🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добре дошли в Орбанистан

Как Унгария върна часовника назад и защо ЕС трябва да реагира по-бързо и решително

Унгарският премиер вече е наричан Виктатор
Унгарският премиер вече е наричан Виктатор
Унгарският премиер вече е наричан Виктатор    ©  reuters
Унгарският премиер вече е наричан Виктатор    ©  reuters

Може и да не сте забелязали, но от 1 януари тази година в Европа има нова държава. Тя се появи на мястото на някогашната Република Унгария и се казва просто Унгария. Смененото име съвсем не е единственото нещо, което отличава новородената страна от нейната предшественичка.

Най-голямата разлика е, че изчезналата в края на 2011 г. държава беше в орбитата на демократичните ценности, свободи и идеали на ЕС. Родилата се в началото на 2012 г. беше определена като Виктатура по името на премиера й Виктор Орбан. Той самият пък вече е наричан Лукашенко лайт - малко по-мека версия на Александър Лукашенко в Беларус, известен като последния диктатор в Европа.

Тези аналогии, дори и леко пресилени, имат основания. Защото в новото владение на Орбан той на практика контролира всичко - не само изпълнителната и законодателната власт, но и правосъдието, медиите, дори и централната банка. А ако по някаква злощастна случайност и въпреки удобно променените изборни правила грижливо циментираното му еднолично и еднопартийно управление бъде някак прекратено, той е помислил и за това. И се е подсигурил със създаването на нови институции и превземането на вече съществуващи и някога независими - такива като Върховния съд, Конституционния съд, Медийния съвет и т.н. В тях сега на водещи позиции са внедрени партийно назначени и верни на премиера хора, като мандатът им в някои случаи е между 9 и 12 години. Което означава, че ще са там дълго след следващите парламентарни избори през 2014 г. Един пример - новият Бюджетен съвет (оглавен, познахте, от лоялен на "Фидес" човек, избран без консултации с други партии) има правото да наложи вето на предложения от всяко евентуално бъдещо правителство бюджет. Което де факто може да доведе до предсрочни избори и ново идване на правилната партия на власт. Просто и лесно.

Тази шокираща трансформация в страната не се случи с улична революция или военен пуч. Превратът дойде по тих, безкръвен и дори съвсем конституционен път. Смъртта на старата република и раждането на новата Унгария станаха с поправки в основния закон, изгласувани скоростно в парламента на 30 декември (вижте какви са те в допълнителния текст). Ако премиерът и неговата партия "Фидес" са се надявали, че смяната на режима край Дунава ще мине възможно най-незабележимо сред коледно-новогодишните фойерверки, преценката им се оказа грешна. Реакциите не закъсняха - външен натиск под формата на шумни критики от ЕС, САЩ и МВФ и вътрешно недоволство, прераснало в масови демонстрации, невиждани от дълго време в Будапеща.

Дали всичко това ще успее да върне вече спечелилия титлата най-автократичен лидер в ЕС Виктор Орбан към правия демократичен път още не е ясно. Но е очевидно, че парализираната от опитите за спасяване на общата си валута Европа има и друг голям проблем. И ако не направи повече за укротяване на грозно надигащите се популизъм и национализъм, съчетани с прегазване на базови политически принципи по източния си (и не само) фланг, може да се окаже, че унгарската криза е не по-малко опасна от гръцката.

Конституционен гулаш

Това вече започна да се превръща в своеобразна унгарска новогодишна традиция. Страната посрещна 2011 г. с фурор около противоречивия медиен закон, който всички на Запад и в страната (извън редиците на "Фидес" и нейните твърди поддръжници, разбира се) припознаха като заплаха за свободата на словото. В заформилата се буря се чуха призиви на Унгария не само да бъде отнето току-що поетото председателство на ЕС, но и направо да бъде изгонена от него. Точно година по-късно усещането за deja vu е натрапчиво. Само дето нещата са далеч по-сериозни. ЕС, САЩ, а този път и МВФ, размахват още по-силно пръст срещу Унгария и нейния премиер. Вътрешният гняв и съпротива също са далеч по-големи. И съвсем обяснимо, тъй като сега и поводът е много по-стряскащ.

