Киев между Брюксел и Москва

Под руски натиск Украйна търси трудния баланс в търговските отношения

Руският премиер Дмитрий Медведев (вдясно) и украинският му колега Микола Азаров на последната среща на високо равнище в Москва
Руският премиер Дмитрий Медведев (вдясно) и украинският му колега Микола Азаров на последната среща на високо равнище в Москва
Руският премиер Дмитрий Медведев (вдясно) и украинският му колега Микола Азаров на последната среща на високо равнище в Москва    ©  Reuters
Руският премиер Дмитрий Медведев (вдясно) и украинският му колега Микола Азаров на последната среща на високо равнище в Москва    ©  Reuters

Опитите на Украйна да постигне баланс в търговските си взаимоотношения с Русия и ЕС засега удрят на камък. След провелата се в понеделник среща между премиерите на двете източноевропейски държави Москва заяви, че ако Киев подпише споразумението за асоцииране с ЕС, няма шанс да запази настоящия си относително либерален митнически режим с източните си съседи.

Митническата война

Срещата на високо ниво беше организирана, след като преди две седмици Русия де факто обяви търговска война на Украйна, пишат световните медии. На 14 август руските митници започнаха допълнителни подробни проверки на всички стоки, идващи от западната съседка. Първоначално Кремъл отрече причините за налагането на извънредните мерки да са политически и изтъкна засилването на контрола на качеството и безопасността на вносните продукти. Украинският бизнес веднага се оплака, че новите инспекции му костват загуби, които могат да достигнат до $2.5 млрд. за втората половина на 2013 г., припомня Financial Times. Това от своя страна би довело до спад в производството и съответно до намаляване на БВП на страната с 1.5%, сигнализираха от местната федерация на работодателите, представляваща интересите на 8500 компании.

Четири дни след началото на "търговската блокада" съветникът на Путин Сергей Глазев призна, че мероприятието е било временно и "профилактично". "При всички положения ние се готвим за затягане на митническия режим, ако изведнъж Украйна направи тази самоубийствена стъпка, подписвайки споразумението за асоцииране с ЕС", заяви Глазев пред агенция "Интерфакс". Извънредните мерки наистина бяха отменени, но посланието остана.

Или, или

След многочасовите преговори в понеделник не изглежда да е постигнат някакъв напредък. Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов заяви, че Украйна не може да е член едновременно и на европейския свободен пазар, и на Митническия съюз, ръководен от Москва и включващ още Беларус и Казахстан. Основната причина Кремъл да не иска Киев да играе и в двата отбора е, че съгласно споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС близо 95% от обменените между тях стоки ще бъдат освободени от мита. В резултат европейската продукция ще влезе на украинския пазар, а оттам ще може да се добере до пазарите на страните от Митническия съюз почти без облагане.

Политика и икономика

Според анализаторите икономическият натиск на Русия не е изненадващ и цели да подтикне Киев да се включи в нейния Митнически съюз. Позицията на Москва е известна отдавна, но е любопитно, че на последните преговори никой от руските представители дори не се опита да разкритикува геополитическия избор на Украйна, коментира местното издание на "Коммерсант".

В разговор с Путин миналия месец колегата му Виктор Янукович определи Кремъл като "стратегически партньор", но не отстъпи от евроинтеграцията като свой основен приоритет. Лавирането на украинския президент между двете големи сили обаче става все по-трудно с наближаването на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс през ноември, на която той се надява да подпише дългоочакваната сделка.

Въпреки че европейският пазар е много по-голям от руския, той е и много по-конкурентен и ще отнеме време на украинския бизнес да пробие на него. В краткосрочен план експертите очакват Киев да понесе тежък удар от загубата на източните си пазари, който вероятно ще навреди сериозно на местната икономика, затънала във втора рецесия за последните пет години. Междувременно заради упорството си Украйна трябва да се подготви за възобновен руски натиск върху своите износители, прогнозира базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital. | Капитал Daily

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philologist avatar :-|
    philologist
    • - 2
    • + 21

    Не им е лесно на горките украинци... Трябва да им съчувстваме! Ние, дето сме географски относително далече, не можем още да се отървем от руснаците, пък те са им направо съседи...Ще успеят, все пак, но повече време ще трябва.
    Интересното, обаче, как и про-руски настроеният Янукович се оказва, че предпочита интеграцията с Евросъюза...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 19
    • + 6

    Е няма как хохлите да седят на два стола..... Ако не са си взели поука с "оранжевата" изцепка в 2005, могат да опитат пак, но на два стола да не опитват..... ще седнат на земята!!!

