🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На входа за ЕС Хърватия потъва в задушаваща бюрокрация

Загреб се нуждае от инвестиции, но се бави с реформите

На стойност около 1.1 млрд. евро "Голф парк Дубровник" затъва в бюрокрация и постоянни промени в строителните планове.
На стойност около 1.1 млрд. евро "Голф парк Дубровник" затъва в бюрокрация и постоянни промени в строителните планове.
На стойност около 1.1 млрд. евро "Голф парк Дубровник" затъва в бюрокрация и постоянни промени в строителните планове.    ©  Reuters
На стойност около 1.1 млрд. евро "Голф парк Дубровник" затъва в бюрокрация и постоянни промени в строителните планове.    ©  Reuters

Със спиращите дъха омайни гледки пустеещото плато Сърд над средновековния град Дубровник е истинска мечта за агентите на недвижими имоти. Именно заради това през 2006 г. израелско-хърватски консорциум започва да планира на мястото голф комплекс за милиард евро. Седем години по-късно строителството все още не е започнало. Този проект е само един от примерите за проблемите пред чуждестранните инвеститори в Хърватия, която ще се присъедини към ЕС на 1 юли, пише Reuters.

На стойност около 1.1 млрд. евро "Голф парк Дубровник" затъва в бюрокрация и постоянни промени в строителните планове, а наскоро се сблъска и с недоволството на жителите на града. По инициатива на организации, според които проектът ще навреди на околната среда, през април се проведе местен референдум за парка. И макар допитването да се провали заради слабата активност, агентите на недвижими имоти смятат, че проблемът вече е налице и Хърватия ще затвърди негативния си имидж на враждебна територия за чуждестранните инвеститори.

Анализатори са на мнение, че раздутата бюрокрация стои зад голяма част от проблемите, с които се сблъскват подобни проекти. Няколко правителства се поколебаха да орежат държавната администрация и привилегиите на нейните служители от страх, че ще загубят гласовете на избирателите.

Преките чуждестранни инвестиции в Хърватия достигнаха пик от 4.2 милиарда евро през 2008 г. преди световната финансова криза и намаляха до едва 326 милиона две години по-късно. През 2012 г. отново отбелязаха ръст, достигайки 973 милиона евро, но тези числа бледнеят на фона на инвестиционния бум през изминалото десетилетие в Словакия, Унгария и Чехия.

Бюрокрация и бавни реформи

Туризмът по хърватското крайбрежие осигурява почти 20% от БВП на страната. Все още обаче твърде малка част от хотелите от комунистическо време са продадени на готови да инвестират в тях чужденци, а няколко поредни правителства се бавят с реформите. Шведската мебелна верига IKEA например чака 5 години за необходимите разрешителни, за да отвори магазин в Хърватия, и се надява бизнесът й да започне през 2014 г.

"Всяка сериозна реформа трябва да ореже дълбоко правата в (социалния и публичния сектор) и привилегированите групи с риск от загуба на следващите избори. Досега никой не е пожелал да действа, въпреки че всеки знае какво трябва да се направи", казва анализатор от Raiffeisenbank.

Сегашното правителство, водено от социалдемократите, обяви подобрението на бизнес климата за свой основен приоритет. "В момента сме се съсредоточили върху 60 различни дейности, които трябва да премахнат бариерите пред инвестициите, най-вече да ускорят процедурите и да намалят разходите", коментира вицепремиерът Бранко Гърчич.

"Вярваме, че тази година можем да разблокираме инвестиционни проекти на стойност около 1.2 милиарда евро", допълва той, като дава за пример туризма, индустрията и енергийния сектор. Правителството планира да инвестира 14.3 милиарда куни (почти 2 млрд. евро при около 45 млрд. евро БВП за 2012 г.) тази година в проекти, включително в две електроцентрали и ремонт на жп линии.

През 2012 г. Хърватия обаче е била на 84-то място в индекса за правене на бизнес на Световната банка (Еase of doing business), изпадайки с четири места от 2011 г. зад по-бедни балкански страни като Македония и Черна гора, и бившите съветски републики Армения, Грузия и Киргизстан.

Не е изненада, че инвеститорите гледат на Хърватия като на "стагнираща и неконкурентоспособна икономика", смята анализаторът Наз Масраф. "Бизнес атмосферата е по-малко привлекателна, отколкото при регионалните й партньори, предвид липсата на гъвкавост на трудовия пазар... и раздутия и неефективен публичен сектор." Експерти са на мнение, че страната все още не е решила как най-добре може да се възползва от присъединяването си към ЕС освен чрез структурните фондове, които ще получава всяка година.

Плътно до старите пазари

Според Владимир Преведен, партньор в Roland Berger Strategy Consultants, Хърватия може да постигне успех само ако намали бюрокрацията и данъците, като облекчи правилата за наемане и съкращаване на служители и като създаде по-стабилна правна рамка за бизнеса.

