🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На гости в "Люлин" 6

Представители на "Хамас" дойдоха в България, изненадаха всички и си отидоха със скандал

Мушир ал Масри не успя да покаже ораторските си умения в София
Мушир ал Масри не успя да покаже ораторските си умения в София
Мушир ал Масри не успя да покаже ораторските си умения в София    ©  Reuters
Мушир ал Масри не успя да покаже ораторските си умения в София    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това е Касам М-75, която ще удари Тел Авив." Мушир ал Масри, депутат от палестинската партия "Промяна и реформа", която е политическото крило на екстремистите от "Хамас", вика тези думи по време на митинг в Газа в края на миналата година и клати застрашително пръст на видео в YouTube. Точно картоненият макет зад гърба на Ал Масри надали е стигнал израелската столица, но самият депутат се озова тази седмица изненадващо в София.

Заедно с още двама депутати от партията на "Хамас" - Салах Бардауил и Исмаил ал Ашкар, Ал Масри е бил поканен от д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Целта, обявена във Facebook, е те да разкажат тяхната гледна точка за палестинско-израелския конфликт, както и още нещо. "Ще се срещнем с представители на държавата, с депутати от управляващата партия и опозицията, за да обсъдим сферите на сътрудничество и обясняване на Палестинския въпрос", заяви в сряда Бардауил пред агенция "Франс прес". Официалната страница на партията "Промяна и реформа", която има най-много депутати в палестинското законодателно събрание в Рамала, държи да изтъкне, че това е първото по рода си посещение в страна от ЕС.

Нищо от това обаче не се състоя. Първо тримата депутати хванаха в крачка българските институции и партии. Външното министерство отрече изобщо да знае за подобно посещение. "България поддържа добри отношения с палестинската власт в лицето на управляващите в Рамалла и няма никакви контакти с "Хамас", която е в списъка на ЕС с терористични организации", каза говорителят Весела Чернева. Израел също е бил изненадан от това посещение, научи "Капитал". Същото се отнася и за БСП и "Атака", които според запознати са имали планирани срещи с тримата. И двете партии отрекоха пред "Капитал" да знаят за подобни уговорки. Така единствените, които се видяха с представителите на "Хамас", бяха телевизионни журналисти, които ги завариха в офиса на Абуаси в "Люлин" 6.

После историята придоби драматичен обрат. В петък сутрин в 10 ч. тримата са били изведени от хотела си с полиция, закарани на летище София и качени на самолет за Истанбул. По неофициална информация на "Капитал" става въпрос за заповед на ДАНС.

"Хамас", за да почисти "Хизбула"

"Николай Младенов да е спокоен, да успокои своите приятели израелците, визитата няма нищо общо с българското правителство", каза пред "Капитал" д-р Мохд Абуаси, директор на центъра за близкоизточни изследвания и домакин на делегацията на палестинското движение в София. Предизвикателният стил на Абуаси не е изненадващ. Дошлият в България през 1984 г. и получил гражданство през 90-те години палестинец е един от най-яростните защитници на арабската страна в близкоизточния конфликт.

Позициите на Абуаси са ясно антиизраелски. След атентата в Бургас например, той заявява пред БНР, че единствената страна, имаща интерес от случилото се, е Израел. По-късно Абуаси дори намеква в интервю за "24 часа", че канадската и австралийската връзка в атентаторите може да сочи към друга посока, припомняйки за убийствата на лидери на "Хамас" от агенти на израелското разузнаване "Мосад", които са използвали именно канадски и австралийски документи.

Неговата организация, на чийто сайт пише, че е регистрирана през 2005 г. (макар да не присъства в регистъра на правосъдното министерство), няма обявени отчети или други документи, от които да стане ясно как се финансира. "Като неправителствена организация се опитваме да оправим гафа с "Хизбула", да изчистим имиджа на България в арабския свят", допълва Абуаси за "Капитал".

Съдейки по клиповете му в YouTube обаче, Мушир ал Масри със сигурност е имал какво да каже. Той е един от най-красноречивите оратори на "Хамас" и е доктор по ислямско право. Говори на класически арабски с много синоними и метафори пред многохилядни тълпи. Посланията му обаче вдъхват притеснения и това с ракетата не е единственото такова.

Говорейки пред палестинки на 25 март 2012 г., той заявява, че "Пътят на "Хамас" и посоката са ясни без никакво съмнение – цяла Палестина и цял Йерусалим, Палестина, всяко нейно зрънце и парченце почва е собственост на палестинския народ. Пушката на (бригадите) Касам и готовността на полагащата усилия жена да се бие по пътя на Аллах и да принесе синовете си в жертва заради (джамията) "Ал Акса" и Йерусалим, са една готовност, от която няма да се отметнем или оттеглим."

Зачеркнатите

"Хамас" влиза в терористичния списък на ЕС през 2003 г. заради ескалиращата кампания на самоубийствени атентати срещу Израел. Целта е да се спрат паричните потоци към групировката ("Хамас" понастоящем обжалва това решение на ЕС пред съда на Европейската общност в Люксембург). Как Ал Масри и колегите му са получили визи за страна от ЕС? Според Външно министерство забраната е финансова и не се отнася поименно до хора, свързани с "Хамас". Същото тълкуване даде пред "Капитал" и говорителят на върховния представител по външната политика на ЕС Мая Косианчич. Тя обаче допълни, че е поръчала на експерти да проверят това допълнително. 

