Обратен завой

Украйна изостави плановете да се присъедини към Запада и реши да се насочи към Русия

В центъра на Киев веднага бе организиран митинг в подкрепа на евроинтеграцията, сравняван от активистите с Оранжевата революция през 2004 г.
В центъра на Киев веднага бе организиран митинг в подкрепа на евроинтеграцията, сравняван от активистите с Оранжевата революция през 2004 г.
В центъра на Киев веднага бе организиран митинг в подкрепа на евроинтеграцията, сравняван от активистите с Оранжевата революция през 2004 г.    ©  reuters
В центъра на Киев веднага бе организиран митинг в подкрепа на евроинтеграцията, сравняван от активистите с Оранжевата революция през 2004 г.    ©  reuters

"Топката е в полето на Киев. Негово суверенно право е да избере свободно пътя си." Така германският външен министър Гидо Вестервеле реагира на изненадващото решение на Украйна да прекъсне подготовката на споразумението за асоцииране с ЕС и да поднови диалога с Русия. Посланието е ясно - предложението за партньорство все още важи.

Но наистина ли президентът Виктор Янукович блъфира в търсене на по-добри условия? Или това решение е окончателно? Никой в ЕС, изглежда, не може да каже със сигурност. Но ходът на Киев хвърля сянка върху "Източното партньорство", а на украинците, които искаха по-близки връзки с Брюксел, сега може да им се наложи да почакат.

Европейските дипломати останаха смаяни. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън не скри разочарованието си от решението на Украйна да се откаже от политическо и икономическо сближаване и да се обърне отново на изток. А британският външен министър Уилям Хейг заяви, че това е "пропусната възможност". Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк, който е съюзник на бивш премиер Юлия Тимошенко, пък коментира, че ако Янукович не подпише сделката, това ще е измяна и ще е достатъчно основание за импийчмънт.

Да си направиш сметката

В четвъртък Украйна внезапно направи обратен завой. След като се очакваше да подпише споразумението с ЕС, тя обяви, че прекъсва подготовката на документа. И вместо това предлага създаването на тристранна комисия по търговията "ЕС - Украйна – Русия", която да заздрави връзките между тях. Руският президент Владимир Путин веднага изказа одобрението си за инициативата. Всичко това може да се разглежда като тежък удар по Брюксел, който се надяваше да разшири влиянието си на изток, и като значителна победа за човека, който описа залеза на Съветския съюз като трагедията на века.

Официалната причина за това решение е, че така "ще се гарантира националната сигурност" на Украйна, тъй като са били взети под внимание последиците за търговията с Русия, ако споразумението влезе в сила. Подчертава се и необходимостта да бъдат възобновени търговските отношения и активният диалог с Москва и останалите членове на водения от нея митнически съюз, който Русия вижда като върл конкурент на ЕС и към който се опитва да присъедини Украйна. Според Reuters Янукович е заявил пред европейски дипломати, че договорът с Брюксел ще струва на Киев 500 млрд. долара загуби от търговия с руската страна през идващите години, докато възприемането на законовите и другите стандарти на ЕС ще излезе още 104 млрд. долара.

Но въпреки сегашния изненадващ обрат правителственото постановление не отрязва напълно възможността за европейско бъдеще на Киев, защото той си оставя отворена вратичка. Украинският президент коментира, че страната му "ще продължи да следва този път, пътя на евроинтергацията". Той дори подчерта, че парламентът е заседавал извънредно, за да приеме задоволяващи страните от ЕС промени в законодателството.

До този момент Киев вървеше към сключване на "историческа сделка" с ЕС на срещата във Вилнюс на 28-29 ноември. По-рано в четвъртък обаче даде първата заявка, че може би е размислил, когато парламентът, доминиран от съюзници на Янукович, не прие законопроекта, който щеше да позволи на намиращата се в затвора Тимошенко да замине на лечение в Германия заради хронични болки в гърба. Като предварително условие Брюксел изрично настояваше тя да бъде освободена, тъй като смята, че спорната й присъда от седем години заради злоупотреба с власт относно газова сделка с Русия е политически мотивирана.

"Не прибързваме със заключенията. Получавали сме смесени послания от Украйна и преди... нека да почакаме и да видим", коментира литовският външен министър Линас Линкевичус. Неговият шведски колега Карл Билд бе по-директен: "Украинското правителство се поклони на Кремъл. Политиката на бруталния натиск очевидно работи", написа той в Twitter. Според него сега украинската икономика ще отбележи спад, а изгледите за чужди инвестиции "ще бъдат убити".

"Източно партньорство" под заплаха

Натискът на Москва наистина беше огромен. Руските търговски рестрикции, повишеният контрол по границата и откровените заплахи за други мерки станаха причина за дълбоко безпокойство от украинска страна, че Путин е в състояние да ги тласне към фалит. Най-сериозното опасение е, че може да се повтори кризата от 2009 г., когато Русия спря доставките на газ към Украйна заради спор относно цените, като предизвика остър недостиг на синьото гориво в Европа по средата на зимата.