Това, което започна преди година като автократично залитане с попълзновенията към медиите, вече възлиза на цялостна смяна на системата. С нея Орбан връща опасно часовника назад и доказва по плашещ начин, че въпреки ЕС последните над 20 години в Източна Европа могат да бъдат задраскани с лека ръка. И че демокрацията не е нещо подарено, гарантирано и необратимо.

Виктатурата на мнозинството

От планетата на Орбан всичко изглежда нормално. И пороят от критики отвън и отвътре, че е превърнал Унгария в най-мрачното място в ЕС, са политически мотивирани и идват от враждебни към страната кръгове. Все пак партията му е получила съкрушителното си парламентарно мнозинство от две трети на съвсем редовни избори. И "революцията в урните" й дава пълно право да смени системата, като скъса веднъж завинаги с посткомунистическото наследство (закодирано отчасти в стария основен закон), приключи прехода и даде началото на нова ера за Унгария. Ако слушате управляващите, демокрацията в страната не е в никаква опасност. И доказателство затова е наситеният със символизъм факт, че докато на 2 януари в сградата на националната опера управляващите поливаха с шампанско новата конституция, навън десетки хиляди протестираха свободно и необезпокоявано с лозунги като "Достатъчно!" и "Хей, Европа, извинявай за моя премиер".

От планетата Земя обаче нещата изглеждат по друг начин. "Преди изборите Орбан и компания не казаха и дума за никаква нова конституция. След победата им внезапно това стана топ приоритет", посочва пред "Капитал" Ищван Секереш, кореспондент на унгарския седмичник Figyelo. Освен това промените не бяха консултирани с никого - нито с опозицията, нито с обществени групи и неправителствени организации. "Самата конституция съдържа няколко точки, които сами по себе си са "неконституционни". Ако имахме този основен закон по времето, когато кандидатствахме за влизане в ЕС, Брюксел просто щеше да ни изрита от масата за преговори", смята Секереш.

На същото мнение е и Ищван Хегедуш, социолог и бивш депутат от "Фидес", сега председател на неправителствената организация "Унгарско европейско общество". "Партията на Орбан няма мандат еднолично да прокарва промени в основния закон. В новата конституция има много трикове за подсигуряване на властта на "Фидес" и се нарушават основни принципи на демокрацията. Същевременно цялата реторика на документа е силно старомодна, на места с националистически и патетичен език и стил, които не представляват цялата нация", казва пред "Капитал" Хегедуш. И добавя, че заради промяната на името на страната мнозина унгарци чувстват, че нещо е откраднато от тях и това символизира налагането на новия строй.

"Орбан е човек с мисия. Той вероятно има идея как трябва да изглежда и функционира Унгария и помисли, че има подкрепата на нацията да я осъществи. Супермнозинство от две трети е голямо нещо в една демокрация", обяснява Секереш. Но е усетил, че системата го ограничава да изпълни своя план-шедьовър. Ето защо премиерът се насочи към няколко звена, където би могъл да се натъкне на най-голяма съпротива - медиите, правосъдието (включително Конституционният съд), а отскоро и Унгарската централна банка - и се погрижи те да не стоят на пътя му. Как? Ами като ги сложи на каишка и ги превзе отвътре. Централната банка например е обвинявана от правителството, че не изчислява правилно държавния дълг и го изкарва по-висок (нищо, че ползва методологията на "Евростат"), вдига лихвите твърде много и не прави нищо, за да стимулира икономическия растеж. Ето защо сега банката ще има трети вицегуверньор (предложен от правителството), а броят на членовете на паричния й комитет (който определя лихвените нива) ще бъде увеличен и попълнен с по-удобни хора. Ако и това не помогне, новата конституция предвижда резервен вариант - на принципа "няма банка, няма проблем" тя може да бъде изцяло закрита посредством сливане с държавния финансов регулатор.

Проблемът на Орбан е, че ключови елементи от плана му се оказаха неработещи и оставиха Унгария все по-изолирана в Европа. "Той опита да замени ЕС и МВФ с Русия, Китай и арабските държави. Но тези страни инвестират неохотно, или поне нямат апетит за купуване на държавни облигации", посочва Ищван Секереш.

