🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По заповед на Орбан

Унгария продължава да се плъзга опасно към автократичен режим. А ЕС не успява да я спре

Един Виктатор в Европа    ©  reuters

Виктор Орбан, изглежда, е човек, който не приема не за отговор. Независимо дали то идва от ЕС, авторитетни международни организации или от Конституционния съд на собствената му страна. Унгарският премиер е непоклатимо убеден, че знае най-добре какво е хубаво за държавата (което - изненадващо - е почти същото като за партията му) и не се спира пред нищо, за да го постигне. С приетите на 11 март конституционни поправки вече ще му е още по-лесно. И много скоро в Унгария всичко ще се случва по един-единствен начин - по заповед на Орбан.

Само за седмица премиерът направи следните неща: промени за четвърти път конституцията (с цел да укроти Конституционния съд - една от малкото институции, дръзнали да му се противопоставят); овладя централната банка, назначавайки за неин управител своя бивш икономически министър; обеща поне 50% от банковия сектор да мине в унгарски ръце, тъй като "е нездравословно" да бъде собственост на чужденци; нападна съда за "скандалното" му решение да отмени наложеното от правителството намаляване на цените на природния газ (виж допълнителния текст); и за пореден път посегна към реторика, описваща Унгария като страна, обсадена от враждебни външни сили. Резултатът от всичко това е, че пазарите се изнервиха и миналата сряда унгарският форинт удари деветмесечно дъно. А в Брюксел вероятно се разделиха с илюзията, че Орбан може бързо и лесно да бъде върнат в правия път.

Будапеща отвръща на удара

Съвсем доскоро изглеждаше, че има надежда Виктатурата (както бе наречен режимът на Орбан) да бъде спряна с помощта на външен натиск. Когато преди повече от година ЕС, САЩ и МВФ биха тревога, че разполагащата с парламентарно мнозинство от две трети дясноцентристка партия "Фидес" на премиера извършва конституционен преврат, който я циментира във властта и погазва базови принципи на демокрацията и плурализма, това сякаш помогна. След като Брюксел замрази част от еврофондовете на Унгария и започна куп наказателни процедури срещу нея, напоследък бурята утихна и страната дори успя да получи повече средства от европейския бюджет за 2014-2020 г. Правозащитната организация Съветът на Европа наскоро се произнесе, че Будапеща отново е в тон с повечето европейски стандарти. Загрижеността на САЩ и МВФ също намаля.

Причината беше, че поне привидно правителството в Будапеща даде на заден ход и промени някои от най-спорните реформи, особено свързаните с контрола върху медиите и назначаването на съдии. Освен това въпреки опасенията, че Конституционният съд е под натиск, той си вършеше работата и торпилира някои от най-обезпокоителните закони, приети от правителството на "Фидес".

Но сега Виктор Орбан отвръща на удара и открито предизвиква ЕС. Отмъщението срещу непослушните магистрати бе предприето въпреки тревожните предупреждения от Брюксел, Берлин, Вашингтон и Съвета на Европа и протестите по улиците на Будапеща. Реваншът идва под формата 15-страничен документ, който е четвъртата поправка на влязлата в сила едва миналата година конституция. Бившият президент и уважаван юрист Ласло Шойом се изказа остро срещу промените и призова наследника си Янош Адер да им наложи вето. Малцина обаче очакват държавният глава, който е един от основателите на "Фидес", да се опълчи на дългогодишния си партиен другар Орбан.

"Четвъртата поправка атакува Конституционния съд, който при унгарската система с еднокамарен парламент е основният инструмент за контролиране на властта. Без него в Унгария няма никакви ограничения едно парламентарно супермнозинство да прави каквото си иска, включително да променя правилата във вреда на опонентите си, да нарушава правата на гражданите и да се окопае във властта така, че никакви избори да не могат да изместят управляващата в момента партия", казва пред "Капитал" проф. Ким Лейн Шепеле, директор на програмата по право в Princeton University.

Според поправките съдът вече няма да има никакво влияние върху законите, които се гласуват с мнозинство от две трети от депутатите (каквото има "Фидес") и променят конституцията. Той ще може да се произнася само дали при приемането им е спазена процедурата, но не и по съдържанието им. Освен това Конституционният съд няма да може да се позовава на практиката и решенията си в последните над 20 години до януари 2012 г. (когато влезе в сила новият основен закон).

Тези сложни правни хватки ще имат сериозни последици. "Орбан иска да централизира цялата власт в ръцете си. С унгарската парламентарна система той почти го беше постигнал, но контролът му може да бъде пълен само ако неутрализира Конституционния съд. С четвъртата поправка той направи точно това", казва Ким Лейн Шепеле. И припомня, че тези маневри идват в допълнение на опитите на премиера да овладее съда отвътре - той удължи мандата на конституционните магистрати от 5 на 9 години и сега постепенно попълва състава му с лоялни хора. "Така дори следващото правителство да не е на "Фидес", животът му ще бъде доста труден заради Конституционния съд, чиито членове са верни на Орбан", обяснява пред "Капитал" Ищван Секереш, кореспондент на унгарския седмичник Figyelo.

