LIVE: Барабаните на войната в Сирия

САЩ и Франция все по-отчетливо говорят за военна операция. Присъствието на Шести американски флот в Източното Средиземноморие е засилено, а Гърция вече е получила молба за използване на военните си инсталации

Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още 4 кораба от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат при необходимост военните удари срещу Сирия
Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още 4 кораба от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат при необходимост военните удари срещу Сирия
Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още 4 кораба от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат при необходимост военните удари срещу Сирия    ©  Reuters
Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още 4 кораба от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат при необходимост военните удари срещу Сирия    ©  Reuters

На 21 август в източни и южни предградията на сирийската столица Дамаск беше употребено химическо оръжие. Правителството на Башар ал Асад обвинява бунтовниците и твърди, че не е използвало такъв арсенал срещу собственото си население. Русия също вижда провокация от страна на опозицията.

САЩ и Франция обаче все по-отчетливо говорят за военна операция. Присъствието на Шести американски флот в Източното Средиземноморие и британските кралски военноморски сили е засилено. Гърция вече е получила молба за използване на военните си инсталации, а в Кипър се прехвърлят британски военни самолети.

Всяко гласуване за резолюция, даваща право на военна интервенция, ще бъде блокирано в Съвета за сигурност на ООН от Русия и Китай, които предупреждават да не се напада Сирия. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че "почти нямаме съмнение, че е виновен сирийският режим". Държавният секретар Джон Кери от своя страна добави, че "президентът Обама вярва, че трябва да се носи отговорност от онези, които използват най-отвратителните оръжия на света срещу най-беззащитните хора на света. Днес няма по-сериозен проблем и нищо друго не получава повече внимание".

Барабаните на войната в Сирия удрят все по-бързо. Военният удар изглежда неизбежен. Последните развития по темата ще следят Красимир Янков, Илин Станев, Марина Станева и Огнян Георгиев.

Понеделник (02.09)

18:11 (МС) Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че проби от коса и кръв, събрани след атаката от 21 август, са се оказали положителни за наличието на зарин. По думите му доказателствата, с които разполагат САЩ, са набавени от техни отделни източници, а не от инспекторите на ООН.

18:05 (МС) Сирийският зам.-външен министър Фейсал Микдад заяви в интервю за британската ВВС, че тероризмът ще се разпространи навсякъде, ако САЩ ударят Сирия. Според него всяка такава атака "ще бъде подкрепа за "Ал Каида" и нейните съюзници, независимо дали "Джабхат ан Нусра" или "Ислямската държава" в Сирия и Ирак". Микдад, който е влиятелна фигура в правителството на Асад, предупреждава, че евентуална военна интервенция ще задълбочи "омразата към американците" и ще дестабилизира целия Близък изток.

По думите му изненадващото решение на Барак Обама да търси подкрепата на Конгреса показва, че той не е премислил всички последствия. Но според Микдад "това не променя нищо, тъй като Обама е решен да предприеме атака." Що се отнася до вота в Конгреса, сирийският зам.-външен министър смята, че законодателите ще базират решението си върху това дали ударът по Сирия ще бъде в интерес на Израел.

17:27 (МС) Йордания, която е ключов съюзник на САЩ в региона, изключи да се присъедини към водена от американците коалиция срещу Дамаск.

17:01 (МС) Външните министри от Арабската лига призоваха международната общност "да предприеме необходимите мерки" срещу Сирия. Но няколко членки, сред които Ливан и Ирак, не подкрепиха призива.

16:41 (МС) Френският премиер Жан-Марк Еро ще представи пред парламента доказателства, събрани от френското разузнаване, че химическата атака в Сирия е извършена от режима на президента Башар ал Асад. В документите се съдържала информация, че сирийското правителство разполага с над 1 000 тона химически вещества, включително зарин. "Ще дадем на депутатите всичко, което имаме и беше класифицирано досега. Така всеки от тях ще може да прозре реалността за тази неприемлива атака", заяви Жан-Марк Еро.

Френският президент Франсоа Оланд се присъедини към американския си колега Барак Обама в исканията за наказателен военен удар по Дамаск. Но във Франция се засилва натискът за парламентарен вот по въпроса, както в САЩ и Великобритания. В сряда е насрочено обсъждане на ситуацията от френските депутати.

Неделя (01.09)

10:20 (КК)САЩ трябва да предприемат военни действия срещу Сирия, защото преди десет дни светът в ужас видя хиляди сирийци, убити с химическо оръжие, няколкостотин от които деца, в най-голямата химическа атака на 21 век. Това заяви в извънредно изявление президентът на страната Барак Обама. "Ние не можем и няма да си затворим очите пред случилото се в Дамаск", обяви той късно в събота. И подчерта, че страната има готовност да започне ударите във всеки един момент, в който се вземе решение за това. "Военните действия можем да започнем и без одобрението на Конгреса, но наличието му е важно за демокрацията", отбеляза Обама от Розовата градина на Белия дом. Така изненадващо той отложи ударите най-рано до 9 септември, когато законодателите могат да се съберат, за да разгледат въпроса. Държавният глава на САЩ посочи и че атаката може да започне без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Петък (30.08)

16:50 (МС) Френският президент Франсоа Оланд подкрепи САЩ относно действия в Сирия. Той заяви, че гласуваният от британския парламент отказ Лондон да участва във военен удар не е променил мнението на Париж да предприеме твърди мерки. Според Оланд всички опции са на масата и не е изключена атака до дни. "Франция ще бъде част от нея. Франция е готова", каза той. Президентът изключи удари, докато инспекторите на ООН са в Сирия. Но не отхвърли възможността за интервенция преди следващата сряда, когато френският парламент ще дискутира горещата тема.