Най-големият и потенциално опасен за премиера провал е в икономиката. Нестандартните ходове на Орбан и неговия икономически министър Дьорд Матолши (който обича да се хвали, че работи по учебници, които още дори не са написани) трудно могат да се вместят в понятия като леви и десни, но етикетът популистки им прилепва чудесно. Още откакто малко след идването си на власт в средата на 2010 г. Орбан скъса с помощта на ЕС и МВФ в името на "икономическия суверенитет", всички се чудеха как ще успее да направи следния трик - да свие бюджетния дефицит до приемливо ниво и в същото време да изпълни обещанията си за намаляване на данъците, създаване на работни места и връщане на страната към растеж. Оказа се, че не успя.

През тази година се очертава Унгария да бъде страната с най-високия дълг и най-ниския икономически растеж в източната част на ЕС. Първосигнални и противоречиви мерки като приватизирането на частните пенсионни фондове и "кризисните данъци" върху печалбите на телекомите, енергийните компании и фирмите за продажби на дребно успяха само временно да запушат дупката в бюджета. Неприятният страничен ефект е, че объркаха и изплашиха чуждите инвеститори. Освен това засегнатите фирми реагираха с повишаване на цените, отлагане на инвестициите и съкращаване на работни места, посочва Ищван Секереш. Надеждите, че намаляването на подоходните данъци и корпоративните ставки ще оживи потреблението, също не се сбъднаха. Повишаването на ДДС от началото на годината до 27% (най-високото ниво в ЕС) само ще влоши нещата още повече. Това обяснява защо рейтингът на страната беше свален до "боклук" - какъвто според мнозина е и този на демокрацията й. Същевременно се наложи последният търг на унгарски облигации да бъде отменен поради липса на кандидати и твърде високи лихви. Така резултатът от експериментите е, че Орбан бе принуден да направи обратен завой и да се нареди на дългата опашка за помощи от ЕС и МВФ.

Другата европейска криза

Икономическата уязвимост е най-силният инструмент за външен натиск върху автократичните инстинкти на унгарския премиер. А също така и най-вероятната причина за повишаване на вътрешното напрежение, което може да го разклати. "Нека бъдем реалисти - демонстриращите сега са предимно хора от средната класа в Будапеща. Нещата, срещу които протестират - независимост на медиите и Конституционния съд, кредитен рейтинг, правомощия на главния прокурор - са твърде абстрактни, за да тревожат обикновените хора. Може ли например да очаквате обикновените хора в Хасково масово да излязат по улиците в знак на протест срещу промени в начина, по който се назначават конституционните съдии", казва Ищван Секереш. Журналистът от Figyelo обаче смята, че нарастването на вътрешната съпротива срещу Орбан може да стане реалност по-късно през годината, когато хората ще усетят негативните ефекти от "неортодоксалната" икономическа политика на "Фидес".

Конфронтацията с ЕС и МВФ в момент, когато Унгария има нужда от тяхната помощ, изглежда самоубийствена. За момента сигналите от Брюксел и Вашингтон са, че няма да подновят преговорите с Будапеща за нов заем, ако посегателството срещу независимостта на централната банка (за което Европейската комисия в момента проверява дали не нарушава чл. 130 на Лисабонския договор) и други спорни мерки не бъдат отменени. "Орбан играе много опасна игра. Той вероятно ще стигне толкова далече, колкото може, преди да опре до стената. Въпросът е кога ще разбере, че това е стената", смята Ищван Хегедуш от Унгарското европейско общество. Според него най-добрият сценарий е международният натиск и лошата икономическа ситуация в страната да имат ефект върху премиера и да го накарат да отмени противоречивите поправки.

Случващото се в Унгария е не само притеснително, но и унизително за ЕС, тъй като поставя под въпрос едно от нещата, с които най-много се гордее - че разпространява демокрация на Стария континент. "Има много опции за намеса на ЕС - да прати Унгария пред Европейския съд, да суспендира правото й на глас в Брюксел, дори замразяване на част от кохезионните фондове. Не казвам, че тези неща ще се случат, но вече се обсъждат на високо политическо ниво. И намесата ще покаже, че останалите страни в ЕС вземат на сериозно европейските ценности", казва Хегедуш.

