Обама пое курс към възраждане на американската икономика

Президентът на САЩ поиска подкрепа от Конгреса за предлаганите мерки

Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". И обеща "по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството.
Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". И обеща "по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството.
Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". И обеща "по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството.    ©  Reuters
Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". И обеща "по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството.    ©  Reuters

Възраждане на американската икономика - това беше основната тема в годишното обръщение "За състоянието на съюза" на американския президент Барак Обама снощи пред членовете на двете камари на Конгреса. Той призова законодателният орган да подкрепи неговите предложения, които изискват промени в данъчното и образователното законодателство и биха привлекли чужди компании да инвестират в САЩ, посочва Reuters. Обяви също, че САЩ ще започнат преговори с Европейския съюз (ЕС) за създаване на най-голямата зона за свободна търговия.

Обама обеща "по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството. И призова за действия срещу насилието с оръжия, в борбата с климатичните промени и в имиграционната реформа.

Средната класа - истинският двигател на икономиката

Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да "задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата, просперираща средна класа". "Изчистихме пътя от руините на кризата и можем да кажем с увереност, че състоянието на нацията е стабилнo", каза президентът в едночасовата си реч. Според него създаването на растеж и работни места ще бъде "северната звезда, която ръководи нашите усилия".

Президентът предложи минималното заплащне да бъде увеличено с около 20 на сто - от 7.25 на 9 долара на час. Обяви програма за 50 млрд. долара за подобряване на инфраструктурата в страната. От тях 40 млрд. ще бъдат за ремонт на съществуващи мостове. Паралелно ще започне изпълнението на програма на стойност 15 млрд. долара за създаването на работни места в инфраструктурни проекти.

Общата стойност на обявените от Обама програми ще бъде компенсирана чрез ограничаване на някои разходи и данъчна реформа, което ще бъде отразено в проекта за федерален бюджет през следващите няколко седмици. Той призова Конгреса да предотврати нов удар по икономиката, който може да бъде нанесен на 1 март, когато автоматични съкращения на разходите ще влязат в сила, ако няма договорка с републиканците за предложените от Обама промени в данъчните закони и бюджетните разходи.

"Американският народ заслужава данъчен кодекс, който ще помогне на малките компании да губят по-малко време в попълване на формуляри и повече време в развитие и разкриване на нови работни места; данъчен кодекс, който гарантира, че милиардерите със скъпо платени счетоводители няма да могат да плащат по-ниски данъци от секретарките си; данъчен кодекс, който намалява стимулите за изнасяне на производство в чужбина, и по-ниски данъчни ставки за компаниите, които разкриват работни места тук, в Америка", подчерта президентът.

Той заяви, че нито един от плановете му не предвижда увеличения на бюджетния дефицит. Призова за правителствени инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и образование. Освен това се закани да действа самостоятелно, ако Конгресът не успее да прокара законодателство за борба с климатичните промени. "Силните бури, сушата и горските пожари, които нанесоха поражения на САЩ, могат да бъдат смятани просто за съвпадение, но ние бихме могли да се доверим на заключенията на науката - и да действаме, преди да е станало късно", заяви Обама.

Зона за свободна търговия с ЕС

Президентът обяви, че САЩ ще започнат преговори с ЕС за създаване на най-голямата зона за свободна търговия. Като споразумението ще помогне за увеличаването на износа и за създаването на повече работни места в САЩ.

Предложена преди години, идеята за търговското споразумение беше съживена наскоро, особено в момент, когато и САЩ, и ЕС търсят източници на растеж и заетост в отслабените си икономики.

Вашингтон и Брюксел вече поддържат значителни, но все още твърде сложни икономически отношения. Сключването на споразумението ще направи още по-лесни търговските отношения между най-голямата световна икономика с тези на още четири държави, които са в първите десет - Германия, Франция, Великобритания и Италия, отбелязва Reuters.

