🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Удължаване без смисъл

Протоколът от Киото ще действа за ЕС и други държави до 2020 г., но големите играчи се отказаха от тях

Ветрогенераторите в Тайван, показани на снимката, са един от начините за ограничаване на вредните емисии
Ветрогенераторите в Тайван, показани на снимката, са един от начините за ограничаване на вредните емисии
Ветрогенераторите в Тайван, показани на снимката, са един от начините за ограничаване на вредните емисии    ©  Reuters
Ветрогенераторите в Тайван, показани на снимката, са един от начините за ограничаване на вредните емисии    ©  Reuters

Международните усилия за общи усилия за намаляване ефекта от човешката дейност върху глобалното затопляне се увенчаха с горчив успех в края на климатичната среща в катарската столица Доха. Въпреки че Протоколът от Киото, с който редица водещи икономики се задължиха да ограничат емисиите на вредни газове в атмосферата, бе удължен до 2020 г., други се отказаха от него. Така на практика да намалят вредните газове се съгласиха страни, които отговарят за едва 15% от общите емисии, а големите икономики няма да участват. Най-голямото постижение на годишната конференция, организирана от ООН, бе подготовка на платформата, която до 2015 г. трябва да изготви глобален договор за ограничаване на емисиите след 2020 г. Преговарящите обаче изразиха недоволство, че срещата в Доха няма да има никакъв незабавен ефект върху глобалното затопляне във време, в което според много специалисти то се забързва още повече.

Става дума за пари

Сложността на разговорите за подготвяне на международна платформа за ограничаване на вредните емисии почти провали форума, на който за две седмици в различните му части се включиха 17 хиляди делегати. Те работеха и в нощта срещу понеделник, като някои напуснаха преди края на дискусиите, а домакинът от Катар в крайна сметка просто изчете взетите решения, без да взима предвид възраженията срещу тях. Основният проблем са били развитите държави, които не са успели да обяснят как ще увеличат помощта за ограничаване на вредните газове до 100 милиарда долара на година, които са обещани до 2020 г. "Главният проблем от моя гледна точка бяха финансите", казва дипломатът Иванс Нджева от Малауи, който ръководи групата на най-малко развитите държави. Алдън Майер от групата "Съюз на загрижените учени" коментира, че някои от представителите на най-уязвимите държави са били толкова разочаровани от разговорите, че са излезели от тях с насълзени очи.

Едни от основните протестиращи са били групата на малките островни държави. Според тях постигнатите договорки не правят нищо в момента, а само обещават нещо, което може да се материализира в бъдеще. "Вероятно ще тръгнем към покачване с 3, 4, 5 градуса по Целзий на глобалната температура, въпреки че се бяхме разбрали за покачване от 1.5 градуса, за да подсигурим оцеляването на островите", казва представител на малките държави, цитиран от Би Би Си.

В същото време присъствалите учени на срещата заявиха, че изгарянето на петрол и въглища ще достигне рекордни нива през 2012 г. и в случай на бездействие до края на века температурите може да нараснат с 4 градуса по Целзий. Това е два пъти повече от целта на ООН и може да доведе до катастрофални последствия, смятат от Потсдамския институт за изследване на ефекта от климатичните промени, цитирани от агенция Bloomberg.

Лъжлива представа На пръв поглед удължаването на Протокола от Киото до 2020 г. изглежда като най-голям успех на конференцията. Увеличаването на срока е било подкрепено от почти 200 държави, сред които повечето в Европа и Австралия. Те обаче са отговорни само за 15% от вредните емисии в световен мащаб. "Протоколът е стандарт за почтеност към околната среда", заяви министърът на околната среда на Бразилия Изабела Тейшера и обвини индустриализираните държави, че им липсва амбициозност. "Те не водят, те прехвърлят тежестта", недоволства тя. Причината за това е отказът на Канада, Япония, Нова Зеландия и Русия да участват. САЩ никога не ратифицират и първоначалния вариант на договорката, а развиващите се държави като Китай и Индия изобщо нямат поставена цел от международната общност за свиване на емисиите. Ребека Лефтън, анализатор на международните политики за климата от Центъра за американски прогрес, заяви пред Washington Post, че скромният резултат от разговори означава, че държавите ще трябва да намерят други начини за ограничаване на емисиите си, като например ограничаване на използването на метан.

Напред към 2015 г.