Анализаторът от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) Яна Кобзова не е оптимист, че ЕС ще се заеме решително с Унгария. "Освен че е погълнат от драмите с еврото, сега ЕС се опитва да реагира и на това, което се случва в Близкия изток, Сирия, Иран. Не съм сигурна колко енергия и усилия ще посвети на проблема с Будапеща", казва тя пред "Капитал". А това би било не само тъжно, но и рисковано. "Ситуацията в Унгария е дори по-опасна от кризата с еврото по няколко причини. Първо, въпреки всичките си проблеми ЕС си остава общност на демократични държави. Случилото се в Будапеща повдига въпроса дали тя все още е член на тази общност. Освен конституционния проблем има и икономически. Рейтингът на страната беше свален точно заради поправките", припомня Кобзова. С други думи, лудостите на Орбан са заплаха за ЕС не само заради демокрацията, но и заради икономиката. И е време Брюксел да се заеме с Виктатурата в сърцето на Европа.

Революция чрез конституция

Осемнайсет месеца след идването си на власт премиерът Виктор Орбан извърши на практика конституционна смяна на режима. Промените в основния закон влязоха в сила на 1 януари. И много от тях, вкарани в конституцията чрез специални закони, не могат да бъдат отменени, ако за това не гласуват две трети от депутатите. Ето някои от най-важните поправки: - Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.

- "Отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 г., могат да бъдат съдени.

Религия

- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на Господ: "Господ да благослови унгарците." В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите.

- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон

- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386. Променят се избирателните райони. Според анализ на Ким Лейн Шепеле от Princeton University с тези правила "Фидес" би спечелила всички избори от 2002 г. насам.

- Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина. Това може да създаде напрежение със съседни страни като Словакия.

Управление

- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години.

Икономика и финанси

- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16% за подоходния данък и въвежда таван за държавния дълг от 50% от БВП.

- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера. Съветът ще има право да налага вето върху проектобюджета.

- Централната банка вече ще има трети вицегуверньор, посочван от премиера.

- Паричният съвет на централната банка увеличава членовете си от седем на девет души. Двамата допълнителни ще се назначават от премиера.

- Предвижда се възможност централната банка да бъде слята с държавния финансов регулатор и така на практика да изчезне.

- Форинтът става по конституция национална валута и евентуалното присъединяване на Унгария към еврото ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.

Общество

- Ембрионът се смята е човешко същество от самото забременяване.

- Бракът вече може да бъде между един мъж и една жена, като така се изключват хомосексуалните съюзи.

Държавни медии - Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медийния съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.

 

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 15
    • + 85

    Унгария и Орбан показаха на всички ни,в Източна и Централна Европа, че демокрацията не е даденост или константа. За нея всеки от нас, всеки ден трябва да полага грижи.

    Нередност?
  • 2
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 73
    • + 38

    До коментар [#1] от "kardinalat":
    Виж кои протестирет и веднага става ясно , защо е този целия вой против коституционните промени в Унгария.
    Не е моя работа да оценям степента на демократичността или недемократичността на водената от правителството на Орбан политика , но той и правителството му действат в момента , като съвестният лекар , който след дълго забавяне на лечението на тежко болен , най-сетне нарежда да се започне незабавно вливане на мощен и животоспасяващ антибиотик , унищожавайки трилиони и трилиони , причинители на смъртоносната инфекция , повалила болния.
    Само по този начин болният може да оздравее.
    Оздравяващият е Унгария , а инфекцията се нарича - комунизъм.

    Нередност?
  • 3
    lone_wolf avatar :-P
    lone wolf
    • - 26
    • + 84

    Ние жителите на Тиквостан, поздравяваме жителите на Орбанистан!

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 9
    • + 56

    До коментар [#2] от "Николай_1": 25 години след 1986? с мандати от по 9 и 12 години,подобно на Сталиновия или азиатските режими?