Миналата седмица лидерите на ЕС подкрепиха търговските преговори, поставяйки ги начело на дневния ред заедно с преговорите с Канада и Япония. Разговорите вероятно ще се фокусират по-скоро върху хармонизирането на регулаторните стандарти, отколкото върху намаляването на и без това вече ниските митнически бариери.

По-лесно установяване в САЩ

Президентът отбеляза и икономическите ползи от реформа на нормативната база за имиграцията в страната. Той призова Конгресът да му представи законопроект по този въпрос, който да подпише през идните няколко месеца. В речта си той посочи, че САЩ могат да укрепят икономиката си, като привлекат от чужбина повече работници във високотехнологичните сектори и като установят начин за придобиване на гражданство за хората, които са влезли в страната незаконно.

За разлика от другите планове на Обама това предложение има шанса да мине и в Сената, който е контролиран от демократите, и в Камарата на представителите, контролирана от републиканците, заради нарастващото влияние на латиноамериканския електорат, отбелязва Reuters. Обама подчерта общите позиции, които съществуват между заинтересованите страни по въпроса за имигрантите в страната, като например необходимостта да се намалят бюрократичните спънки и да се привлекат таланти от целия свят.

След последното разглеждане на въпроса в Конгреса през 2007 г. нелегалната имиграция рязко се е понижила главно заради спада на американската икономика. Това намали опасенията, че имигрантите заемат американските работни места или разрушават американските общности. Същевременно бизнес и профсъюзни групи все по-често изразяват недоволство от ограниченията на една система, която е възприемана до голяма степен като неправилно функционираща. Компаниите от високотехнологичния сектор настояват, че ограничаващият визов режим на страната пречи на иновациите, като се ограничава броят на квалифицираните работници, които могат да бъдат наети от чужбина.
 

Мерките за сигурност

По традиция един от министрите от администрацията на Обама - този път министърът на енергетиката Стивън Чу, отсъстваше от залата от съображения за сигурност. Целта на тази мярка е при евентуално внезапно нападение в момент, когато в зданието на Конгреса са президентът и вицепрезидентът (който по конституция е председател на Сената), повечето членове на неговото правителство и почти всички членове на Камарата на представителите и на Сената, както и членовете на Върховния съд, в страната да се запази приемствеността на управлението. По същите съображения в общото заседание на двете камари не присъстваха и подбрани членове на Камарата на Представителите и на Сената.

В пленарната зала присъства и разнородна група американски граждани - главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, жертви на насилие с използването на огнестрелно оръжие, имигранти и собственици на малки компании.

На първия ред до първата дама Мишел Обама седна и учителка от училището в Нютаун, Кънектикът, където миналата година психически неуравновесен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни.

Сред гостите на първата дама е и столетникът имигрант от Хаити Десилин Виктор. Американските военни бяха представени от сержант Шийна Адамс, от възстановяващия се след раняване сержант Карлос Евънс и от партньорката лесбийка на генерал от сухопътните сили, която е активист в оказването на помощ на еднополовите партньори във въоръжените сили.

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 3
    • + 2

    " данъчен кодекс, който намалява стимулите за изнасяне на производство в чужбина, "...да , само намалява стимулите ...И курс ,... но с-то е за благозвучие .

    Нередност?
  • 2
    sashko_k avatar :-|
    Aleksandar Kuyumdzhiev
    • - 13
    • + 14

    Те огромните компании които отдавна изнесоха производството си няма как да се върнат. Едно е да плащаш на китаец 200-300 долара, друго е да плащаш на американец 2000-3000. Разликата е огромна. Пък и до колкото знам единствено в Китай има мина която добива много рядък материал, който се използва в производството на чипове и е забранено да се изнася. Само с услуги не става, трябва и продукти. А и ми се струва че малко бавно ги взима тия решения Обама. Първия мандат какво прави??