    Нередност?
  • 3
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 3
    • + 4

    Сега в Украйна силно влияние имат етническите руснаци. Няма как спорът Русия - Украйна да има етнически измерения. Това е чиста търговия. Обстановката в Украйна, улиците, хората, магазините много прилича на обстановката в Русия. Това се забелязва като пътувам.

    Нередност?
  • 4
    v_iliev avatar :-P
    V.Iliev
    • - 2
    • + 15

    По принцип, няма как да членуваш едновременно в две търговски зони, ако тези зони имат неизгладени противоречия. Ама имперският тон на руснаците дразни ухото ми...

    Нередност?
  • 5
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 1
    • + 1

    Брюксел.

    Нередност?
  • 6
    ggogggo avatar :-|
    ggogggo
    • + 1

    До коментар [#4] от "V.Iliev":

    само дето украинците не искат да членуват едновременно в две търговски зони,.. те искат ( и каква ирония, това заявено от 'човека на руснаците' янукович) асоциирано, и после реално членство в ес.
    а руснаците много искат украйна да влезе в техния 'евразийски митнически съюз'.

    иначе всеки може да си направи сметката на каква стойност е ес-пазара и на каква русия-казахстан-беларус-пазара. както и може да си представи каква част от този втория отиват за луксозни имоти по френската ривиера, луксозни автомобили, луксозни яхти, английски футболни и американски бейзболни клубове и прочие неща, които украйна ( както и българия) не произвежда.

    Нередност?
  • 7
    finala avatar :-P
    ===.....
    • - 6
    • + 2

    [quote#6:"ggogggo"]само дето украинците не искат да членуват едновременно в две търговски зони,.. те искат ( и каква ирония, това заявено от 'човека на руснаците' янукович) асоциирано, и после реално членство в ес. [/quote]

    то и ние искаме , но ........

    Украйна не може да иска без да ИМА.........а Тя Няма нищо !
    Газ,ядрено гориво,нефт,оръжие, пари - това може да получи от Русия срещу членство в нейната кошара

    от ЕС може да получи потупване по рамото И
    "право да Плаща" за участие при "износ на демокрация" за трети страни .......

    и съчувствие - когато падне в дупката.........

    горе долу същото , което получихме и ние

    Национализмът им е оправдан , но в магазина се пазарува с Пари

    Евросъюзът е зависим от руския газ - Украйна ще я "спазарят"

    Нередност?
  • 8
    tulsa avatar :-P
    тулса
    • - 1
    • + 1

    Интересно как медията пропуска да освети
    и скандала в Беларус, където беше задържан
    онзи ден ( непосредствено след разговор с
    премиера..) шефът на руския гигант Уралкалий.
    За главите на станалите висши мениджъри
    също е обявена "награда".:)
    Руската страна започна да ремонтира някои
    тръби , а санитарния главен лекар Онищенко
    се кани да оспори качеството на белоруското
    мляко..

    Нередност?
  • 9
    ggogggo avatar :-|
    ggogggo
    • + 1

    [quote#7:"Шукар Меринджей"]Украйна ... Няма нищо[/quote]
    това твърдение е невярно до глупост. украйна има много земя и много вода, които са много ценен ресурс.
    има също така и огромна промишлена база, както и съответните традиции в образованието.
    и точно защото искат да живеят добре, а сиреното е с пари, те би трябвало да предпочетат достъп до най-големия ( и един от най-конкурентните) пазар в света, вместо да позволят на съседната голяма държава да ги държи във васално положение.
    но това разбира се си е тяхна работа и бъдещето ще покаже какво ще се случи.

    Нередност?
  • 10
    yoankata avatar :-|
    yoankata

    До коментар [#9] от "ggogggo":

    Съгласна съм, че рационалното решение е ЕС, нооооооо там много ги гази пропагандата с панславизма и има много руснаци и за съжаление това ги дърпа напред. Иначе са много симпатични хорицата там, желая им късмет!
    Като ходих в Киев ми направи впечатление, че на много места се усеща някакво присъствие на българската култура - български фестивал на кулинарията, български краставички, български почивки и прочее, а обратното не го виждам в София. А иначе са доста советизирани още, главния им площад е епитом на сталинистическа архитектура.

    Нередност?
Нов коментар