    ако това за теб е демокрация - на бегом при съименика си: Николай 1. Образецът на руската 'демокрация' !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-?
    anihilator_jack
    • - 36
    • + 35

    По отношение на Икономиката и закона против абортите определено се е изхвърлил, но по отношение на останилите то аз не виждам проблем. Всъщност само като видиш кои са протестиращите (социалисти, леви еколози и социалдемократи) ти става ясно, че основният проблем е закона според който всички комуняги могат да ги съдят за зулумите им от преди 89та. Въобще някои може ли да ми каже какъв е проблема в това унгарците живеещи в чужбина да могат да гласуват или в това, че си намаляват дупетатите почти на половина????? Искрено се надявам да доживея ден, в който ще намалят и наште хрантутници наполовина! Като цяло анализът ви е наистина прибързан и непълен и не ви отива на името.

    Пример: ДДС е 27% за голяма част от продуктите и услуги, но за хранителни продукти си остава 18%, а за книги и лекарства е 5%!

    Нередност?
  • 6
    pet55555 avatar :-|
    a.i.
    • - 26
    • + 21

    БСП наследник ли е на БКП или не?
    По демократично ли е няколко човека със сходни интереси да владеят почти всички медии,(както е в България) и новините да са еднакви във всичките. Прави са само САЩ, ЕС, МЕРКУЗИ МВФ И ФЕД.
    Орбан с преврат ли взе властта или чрез законни избори?
    У нас не са ли така направени нещата, че без пари(много пари) която и да е партия няма възможност да спечели избори? Демократично ли е само партии с много пари да могат да имат изгледи за успех?
    . "Самата конституция съдържа няколко точки, които сами по себе си са "неконституционни" (Смешен плач)
    Вкоя страна "Чуждите ИНВЕСТИТИРИ" са помогнали за просперитет на някоя държава? В България?

    Нередност?
  • 7
    praseto avatar :-|
    Свинчуга
    • - 6
    • + 32

    До коментар [#6] от "a.i.":

    В Китай например?

    Нередност?
  • 8
    pet55555 avatar :-|
    a.i.
    • - 17
    • + 32

    Имат ли си унгарците Красьо Черничкия, за да им създаде независим конституционен съд?
    Демократичната държава трябва да мисли и действа както както и кажат Великите банкери?
    Наи-демократично е САМО Меркел и Саркузи да вземат решения?
    България и Франция имат еднаква тежест на гласовете ,според лисабонския договор нали?
    Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14? Колко бога има в унгария? Вероятно са били настанени на ясла и са се изхранвали от унгарския народ всичките 286 общности по препоръка на Великите демократи от САЩ И ЕС?

    Нередност?
  • 9
    pet55555 avatar :-|
    a.i.
    • - 19
    • + 21

    386 депутати са им били малко, трябвало да ги удвоят?
    Дали е създадено вече напрежение със Словакия и Румъния?
    Какъв ще е премиер(като Жан Виденов) ако не знае каво става в централната банка? Ако не знае финансовото състояние на държавата?
    В испания от Баските ли е управителя на централната банка или е от управляващата партия назначен?
    Радиот, телевизията и медиите трябва от загубилата изборите партия да се управляват.?
    Да се дават субсидии и предимства и жилища на хомосексуалните бракове! те са бъдещето на ЕС !

    Нередност?
  • 10
    kai avatar :-|
    kai
    • - 14
    • + 26

    Орбан, също като Бойко не схваща че икономиката на една държава се гради върху доверието, върху предсказуемостта и. В момента в който се премине към силна политическа нестабилност, веднага се преминава и към силна икономическа нестабилност. Така е въпрос на дни най-много на седмици е унгарската банкова система да посрешне масово обръщане на форинти в други валути. След това това което ще се случи е очевидното, курса на форнинта ще се срине, фирмите и граждани с креди във валута масово ще фалират - това срещу което уж Орбан се бореше миналата година. В последствие сринатия валутен курс ще докара значителна инфлация, и ако Орбан вече е превзел централната банка, то ще има и хипер инфлация. А след това ще стане едно нещо - следващите 12 години Орбан ще види власт през крив макарон. само където си е наслагал негови хора. И те ще го зарежат.

    Нередност?
Нов коментар