Оланд заяви, че, ако Съветът за сигурност на ООН не може да действа заради ветото на Русия и Китай, възможна коалиция може да включва Арабската лига и някои европейски страни. Неговият коментар идва, след като американският министър на отбраната Чък Хейгъл каза, че Вашингтон ще продължава да настоява за коалиция за евентуална атака. Междувременно Германия заяви, че няма да участва във военни действия. Външният министър Гидо Вестервеле коментира, че "подобно участие не е било търсено или обмисляно".

15:07 (КЯ)Повечето американци са скептично настроени към военна интервенция в Сирия, гласи допитване на общественото мнение на NBC. 70% искат президента Обама да получи одобрение от Конгреса, а половината от запитаните изобщо не искат да има военни удари.

15:01 (КЯ) Сирия плаща за оръжейни доставки от Русия, за да заздрави приятелствата си в Кремъл, пише в специален репортаж на агенция Reuters. През последните месеци плащанията са редовни и дори се увеличават, въпреки влошеното икономическо положение в страната. Разследването може да прочетете тук.

14:52 (КЯ) В интернет изплуваха кадри на автомобил с българска регистрация в Сирия, превозващ противотанкови ракети за бунтовниците. В началото на революцията препродаването на коли втора ръка от големите автопазари в България на турско-сирийската граница се превърна в доходоносен бизнес, от който се възползваха мнозина в сирийската диаспора. Повече тук.

10.09 (КК) Британският парламент отхвърли искането за участието на страната във военна операция в Сирия. Правителството поиска от Камарата на общините пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад. Опозиционните лейбъристи обаче блокираха искането с подкрепата на тридесет депутати от Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън. Решението на парламента зачерква възможността за британско участие в международна операция в Сирия, призна министърът на отбраната Филип Хамънд в интервю за BBC. "Разочарован съм, но разбирам, че сме изправени пред дълбоки подозрения за военно увлечение в Близкия изток, което произлиза най-вече от опита с Ирак през 2003-та година. Тази реалност се отрази в решението на парламента", заяви Хамънд.

Четвъртък (29.08)

19:49 (МС) Президентът Росен Плевнелиев смята, че засега няма необходимост от извънредно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия. Той посочи, че би направил това, ако "се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона", съобщи "Фокус".

Вчера външният министър Кристиан Вигенин заяви, че "към този момент не са постъпили конкретни искания към България за подкрепа или участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия". "Тогава и ако изобщо бъде поискано съдействие от наша страна, ние ще заявим позицията си. Очакваме резултати и от разследващата мисия на ООН и в зависимост от тях ще планираме стъпките и позицията на страната ни", допълни той.

19:26 (МС) "Не става въпрос за вземане на страна, нито за завладяване на държава, нито за смяна на режима или за по-близко сътрудничество с опозицията. Става въпрос за широкомащабна употреба на химически оръжия и за нашия отговор на едно военно престъпление – нищо повече", заяви британският премиер Дейвид Камерън в емоционална реч пред парламента.

15:25 (КЯ) Външно министерство препоръчва да не се пътува в страните от Близкия изток и Северна Африка. Препоръката се отнася най-вече за Сирия, Ливан, Египет и Либия. "Настоятелно препоръчваме гражданите да се регистрират в българските дипломатическите мисии по телефона или електронна поща. Предварителната регистрация е от съществено значение за своевременна реакция", пише още в съобщението.

15:21 (КЯ) Премиерът на Сирия Уаел ал Халки предупреди вчера, че Сирия ще се превърне в "гробище на нашествениците", ако западната военна интервенция се осъществи, съобщи той по държавната телевизия.

Посланието му бе повторено от временно управляващия посолството на Сирия в София Башар Сафие, тази сутрин участва в сутрешния блок на ТВ7. "Ние сме в състояние да отвърнем на удара срещу всяка агресия против Сирия. Бихме могли да отговорим по всяко време. Имаме силна ракетна възможност. Ответният ни удар ще бъде много твърд и тези, които се опитват да ни атакуват, ще ги заболи много", категоричен е посланика

14:21 (КК)Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект. Това заяви на военния полигон край Шабла президентът Росен Плевелиев, който наблюдава съвместното учение "Шабла 2013" между военни части на България и Сърбия, съобщи агенция "Фокус". Президентът посочи, че международната общност трябва единодушно да осъди употребата на химическо оръжие, особено срещу мирно население и нарушението на военните конвенции.

12:56 (ИС)Политическото решение за кризата в Сирия е крайната цел, каза френският президент Франсоа Оланд. Но това може да стане само ако международната общност спре убийствата и усили подкрепата си за опозицията на президента Башар Асад.

12:36 (МС) Американският президент Барак Обама заяви, че все още не е решил дали да бъде нанесен удар по Сирия. Но подчерта, че е сигурен, че сирийското правителство е зад атаката с химическо оръжие. "Проучихме всички доказателства и не вярваме, че опозицията притежава химически оръжия от този вид. Трябва да има международни последици, така че се консултираме със съюзниците си", обяви Обама.

САЩ заявиха, че няма да предприемат действия сами. Но техният основен съюзник Великобритания потвърди, че ще изчака доклада на инспекторите, преди да подложи на парламентарен вот евентуален план за атака. Междувременно, както се очакваше, Русия отхвърли в Съвета за сигурност на ООН инициативата на Лондон за резолюция, призоваваща към мерки в защита на цивилното сирийско население. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че ООН не може да обсъжда никаква проекторезолюция преди заключенията на инспекторите. По думите му използването на сила без одобрението на Съвета за сигурност ще бъде "грубо нарушаване" на международното право и "ще доведе до дългосрочна дестабилизация в Сирия и региона".

