🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Война за време и влияние

Изненадващата маневра на Москва дава възможност за сваляне на напрежението около Сирия засега. Но няма как да спре кървавия конфликт

Обама - притиснат, объркан и спасен от Путин
Обама - притиснат, объркан и спасен от Путин
Обама - притиснат, объркан и спасен от Путин    ©  reuters
Обама - притиснат, объркан и спасен от Путин    ©  reuters

Всичко започна с гаф. И сега друг гаф го спря. Поне за момента

Когато през август 2012 г. американският президент Барак Обама заяви, че използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия е "червена линия", която не трябва да се пресича, едва ли е предполагал, че близо година по-късно тази необмислено заплашителна и ненужно ултимативна реплика ще го вкара в най-голямата дипломатическа безизходица в управлението му.

През седмицата друго импровизирано изявление, този път на държавния секретар на САЩ Джон Кери, изпуснато в отговор на репортерски въпрос, даде шанс на Белия дом да се отдръпне от ръба на една война, която се опитва да избегне. Забележката на американския дипломат номер едно, че ударът срещу Сирия може да бъде избегнат, ако Дамаск предаде химическия си арсенал, бе моментално сграбчена от руския президент Владимир Путин. И инициативата на Москва сирийските химически оръжия да бъдат поставени под контрола на ООН драматично преобърна партията дипломатически покер около кризата.

Барабаните на войната внезапно утихнаха, политическите решения се върнаха на масата, а играчите около нея се сдобиха с нови карти, които променят баланса. САЩ изглеждат все по-колебливи, европейските им съюзници си отдъхнаха, че последното раздаване отдалечава развръзката и връща играта в полето на ООН, Русия внезапно се сдоби със силна ръка, режимът на Асад не е заплашен от разгром, а междувременно кръвопролитията в Сирия продължават.

Една суперобъркана суперсила

"Руското предложение предлага на Обама възможност да избере дипломатическо вместо военно решение на проблема и му купува политическо време във вътрешен план", казва пред "Капитал" Даниел Киохана, ръководител на отдела по стратегически въпроси на базираната в Брюксел Foundation for International Relations (FRIDE). Преди последните развития нещата за американския президент изглеждаха по следния начин - той блъфира, Асад и Путин не мигнаха, а после съюзниците на Вашингтон го изоставиха, обобщава ситуацията Джани Риота от Council on Foreign Relations. Парадоксално президентът, който получи Нобелова награда за мир заради това, че залага на "многостранната дипломация", се оказа дори по-изолиран от предшественика си Джордж Буш, който беше обвиняван, че действа едностранно, но беше подкрепен от "коалиция на желаещите" при инвазията в Ирак.

Сега Обама е не само самотен, но и толкова объркващо непоследователен, че все повече отчуждава както противниците си, така и приятелите си. "Дори и най-великодушната интерпретация от най-лоялните поддръжници на президента ще трябва да класира последните няколко месеца сред най-лошите за администрацията му", написа редакторът на сп. Foreign Policy Дейвид Роткопф. След неуверената реакция към случващото се в Египет и тромавия отговор на скандала с подслушването на американски съюзници сега зиг-заг политиката по Сирия съвсем разклати авторитета на Обама както у дома, така и навън.

Последният лупинг дойде след изненадващата маневра на Москва, която очевидно завари Белия дом напълно неподготвен, колкото и след това оттам да обясняваха, че това е идея, завъртяла се още на срещата на Г-20 в началото на месеца. Сега Обама се вкопчи в нея с отчаяния ентусиазъм на удавник, зърнал спасителна лодка. И в речта си на 10 септември, замислена като призив за сграбчване на оръжията, направи поредния рязък завой. След като първо беше прехвърлил тежестта за решението за Сирия на враждебния и разделен Конгрес, сега той изведнъж поиска законодателният орган да отложи гласуването, докато стане ясно дали руският план може да проработи.