"Хамас" не са присъствали на официална визита никъде в ЕС. Швейцария обаче е приела делегация от групировката през 2012 г. по покана на Интерпарламентарния съюз, което е наречено от външния министър на Израел "пример за международно лицемерие". Според Бенедета Берти от Института за национални стратегически изследвания (INSS) към университета в Тел Авив историята няма кой знае какво значение. "Израелците може да попитат защо те са получили визи, но това не е толкова голяма работа", коментира тя пред "Капитал". Според нея щом посещението не е с официален характер, това не означава промяна в позицията на ЕС. И за нея, както за всички останали обаче, визитата в България е изненадваща.

Други европейски държави не рискуват излишно и изобщо не допускат членове на "Хамас" на своя територия, макар и срещу тях да няма забрана за пътуване. Пристигналият с българска виза Салах Бардауил например не е получил разрешението на Франция през 2006 г. "Те не ми казаха причина, но беше ясно, че ми е отказана, защото съм депутат от "Хамас", казва тогава Бардауил. "Позицията на Франция е била вдъхновена от натиска на общата позиция на ЕС и САЩ. Европейските държави не трябва да ни съдят в отсъствие. Трябва да седнат и да си говорят с нас", казва той пред Reuters.

Голямото мазало

Независимо какво точно се е случило тук, резултатът от частното посещението на "Хамас" ще бъде положителен за организацията. "Те винаги ще се опитат да представят това, сякаш са били на официално посещение. Така получават повече легитимност и затвърждават регионалния си статус", казва Бенедета Берти.

България обаче трябва да си извади два извода от това посещение. Първият е напомнянето, че Близкият изток е гнездо на оси, в което трябва да внимаваш много, когато бъркаш, защото рядко си вадиш ръката без последствия. Това, че името на страната все по-често е свързано ту с "Хизбула", ту с "Хамас", ту със сирийската опозиция, носи със себе си рискова премия, за която трябва да сме подготвени.

А вторият е, че независимо от атентата в Бургас, засилените мерки за сигурност, стремежът ни към Шенген и т.н. пропускателният режим продължава да е странно отворен. Ако не друго, то Външно и някои други институции е трябвало поне да знаят, че представители на организация, обявена за терористична в Европа, идват в България независимо от намеренията им. ДАНС отговарят за проверяването на хората, на които се издават визи, и ако са предприели изгонването, след като вече са им дали визи, това е още по-проблемно. Най-малкото защото прави от едно странно посещение грандиозен скандал. Единият от изгонените - Салах Бардауил, вече обяви пред популярни арабски медии, че всичко това се е случило заради израелски натиск, приложен върху министъра на външните работи, който имал израелски корени. Последното, от което България има нужда в момента, е такъв тип реклама.

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 5
    • + 62

    Това недоразумение и инцидент с неясната визита и изгонването, е с много по-тежки последици за България и сигурността й, отколкото обявяването на заподозрените за атентата преди 10-на дни.

    Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 16
    • + 47

    Само не разбрах ние защо се врем между шамарите ....

    Нередност?
  • 3
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 16
    • + 37

    Раз са допуснати в България, то просташкото им изгонване е гаф (дано не е с дългосрочни последици) на нашата "дипломация", като за мое съжаление явно под давление на Израел и САЩ.

    Нередност?
  • 5
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • - 9
    • + 10

    [quote#2:"Нефертити"]Само не разбрах ние защо се врем между шамарите .... [/quote]
    За да участваме в алъш-вериша!?

    Нередност?
  • 6
    dimdim avatar :-(
    Дим Дим
    • - 7
    • + 27

    До коментар [#5] от "Geoimg":

    Няма да участваме в алъш-вериша. А просто ще оберем парсата. Това правителство донякъде ми бе приемливо досега, но за няколко месеца да ни вкара в устата на всички араби и организации, които си играят на някакви игри, незнайно защо, вече е пълен кошмар. В такава каша ще ни забъркат тия идиоти, че просто няма да има измъкване

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#6] от "Дим Дим": Сега ли го разбра?

    Нередност?
  • 8
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 2
    • + 27

    Бушонът от посолството ни в Египет още ли не е гръмнал? Утре може учтиво да дадат виза и на поредния атентатор.

    Нередност?
  • 9
    mto avatar :-?
    mto
    • - 6
    • + 33

    "Николай Младенов да е спокоен, да успокои своите приятели израелците, визитата няма нищо общо с българското правителство", каза пред "Капитал" д-р Мохд Абуаси, директор на центъра за близкоизточни изследвания и домакин на делегацията на палестинското движение в София.

    А този д-р Мохд Абуаси, дали и него не е трябвало да изпроводят също?

    Нередност?
  • 10
    jugozombi avatar :-?

    До коментар [#1] от "bestbuy":

    Може ли да попитам защо мислите, че станалото ще има тежки последствия и какви по-точно смятате, че може да бъдат те? Не приемам параноичната и наплашена реакция на мнозина коментиращи тук. България е разположена в една сравнително спокойна част на света, но граничи с един воюващ свят. Близкият Изток е почти наш съсед, неизбежност е неговата хронична конфликтност периодично да се пренася и на Балканите. Българското общество следва да е психически подготвено за терористични удари от всякакъв вид и във всеки момент. На тях трябва да се реагира хладнокръвно и сдържано, не с шумна паника и политически злоупотреби. Защото точно това е същинската цел на тероризма, не убийства на няколко до няколко стотици души, а промяна на масовото мислене и властовите решения.

    Нередност?
Нов коментар