Основната задача на изминалите разговори е била "разплитането на дипломатическите спагети", в които са се превърнали климатичните разговори през последните 15 години, коментира Би Би Си. Смята се, че това е било направено и сега ООН може да гледа към следващата фаза за борба с климатичните промени. Тя ще има за цел глобален международен договор за всички, който да бъде подготвен до 2015 г. и да започне да действа след 2020 г.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 13

    На развитите държави извън ЕС не им се плаща, особено с отрицателното отношение в САЩ към ООН, а Китай и Индия се декларират като "развиващи се" за да избегнат регулиране.
    През зимата-период на печките с въглища, Пекин е обгърнат от смог, особено крайните квартали.

    Нередност?
  • 2
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 6
    • + 19

    Чини ми се, че му се вижда края на това "глобално затопляне".

    Е, ше си намерят друг начин да цоцкат пари, ама поне време ще мине.

    Нередност?
  • 3
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 6
    • + 14

    Препоръчвам книгата на Йордан Янков "Глобалната лъжа". Там е о обяснено подробно за измамата, наречена "глобално затопляне" (как са фалшифицирани "научни" изследвания и т.н.).

    "Вероятно ще тръгнем към покачване с 3, 4, 5 градуса по Целзий на глобалната температура, въпреки че се бяхме разбрали за покачване от 1.5 градуса, за да подсигурим оцеляването на островите", казва представител на малките държави, цитиран от Би Би Си.

    За съжаление има хора, които вярват, че могат да контролират глобалните температури на планетата...

    Доста е вероятно в бъдеще да наблюдаваме не глобално затопляне, а глобално застудяване. Какво ще се случи никой не знае със сигурност, защото климатът на Земята е сложна нелинейна динамична система и затова е трудно да е прогнозира.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 5

    Не е "Удължаване без смисъл"! Напротив с много смисъл е за ЕС. Най-малкото да има работа за брюкселските зелки да претакат от пусто в празно и в следващите осем години.... :-)

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#3] от "Валентин":
    целта на чиновниците от "глобалното затопляне" не е да узнаят бъдещето, това е скъпа и сложна работа, а да се изхарчат едни парета.... и да има чиновническа заетост в следващите 8 години... и в ЕС сиренето е с пари, нал тъй?

    Нередност?
  • 6
    the_flea avatar :-P
    the_flea
    • + 6

    Цитат: "Основната задача на изминалите разговори е била "разплитането на дипломатическите спагети", в които са се превърнали климатичните разговори...."
    У наше село на това му окаме свински чЕрва...., а разплитането им е безсмислено. Или както казват браточките - "въртиме тук едни паре"...

    Нередност?
  • 7
    stg avatar :-|
    stg
    • + 2

    "Вероятно ще тръгнем към покачване с 3, 4, 5 градуса по Целзий на глобалната температура, въпреки че се бяхме разбрали за покачване от 1.5 градуса, за да подсигурим оцеляването на островите", казва представител на малките държави, цитиран от Би Би Си.

    тия хора не знаят къде се намират, това градусите за нищо ги нямат, смятат че са в състояние да променят климата с 2 подписа и няколко милиарда , това вече е идиотщина

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 2

    Политическите мижитурки, видимо, не стават за нищо! Нямат воля дори за предотвратяване стопяването ледените шапки на полюсите и предизвикването на невиждан глобален потоп, ние сме тръгнали да чакаме от тях къде по "дребни" и по-сложни за изпълнение неща, като да съставят и поддържат хармонична и хуманна форма на обществено устройство. Форма без войни, с грижа за нуждите на цялото общество, с конкуренция, но не зверска и в интерес на малцина състоятелни и властни, както е сега, ами рационална и с направляване в насоките от интерес на цялото общество и на природата и т.н. Иде време на пренаселеност, драматични войни и разрушителни природни катаклизми в добавка (за да не скучаем само с войните). Чакат ни интересни времена...

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 5

    Впрочем, тъпата Европа отдавна трябваше да въведе екологично мито върху вноса от всички държави, които не са приели изискванията, възприети от Европа. Мито или такса, което да няма нищо общо с търговското такова и ако има обичайно търговско мито - екологичното мито да се налага допълнително и отделно. Така индиректен принос в полза на антивъглеродните мерки ще имат и държавите, които са отказали да участват директно в тези усилия.

    Нередност?
  • 10
    beriya avatar :-|
    beriya

    До коментар [#9] от "Станислав Янков":

    Много добра идея.

    Нередност?
Нов коментар