Шаул Камиса Раз: Това е война и този път сме готови да стигнем до края

Посланикът на Израел пред "Капитал Daily"

Шаул Камиса Раз    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

От февруари тази година посланик на Държавата Израел в София е бивш военен с 20 години опит в разузнаването. Между другото Шаул Камиса Раз е отговарял и за гражданското подсигуряване на над 250 000 жители на Южен Ливан, но сега разговаряме за кризата в другия край на Израел - тази в ивицата Газа.

Кариерата ви е свързана изключително с израелската армия - в какъв род войски сте служил?

- Служил съм в много различни родове войски, но съм специалист по борба с тероризма, Ливан, Сирия и случващото се в Ивицата Газа.

Значи много добре разбирате какво означава сухопътна операция в Газа срещу враждебно население и с цена, плащана и от двете страни?

- Естествено, сухопътна операция е последното нещо, което искаме да се случи. Но то зависи от това колко сериозно "Хамас" се отнася към прекратяването на ракетния обстрел срещу Израел. Има значение и натискът от международната общност и всички останали фактори за прекратяване на стрелбата. Ако преценим, че всички използвани средства не дават резултат, то тогава ще ни се наложи да предприемем сухопътна операция.

Опитът ни от предишни операции, включително от предишната през 2008г., показва, че на подобен род напрежение трябва да сложи край веднъж завинаги, така че да няма неразбрани неща от едната или другата страна. Преди четири години от самото начало имаше натиск да се спре операцията по средата, а Израел винаги е вярвал, че е по-добре бързо, още в самото начало, да се реши проблемът, но на практика такова нещо не се получава. За съжаление се убедихме, че винаги, когато сме проявявали гъвкавост по хода на операцията и нейното прекратяване преди тя да е постигнала целите си еднозначно, в крайна сметка Ивицата Газа се напълва отново с оръжие, насочено и използвано срещу нас. Страната ни няма повече желание да инкасира още един такъв случай.

Целта на операция... е да се премахне еднозначно заплахата от ракетен обстрел срещу Израел, без значение дали зад него стои "Хамас", "Ислямски джихад" или друга групировка в Газа.

Споменахте международния натиск, но огромната част държави настояват армията да не навлиза в Газа. Социологически проучвания, публикувани във вторник в израелската преса, показват, че населението одобрява операцията, но едва 25-30% приемат тя да има и сухопътна част. Блъфирате ли, или не обяснявате достатъчно добре - включително на собственото си население - намеренията за използването на армията?

- Никой не блъфира. Има абсолютна решимост за започването и начина на провеждане на операцията. Сухопътната част е само етап от нея и тя може да не се състои, само ако преди това са постигнати целите - окончателно и абсолютно прекратяване на обстрела срещу Израел. По никакъв начин не може да се твърди, че блъфираме, когато 70 хиляди души са мобилизирани, частите им са по границата с Газа и очакват заповеди да действат. Всеки войник е получил конкретните си задачи, къде трябва да отиде и какво трябва да свърши.

Освен това подобна операция изисква и много, много разходи. Едва ли при такава цена някой би блъфирал.

- А как определяте случващото се в момента - криза, операция за вътрешна сигурност, война?

- За нас това е война. Когато има заплаха срещу всекидневния живот на над 1 милион израелски жители, това е война за изкореняване на тази заплаха. Това не е обикновена война, тя не е срещу армия с бойни части, въоръжение, доктрина, командване... Това е армия от терористи, вплела се в обществото на Ивицата Газа и е много трудно те да бъдат разграничени от обикновените жители. Когато ги идентифицираме, преценяваме как да постъпим, защото обектите са в жилищни квартали, до детски градини...

Има и хуманитарни проблеми за гражданите на Газа, защото на практика те са принудени да поемат ударите, насочени срещу терористите. Опитваме с "хирургични" удари да унищожим командирите им, да разрушим инфраструктурата им, офиси, командни центрове с възможно най-малко поражения по граждански обекти.