<#text>

Да поиграем още на дипломация

С това Обама осигури на Путин дипломатически трофей с възможни дългосрочни стратегически последствия за ролята на САЩ и на Русия в Близкия изток. Триумфът на Путин бе затвърден с негова статия във в. New York Times на 12 септември, в която той се обръща директно към "американския народ и неговите политически лидери" и апелира за спазване на международното право и принципа на многостранната дипломация. С което показа колко се наслаждава на озоваването си в ролята на глобален лидер и незаобиколим фактор на световната сцена.

"Целта на Путин е да играе за време, да отлага разговорите за евентуални удари срещу Сирия колкото е възможно повече, защото колкото повече ги отлага, толкова по-малко вероятни стават те. Шапки долу за руснаците, тези момчета са майстори на дипломацията. Путин и Асад напълно спечелиха този рунд", коментира пред агенция Bloomberg Филип Моро Дефарж от парижкия Институт по международни отношения.

За американските консерватори, желаещи да накажат Асад и да подкрепят бунтовниците в Сирия, спасяването на Обама от Путин е едва ли не национално предателство. Колумнистът на Bloomberg Джефри Голдбърг нарича руския план "фалшиво решение на истински проблем", и пише, че като си сътрудничат с Русия и Сирия, САЩ ще позволят на Асад да продължи да бъде президент и да избива цивилни. "Асад може и да е Хитлер, внушават представители на администрацията и техни наместници, но е Хитлер, за когото нямаме нищо против да остане на власт." Колумнистът на в. The Wall Street Journal и бивш автор на речи за президента Роналд Рейгън Пеги Нунън също се изказа гневно: "Обама трябва да знае, че предложението е абсурдно. Башар Асад няма да се откаже от всичките си скрити оръжия по време на война... Но ще отнеме време, седмици, месеци този абсурд да стане очевиден. Президентът ще държи възможността за използване на сила на масата, но всъщност копнее за спасителен пояс и имаше късмет, че му хвърлиха такъв."

Всъщност по-важният въпрос е не дали руската маневра е цинична тактика за отлагане, което е от полза и за Москва, и за Вашингтон, а дали планът може да проработи. Възможните пречки са множество и са както дипломатически, така и чисто практически. На политическия фронт САЩ, Русия и останалите в Съвета за сигурност на ООН трябва да се постигнат съгласие за резолюция, която да подкрепи споразумението за предаване на сирийския химически арсенал. Това обаче означава да има единно мнение по въпроси като дали в текста да се предвидят конкретни критерии за измерване на напредъка на Сирия в разоръжаването и заплаха за сериозни последици, ако те не се спазват (както искат САЩ, но не и Русия) и дали да бъде заклеймена атаката с химически оръжия в Дамаск на 21 август (за която Франция настоява изрично да се спомене, че е извършена от сирийския режим, но Русия отрича, че вината е на Асад). Дори всички играчи да влязат в преговорите с възможно най-добри намерения и да успеят да изчистят политическите си различия, остават множество технически предизвикателства как точно да бъдат унищожени сирийските оръжия (виж карето).

"Дипломацията може да възпре използването на химически оръжия само ако е подкрепена със сила, но сама по себе си няма как да проработи", казва Даниел Киохана. И допълва: "Единственият начин на този етап да се промени драматично курсът на конфликта в Сирия е мащабна военна интервенция на външни сили. В противен случай той вероятно ще продължи години наред." Или може би поне до следващия гаф, който отново ще преподреди картите.