10:00 (ИС) Битката между различните фракции на бунтовниците в Сирия е описана в обширен текст на Foreign Policy - "Гражданската война в гражданската война". Харoлд Дюрнбос и Дженан Муса описват противоборството между кюрдските сили и радикалните ислямисти в Рас ал Айн. Това, което е забележително в случая е, че и двете групи са противници на режима на Башар Асад, но докато кюрдите твърдят, че са част от американската война срещу тероризма (нещо, което и Асад не спира да повтаря), но са и противници на Турция, то ислямистите са врагове на всички. В същото време именно ислямистите са в по-силни позиции сред опозиционните групи в гражданската война в Сирия. Диджуар Осман, което е един от кюрдските бойци казава "за жалост САЩ и Турция са на страната на "Ал Кайда", точно както САЩ бяха на тяхна страна и в Афаганистан през 80-те г."

Тук и тук можете да видите какво сме писали в "Капитал" за разстановката на силите в сирийската опозиция.

Сряда (28.09)

19:02 (МС) Изследване на YouGov сред 2000 британци показва, че 50% от анкетираните са против ракетни удари по Сирия, докато 25% са в подкрепа на такива действия.

18:19 (МС) Русия заяви, че е прекалено рано за резолюция на ООН и Съветът за сигурност трябва да изчака доклада на инспекторите, преди да предприеме действия. Това е мнението на руския зам.-външен министър Владимир Титов и то показва, че Москва ще се противопостави на изготвената от Великобритания днес проекторезолюция, оторизираща мерки в защита на цивилното сирийско население. От началото на кризата в Сирия през 2011 г. Русия е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност три пъти, за да блокира подкрепяни от Запада резолюции, осъждащи Башар ал Асад. За сегашната химическа атака Москва подозира бунтовниците, които по този начин са искали да провокират международна интервенция.

17:31 (МС) Инспекторите ще се нуждаят от четири дни, за да приключат разследването си, както и от време, за да анализират намерените улики, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. "Те работят здраво в много опасни условия. Оставете ги да завършат и после ще трябва да докладваме на Съвета за сигурност относно каквито и да било действия", коментира той.

17:05 (МС) Британският съвет за национална сигурност единодушно подкрепи действия срещу Сирия в отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие.

16:49 (МС) Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви категорично, че военен удар по Дамск заради употребата на химическо оръжие ще трябва да получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

16:26 (МС) Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова на инспекторите да се даде време, за да "си свършат работата". "Дайте шанс на мира. Дайте шанс на дипломацията. Спрете да се биете и започнете да говорите", каза той. Инспекторите имат време до началото на следващата седмица да завършат работата си. Но те само ще могат да потвърдят дали са били използвани химически оръжия, а не кой го е направил, пише британската ВВС в свой анализ. В същото време Вашингтон обяви, че ще изнесе още доказателства, че вината е на сирийското правителство. А това означава, че могат да започнат военни удари, докато инспекторите са все още в Дамаск, се прогнозира в анализа на британската медия.

15:51 (МС) Германия призова държавите, особено Русия, да подкрепят пред Съвета за сигурност на ООН, който се среща днес, изготвената от Великобритания проекторезолюция, осъждаща атаките на Башар ал Асад и оторизираща "необходимите мерки" за защита на цивилното население. "Приветстваме британската инициатива. Призоваваме всички членки на Съвета за сигурност, и в частност Русия, да се възползват от възможността и да допринесат за глобалната съпротива срещу употребата на химическо оръжие в Сирия", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле.

15:31 (МС) Сирийският външен министър Уалид Муалем поиска от международната общност да покаже доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие. "Предизвиквам всички страни, които казват, че Сирия е използвала химическо оръжие, да представят доказателства за своето мнение", казва Муалем. На пресконференция той заяви, че, ако е изправен пред избора да се предаде или да се защитава, Дамаск ще се бие.

15:20 (ОГ) Миналата сряда, часове след като стана ясно, че до Дамаск е извършена атака с химическо оръжие, САЩ са прихванали разговори между висш представител на сирийското военно министерство и командир на химическа рота. Разговорите между двамата, описани като "панически", са в основата на доказателствата, с които американците разполагат, твърди сп. Foreign policy. Съдържанието на разговорите не е ясно, но според източници от разузнаването, цитирани от The Cable, те потвърждавали вината на режима на Асад. Оставало неясно само чия е основната отговорност за атаката - дали на висшите кръгове на режима или на някой командир.

Според германското сп. Focus прихващането всъщност е извършена от поделение 8200 на израелската армия, което е специализирано в радиоелектронно разузнаване.

13:56 (МС) Френският парламент ще проведе извънредна сесия, на която ще се обсъжда ситуацията в Сирия, чак другата сряда (4 септември). Утре пък британският парламент ще дискутира евентуалната военна операция.

13:22 (МС) Американският президент Барак Обама е провел поне 88 телефонни разговора с чуждестранни лидери от началото на химическата атака на 21 август и е говорил с британския премиер Дейвид Камерън за втори път във вторник. Камерън коментира, че светът не може "да стои безучастно", а френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж е "готов да накаже" този, който стои зад атаката.

12:56 (МС) Арабската лига също заяви, че държи сирийския президент Башар ал Асад отговорен за химическата атака и призова за действия от страна на ООН.