Така че ЕС има какво да губи, докато се опитва да развие по-близки връзки със своите източни съседи. Идеята е да заздрави сътрудничеството с шест страни, всички част от бившия Съветски съюз, по различни икономически и други въпроси, без да се дават прибързани обещания за бъдещо еврочленство. "Това е първата среща на "Източното партньорство", която наистина има значение. Но без Украйна цялата идея се проваля", казва пред британската ВВС Стивън Блокманс от Centre for European Policy Studies.

Другите страни като Грузия и Молдова, които трябва да подпишат първоначално търговско споразумение с ЕС във Вилнюс, също не крият, че Украйна е ключовата съставка в цялата сделка. "Дори да няма споразумение с Киев точно сега, това може да стане на по-късен етап. "Източното партньорство" не е изпробван модел, а нещо, което Брюксел не е правил преди и което трябва да еволюира", обяснява грузинският представител в ЕС Натали Сабанадзе.

Дипломатите в Брюксел все още не са се отказали напълно, че е възможно да се подпише сделка с Украйна във Вилнюс, въпреки че шансовете за това избледняват с всяка минута. Но и ЕС търпи критика за това, че в навечерието на срещата е притиснал Украйна, карайки я да избира между Брюксел и Москва, без средна опция. А това се е оказало непосилен товар за Киев. Ако украинското правителство обаче продължава да държи на решението си да замрази споразумението с ЕС, може да минат няколко години, преди да получи друга такава възможност.

В момента Янукович, изглежда, се надява, че може да балансира между европейските и руските интереси. В този ред на мисли е и предложението му за тристранната комисия по търговията "ЕС - Украйна – Русия". Но дали това е нещото, което страната наистина иска, и още по-важното - дали е реално осъществимо, остава да видим. Едно е ясно – следващите няколко дни ще бъдат едно ловко дипломатическо надговаряне, като не са изключени нови обрати и завои.

Стискане на ръцете

Дни по-рано Киев и Москва изгладиха противоречията си относно газовата криза. Миналата седмица отношенията им за пореден път се изостриха, след като на 8 ноември Украйна прекрати едностранно вноса на руски газ. Причината бяха неизплатени задължения от украинска страна към "Газпром" в размер на близо 900 млн. долара и спорове за цената на синьото гориво. След телефонен разговор на 15 ноември между украинския премиер Микола Азаров и неговия руски колега Дмитрий Медведев обаче доставките бяха възстановени.
27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 26
    • + 71

    В тази ситуация, Украйна е като България - Проблемно дете-ученик, но с потенциал.
    ЕС е като взискателен учител, който иска много посещения в училище, много двойки и много домашни. Кръв, пот и сълзи. В замяна - след години може да живееш добре и да отгледаш добри деца.

    Русия е като тарторът на кварталната банда, която иска още един член - предлага популярност и пари веднага, но не е ясно докога. И все пропуска да каже какво ще ти направи, ако решиш в последствие да се разделите. А - и в дългосрочен план, вероятно предлага всъщност мрачен живот в килия.

    Не е лесно да се избере... Както за децата, така и за държавите

    Нередност?
  • 2
    bobib avatar :-|
    Божидар Божков
    • - 57
    • + 56

    Дрън-дрън. Коментарът на enterfornone е все едно написан в някой бюрократичен брюкселски кабинет от човек, отдавна забравил реалния жи4вот и реалните проблеми. България и след 20 години ще е все така бедна, ако ще да преизпълнява инструкциите на Брюксел тройно. ЕС отдавна се е превърнал в диктаторска централа, която се занимава с глупости - колко да е крива краставицата, с колко вода да се чистят лайната в кенефа (да, това е една от последните регулации на Брюксел - с колко литра вода да е пълно тоалетното казанче) и, разбира се, се занимава с обикновен шантаж и рекет към малките бедни държави - на ви малко пари по еврофондовете за магистрали и площадчета, но няма да произвеждате това и онова, а от третото ще произведете само пет килограма, щото толкова ви е квотата. Така икономиката загива и единствените свежи пари, които влизат в държавата, са по европроекти, като немалък прцент от тях си ги прибира самият Брюксел, задължавайки получателя да наема консултанти, одобрени от ЕС. Напълно разбираемо е решението на Украйна, поставена пред дилемата да избира между един рекетьор - Брюксел, който за две седмици ги побърка от рекет: освободете Тимошенко, замразете заплатите в държавния сектор, увеличете цените на това, на онова; и друг рекетьор - Русия, която знаем как рекетира. Украинците просто избраха познатия рекет, на който са свикнали и с който знаят как да се справят.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 41

    Бъдете логични, драги журналисти от Капитал. Украйна именно"...прекъсва подготовката на документа.", а не " изостави плановете да се присъедини към Запада ".
    Добре е някой да седне и прочете поне малко за Украйна и нейната история, за демографията и културите на страната, както и за съвременната и икономика. Западна Украйна и по език, и по култура, е много различна от източната индустриална част. Украинците не правят "завои" от любов към Русия, а поради жестоката икономическа действителност, плюс желанието на Янукович да остане президент, т.е. да не допусне Тимошенко до изборите, нещо за което немците и ЕС настояват с условието за освобождаването и от затвора и отменяне на присъдата. Квашневски също натиска, в желанието да представи Украйна като своего рода филиал на Полша, нещо от което украинците не са във възсторг (да напомня че до ВСВ Лвов е полски град, както и голяма част от Зап. Украйна). Износът на Украйна също е зависим от главния купувач - Русия. Предварителният натиск от руското правителство в/у ограничаване на износа постави на колене икономиката. Все пак това е 50 милионен народ, а не 7 милионна България. Нека не бързаме с изводите за този процес, а и да се замислим защо Украина е нужна и на Западна Европа, и на Русия.

