🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прагът на данъчното търпение

Лидерите на Г-20 решиха, че е време за реформиране на международната данъчна система

Реформата ще удари най-много техонологичните компании, които масово си спестяват данъци
Реформата ще удари най-много техонологичните компании, които масово си спестяват данъци
Реформата ще удари най-много техонологичните компании, които масово си спестяват данъци    ©  Reuters
Реформата ще удари най-много техонологичните компании, които масово си спестяват данъци    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последните месеци зачестиха публикациите в световните медии за големите корпорации, избягващи плащането на данъци, имаше и прояви на обществено недоволство, най-вече в Европа. Политиците не останаха по-назад и също се включиха - ако не с действия, то с критики към фирмите, което, разбира се, целеше основно и вдигането на рейтинга им.

Опит за решаване на проблема

Този обществен отзвук на един проблем, който определено не е нов, този път все пак доведе до предприемането на някакви конкретни действия. На срещата на Г-20 в Москва, приключила в неделя, бе поет ангажимент за реформиране на международната данъчна система. Нещо, което препоръча и организацията на най-развитите държави ОИСР.

Така техни представители си дадоха шестмесечен срок, след който ще обсъдят "цялостен план за действие" срещу използваните от международните корпорации тактики за избягване плащането на данъци. Задачата да изготви общата стратегия, която страните от Г-20 ще разгледат на следващата си среща през юли, бе възложена именно на ОИСР. В началото на миналата седмица организацията публикува доклад, който анализира проблемите и призова за спешна и всеобхватна промяна на международните корпоративни данъчни правила.

По общо мнение те не са адаптирани към глобализацията и развитието на електронната икономика, което твърде често позволява на мултинационалните компании напълно да се измъкнат от плащането на данъци.

Тези призиви за реформи на данъчните правила се засилиха през последните месеци в контекста на финансовите затруднения на редица правителства, опитващи се да овладеят нарастващите си бюджетни дефицити, като увеличават данъчните си приходи, включително и с нови мерки срещу укриването им.

Въпреки това глобалните компании успяват да платят по-малко данъци по съвсем законен път чрез внимателно управление на трансграничния поток от стоки, услуги и капитали към дъщерни предприятия в различни страни. Така например печалбата може да бъде регистрирана в регион, където законите предвиждат ниски данъци.

Facebook на мушката

В средата на миналата седмица Facebook влезе в светлината на прожекторите, след като информацията на американската организация "Граждани за данъчна справедливост" (Citizens for Tax Justice) разкри, че през миналата година компанията не е платила нито цент корпоративен данък в САЩ, въпреки че е отчела над 1 млрд. долара печалба.

Нещо повече - компанията е взела 451 млн. долара от държавната Служба по вътрешните приходи (IRS), а може да поиска и още 2 млрд. долара данъчни облекчения заради листването си на Нюйоркската фондова борса NASDAQ, в рамките на което е раздала акции на своя мениджмънт.

В същото време служителите на Facebook са платили 2.86 млрд. долара данък върху доходите си. В края на миналата година във Великобритания анализаторската компания Ender Analysis обвини Facebook, че използва "неискрени и неморални" тактики за избягване на данъци, като за 2011 г. е платила корпоративен данък от едва 238 хил. паунда във Великобритания. В същото време приходите на Facebook в страната са били около 175 млн. паунда, показват сметките на експертите.

За 2012 г. Facebook отчете приходи за 20.4 млн. паунда във Великобритания, но според анализаторите реалните постъпления са над 175 млн. паунда. Причината за сериозното разминаване е, че европейското поделение на Facebook е регистрирано в Ирландия и компанията трансферира по-голямата част от продажбите си в този филиал. По този начин социалната мрежа избягва значително по-високите данъци във Великобритания и останалите държави в Европа.

<#text>

Google, Microsoft и Hewlett-Packard

Facebook обаче далеч не е единствената компания, която използва такива тактики. На този принцип работят Apple, Amazon, Google, eBay и др. Британският ежедневник Independent преди два месеца писа, че Google са платили корпоративен данък в размер на 6 млн. паунда за 2011 г. на базата на приходи от 395 млн. паунда, показват подадените от компанията декларации.

Документи, подадени от централата на Google в САЩ, обаче разкриват, че интернет гигантът е спечелил 2.53 млрд. паунда само от Великобритания. Комисия в Сената на САЩ заяви през септември миналата година, че технологичните компании Microsoft и Hewlett-Packard са използвали офшорни предприятия и вратички в закона, за да скрият милиарди долари печалба от американските данъчни власти. Двете фирми отричат да са направили каквито и да е нарушения.

Apple не остава по-назад

Централата на Apple е в Купертино, Калифорния, но чрез отварянето на офис в Рино, Невада, само на 200 километра от главната им квартира, компанията успява да спести десетки милиони долари данъци, защото корпоративният данък в Калифорния е 8.84%, а в Невада - 0%.

Същото компанията прави и в Европа, създавайки дъщерни дружества в държави или области с по-ниски данъци като Ирландия, Холандия, Люксембург и на Британските Вирджински острови, в част от които Apple няма нищо повече от една пощенска кутия или анонимен офис.

Разбира се, почти всяка голяма корпорация се опитва да сведе до минимум своите данъци, но технологичните компании са сред тези, които особено успешно се възползват от данъчните закони, които са писани за индустриалната епоха и са трудно приложими за базираната на технологиите постиндустриална икономика днес.

И причината за това е, че голяма част от печалбите на компании като Apple, Google, Amazon, Hewlett-Packard и Microsoft не произтичат от материални блага, а идват и от авторски права върху интелектуалната собственост, като патентите за софтуер например. В други случаи самите продукти са цифрови, като изтеглените песни например, и за тези компании е много по-лесно да прехвърлят печалбите си към страни с ниски данъци, отколкото, да речем, за хранителни магазини или автомобилопроизводителите.

Затова и по данни на New York Times през 2010 и 2011 г. 71 технологични компании в S&P500, включително Apple, Google, Yahoo и Dell, са платили средно с 1/3 по-малко данъци в сравнение с другите компании от борсовия индекс.

Не само технологичните компании обаче прилагат различни хватки за избягването на данъци, като особено голямо недоволство преди три месеца в Лондон предизвика веригата Starbucks. Оказа се, че при пазарен дял от почти една трета за 15 години, от които е на пазара там, в 14 е била на загуба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai avatar :-P
    nikolai

    Не виждам нищо ненормално; укриването на данъци е присъщо на всеки индивид (в различни степени), особено когато има възможност да заобиколиш закона

    Нередност?
Нов коментар