    Нередност?
  • 3
    rmarkov avatar :-|
    R VMarkov
    • - 6
    • + 8

    "Той заяви, че нито един от плановете му не предвижда увеличения на бюджетния дефицит.
    . . .
    Като споразумението ще помогне за увеличаването на износа и за създаването на повече работни места в САЩ"

    Президентът Обама е в плен на 7-те измами на икономическата политика. За да се заличи безработицата чрез нужния растеж са нужни по-големи правителствени дефицити чрез намаляване на данъците и увеличаване на правителствените разходи. В противен случай програмата му няма да постигне това, което иска.

    http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 4
    • + 16

    До коментар [#2] от "Aleksandar Kuyumdzhiev":
    [quote#2:"Aleksandar Kuyumdzhiev"]Те огромните компании които отдавна изнесоха производството си няма как да се върнат.[/quote]

    Бъркаш, май френд. В интерес на истината аутсорсинг тенденцията лека-полека затихва. Покачването на доходите в Китай започва да заличава 10-30 процентната разлика в себестойността (а често и качеството) на продуктите, произведени в САЩ/навън. Освен това доста компании забелязаха, че разходите за нови разработки са по-ниски, когато са близо до производствените цехове и до потребителите едновременно. А за редките метали китайците така или иначе ще се стискат, без значение къде са заводите.

    Измежду завръщащите се са и големи компании - Гугъл, Дженерал Електрик, Епъл и Кетърпилър.

    На практика автоматизацията на много производства в САЩ в последните 15-20 години е заличила също толкова работни места, колкото и аутсорсинга. В този смисъл факторите за съживяване на производствения сектор не са един или два.

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#3] от "rmarkov":

    Май френд, безработицата в САЩ ще спадне лека-полека със или без Обама. Средните доходи на домакинствата на практика са замразени от няколко години, така че американският труд е с все по-добра конкурентност, разбира се съпоставен със специфичните условия и потенциал на американския пазар (не искам да го сравнявам с цената или производителността на българския).

    Обама е демократ, а демократите са по-обвързани с държавното харчене (не че републиканците го мразят). За това голямо съкращаване на държавните разходи едва ли ще има. Мерките ще бъдат половинчати и дълг ще се трупа поне още няколко години.

    Нередност?
  • 6
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 3
    • + 15

    "Сред гостите на първата дама е и столетникът имигрант от Хаити Десилин Виктор. Американските военни бяха представени от сержант Шийна Адамс, от възстановяващия се след раняване сержант Карлос Евънс и от...
    партньорката лесбийка на генерал от сухопътните сили,...
    която е активист в оказването на помощ на еднополовите партньори във въоръжените сили."

    ГолЕм панаир!
    Нищо чудно, че папата се оттегля.

    Нередност?
  • 7
    bobhunter avatar :-|
    bobhunter
    • - 6
    • + 7

    23 години след разпадането на СИВ и социалистическия тип организация на производството, светът се гърчи в перманентна криза, на периоди на депресия , следвани от още по- голяма депресия.

    Нередност?
  • 8
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 2
    • + 6

    [quote#6:"2.5"]партньорката лесбийка на генерал[/quote]
    Чакайте сега...Партнорката на "генерал" или
    "генералка" от сухопътните сили?:)

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 5
    • + 23

    До коментар [#7] от "bobhunter":

    Ама докато се гърчим в такава невиждана криза си живеем живота - купуваме си банани през цялата година и без опашка, купуваме си всякакви стоки, включително коли без да чакаме ред по 10 години. И дори "бедните" пенсионери зяпат по 60 канала на цифровата телевизия и псуват власта. И това до едно са неща които не правихме по време на СИВ-рая.

    Нередност?
  • 10
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 8
    • + 10

    [quote#9:"m17"]купуваме си банани през цялата година[/quote]
    Ей най сетне да имаш в изобилие от естествената
    си храна..:)

    Нередност?
Нов коментар