На практика кабинетът на Орбан ще може да анулира всяко решение на съда, което не му харесва. "Никое правителство в Европа не може да действа легално без последваща санкция от собствените си съдилища. И никое правителство в Европа не може да спазва Договора за ЕС, ако не признава ограничения на властта си", казва професорът от Princeton University.

Има и още. Четвъртата поправка включва и закони, отхвърлени от Конституционния съд, които сега ще влязат в сила. Един от тях принуждава студентите, учили в държавни университети, да останат да работят в Унгария. Ако все пак решат, че искат да отидат в чужбина, трябва да платят сумата за образованието си. Друг задължава партиите по време на предизборни кампании (включително за изборите за Европейски парламент) да се рекламират единствено в обществените медии. "А те в момента са 100% под контрола на "Фидес". Новинарските им емисии изобилстват от най-профански лъжи", отбелязва Ищван Секереш.

Орбан срещу всички

И въпреки всичко популисткият стил на Орбан явно продължава да се харесва на унгарците. Подкрепата за "Фидес" пада, но тя все още е най-популярната партия. "Проблемът е, че повечето хора не разбират теоретичните неща. В Будапеща по всяко време можете да съберете няколко хиляди младежи, които носят очила и цитират Ницше, за да протестират срещу промените в конституцията. Но останалите 10 млн. унгарци това не ги интересува. Те се вълнуват от това как правителството нареди на енергийните компании незабавно да свалят цените с 10%", казва Ищван Секереш.

Журналистът от Figyelo разказва как съмнителни граждански организации от време на време организират "мирни протести" в подкрепа на правителството с лозунги като "Ние няма да бъдем чужда колония". Тези демонстрации са много по-многолюдни, отколкото на анти-Орбан шествията, като за целта хората се извозват с автобуси до Будапеща и им се осигурява храна за деня. "Ако новата ни конституция е от севернокорейски тип, то тези проправителствени протести са в стила на Милошевич в Сърбия", отбелязва Ищван Секереш.

Случващото се в Унгария е колкото притеснително, толкова и унизително за ЕС, защото го кара да изглежда безпомощен пред безогледното погазване на базови европейски принципи и ценности. "Мисля, че в Брюксел все още не вярват, че Орбан е толкова голямо зло", смята журналистът от Figyelo. Другото обяснение е, че дори вече да знаят, им е трудно да го спрат. "ЕС няма нужните инструменти да попречи на една страна да залитне към автокрация. Той дори не може да изхвърли някой член от клуба", посочва проф. Шепеле.  

В арсенала на ЕС освен меката сила на политическия натиск и наказателните процедури (които обаче са сложни и отнемат много време), съществува и още едно оръжие - т.нар. ядрена опция на чл. 7 от Лисабонския договор, позволяващ отнемане на правото на глас на дадена страна в Европейския съвет. Тя никога досега не е била използвана, и въпреки сигналите от Брюксел, че се мисли по въпроса, е малко вероятно да се стигне до подобна крайност спрямо Будапеща. Преди дни външните министри на Германия, Холандия, Финландия и Дания предложиха нещо друго - механизъм за лишаване от европейски фондове, ако някоя страна не спазва върховенството на закона и нарушава европейските принципи.

"Финансовият натиск може да се окаже най-важен в случая с Унгария, тъй като евросубсидиите, които тя получава, са относително голям дял от нейния БВП. И икономическата заплаха може да я накара да влезе в релси и да прегърне отново европейските ценности. Но бюджетните съкращения ще причинят повече болка на унгарците, отколкото на тяхното правителство. Ето защо това са тъжни и опасни времена", заключава проф. Шепеле.

На война срещу енергийните фирми

"От името на правителството трябва да заявя, че решението на съда е скандално." С тези думи Орбан посрещна новината, че през седмицата енергийни компании спечелиха на първа инстанция делото срещу наложените им от държавата по-ниски цени на природния газ. В следващите дни се очаква съдът да се произнесе и по друга жалба на фирмите - за цените на електричеството.

Правителството принуди енергийните фирми от началото на януари да свалят цените с 10% и ги предупреди, че ще последват нови понижения. Спорното нареждане естествено допада на мнозина унгарци, за които е добре дошло да плащат по-ниски сметки. А за партията на Орбан е важно да печели точки преди парламентарните избори догодина. Компаниите обаче предупредиха, че държавата, която им наложи допълнителни данъци, незаконно ги кара да поемат разликата, и търсят правата си в съда.