12:55 (КЯ) Според израелския вестник Маарив командването на гражданската защита на страната в момента има проблем с осигуряването на противогази на хората с бради, каквито са повечето мъже сред ултра ортодоксалните евреи. За тях има специално конструирани маски, но поради високата им цена те се разпространявали само сред мъжете над 65-годишна възраст.

12:51 (МС) Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън каза, че "няма съмнение", че сирийското правителство е използвало химически оръжия и трябва да му бъде държана отговорност за това. "Химически оръжия са били използвани. Никой няма съмнения, че невинни мъже, жени и деца са били жертва на химическа атака в Сирия. Знаем, че сирийският режим е единственият, който има такива оръжия. Те са ги използвали много пъти в миналото, имат средствата да ги изстрелят и са решени да заличат местата, където са били използвани", заяви Байдън. Вашингтон потвърди, че военните са готови за атака и чакат нареждане от Барак Обама.

12:47 (ИС) 35 цели в Сирия е индентифицирал Джон Рийд в блога на Foreign Policy Killer Apps. Данните са от Nuclear Threat Initiative и включват предполагаемите инсталации свързани с ядрената и химическата програма на Сирия, както и бази на ВВС и ПВО позиции, генералният щаб на армията, командването на сирийските специални части и републиканската гвардия.

View Syrian chemical sites and air bases in a larger map

12:43 (КЯ) Великобритания е готова с проекторезолюция, осъждаща режима на Башар ал Асад за използването на химически оръжия. Тя иска да оторизира необходимите мерки за защита на цивилните. Съветът за сигурност на ООН се среща днес, където проектът ще бъде гласуван. Русия почти сигурно ще използва правото си на вето. Повече тук.

12:10 (ИС) Изгледите за военна интервенция в Сирия вече оказа сериозно влияние върху петролните пазари. Петролът с марка Брент стигна шестмесечния си максимум, а на американските борси нефтът е с най-висока си цена от май 2011 г. Златото също стигна тримесечния си максимум. Като цяло борсите отбелязват спад, а както винаги в момент на криза държавните книжа на страни като Германия и САЩ намалиха доходността си поради по-голямото търсене.

11:50 (ИС) Иранският върховен лидер aятолах Али Хаменей заяви, че американска инвазия би била "трагедия за региона", който е като буре барут.

11:47 (ИС) Оръжейните инспектори на ООН са достигнали град Малейха, където има подозрение за използване на химически оръжия. Това е вторият ден на инспекциите. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза днес, че на инспекторите трябва да им бъде оставено време да си свършат работата.

11:15 (ИС) Националната сигурност на Великобритания ще бъде изложена на риск ако Лондон не успее да се изправи срещу използването на химически оръжия от сирийското правителство, пише британският външен министър Уилям Хейг в статия за Daily Telegraph. "Не можем да позволим дипломатическата парализа да служи като щит за извършителите на тези престъпления". В четвъртък британският парламент ще дискутира евентуалната операция срещу Сирия.

11:00 (ИС) Сирийска проправителствена хакерска група - Сирийска електронна армия (СЕА), е поела отговорността за хакването на сайтовете на The New York Times, Twitter и Huffington Post. Част от сайтовете са били блокирани, а за около час сайтът на The New York Times беше пренасочен към страница СЕА. Хакерите са проникнали през фирмата регистратор на домейните MelbourneIT.

Бжежински: САЩ нямат стратегия

Доста интересно интервю с Збигнев Бжежински в The National Interest отпреди два месеца. Майсторът на глобалните шахматни дъски и архитектът на американската подкрепа за муджахидините в Афганистан от края на 70-те г. на миналия век е доста критичен към администрацията на Барак Обама.

Според Бжежински американска намеса се е случила без стратегия и с нелогични ходове. Той твърди, че първоначално бунтовете през 2011 г. са били предизвикани от сушата и недостиг на храни, но след това, с помощта на Катар и Саудитска Арабия, са били разпалени. След което е последвала необяснима реакция от страна на САЩ, че Башар Асад трябва да си ходи. "Защо ние изведнъж решихме, че Сирия трябва да бъде дестабилизирана и нейното правителство свалено?", пита се Бжежински. По-късно администрацията е трябвало да ограничи подкрепата си след като е станало очевидно, че не всички бунтовници са чак толкова "демократични". 

Според него, за разлика предишните намеси на САЩ в подкрепа на различни бунтовнически движения, този път рисковете са по-високи и е почти невъзможно кризата да се ограничи само в Сирия.

Бжежински смята, че кризата трябва да се урегулира с привличането на повече международни играчи, като Китай, Япония и Индия. Te трябва да гарантират провеждането на свободни избори [което вероятно вече е късно].

Предпоставките на кризата предполагат неефективна американска намеса, която в най-добрия случай ще отслаби доверието в САЩ, смята Бжежински. В най-лошият - ще ускори идването на власт в Сирия на режим, който е много по-неприятелски настроен към Вашингтон, отколкото Башар Асад някога е бил.

Бжежински говори и за бъдещата роля на САЩ в региона, перспективите пред Израел. Заключението му обаче най-любопитното.

"Това е страна [САЩ], която е водена от добри намерения. Но също така това е страна с изключително опростена представа за световните дела, но с високо доверие в американската способност да надделее, дори със сила ако трябва... Дори да предположим, че с малко повече оръжия ние постигнем това, което те [привържениците на свалянето на режима на Асад] наистина желаят - победа в името на добра кауза, без изцяло да разбират, че скритата комплексност ще ни засмуква все повече и повече, в края на краищата ние ще се окажем въвлечени в голяма регионална война, в регион, който е много по-враждебно настроен към нас, отколкото много араби са сега. Това може да бъде катастрофа за нас. Но това не е перспектива, която средният американец... може много да схване"

Вторник (27.09)

18:58 (МС) ООН потвърди, че е отложила с един ден планираната работа на инспекторите на организацията в Дамаск заради "притеснения за сигурността им".

