🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Привидното спокойствие на Ангела Меркел

Канцлерът бяга от предизборна конфронтация, но с кого ще успее да направи коалиция след 22 септември?

Пеер Щайнбрюк спечели телевизионния дебат, но дали ще успее да повтори това на изборите?
Пеер Щайнбрюк спечели телевизионния дебат, но дали ще успее да повтори това на изборите?
Пеер Щайнбрюк спечели телевизионния дебат, но дали ще успее да повтори това на изборите?    ©  reuters
Пеер Щайнбрюк спечели телевизионния дебат, но дали ще успее да повтори това на изборите?    ©  reuters

Щефан Рааб е известен германски шоумен, телевизионен водещ, текстописец, продуцент, комедиант или всичко това, което може да се опише с английската дума еntertainer. Той, заедно с трима други журналисти, беше водещ на едно от най-дългоочакваните предавания – телевизионния дуел между кандидатите за канцлер на Германия на изборите на 22 септември: сегашния Ангела Меркел (от Християндемократическия съюз ХДС) и противникът й от партията на социал-демократите Пеер Щайнбрюк. Уви, дори и Щефан Рааб не успя да вкара живец в дебата между двамата претенденти, да разчупи обстановката на монотонни, заучени отговори и стереотипни реакции, присъщи за политиците.

Всъщност в такъв тон протича и цялата предизборна кампания на Ангела Меркел за изборите в края на този месец. През всичките седмици до момента тя избягва конфронтациите, не отговаря на ударите на опонента си (при който хъсът за борба е видим) и лавира между обвиненията за провалена европолитика и предателство около скандала с подслушвания на американските служби.

Привидното спокойствие на най-силния германски политик има няколко обяснения. Меркел обича да играе независим и убеден канцлер, който застава над политическото дребнотемие. Това е нейният стил, въпреки че сама знае, че я чака трудна победа. От друга страна, според проучванията над 70% от германците се чувстват икономически стабилни и не искат промяна на политическото статукво. Големият въпрос, който обаче може да изиграе лоша шега, е какви ще са възможните комбинации за коалиране след 22 септември. Конкретно – ще успее ли преданият коалиционен партньор от Свободната демократична партия (СДП) да премине бариерата от 5%.

Дуел без шпаги

Час и половина в неделя вечер телевизионните зрители бяха свидетели по-скоро на разговор между стари приятели, отколкото на двама кръвожадни опоненти. На моменти Пеер Щайнбрюк повдигаше нивото с обвинения към канцлера за провал по ключови политики, но отговорите в стил "партийна брошура" отново убиваха темпа на дискусията. Нищо чудно, че в социалните мрежи беше обсъждана не дискусията, а огърлицата на Меркел – черни, червени и златисти мъниста като германския флаг. Същата тази огърлица канцлерката носеше при победата си на предишните избори през 2009 г.

Основното обвинение на Щайнбрюк е, че Германия е толкова зле управлявана, както никога досега. "Аз си представям държава, която да излезе от фазата на бездействие, която е икономически силна, защото е социално справедлива. Представям си държава, в която всеки може да живее от заплатата, която получава", заяви той.

Отговорът на Меркел е, че Германия е преминала през най-голямата и страшна криза в Европа и сега е стабилна и в курс на растеж. "Сега много повече хора се чувстват добре", бяха сред аргументите й за самозащита.

"Ангела Меркел съзнава, че победата й ще бъде трудна. Многократно го е казвала в интервюта", коментира пред "Капитал" политическият редактор и създател на медийната платформа Opinion Club Андреас Тайсен. "Предизборната й борба не е лишена от енергия. Това просто е нейният стил. Тя се представя като сигурната канцлерка, която не се занимава с малки теми. Не атакува своите противници, никога не изостря тона. Освен това съзнава: германците не обичат кавгите в политиката", припомня Тайсен.

Иначе дискусията в ефира премина през голяма част от темите, които вълнуват германските избиратели: пенсионна и здравна реформа, безработица и данъци, Германия и спасяване на еврото, американските служби и достъпът им до информация, Сирия. Ако социалистите спечелят изборите, те искат да въведат минимално почасово възнаграждение от 8.50 евро. Меркел смята, че заплатите не са работа на политиката. Според Щайнбрюк най-богатите в държавата трябва да плащат по-висок данък, за да има пари за образованието, здравеопазването и намаляване на националния дълг. Според канцлера промяната на данъчната система ще затрудни отварянето на нови работни места. Щайнбрюк обяви политиката на Европа по лихвите за провалена и управлението на Меркел лично носело отговорност за това. "Ние имаме интерес от едно стабилно евро и затова гарантираме за страните, които са в затруднение", обясни просто канцлерът.