Колко е трудно да бъдеш разоръжен

Дори режимът в Дамаск да окаже пълно съдействие (което е съмнително), унищожаването на сирийския химически арсенал ще е трудно, ще отнеме дълго време и повдига множество технически и практически проблеми. След като в навечерието на ключовите преговори за Сирия между САЩ и Русия на 12 и 13 септември Башар Асад обяви, че страната му става член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, правната мъгла около статута на международните инспектори, които трябва да работят на терен, се разсейва. Но остава въпросът за тяхната безопасност в една разкъсвана от гражданска война страна и как ще им бъде осигурен достъп до всички химически съоръжения. Самият мащаб на задачата им е огромен - Сирия е държавата с вероятно най-големият активен химически арсенал в света, който няма как да бъде унищожен бързо и лесно. Липсата на точни данни за разположението на сирийските складове за химически оръжия - за които се смята, че са разпръснати на десетки места - допълнително ще усложни проверките. Още повече че от началото на конфликта част от тях вероятно са били предислоцирани, може да са попаднали под контрола на бунтовниците и дори режимът в Дамаск да няма пълна информация. Според експерти ще отнеме месеци сирийските химически оръжия да бъдат открити и обезопасени, и години, за да бъдат унищожени. И винаги ще съществува рискът част от тях да останат.
20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 6

    "Чевермето" ще е на бавен огън.

    Нередност?
  • 2
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 7
    • + 11

    САЩ имат интерес от войната, защото точно когато има война, става голямото печатане на долари.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    cnn avatar :-|
    cnn
    • - 3
    • + 19

    [quote#0:"Светломира Гюрова"]Обама - притиснат, объркан и спасен от Путин[/quote]
    Край, казах си, ще се насладя на един задълбочен анализ ...
    [quote#0:"Светломира Гюрова"]импровизирано изявление, този път на държавния секретар на САЩ Джон Кери, изпуснато в отговор[/quote]
    и се върнах в реалността. Все пак това е Икономедиа. Готови са да повярват на всяка еднопластова и елементарна театрална постановка, изиграна от Великите сили. Как, Светломирче, повярва, че Кери се е изпуснал? Кери, Държавният секретар на САЩ, който дори диша премерено? Как, след като излезе информацията, че Путин и Обама са коментирали това развитие на събитията малко по-рано на срещата на Г-20 в Санкт Петербург? Язък за изхабените килобайти на сървъра на Икономедиа!

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 10

    Абсотно правилно. Статията е набор от клишета и спекулации от чужди издания. Въпросът за контрола над химическите оръжия на Сирия се обсъжда от година и половина по инициатива на САЩ. Просто сега конкретизацията бе възможна при създалата се политическа ситуация, т.е. потенциална война неудобна и за двете страни. Съгласно един от йурналистите на Вашингтон Пост идеята е била в основата на 20 минутната среща между Обама и Путин в Санкт Петербург по време на Г-20.

    Нередност?
  • 5
    atcomtatz avatar :-|
    Уточнител
    • - 21
    • + 11

    ДА НЕ СИ ПРАВИМ ИЛЮЗИИ - за каквото и да се говори около Сирия, накрая става въпрос само за ЕДНО: за т.нар. "военноморска база" на Русия - единствената и последната им в света, извън собствената територия. Затова и са се вкопчили за нея, като удавник за сламка. Затова и са докарали в Средизено море всичко що може да плава от военния си флот. Тази "база" ги прави "велики" в собствените им очи. Това, че досега струва
    1 000 000 човешки животи, на путиновци изобщо не им пука. По стара славянска традиция в Русия човешкият живот не струва пукната пара, та чуждият ли?
    Русия е една регионална сила, със скромни конвенционални военни възможности и изостанали технологии. Единствено наличието на атомно оръжие (което едвам смогва да поддържа) й дава международен авторитет. Наличието на военоморска база в Сирия, е последната опорна точка за запазването на самочуствиета й на велика сила. Да загуби базата, това значи да да бъде изхвърлена от Средния изток и окончателно да се превърне в регионална сила. А това управляващите Русия бивши Кагебейски шпиони не могат да допуснат, за тях Русия или трябва да бъде най-Велика (е,може и Втора, Трета) или НИЩО. Те просто нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили...Вече СТО години руските управници се опитват да унищожат своя народ и въпреки големите постижения в това начинание, все още не са го довели до успешен край. Но опитите продължават...