18:24 (МС) Министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем категорично отхвърли обвиненията, че правителството е използвало химическо оръжие. "Казват, че сирийските сили са тези, които са извършили атаката. Опровергавам това напълно и съвършено. Няма страна в света, която използва оръжие за масово унищожение срещу собствените си хора", заяви Муалем на пресконференция в Дамаск. По думите му ако бъде извършена военна интервенция срещу Сирия, претекстът с химическите оръжия ще бъде лъжлив и безпочвен. Той потвърди, че правителството спазва обещанията си към ООН за осигуряване на достъп и за гарантиране на сигурността на инспекторите.

18:05 (ИС) Сирийският президент Башар Асад не може да бъде толкова глупав да използва химически оръжия край Дамаск, каза в Берлин лидерът на най-голямата сирийска кюрдска организация Кюрдски демократически съюз (КДС) Салех Муслим. Той казва пред Reuters, че целта е била да се обвини Асад. КДС е в конфликт както със силите на Асад, така и с тези на повечето бунтовнически групи.

18:00 (ОГ) България не е обсъждала включване в коалиция срещу Сирия и не е водила подобни разговори, казаха от Външно министерство в отговор на въпрос на "Капитал". В официалната позиция на Кристиан Вигенин се казва, че "неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации."

Отдръпването на София от сирийската криза, в която доскоро беше по-плътно ангажирана, стана ясно и вчера, когато в Истанбул се срещнаха представители на 11 държави от групата "Приятели на Сирия". България, която е участник в този формат, не е била поканена на срещата и дори не е знаела за нея, съобщиха от Външно. Днес "Ройтерс" съобщи, че на срещата представители на западни държави са потвърдили пред сирийската опозиция, че удари се очакват до дни.

17:52 (ИС) "Президентът все още не взел решение за започване на военна операция" е казал пред Reuters високопоставен служител на американската администрация. Изявлението идва след слухове, че ударът срещу Сирия може да се случи в близките две-два.

17:49 (МС) Вече се появяват все повече мнения за заобикалянето на ООН при евентуална атака срещу Сирия. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че международна военна реакция в отговор на употребата на химическо оръжие би била възможна без подкрепата на организацията. По-рано Великобритания и Франция предупредиха, че до това може да се стигне, ако са налице "големи хуманитарни нужди".

17:45 (ИС) Израелският премиер министър Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не е страна в сирийската гражданска война, но ще отвърне със сила на всеки опит за атака срещу нейната територия.

17:38 (ИС) Атаката срещу Сирия може да започне още в четвъртък, твърдят пред NBC източници от американската администрация. Ракетният бараж щял да продължи три дни. Инспекторите на ООН, сред които има и американци, обаче ще останат до събота, припомня Slate.

17:16 (МС) Реакцията на страната ни е сравнително мека. "България нееднократно е заявявала своята позиция по събитията в Сирия още от самото им начало: категорично осъждане на насилието като средство за търсене на изход от кризата, изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация. Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации", казва в изявление външният министър Кристиан Вигенин. По думите му България е категорично против употребата на химическо оръжие "от когото и да било, където и да било". "Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание", казва Вигенин. Той коментира, че продължаваме да подкрепяме и активно се включваме в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. "Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата", завършва изявлението.

17:12 (ИС) Франция "няма да избяга от отговорността си" в отговор на подозренията за атака с използване на химическо оръжие от сирийската армия, са казали френски дипломатически източници на Reuters. Мнението на Франция е, че използването на химически оръжия е неприемливо.

17:03 (ИС) Джордж Паркър от The New Yorker е избрал формулата на диалог, за да илюстрира дебата между привържениците на военна операция в Сирия и скептиците.

16:35 (МС) Би Би Си цитира мнението на анализатори, според които най-вероятната американска атака ще бъде изстрелване на крилати ракети от морето по сирийски военни съоръжения.

16:29 (КЯ) Саудитският принц Бандар бин Султан е един от главните играчи в натиска на петролната монархия режимът на Башар ал Асад да бъде свален. За кралството той е част от по-широката геополитическа игра за намаляване на влиянието на Иран и шиизма.

Бандар бин Султан има изградени с десетилетия връзки във Вашингтон и поддържа тесни контакти с бунтовническите центрове по фронтовите линии в Сирия. Прочетете повече за него тук.

16:27 (ИС) Току-що говорих с нашия фото редактор Надежда Чипева защо не пускаме снимки със стотиците загинали край Дамаск, най-вероятно в резултат на използване на химически оръжия. Reuters пусна огромно количество снимки в терминала си, но почти никой вестник не се осмели да публикува наистина кошмарните фотографии. Снимката, която пуснахме в последния брой на "Капитал" със десетките убити деца е потресаваща, но това което стои в архива ни е много по-тежко за гледане. Има фотографии, вероятно от училище, в една от стаите на което има четири деца - на видима възраст между две и четиринадесет години, без очевидни наранявания, но проснати на пода в сгърчени пози. Едрите планове просто не мога да се опишат.

Можем ли да шокираме читателите си с такива фотографии, за да разберат действителния размер на ужасиите в Сирия или трябва да спазваме стандартната журналистическа етика да не публикуваме прекалено кървави снимки?

Нашият фото редактор смята, че трябва да ги пуснем, ние все още водим спорове. Подобна дискусия се е състояла и в The Los Angeles Times.

