Ще се появи ли свободна търговия от Сан Франциско до Бургас

Вашингтон очаква политическа воля от европейските лидери в преговорите между САЩ и ЕС

Инвестициите и търговията между ЕС и САЩ са били на стойност 4.5 трилиона долара през 2011 г.
Инвестициите и търговията между ЕС и САЩ са били на стойност 4.5 трилиона долара през 2011 г.
Инвестициите и търговията между ЕС и САЩ са били на стойност 4.5 трилиона долара през 2011 г.    ©  Reuters
Инвестициите и търговията между ЕС и САЩ са били на стойност 4.5 трилиона долара през 2011 г.    ©  Reuters

През последните седмици западни лидери и бизнес експерти единодушно подкрепиха идеята за преговори за свободна търговия между САЩ и ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и високопоставени бизнес лидери застанаха зад предложението. А според източници от Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама ще го подкрепи в годишната си реч "За състоянието на съюза" на 12 февруари.

САЩ и ЕС обсъждат възможността за започване на преговори за свободна търговия още от ноември 2011 г., когато Обама и европейските му колеги създадоха група на високо равнище, която да разгледа идеята. Повод за все по-честите коментари по въпроса стана и посещението на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт във Вашингтон през седмицата.

Лидерите на ЕС също ще обсъдят препоръките на работната група в четвъртък, а говорител на Европейската комисия заяви, че тази седмица с голяма вероятност се очаква да се постигне споразумение на ниво експерти. И все пак започването на преговорите няма да бъде лесно, а завършването им ще отнеме вероятно години.

Въпрос на политическа воля

Според високопоставен служител от американската администрация, цитиран от Reuters, САЩ се нуждаят от силен политически сигнал от лидерите на ЕС, за да ускорят предложените разговори за трансатлантическо търговско споразумение. "Това, върху което наистина сме фокусирани, е да се уверим, че европейците са напълно ангажирани с разговорите и имат политическа воля да се заемат с трудните въпроси", допълни той.

В същото време вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изпрати смесени сигнали за желанието на Вашингтон да започне преговорите. В навечерието на срещата с Де Гухт Байдън подчерта, че има "трудни въпроси, като регулациите и стандартите, които продължават да ни разделят", и зададе въпроса "дали съществува политическа воля за преодоляване на съществуващите от дълго време различия".

"Ако я има, трябва да се опитаме да постигнем трансатлантическо партньорство", допълни той, като предупреди, че трябва да се избягват продължителните преговори. Макар и двете страни да са съгласни, че проточването на процеса не е в техен интерес, остават отворени въпросите колко реалистично е да се стигне до споразумението скоро.

Ползите

Въпреки рецесията на Запад САЩ и ЕС все още представляват около 50% от световния брутен вътрешен продукт. Инвестициите и търговията между тях са били на стойност 4.5 трилиона долара през 2011 г. според Bloomberg. Двустранната търговия на стоки и услуги е достигнала 636 милиарда долара през същата година, или почти 40% от общата за света, и 594 милиарда долара през ноември 2012 г.

Някои изследвания показват, че намаляването на тарифите, регулаторните бариери и отварянето на нови сектори за инвестиции може да увеличи растежа на ЕС и САЩ с между 1.5% и 2% на година.

Освен това в момент, когато Вашингтон и държавите, членки на ЕС, се опитват да постигнат растеж, а фискалният натиск прави увеличаването на разходите невъзможно, подобно търговско споразумение може да бъде стимул за икономиката, без да представлява тежест за данъкоплатците.

Спорните моменти

И макар търговските тарифи между ЕС и САЩ да са вече ниски - между 5% и 7%, окончателното им отпадане ще даде допълнителен тласък на трансатлантическата търговия. По-големите въпроси обаче идват от нетарифните регулаторни бариери - стандартите за проверки, сертифициране и лицензиране, по които ЕС и САЩ се различават значително, коментира Робърт Манинг от Атлантическия съвет в САЩ. Както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза: "Имаме различни разбирания за безопасността на храните, защитата на потребителите и стандартите за околната среда."

Един от най-проблемите въпроси е този за генно-модифицираните организми, които все повече се използват в САЩ, но се приемат скептично в Европа. Съществуват и различни подходи към проверките и сертифицирането на химикали, фармацевтични продукти и други категории стоки. Затова идеята за взаимно признаване на регулаторните стандарти може да даде тласък на преговорите.