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 6
    • + 18

    [quote#5:"Уточнител"]Русия е една регионална сила, със скромни конвенционални военни възможности и изостанали технологии.[/quote]
    Ти наистина ли си вярваш? Или е от лекарствата ?

    Нередност?
  • 7
    fonche avatar :-@
    Иван
    • - 2
    • + 17

    Историята ще оправдае Обама за това че не иска да се включи в тази война. Обаче не разбирам тази жажда за война от страна на политолозите и новинарите. Какво искате да стане? Да нападнат Сирия и да я "освободят" както Буш "освободи" Ирак и Авганистан? Решението е само ако седнат всички на маса, под водство на Сащ и Русия, Асад и бунтовниците и да намерят някакво решение. Надявам се че няма да гледаме спектакуларния сценарий който Светломира Гюрова иска да гледа, как великата Америка показва авторитета си чрез използване на сила.

    Нередност?
  • 8
    krokodila_gena avatar :-|
    Гражданин
    • - 4
    • + 3

    Това за картите, решенията, изпуснатите думи, са празни приказки, на един неподготвен журналист. Все едно, аз да коментирам ботокса и неговото приложение в съвременната дамска колекция от разкрасители. При оръжейното лоби на САЩ, няма изненадващи маневри.

    Нередност?
  • 9
    cnn avatar :-|
    cnn
    • + 9

    До коментар [#8] от "Гражданин":
    Замислих се за нещо друго. Защо ни го представят по този начин? В едно "импровизирано изявление на репортерски въпрос" се решава съдбата на Близкия изток? Защо Путин и Обама след срещите им не излязоха на съвместен брифинг и не съобщиха какво са решили? Да, щеше да бъде отстъпление от твърдата военна позиция на Обама (носител на Нобелова награда за мир) и победа за позицията на Путин. Но сегашната ситуация неглижира Обама - Президентът на най-мощната държава в света, която на всичкото отгоре е с президентско управление и цял свят се юрна да изпълнява сроковете на Държавния секретар Кери. Изведнъж Обама остана на втори план. Сега ПР-ите ще хукнат да спасяват имиджа на Обама. Ще излязат секретни информации, че всъщност идеята е негова и той е накарал Кери да съобщи начина за евентуално мирно разрешение на конфликта. Но това едва ли ще излъска ръждивия имидж на Обама.

    П.П. Нещо подобно се случи при българската президентска двойка. Докато Плевнелиев се луташе и не успяваше да намери точната позиция за Сирия - няколко пъти повтори, че подкрепя решението на Обама, макар такова да нямаше, то Маргарита Попова се изказа твърдо, много твърдо против военни действия. Както се помни речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта", така ще се помнят думите на Маргарита Попова "Като жена и майка", излъчени на 05.09.2013 г. в интервю по БНР. Ще си позволя да ги цитирам:

    "Затова аз предпочитам да отговоря като жена и майка с един риторичен въпрос: няма в историята, или аз не познавам случай, в който една жена, една майка да е съгласна с това, където и да е по света да има война. Затова аз като политик, като жена, като майка, като човек с особена чувствителност, създал живот, грижещ се за живот, казвам, че това е човешко безумие и на никаква цена не подкрепям и не бих подкрепила такъв изход. В същото време веднага казвам, че за нарушения от типа на тези, за които се говори - за употреба на отровен газ в Сирия, наказанието трябва да бъде категорично и много строго. Като бивш прокурор веднага бих допълнила, че когато някой трябва да изтърпи наказание, вината трябва да бъде доказана. Но война не."

    Нередност?
  • 10
    milenpara avatar :-|
    milenpara
    • + 13

    Всъщност Обама е объркан, защото чака да се се съобрази с позицията на Плевналиев!

    Нередност?
Нов коментар