По никакъв начин населението не е наша цел. Стараем се изключително много да ги предпазим. За илюстрация, ще ви кажа, че тази сутрин сме вкарали 80 камиона с лекарства, медикаменти, храни. Всички гранични пунктове са отворени в определени часове, за да се вкарват материали за болниците...

...а отворена ли е границата в обратна посока?

- Да, може да се влиза и в Израел. Повече от 30 ранени са прехвърлени за лечение в израелски болници. Това помага и на чуждестранни журналисти да напуснат Газа, защото досега "Хамас" не ги пропускаше.

Въпросът е за местното население...

- Където има струпване на ракети или командни структури, се обаждаме по телефона на хората в района. Предупреждаваме ги, че предстои атака и ги призоваваме да се изнесат от там. Повече 30 000 подобни позвънявания в Газа са направени през последните дни.

Това е фундаменталната разлика между нас и терористите. Ние се грижим за гражданите, не сме блокирали града, отворили сме границата. Тяхната атака пък е насочена именно срещу цивилните, защото обстрелват безразборно - Ашдот, Беершеба и много други селища. Има трима загинали израелци, десетки по-сериозно ранени, близо 140 леко ранени, стотици, минали през болници за травми и шок.

Целта ни е да възстановим нормалния начин на живот и на израелци, и на палестинци.

Какво правите конкретно за българските граждани в района?

- Първо искам да изтъкна, че сътрудничеството между България и Израел се развива по един много добър начин. Заедно с други държави българските власти написаха до Израел, че подкрепят действията на ни в тази трудна ситуация и искат час по-скоро да се сложи край на насилието. Израел високо оценява тази подкрепа и признаването на правото ни да реагираме в такава ситуация.

Вчера изпратих на летището четвърта група български работници, отиващи да се трудят в Израел. По молба на вашето външно министерство и на правителството както те, така и тези, които вече са в страната, ще работят в райони на север, по-далеч от Газа. Това преместване се случва буквално в момента.

Искам да спомена и за една наша делегация на т.нар. медицински клоуни - вид терапия за вдъхване на надежда за излекуване на тежко болни деца, да преодолеят ефекта от лекарствата, просто да се чувстват по-добре, да се засмеят. Бях с тях в българска болница и не мога да ви опиша какво е да видиш едно дете да играе и се смее, а майката да пролива сълзи от щастие. Споменавам го, защото в България нямате такава практика и искаме да обучим тук лекарски екипи да подхождат по този начин и да го разпространят и у вас. В Израел това се практикува от стотина лекари, а в България - от трима, бихме искали да променим това.

Разказвам ви това като илюстрация, че войната продължава, но ние развиваме отношенията си с България в много други посоки.

В Газа и в бомбоубежищата на Израел също има деца. Те сигурно също се нуждаят от псхихологическа помощ. Какви са условията ви да се сложи край на насилието и операцията?

- Еднозначно и завинаги прекратяване на стрелбата с ракетите. Да се спре с тероризма под каквато и да е форма. Да се разформироват всички терористични ядра, действащи в Газа. Да не се позволява контрабандата на оръжие по тунелите под границата с Египет.

Много играчи се появиха - традиционните Египет и САЩ, но и Катар, Турция... Създаде се впечатление, че създадохте бъркотия, която друг трябва да разчиства.

- Преди всичко трябва да се знае, че не ние създадохме тази бъркотия. "Хамас" завлече всички ни в нея. Групировката управлява Ивицата , тя е избрана за това на уж демократични избори и трябва да уважава собствения си статут на официална власт в Газа. За съжаление това е управляваща групировка, която не се занимава да подобрява благосъстоянието на хората, а само интересите на ислямистката идеология да се действа само с военни средства, да се атакува непрекъснато врагът и по никакъв начин да не се водят преговори, които да уредят проблема.