Както САЩ, така и ЕС могат да бъдат определени като икономики, ориентирани към услугите. В националните приходи тяхната заслуга превишава тази на индустрията и селското стопанство. Заради федералната система на САЩ някои от услугите там се регулират на регионално, а други - на национално ниво. Подобен проблем съществува и в областта на стандартите за продуктите. Затова друго сериозно предизвикателство за преговарящите страни ще бъде да се договорят как бъдещото споразумение да покрива и услугите.

Стъпка по стъпка

В опит да покаже, че гледа сериозно на сделката, през седмицата ЕС реши да вдигне забраната за внос на прасета и говеждо месо, обработвано с млечна киселина, както и да обмисли облекчаване на ограниченията за внос на американската животинска мазнина, използвана в биогорива. "САЩ имат някои предварителни условия преди започването на разговорите. Искаме да им покажем, че Европа може да ги изпълни", каза високопоставен дипломат от ЕС.

Преди срещата с Байдън Меркел подчерта, че вижда "позитивни сигнали" за преговорите. "Лично аз желая напредък в преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ. Има положителни сигнали. Благодарна съм на президента Барак Обама, че той също е поставил въпроса на дневен ред", посочи Меркел. Байдън, от друга страна, описа Германия като основен и много важен партньор и добави, че "без силна Европа и близки връзки връзки с Европа" не вижда как е възможно постигането на американските интереси по света.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 32

    Ей това е... Сан Франциско и Бургас - побратимени градове ! :) А Силициевата долина ще я изградим до колелото за Меден Рудник :)

    Нередност?
  • 2
    simval avatar :-P
    simval
    • + 13

    До коментар [#1] от "bestbuy":

    Можем дори да разширим зоната както в песничката:

    Масква, Калкута, Лос Анжелос
    обединились в один калхоз.

    Нередност?
  • 3
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 7
    • + 13

    Това е отлична идея, но не е изгодна за ЕС поради неконкурентността на Европа спрямо САЩ. Така че каквато съпротива има - от Брюксел ще е.

    Нередност?
  • 4
    febra avatar :-P
    febra
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#3] от "zumz":

    :)))) как точно е вярно това
    Сигурно и до Рикардо не си стигнал за да се омазваш така ;)

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 7

    Според мен това би било от полза и за ЕС и за САЩ. Но нека първо се разберат за стандартите и регулациите. Американците да си ги направят национални, а не щатски. Конкурентноспособността на ЕС само би се повишила, ако има такова споразумение! Повечето условия за споразумението ги има: балансирана търговия (внос - износ) и никакви политически проблеми. "Дяволът" е в детайлите!

    Нередност?
  • 6
    v_iliev avatar :-?
    V.Iliev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "zumz":

    И двете страни трябва да променят доста неща в "достъп до пазара" преди да има забележим ефект от Споразумение за свободна търговия. Ние не разбираме антитерористични мерки на американците спрямо стоки, експортирани за САЩ (нали знаете, че всяка доставка за САЩ се инпектира на европейска земя от американски "митничари"!).
    Те се чудят какво толкова ритаме срещу ГМО. Различни са ни стандартите по безопасност - на храни, коли и т.н.
    Дълъг път има още да се извърви, но темата е хубава за политиците.

    Нередност?
  • 7
    beriya avatar :-|
    beriya
    • - 1
    • + 3

    Има логика това Сан Франциско- Бургас, логично е първоначално да се експериментира с идеята, а за ЕС България е подходяща за това начинание, така и така сме свикнали с гласуване на на закони и правила „люлеещи се" от една крайност в друга, т.е. много бързо можем да адаптираме законодателството и стандартите като подходящ буфер м-у САЩ и ЕС. Друг важен аргумент в подкрепа на подобен експеримент е, че от години сме като асимптота на оста символизираща дъното, т.е. подобен експеримент не би се отразил негативно на БГ във финансово отношение, а ако е успешен напротив бихме имали ползи. Разбира се има я и др. крайност с ГМО-тата, но печалба без риск???

    Нередност?
  • 8
    balyk avatar :-|
    batak
    • - 1
    • + 4

    Честно казано,откъдето и да го погледна...

    Вземи, вземи, вземи,вземи това ГМО без мито + бонус Монсанто

    Нередност?
  • 9
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 2

    Въпреки многото положителни страни се страхувам, че Европа ще загуби много повече, отколкото ще спечели. ГМО е само върха на айсберга. Изключително важен е моментът със сертификатите. В принципа на действие между ЕС и САЩ има огромни разлики, които не са в полза на Европа...Така че не Страрият, а Новият Континент трябва да по/докаже, че има воля...

    Нередност?
  • 10
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    баси... а аляска пак на путин ли... ? :)

    Нередност?
Нов коментар