Ако имаше значение

Веднага след телевизионния дуел медиите обявиха кандидата на социалистите за победител. "Ако изборите за германския Бундестаг се решаваха в онова телевизионно студио в Берлин-Адлерсхоф, тогава Германия щеше да има нов канцлер", написа в коментарната си рубрика в Der Spiegel журналистът Якоб Аугщайн. Допитванията до зрителите показаха същата тенденция: на въпроса "Кого бихте избрали" поддръжниците на Щайнбрюк пораснаха от 28 на 45% само за два часа. Социалистът излезе от телевизионната игра по-убедителен, по-разбираем и с по-добри аргументи. "Щайнбрюк вероятно изненада положително много телевизионни зрители. Заради неуспешната си кампания и многото неудачи в предизборната борба, мнозина го смятаха за комична фигура. Затова телевизонното му представяне беше позитивно", коментира Тайсен. Но той припомня, че телевизионни зрители не е същото като избиратели.

Усетил попътния вятър зад гърба си, социалистът продължи да напада германския канцлер в последната си парламентарна реч, като този път тонът му беше много по-остър. Той направи равносметка на последните четири години и обяви, че това е било "най-бездейното правителство от обединението на Германия досега". Не са се случили нито едно от обещанията на управляващите за спирачка на наемите за жилища, за долна граница на минималното възнаграждение, при управлението на жълто-черното правителство ножицата между бедни и богати се е разтворила още повече. "Всичко е етикети върху празни бутилки", обърна се той настървено към Меркел.

Тя, от своя страна, използва последното си слово, за да похвали коалицията и изтъкне взаимните успехи. "Въпреки всички предизвикателства може да кажем, че това бяха четири добри години за Германия... По същия начин искаме да продължим и занапред", каза канцлерът и добави, че надеждността е запазената марка на нейната политика.

Коалиционните миксове

Загубата на телевизионния дебат обаче изглежда като по-малкия от проблемите на Меркел. Както пред народните представители, така и по време на дебата, Меркел заяви, че иска да продължи да управлява в черно-жълтата коалиция. Неслучайно в речта си в парламента тя многократно наблегна на взаимната работа с партньора от СДП. Именно това е големият въпрос – в каква коалиция ще може да продължи управлението си лидерът на ХДС. Според проучванията от неделя вечерта ХДС към момента има 40% от гласовете, а бъдещият й партньор – 5%. Това означава, че двете партии не могат да съберат пълно мнозинство. Според някои анализатори СДП дори може да не мине необходимата бариера от 5%.

"Според мен няма такъв вариант, при който ХДС да не може да направи коалиция. Ако гласовете не стигат за черно-жълтите, тогава Меркел ще се опита да направи широка коалиция със социалдемократите", коментира създателят на Opinion Club, като обаче припомня, че много социалдемократи отхвърлят това.

Засега сред тях е и самият Щайнбрюк. По време на дебата в неделя той многократно каза, че не е на разположение за взаимно управление с християндемократите. "Хората искат да гласуват за някого, който не лавира, а има ясна позиция. Ако спечеля, аз ще направя червено-зелено управление. Това са моите думи и аз заставам зад тях", беше категоричен Щайнбрюк. Меркел също се обяви против коалиция със социалистите, но с една идея по-слаба категоричност.

"Въпросът за широката коалиция ще се появи малко след изборите и ще бъде като тест за сплотеността на SPD. Ако социалдемократите се противопоставят на подобно обединение, Меркел винаги ще има още една възможност за черно-зелена коалиция. Макар че тя засега се подкрепя от съвсем малка част съответно от двете страни", каза още Тайсен.

На 22 септември Меркел ще има още една възможност да сложи своята победна огърлица. Но спокойствието й изглежда привидно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grund avatar :-P
    Йордан Халачев
    • - 2
    • + 1

    Соченият за аутсайдер Щайнбрюк догонва Меркел. Най-големият кошмар за Меркел е крайнолявата Die Linke.
    http://1223bg.blogspot.com/2013/09/die-linke.html

    Нередност?
  • 2
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 3

    Горките германци! Политиците им не ги забавляват! Кога ли ще им писне и ще започнат да бягат към Италия, Франция и България!
    А швейцарците са още по- за оплакване. От десетки години се знае предварително коя партия колко министри ще има в правителството.

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 3

    Позволявам си да цитирам темата на докторската дисертация на Ангела Меркел: "Изследване механизма на реакциите на разпада с просто разкъсване на връзките и пресмятане на скоростните им константи на базата на квантово-химически и статистически методи".
    Само изключително умен човек може да се справи с подобна материя. Разбираемо е защо фрау Меркел се справя добре и в политиката, и държ. управление на Германия.
    За да не развалям настроението, няма да правя паралели нито с физ. подготовка на пожарникарите, нито с униформата на съв. армия. :(

    Нередност?
Нов коментар