Случващото се в Газа е тяхна пряка отговорност. Те осигуриха всички входни точки за пренос на оръжие от Египет, на хора от "Хизбула" и "Ал Кайда"... Как мислите, че е попаднало там всичкото това оръжие. Вчера лидер на "Хамас" заяви, че благодари на Иран, на иранския народ, на всички, които се погрижиха миналата година да ни дадат оръжие и средства да се борим с израелския враг и да влияем сега на събитията. Това показва връзката между "Хамас" и терористични фактори извън Газа. Всички конвои, влизащи от Иран или Либия с ракети, мини... в крайна сметка "Хамас" създаде тази ситуация.

На кого по-точно казвате това. С кого преговаряте, след като преследвате и унищожавате командването на "Хамас" и групировките? Да изясним въпроса с посредниците?

- Имаме установени политически контакти на различни нива. Никой не иска да се задълбочава войната. Държавите, които изброихте, искат да се урегулира конфликта. Те трябва да насочат натиска си върху "Хамас", за да разберат лидерите му какво трябва да сторят. Със сигурност посредниците помагат за комуникацията. Много важни са американците, надяваме се и Европейския съюз да повлияе на Египет и Турция да постигнем реално успокояване на ситуацията.

Египет е много важна държава, египетският президент показва много отговорна позиция и той много добре разбира последиците от един нестабилен район, в който е и неговата държава.

За пръв път от над 20 години ракети стигат до Ерусалим и Тел Авив. Има версия, че щом те са попаднали в Газа, това е пропуск на израелското разузнаване. Без това може би нямаше да се стигне до ескалацията?

- В тази операция разузнаването свърши изключително добра работа. Прекрасно познаваме далекобойните ракети "Фаджр-5", дошли от Иран, знаем как са стигнали до Газа по тунелите. .. При атаката срещу Ахмед Джабари (военният лидер на "Хамас") знаехме, че ще последва употребата им и веднага бяха ударени и места, където те се съхраняват.

Споменахте Джабари - вероятно той беше ликвидиран, защото вече не изпълняваше задачите да удържа ракетната стрелба срещу Израел. В Газа обаче има и други групировки: "Ислямски джихад", салафитски отряди, Бригадите на мъчениците на Ал-Акса... Каква е гаранцията, че ако се договорите с "Хамас" и те ще спрат да стрелят?

- Много ми се иска, когато се договори прекратяването на огъня и уреждането на конфликта, да бъде оказан натиск и върху тези групировки договореното да се спазва.

- Имам чувство обаче, че вече знам, кога ще започне следващата израелска операция в Газа - тя ще е през ноември 2016г. След като тази от 2008г. бе по време на президентските избори в САЩ, а сегашната е броени седмици след тях - съвпадение ли е това?

- Личният ми коментар е, че не бива събитията да се свързват нито с изборите в САЩ, нито с предстоящите в Израел. Реакцията на Израел е заради едно нетърпимо положение, което се проточи твърде дълго. От началото на годината бяха изстреляни 800 ракети, от началото на операцията - още толкова, плюс изстрели по граничните патрули, земеделци по нивите...

Създаването на тази ситуация от "Хамас" е резултат от случващото се в Иран и Сирия. Те предприеха това заради международния натиск, санкции и проверки върху Техеран, от една страна, и вътрешния конфликт в Сирия - това е блатото, създало хранителната среда за този тероризъм. И двете държави са в много сложна ситуация, притиснати са в ъгъла и се опитват да извършват терористични атаки навсякъде по света - в Бургас, Кипър, Тайланд, Азърбайджан... В крайна сметка като част от цялата тази активност те са накарали "Хамас" да "подгрее" ситуацията в Газа, за да отклонят от себе си международното внимание. Затова всичко този път се случва по този начин - те се възползват, че след смяната на властта в Египет, там още не са си подредили къщата и Кайро не може да окаже нужното политическо и икономическо влияние върху Газа.

