10 градуса за да постигнем този ефект. Допълнителни 3-4 градуса ще са достатъчни за да отключат самоподдържащата се система.

    Нередност?
  • 4
    delian avatar :-|
    Делян Делчев
    • - 11
    • + 14

    До коментар [#1] от "wanderer":

    По лошо е, ако водната повърхност се увеличи, всъщност скоростта на затопляне ще се повиши. Всъщност полярните шапки имат по-високо ниво на отразяване (бели са) и намаляват скоростта на абсорбиране на температурата от водата. Увеличаването на водната площ с "тъмна вода" увеличава акумулирането на температура от океаните. Това ще промени въздушните течения (те и сега се създават от океаните), ще промени количеството разтваряне на въглероден двуокис от водата (то ще намали, което ще увеличи пък скоростта на натрупването му в атмосферата и парниковият ефект), те от своя страна ще намалят полярните шапки и процесът се затваря. При вдигане на температурата на океаните с още 4 градуса и започват други процеси (освобождаване на затвореният метан и серен двуокис, последното много неприятно за нас граничещите с Черно Море).
    Принципно увеличаването на белите купести облаци, би могло за малко да забави процесът, но за сметка на това самолетите и техните газове частично пречат на този процес (и дори увеличават засушаването - това пък е една от причините за натиск от страна на ЕС за регулация на въглеродните квоти там).

    Нередност?
  • 5
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 5
    • + 36

    Представете си, че е с 4 градуса по-СТУДЕНО...

    Преставете си, че основният фактор, определящ температурите тук е СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ ...

    Сега се сетете, че растенията на планетата са "проектирани" за 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ въглероден двуокис...

    Сега помислете дали по-важните проблеми не са например изсичането на горите, изчезването на видове и сортове (а.к.а. геноцид), замърсяването с токсини (тежки елементи и органични - карциногени, тератогени и т.н.), намаляването на еко-разнообразието, а борбата с емисиите всъщност е само заради далаверата???!!!

    Нередност?
  • 6
    nye avatar :-|
    nye
    • - 7
    • + 15

    Боже! Колко мъка има по тоя свят ...
    "Науката недвусмислено посочва, че причината за глобалното затопляне са хората и някои сериозни промени вече са се случили, пише в доклада."
    Това нито е посочено недвусмилено от науката, нито е сериозно загатнато. Има някакви подозрения, които са раздухани извън всякаква пропорция от вестници, журналисти, политици и п.р.


    До коментар [#1] от "wanderer":
    "Дали няма да се увеличат изпаренията и .... сегашните пустини да изчезнат? Или пустините са необходими на бизнеса и политиката?"
    Всъщност пустините съвсем не са случайни или безполезни. Както всекиму е известно, пясъкът (не морския) се образува от ерозията на скалите. Пясъкът от пустините се разнася от ветровете и носи минерали на места където иначе растителността не би могла да се развива така буйно (примерно тропиците).

    До коментар [#3] от "Делян (delian) Делчев":
    До коментар [#4] от "Делян (delian) Делчев":
    Вие сте цял извор на информация, само не разбирам откъде я черпите. Първо на дъното на океаните няма метан, ням откъде да се вземе там. Второ това затопляне нито е първото нито е последното в климатичния цикъл на планетата. Това дали ще измират видове, или ще се появяват нови е по-добре да го оставим на историята да покаже. Трето въздушните течения се създават от места с различни атмосферни налягания - най-често между море и суша. Да океаните доминират климатообразуването, но не са единствения фактор за това. Тази "тъмна вода" съвсем не я разбрах ... тя всичката вода си е еднакво тъмна. А за купестите облаци вече нищо не се и разбира.


    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 3
    • + 22

    Аз мисля, че науката изобщо не е доказала, че единствено хората са виновни за глобалното затопляне. Че използваме неправилно и нерационално ресурсите - да, така е. Че замърсяваме въздуха, почвите и водите - и това е вярно. Но да се пренебрегва такъв основен фактор като слънчевата активност например не е нормално. Пък не е само той, има и други фактори, които не са свързани само с човешката дейност.
    Защото се знае, че климатът не е константна величина, той се променя постоянно. Винаги го е правил, ще го прави и за в бъдеще. Ако човечеството не може да се нагласи към новите реалности, просто си отива...

    Нередност?
  • 8
    tel_112 avatar :-|
    Мазен чех
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#3] от "Делян (delian) Делчев":

    За масовите измирания има много теории и хипотези, не бива да говориш като свидетел за неща отпреди 250 млн години.

    Нередност?
  • 9
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 4
    • + 5

    [quote#6:"eswen"]Това дали ще измират видове, или ще се появяват нови е по-добре да го оставим на историята да покаже.[/quote]

    Оставили сме го. Последните 5000 години само измират.

    Нередност?
  • 10
    nye avatar :-|
    nye
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#9] от "atropin":
    Повече са от 5000 години, по скоро около 3.5 милиарда. Откакто има живот има видове, които изчезват и такива, които се появяват. Лично на мен ми се струва малко арогантно да се мисли, че нашето мизерно съществуване би могло до такава степен да засегне една саморегулираща се система, че тя да спре да функционира. По-скоро ще се самоунищожим, отколкото да навредим значително на планетата.

    Нередност?
Нов коментар