16:25 (МС) Бившият британски премиер Тони Блеър пише във в. Times, че, ако Западът не се намеси, за да подкрепи свободата и демокрацията в Сирия и Египет, катастрофа заплашва Близкия изток.

16:08 (МС) САЩ са готови да започнат удари по Сирия, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл. По думите му американските военни сили са в очакване на решението на Барак Обама, в случай че той нареди атака. "Придвижихме военните запаси, за да бъдат готови да изпълнят каквито и да било опции, желани от президента", казва Хейгъл. Той посочва, че министерството на отбраната е предложило на Обама "всякакви варианти за всички непредвидени обстоятелства". "Той ги видя, ние сме подготвени", обяснява Хейгъл. Според него инспекторите на ООН в Сирия ще потвърдят, че режимът на Асад е извършил химическата атака миналата седмица: "Смятам, че е очевидно, че химически оръжия са били използвани срещу населението. И мисля, че доказателствата ще потвърдят, че не бунтовниците са отговорни, а правителството. Но ще изчакаме и ще определим какво показват фактите."

Коментарът на Хейгъл идва само ден, след като американският държавен секретар Джон Кери заяви, че има "неоспорими доказателства", че Сирия е използвала химически оръжия и че това е "морална гнусотия": "Това, което видяхме в Сирия миналата седмица трябва да шокира съвестта на света." Междувременно стана ясно, че Великобритания също подготвя "за всеки случай" планове за военни действия в Сирия.

16:00 (ИС) "Блъфът на Обама" е обширен анализ на изпълнителния директор на аналитичната агенция Stratfor Джордж Фридмън. Той смята, че в САЩ няма политическа подкрепа за интервенция в Сирия. За това военната акция трябва да бъде така проведена, че САЩ да не изглеждат брутални. В същото време трябва да махне Асад, но не и да го замести с неговите опоненти. Според Фридмън Обама никога не е мислил, че Асад може да бъде толкова безотговорен да използва химически оръжия, което го е накарало да начертае "червените линии" за американската намеса. В същото време, независимо дали Асад е използвам химически оръжие или не, консенсусът е, че това е негово дело.

"Това са картите, които президентът трябва да разиграе, така че е трудно да се види как той може да избегне военна акция и в същото време да запази своят авторитет. Също така е трудно да се види как той може да предприеме военна акция без политически бунт срещу него ако нещо протече не по план, което обикновено става".

16:20 (ОГ) В последните дни имаше спекулации, че 400 тона въоръжение е влязло в Сирия, предназначено за съпротивата срещу Асад. Предвид решението на САШ от преди няколко месеца да започнат въоръжаване на бунтовниците от Сирийската свободна армия, източник на "Капитал" съобщи, че САЩ са имали разговори с арабски държави като Катар. Целта е било да се намекне, че е хубаво всяка такава помощ да бъде координирана, за да не попада в групи, за които не е предвидена. Има данни, че в Сирия вече има вътрешен пазар на муниции и оръжие, което се препродава, казва източникът.

Някои от групите, в които подобно оръжие може да попадне, въобще не са хората, които САЩ биха искали да въоръжават, както това видео например, доказва.

15:32 (ИС) Пак според Reuters, западните дипломати са казали на опозицията да се готви за нов рунд от мирни преговори в Женева, независимо от подготвяната военна атака.

15:28 (МС) Инспекторите на ООН по химическите оръжия вече втори ден водят разследване в предградията на Дамаск. Вчера екипът стана обект на снайперистки огън, докато се опитваше да достигне район на запад от столицата, и бе принуден да се върне обратно, преди да поднови пътуването си. Инспекторите прекараха почти три часа в предградието Муадхамия. Те са посетили две болници и са разпитали оцелели, очевидци и лекари, както и са събрали улики.

По последни данни на "Лекари без граници" три болници, които организацията подкрепя в Дамаск, са лекували около 3 600 пациенти с невротоксични симптоми, от които 355 са починали.

15:21(ИС) Западните сили са казали на сирийската опозиция, че ударът срещу Сирия ще е до дни, твърдят източници на Reuters. Това е станало на среща между Сирийския национален съвет и западни дипломати в Истанбул.

15:14 (ОГ§ИС) За да убедиш в нуждата от нова военна операция американската публика, която е уморена от войни, ужасена от Близкия изток и недоверчива към разузнаването след Ирак, ти трябва силен коз. Химическите оръжия, както стана ясно, ще бъдат този коз. Джон Кери на няколко пъти подчерта, че международната общност се е отказала веднъж завинаги от тях и използването им е било грубо нарушение на този консенсус.

Както тази статия в New Yorker припомня, този консенсус е от 1925 г. и за последно е бил поставян под подобен натиск през 1988 г., когато Саддам Хюсейн и неговият режим обгазиха хиляди кюрди в северен Ирак, заради съпротивата им. Тогава също САЩ се колебаят дълго време кого да посочат като виновен и дори хвърлят вината върху Иран, с когото Ирак воюва. По-късно, САЩ все пак се отказаха от подкрепата си за Саддам.

От наскоро публикувани документи на ЦРУ обаче става ясно, че САЩ всъщност са помогнали на Саддам Хюсейн да избере иранските цели, срещу които по-късно е било използвано химическо оръжие. Шейн Харис и Матю Ейд пишат във Foreign Policy, че ЦРУ е действало с пълното съзнание, че иракският диктатор ще използва химическо оръжие.

14:56 (МС) По последни данни на ООН над 100 000 души са загинали от началото на революцията срещу Башар ал Асад, започнала преди две години. Конфликтът е довел до над 1.7 млн. регистрирани бежанци.