Секторът на комуналните услуги в страната е доминиран от чуждестранни компании като германските RWE и E.ON AG и френските GDF и EDF. Те бяха обвинени, че "заговорничат срещу Унгария". "Правителството просто им каза веднага да свалят тарифите и да мълчат," обяснява Ищван Секереш, кореспондент на унгарския седмичник Figyelo. Според него преди дни Орбан е получил писмо от германския канцлер Ангела Меркел, в което тя му казва, че никак не е щастлива от начина, по който са третирани в Унгария енергийните компании (най-голямата от които е E.ON AG).

Премиерът обяви, че ще обжалва решението на съда и че предстои "тежка битка", в която призова унгарците за подкрепа: "Направете така, че гласът ви да се чуе, накарайте енергийните компании да разберат, че се изправят не само срещу правителството, но и срещу цялата страна."

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 36
    • + 36

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Само за седмица премиерът направи следните неща: промени за четвърти път конституцията (с цел да укроти Конституционния съд - една от малкото институции, дръзнали да му се противопоставят
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Ако това се осъществи наистина в Унгария , това ще е удар в сънчевия сплит на всички видове левичари и явни и неявни комуняги , които винаги са съзирали в Конституционните съдилища сигурен инструмент за запазване на своето влияние в политическия и икономически живот на различните европейски страни.
    "Недосегаемостта" и привидната независимост на конституционните съдилища , винаги са били източник на огромен корупционен потенциал , властови и икономически , който както знаем е идеалната хранителна среда за всички онези , които искат да превърнат демокрацията във фасадна.
    Меката китка от Princeton University обаче не обяснява , пред кого може да е отговорен Конституцуионния съд за своите решения. Или е предварително уверен в неговат изначална непогрешимост.

    Нередност?
  • 2
    jtbg avatar :-|
    jtbg
    • - 13
    • + 55

    Хмм, интересно. Унгария е на път да стане диктатура, но на никой там далеко в ЕС не му пречи факта, че диктатурата е член на Шенгенското пространство. За разлика от демократична България. Май за отбор ЕС е по-важно бай Мангал да си седи у гетото на Балкана отколкото така пропагандираните "европейски ценности".

    Нередност?
  • 3
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 6
    • + 15

    " останалите 10 млн. унгарци ... се вълнуват от това как правителството нареди на енергийните компании незабавно да свалят цените с 10%"


    У нас е точно обратното . Шепа очилати политици цитират уличните лозунги за сваляне на цената на тока . И свалиха правителството.


    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 20
    • + 18

    Чавес е мъртъв, да живее Чавес (Орбан)!

    Нередност?
  • 5
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • + 9

    Добре, но саламът винаги има два края...

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 8
    • + 30

    Ето това са моментите, в които България има шанса да изпревари по развитие, инвестиции, имиджи и т.н. държави, които дежурно са били на половин-един век напред от нас. Обаче отново се оказваме недорасли за времето си.

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 18
    • + 31

    Ако направим паралел с попълването на състава на нашия Конституционен съд, не виждам нещо, което да не сме го гледали тук.
    Това, което се случва в Унгария е демократично.
    В стараната има многопартийна система, плурализъм.
    Орбан е избран в резултат на честни избори.
    Част от демокрацията е да приемаме избора на другите.
    Едва ли канцлер Меркел щеше да си прави труда да пише писмо, ако не бяха засегнати интересите на Германски компании.
    Унгарците(както и ние) са малка старна. Много важно е ЕС да не натрапва т.нар. общи ценности на такива страни, защото повече от ясно е, че едва ли някой ще се опита да предпиеме санкциии по адрес, напр. на Англия, Франция или Германия.

    Нередност?
  • 8
    meir avatar :-|
    Meir
    • - 20
    • + 44

    "обеща поне 50% от банковия сектор да мине в унгарски ръце, тъй като "е нездравословно" да бъде собственост на чужденци; нападна съда за "скандалното" му решение да отмени наложеното от правителството намаляване на цените на природния газ (виж допълнителния текст); и за пореден път посегна към реторика, описваща Унгария като страна, обсадена от враждебни външни сили."

    С две думи човекът е патриот не само на думи, като някои балкански Болни Лидеровци.
    Само мога да адмирирам такива смели стъпки.
    Унгарският народ е избрал Орбан и е тяхна работа, не на анонимни брюкселски и други чиновници, какво и как ще става в Унгария.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 16
    • + 27

    Гаулайтерите на ЕС не може да искат да въртят копчето на радиото, например в Унгария, докато не се справят с кризата в която сами се набутаха от глупост, двойни стандарти и демагогия....
    Орбан не прави нищо особено, освен това да се опитва да спаси собствената си страна......

    Нередност?
  • 10
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 17

    Много интересно ще бъде развитието в Унгария. Да речем България ще изпадне в колапс ако се спрат евро средствата и външното финансиране. Сигурно е, че инвестиции в сектори с наложени ниски цени няма да има от вън. Другото интересно е, ако ще свалят лихвите насила, ще наредят ли и на техните банки с бизнес у нас да речем да го направят или ще се държат "пазарно".

    Нередност?
Нов коментар