    Нередност?
  • 4
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • - 3
    • + 17

    Може пък, това да доведе до отказ от Южен поток.

    Нередност?
  • 5
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 5
    • + 9

    "Но и ЕС търпи критика за това, че в навечерието на срещата е притиснал Украйна, карайки я да избира между Брюксел и Москва, без средна опция."
    Пушми-Пульо! Те такова животно нема! Каква ще да бъде тази средна опция?! Украйна е толкова зависима от Русия, че е нормално да се запитаме, какво ще се получи ако някой ден като член на ЕС(недай боже) бъде подложенна на натиск... Това си е направо Троянски кон. Изобщо не съм убеден, че ако се претеглят ползите и рисковете си струва да бъдат асоциирани към ЕС - поне в обозримо бъдеще... Може би на някои неща, просто не им е писано?!

    Нередност?
  • 6
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • - 22
    • + 11

    А защо ЕС не покани Русия за член вместо Турция? Тя също има европейска част. Така и Украйна ще бъде член и всички ще бъдат щастливи, а освен това ще си решат и проблемите с газа.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 9
    • + 43

    До коментар [#2] от "Божидар Божков":

    Печелиш медал за манипулации, събрани в 1 ред. Влизали пари само от еврофондовете...на баба ти хвърчилото....Никога в България не са влизали толкова пари, колкото в момента. Еврофондовете годишно са толкова, колкото износът за 1 месец или туризмът за половин летен сезон. Не говорим изобщо за гастарбайтерските преводи, нито за това, че дори студентите ходят на бригади за по $10000 на лято. Ако на Брюксел кусурът е измислената легенда за шаблоните за краставица (популярна и на запад), то само да се присетим, че на 01.01.2007 настъпи мини срив на пазара за превози, защото изведнъж около 1000 камиона, които всеки ден са висяли за обмитяване или на опашки по КПП-тата, пряко нщо се оказаха свободни и сринаха цените.

    Случаят с консултанти на европроекти за по 20 милиона евро, както беше на Дунав мост 2, е изцяло дело на родната политическа мафия, която ги изнамира по чужбина и се сговаря с тях да им нагласи търга по мярка, пък те да се издължат за услугата по някоя офшорна сметка. Елементарен въпрос: как се казва западният консултант на 3-те лота на "Тракия", завършени тази година? Не си прави труда да търсиш, такъв няма. Защото никой не го е уредил. Нищо чудно обаче, сега с новите пак да изплуват разни такива неидентифицирани...

    Нередност?
  • 8
    65vesso avatar :-|
    65vesso
    • - 13
    • + 14

    Най-"демократично" и зачитащо суверенитета на отсрещната страна, бе поставено условие за влизане на Украйна в ЕС.Да помилват машата на САЩ и ЕС за натиск над Русия.Някой да не остане с впечатлението,че защитавам Русия в момента.Въпрос на спазване на принципа.Когато някой взема нещо без разрешението на собственика извършва кражба. И в Европа, и в САЩ, и на Соломоновите острови, и в Конго.А украинците би следвало сами да разпънат тази"оранжева"крадла, която използва идеалите им за демокрация за свое лично облагодеталстване по най-грозен и брутален начин,вследствие на което направи мръсна думата"демокрация"за обикновените хора в Украйна за години напред."Големите"демократи от ЕС и САЩ я употребиха,както лудия президент на Грузия и безумеца от Полша,бог да го прости.Затваряха очите си за простотиите им,нямащи нищо общо с демократичните ценности,защото им бяха пешките в района.

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 10
    • + 26

    Спасението на Украйна е мирно разделяне на две - по подобие на Чехословакия !

    Така ще се образуват две държави - източна , населена с етнически руснаци + Крим ,която постепенно ще бъде присъединена към Русия и западна с близка по манталитет с Полша , постепенно интегрираща се с ЕС !

    Нередност?
  • 10
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 7
    • + 14

    [quote#8:"65vesso"]Затваряха очите си за простотиите им[/quote]
    По този повод се чудя и на морала на тези двамцата британци:
    "Катрин Аштън не скри разочарованието си от решението на Украйна да се откаже от политическо и икономическо сближаване и да се обърне отново на изток. А британският външен министър Уилям Хейг заяви, че това е "пропусната възможност".
    ..........
    И това се чува от страна, която иска да прави референдум за оставането си в ЕС..Не е ли време и те "да се обърнат отново на ..изток".:)

    Нередност?
Нов коментар