По думите му повечето местни фирми не са иновативни и не могат да предложат много на единния европейски пазар. Корпоративният данък в Хърватия е 20% и е по-висок от този в Румъния и България - съответно 16% и 10%. Данък добавена стойност (25%) е един от най-високите в ЕС.

След влизането в ЕС хърватските износители ще имат пълен достъп до единния пазар, където обаче конкуренцията е жестока. Предусещайки трудните времена, хранителната индустрия вече се опитва да се сдобие с по-силни позиции в съседните страни Босна и Сърбия, които са извън ЕС.

За миналата година хърватският износ на храни за Централноевропейската зона за свободна търговия (CEFTA), която включва Сърбия, Босна, Македония, Албания, Косово, Черна гора и Молдова, възлиза на 709 милиона долара, а този за ЕС е 668 милиона долара.

От 1 юли обаче Хърватия ще загуби достъпа до свободна търговия със страните от CEFTA и ще приеме същия режим като останалите държави в ЕС. Според някои икономисти това може да струва на Загреб 0.4% от БВП, или 174 милиона евро.

Някои компании като месопроизводителя Gavrilovic са решили да преместят продукцията си в Босна, за да запазят регионалното си предимство. Основната млекопреработвателна компания Dukat също планира да увеличи производството си в Босна. "Очаквам страните от CEFTA да останат основните пазари за нашите продукти", казва Дамир Кустрак, мениджър във голямата компания за храни и търговия на дребно Agrokor.

Посланикът на САЩ в Хърватия Кенет Мертен от своя страна коментира, че е объркан защо правителството, което очевидно иска чуждестранни инвестиции, се движи толкова бавно с реформите. "Това е въпрос, който си задаваме не само ние, но и много други приятели на Хърватия, които вече са в ЕС", смята Мертен.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2
    • + 8

    Това, Дубровник било много красиво;)

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 8
    • + 34

    Добре познато - сходна с Испания ситуация при значително по-нисък стандарт на живот. Хърватия е съумяла в чист вид да запази титовска форма на бюрокрация където всичко се раздава на шуро-баджанашки принцип и чужденците мераклии за инвестиции не ги броят за нищо. Кой е луд да инвестира? Като махнеш Дубровник и адриатическото крайбрежие дето се изхранва от туристи - другото за нищо не става, по-зле и от българска провинция.

    Нередност?
  • 3
    peshkobg avatar :-|
    Petar Georgiev
    • + 12

    Добре дошли на Хърватите в хърватската пролет. Тяхната ще закъснее малко, че имат още малко еврота за харчене, но няма как да избягат от последиците на НОМЕНКЛАТУРНИЯ БИЗНЕС, който отдавна е превзел страната им, така както е и при нас.

    Нередност?
  • 4
    ot_tuk_ot_tam avatar :-(
    ot_tuk_ot_tam
    • + 4

    Че къде ли политиците са орязали администрацията? Назсякъде е едно и също. При нас да не би да е по-лесно или да има малко офисен планктон

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 2

    Ще ме извиняват от Reuters !!!
    Хърватите си знаят работата и интереса, няма да се вържат за мантрите "свободно движение на стоки хора и капитали" и после Нефтохим руски, БГА Балкан разпродена от един Гад а Кремиковци с хлопнати кепенци...

    Хич да не се надяват лешоядите че ще направят от Хърватия колония, както се изразява лидера на четвъртата парламентарна партия у нас!!!
    Евреи собствении на голф игрище над Дубровник, на най! Айде няма нужда!!!

    За сведение на българите, дето може би не знаят, хърватите са единственият народ нанесъл поражение във война на цар Симеон Велики (първия, не втората шушумига) в 927 година от Хр., с което спират експансията на България на Запад, връщат земите на днешна Македония на Византия, май и двете завинаги и възраждат изчезналите, преди това, сръбски княжества. Битката е при р. Дрина в планината, ако не се лъжа през май преди 1086 години....

    Нередност?
  • 6
    iceto_ avatar :-|
    iceto_
    • - 1
    • + 2

    само че тази битка не е водена от цар Симеон - същият ден той умира в България

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5

    До коментар [#2] от "zumz":

    Може би и Загреб е "по зле" от София?

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5

    До коментар [#6] от "iceto_":

    Войната се води от името на царя, и победите, както и пораженията се водят пак на името на царя.....

    Нередност?
  • 9
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 2

    До коментар [#8] от "boby1945":

    В капитал такива писаници, в сайт история.бг сигурно пишеш за рейтинга на облигациите ?

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#9] от "realismisthename":

    А как иначе, много необразована публика се навъди!
    Образованието е в криза, както ицялата страна и то от много години!

    Нередност?
Нов коментар