Ако се постигне сериозен пробив с помощта на натиска от САЩ и ЕС, това ще е огромен провал за тези държави, търсещи ескалиране на напрежението и да се разпространява тероризма по света.

Говорихме много за война. Израелците са известни като добри воини, но и добри бизнесмени. Защо не решите проблема с Газа - където има и много социални и икономически причини за случващото се -  с един голям и добър бизнес-план?

- Бизнесът е спрян заради липсата на партньори от другата страна. Ако в крайна сметка има ръководство както в Рамала (на Западния бряг - бел.ред.), така и в Газа, което да установи траен мир и да позволи преминаване към делова активност, аз ви обещавам, че това място ще стане рай.

Ще ви припомня, че вътре в Ивицата Газа имаше 13-14 процъфтяващи селища. Най-доброто земеделие бе там. Хиляди гители на Газа работеха там. Значи всичко това може да се случи.

Но базовото условие е едно - мир.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dessides avatar :-|
    VT
    • - 37
    • + 23

    слабо интервю с удобни въпроси. не става някой да влезне и да се настани у дома ти насилствено и без покана, след което да каже 'искам мир, най-добре да забравим всичко до момента и да започнем на чисто'.

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 8
    • + 31

    2008 след изборите в САЩ, Обама е избран за президент - атаки на Хамас срещу Израел

    2012 г. след изборите в САЩ, Обама е избран за президент - атаки на Хамас срещу Израел

    Едва ли е съвпадение, че някой чака да види дали основния съюзник на Израел ще има мекушав във външната си политика лидер в следващите 4 години, за да предприеме нападение.

    Това далеч не е изключение - през 1980-та г. Иранската криза със заложниците в американското посолство свършва в деня, в който е избран Роналд Рейгън. Новото тогава иранско ислямско революционно правителство се държи арогантно с Джими Кратър и протака, но освобождава заложниците веднага щом Рейгън бива избран - защото позицията на Рейгън относно военизирания ислям е ясна отдавна и е непреклонна.

    Нередност?
  • 4
    peho avatar :-|
    peho
    • - 4
    • + 13

    [quote#3:"Longanlon"]Иранската криза със заложниците в американското посолство свършва в деня, в който е избран Роналд Рейгън.[/quote]
    Защото тогава приключва работата свършена от Картър. Петре вземи се научи да четеш и да не пишеш глупости. А последното ти изречение е и шега. Удобно забравяш как същия Рейгън продава оръжия на Иран за да спонсорира терористите в Никарагуа.

    Нередност?
  • 5
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 11
    • + 9

    "работата" свършена от Кратър е да докара двуцифрена инфлация и безработица в САЩ и да отпусне юздите на чалмите по света дотолкова, че да се подиграват с него и държавата която ръководи. Това преди да изгуби изборите след единствения си мандат, с огромна разлика.

    Нередност?
  • 6
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "peho":

    ти се обърни към историята и виж изборните резултати

    1980
    Democrat: 49 Jimmy Carter
    Republican: 489 Ronald Reagan

    това да ти говори нещо? и след това
    1984
    Democrat: 13 Walter Mondale
    Republican: 525 Ronald Reagan

    Нередност?
  • 7
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 10
    • + 11

    Израел веднъж завинаги трябва да приключи този проблем, не да сключва поредното безсмислено примирие, аман от разни призоваващи към такова отлагане на проблемите

    Нередност?
  • 8
    colector avatar :-|
    V.Klishev
    • + 11

    Доколкото знам кризата със заложниците в Иран приключва след доста сериозна сделка за обновяване на иранското въоръжение, което е било предимно американско. А Рейгън изрично е пожелал заложниците да бъдат освободени веднага след неговото встъпване в длъжност, което допълнително засилва неговата популярност.
    Картър несъмнено изиграва своята роля за развръзката, но "сделката" е сключена от Рейгън.

    Нередност?
Нов коментар