14:50 (ИС) Не можем да пропуснем оригиналният поглед върху ситуацията, който blitz.bg ни дава. Сайтът цитира вестник "Шоу", пред който режисьорът Нидал Алгафари (самият той със сирийски произход) припомня пророчеството на баба Ванга "Когато Сирия ке падне, България ке се оправи!". Хъм.

14:18 (МС) Китай и Русия предупредиха, че военна интервенция в Сирия би имала "катастрофални последици" за целия регион. Говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич призова международната общност да покаже "благоразумие" по отношение на кризата и да спазва международното право. "Опитите да се заобиколи Съвета за сигурност на ООН, за да се създадат отново изкуствени безпочвени извинения за интервенция са изпълнени с нови страдания страдания за Сирия и с фатални последици за останалите страни в Близкия изток и Северна Африка", алармира Лукашевич в изявление.

Официалната китайска информационна агенция Xinhua пък твърди, че западните сили прибързват със заключенията за това кой е използвал химически оръжия, преди инспекторите от ООН да са завършили разследването си.

Според руския външен министър Сергей Лавров Западът няма "нито едно доказателство", че силите на Асад са използвали химическо оръжие. Той осъди предположенията, че е възможен военен удар по сирийското правителство без мандат на ООН. По думите му това ще е "грубо погазване на международното право".

13:40(КЯ) Сирийският външен министър Уалид Муалем отхвърли всички обвинения в използване на химическо оръжие.

Планове

САЩ изглежда са все по-близо до нанасянето на серия от хирургически удари срещу сирийски цели, използвайки крилати ракети. Но един от основните архитекти на тази стратегия - Крис Хармър, публично поставя под въпрос смисъла й, пише Джон Хъдзън във Foreign Policy.

Хармър, който е старши военноморски анализатор в Institute for the Study of War, още през юли месец представи доклад, чието цел беше да очертае средствата за отслабване на военният потенциал на режима на Асад. "Но аз нямах намерение този мой доклад да се възприема като препоръка", казва Хъдзън след като 30-страничният му доклад беше използван в от привържениците на военния удър срещу Сирия.

Хъдзън обяснява, че евтините варианти, които не преследват ясни стратегически цели, няма как да проработят. "Наказателните мерки са най-глупавата от всички опции. Режимът на Асад е демонстрирал невероятен потенциал да понася болка, а се съмнявам, че имаме куража да използваме толкова силно наказание, което да послужи като възпиращо средство".

Повече, тук.

Първоначалните военни опции бяха представени пред сенатската комисия по въоръжените сили в началото на месеца от шефа на американския генерален щаб ген. Мартин Депмси. Демпси беше предпазлив и изтъква, че всяка военна опция трябва да се разглежда в по-широк контекст, т.е. дали тя няма да доведе до по-голяма нестабилност в региона. Шефът на генщаба освен това подчертава, че ако режимът се разпадне преди да е създадена жизнеспособна опозиция, има рискове властта да премине в ръцете на екстремистите, които биха получили достъп до смъртоносен арсенал (по-подробно тук).

Първата възможност е да се продължи обучението и подпомагането на опозицията. Основният риск според американския генщаб е екстремистите да получат достъп до по-добро обучение, както и САЩ да бъдат забъркани във военни престъпления.

Ограничените хирургически удари бяха втората опция. Демпси предупреждава, че режима на Асад може лесно да я преодолее като деконцентрира ресурсите си, а и са възможни съпътстващи жертви сред мирното население.  

Следващата възможност е установяването на зона забранена за полети. Рисковете при нея са, че при евентуално сваляне на съюзнически самолет може да се наложи изпращането на наземен спасителен екип. Освен това, както и в случая с ракетните удари, тя едва ли сериозно ще ограничи наземните сили на Асад.

Четвъртата опция беше да се изгради буферна зона, защитена от съюзниците, която да се използва от опозицията. Рисковете са същите като зоната забранена за полети плюс това, че концентрацията на цивилно население в нея може да повиши жертвите. Зоната освен това може да бъде използвана и от екстремистите.

Последната представена от  Демпси опция е операция по овладяване на химическите оръжия на сирийския режим. Това обаче ще изисква масирано използване на силите за специални операции, без да има гаранция, че целия арсенал може да бъде поставен под контрол.

164 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 147
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 1

    До коментар [#140] от "realismisthename":

    Ето ти една статия по въпроса и оттам нататък вероятно и сам можеш да прецениш кои са страните в конфликта, какви интереси преследват и каква е вероятността да се стигне до открита въоръжена намеса и на други държави извън САЩ и европейските страни в ситуацията: http://podmosta.bg/syria/

    Нередност?
  • 148
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • + 1

    [quote#46:"КЛЮЧАРЪ"]относително изчистени етнически части - кюрдска, шиитска и сунитска и ще се спрат кланетата.[/quote]
    Не знаех, че сунити и шиити били етноси:)

    Нередност?
  • 149
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 2

    До коментар [#147] от "kiki2000":

    Атлантическия блок е от едната страна заедно със Израел, Саудитска арабия, Кувейт и други. От друга страна са Сирия, Иран, Китай, Русия и Пакистан. Честно казано ми звучи несериозно дори и да се споменава за война между двете групи.
    И двете страни не са водели войни никога, САЩ и Русия военната им история е изпълнена с погроми над градове-държави, където съотношението на силите е 400 към 1 в полза на САЩ или Русия, Война са водели само в самозащита, срещу Япония от една страна и Наполеон, Германия от друга. Така, че тези две държави ми е трудно да си представя да тръгнат на война срещу що годе равен. Китай е смешно да говорим да започва военни действия.
    Единствените държави известни с войнствената си натура, готови да се впуснат във войни при неблагоприятни условия и един силен лидер са държавите на стария континент, но в момента Европа е достаъчно сплотена и помърдяла, за да не позволи това да се случи. ОТ тук нататък е ясно, че за трета световна война и дума не може да става.

    Нередност?
  • 150
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename

    До коментар [#147] от "kiki2000":

    И да допълня малко предния ми пост. Ако има следваща световна война, най-вероятно тя отново ще започне от Европа. Но не мисля, че ще е между държавите, по-скоро ще е на религиозна основа. Ситуацията ескалира с годините, изводите може да си ги направиш от случките в Лондон, Париж, Стокхолм и убиеца от Норвегия (Осло). Така де, в момента само Германците се държат, но там мюсюлманските ни приятели са малко по-предпазливи, че немците са известни с нетърпимостта си към чужди "раси". Дано не съм прав де, но ако ще има такава война, по-добре да е по-скоро, докато още сме по-силната страна.

    Нередност?
  • 151
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 1

    До коментар [#149] от "realismisthename":

    Смяташ ли, че всички тези както ги наричаш "погроми" не могат да бъдат наречени "война"? Начинът по който Русия и САЩ си мерят военните сили в трети страни едва ли може да се нарече по друг начин. И самото определение "конфликт" да не говорим за понятието "мироопазваща операция" за подобен род офанзиви звучи направо цинично. Това, че няма директен сблъсък между два блока в класическия смисъл на думата "война" не прави положението по-малко сериозно в международен план. Още повече, че Сирия и Иран не са нито Либия, нито Ирак, нито Египет. Икономическите интереси, които са заложени там са огромни и номерът с "арабската пролет" няма да мине. Ако американците се окажат достатъчно ненормални за да атакуват Сирия, а Иран реши да подкрепи директно сирийците като се намеси в "конфликта", тогава пак ще си поговорим по темата за "погромите".

    Нередност?
  • 152
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 2

    До коментар [#151] от "kiki2000":

    САЩ са заължени да атакуват, след изявлението на Обама, че ако се използват химически оръжия, САЩ ще реагират с военни действия. Ако не атакуват просто се превръщат в международен клоун, който само размахва пръст и бездейства. Не съм особенно заинтересован как изглеждат САЩ в очите на международната общност и честно казано ми е все тая какво ще се случи, една диктатура ще я заменят с друга... В единия случай ще страдат християните, в другия мюсюлманите. Имам симпатии към християните, поради простата причина, че съм роден в такова семейство..
    Така де, война от сорта на афганистан, чечня, корея и виетнам е напълно възможна, но не мисля, че има потенциала да се превърне в трета световна. Дано съм прав?

    Нередност?
  • 153
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 2

    До коментар [#151] от "kiki2000":

    А относно погромите исках да го дам като аргумент в защита на това, че САЩ и Русия са нации с богата военна история, но те нападат само ако противника е десетки пъти по недоразвит, малоброен, дори нищожен. Големите им войни са единствено в защита, чак след като са били жестоко нападнати от други държави /ПСВ,ВСВ/. В този ред на мисли, си мисля, че световен конфликт е малко вероятен.
    Пък и щом след карибската криза се разминахме, не очаквам държавица като Сирия да е причината за нещо грандиозно...

    Нередност?
  • 154
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#152] от "realismisthename":

    Както вече казах Сирия не е нито Афганистан, нито Чечня, нито Виетнам или която и да е от изброените от теб. Има изключително сериозен военен потенциал, създаден с негласната подкрепа на Русия, като последно се твърдеше че се е снабдила включително с ракети "Яхонт", които са способни да поразяват плавателни съдове с голям тонаж на разстояние до 300 км. и са неуловими за радарите. Според различни източници наличието само на 70-100 бр. ракети от този вид са способни да изтласкат от Средиземноморието целия "западен" флот. За иранския военен потенциал изобщо няма да говорим, а той е в пъти по-голям от сирийския. Иран през последните дни недвусмислено даде да се разбере, че няма да толерира никаква американска намеса в Сирия, като директно заплаши Израел. Да не говорим, че никой не е наясно докъде точно е стигнала иранската ядрена програма и дали иранците не разполагат с ядрено оръжие. В контекстът на всичко това изобщо не става въпрос за поредното регионално конфликтче, а за ситуация, която може тотално да излезе извън контрол и извън рамките на региона, в случай че САЩ се окажат достатъчно твърдоглави да започнат конфликта. И както казах, нямам предвид Трета световна война в класическия смисъл на думата. В момента ситуацията е буре с барут, на което никой не е преценил тонажа. Иначе и аз се надявам, че до апокалиптични картини няма да се стигне, но ще видим. Топката е в ръцете на американците.

    Нередност?
  • 155
    quaristice avatar :-?
    xflood

    До коментар [#131] от "moskvicho":

    Ти явно познаваш американският народ изключително добре.
    Сега, ако познаваш и българският, би ли отрекъл, че всичкото, което според теб важи за тях не важи и за нас?
    Нима зрелищата, шопинга и кича не са на почит и у нас?

    Нередност?
  • 156
    tapatop4e avatar :-|
    Ivan Penev

    До коментар [#155] от "issunbōshi":
    И магарето, и конят са с по 4 копита, опашка и дълга муцуна, ама нали не са еднакви. Държа да подчертая, че магаренцата са много готини. И имат много ценни качества, с които не могат да се похвалят по-ефектните им братовчеди.


    Нередност?
Нов коментар