🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Избори с (не)известен резултат

Пътят на Меркел към трети мандат може да се окаже труден

Ангела Меркел има сериозна преднина в социологическите проучвания
Ангела Меркел има сериозна преднина в социологическите проучвания
Ангела Меркел има сериозна преднина в социологическите проучвания    ©  Reuters
Ангела Меркел има сериозна преднина в социологическите проучвания    ©  Reuters

До германските избори остава повече от месец, но за мнозина крайният резултат от вота вече е ясен, пише Reuters. Очакванията са, че канцлерът Ангела Меркел се насочва към трета изборна победа. Според тези прогнози, когато Меркел спечели, големите промени в германската политика ще са малко, ако изобщо има такива.

 

Социалдемократите категорично изключват коалиция с канцлера.

Вотът наистина може да се развие по този сценарий. Консерваторите на Меркел водят убедително с 16-19 пункта пред следващата по сила партия, лявоцентристките социалдемократи (SPD), а според последните социологически проучвания тя може да успее да възобнови дясноцентристката си коалиция със Свободните демократи (FDP) след 22 септември, когато ще се проведат изборите.

Ако обаче не си осигури парламентарно мнозинство с FDP, ситуацията вероятно ще бъде доста по-сложна, отколкото много случайни наблюдатели на германската политика очакват. При този сценарий Меркел вероятно ще трябва да плати доста висока цена под формата на политически отстъпки, за да остане в канцлерството. А излизането й оттам не може да бъде изключено. В началото на юли анализаторът от J.P. Morgan Алекс Уайт оцени на 20% вероятността Меркел да загуби властта след вота.

"Ако след изборите няма нито лявоцентристко, нито дясноцентристко мнозинство, което изглежда много вероятно, тогава ще станем свидетели на най-трудните, продължителни и драматични коалиционни преговори в историята на федералната република", написа Хериберт Прантел в редакционна статия за в. Sueddeutsche Zeitung. "Победителят взима всичко? Това може да важи за (шведската поп група - бел. ред.) АББА, но не и в германската политика. Не е сигурно, че канцлерът ще спечели", коментира Прантел.

Според германската политическа система лидерите трябва да си осигурят мнозинство в Бундестага, долната камара на парламента, за да управляват. Макар консерваторите на Меркел да имат сериозна преднина спрямо SPD в социологическите проучвания, е малко вероятно да спечелят повече от 40% в изборния ден, което означава, че ще трябва да намерят партньор, за да останат на власт.

Ако Меркел не успее да се съюзи с FDP, които може и да не достигнат 5-процентния праг за влизане в Бундестага, вариантът е тя да се обърне към SPD, както по време на първия й мандат между 2005 и 2009 г.

Болезнени спомени

Проблемът този път е че SPD е твърдо решена да избягва "голяма коалиция" начело с Меркел. Причината е, че партията продължава да бъде преследвана от спомена за предишното партньорство, когато Меркел си присвои много от политическите идеи на съперника си, привлече негови поддръжници и преди четири години остави SPD с най-лошия изборен резултат в следвоенната епоха.

Високопоставени членове на партията обещават да не позволят повторение на този сценарий през септември, дори и да се стигне до месеци следизборна несигурност. "Всеки, който мисли, че SPD ще скочи отново в голяма коалиция, не е запознат с настроението в партията, нито със силата на провинциите", коментира пред Reuters водеща фигура в SPD, пожелала анонимност.

След поредица от регионални победи през последните години сега SPD управлява в 13 от общо 16 германски провинции. Регионалните барони на партията са особено разтревожени от перспективата за "голяма коалиция" и упражняват засилен натиск върху лидерите на SPD да проучат други възможности след вота. "Има много хора в партията ни, които биха предпочели Меркел да стане партньор със Зелените, отколкото да влезе в нова голяма коалиция", каза лидерът на SPD.

Въпреки тази неохота Франк Декер, политически анализатор от Университета в Бон, смята, че SPD няма да успее да избегне партньорство с Меркел, ако тя не спечели предпочитаното от нея дясноцентристко мнозинство. Причината е, че всички останали варианти за коалиционни комбинации изглеждат малко вероятни.

Висока цена

С решението си да прекрати използването на ядрена енергия след катастрофата във Фукушима Меркел отстрани най-голямото препятствие пред партньорството с екологично настроените Зелени - комбинация, изпробвана на регионално, но не и на федерално ниво. Културните различия и политическата пропаст между партиите особено по икономически въпроси обаче изглеждат твърде големи, за да бъдат преодолени.

Същото важи и за т.нар. Коалиция на светофара между SPD, Зелените и FDP, или това, което германците наричат коалиция "Ямайка" между CDU, FDP и Зелените (заради съвпадението между цветовете на съответните партии и тези на ямайския флаг).

Допълнителен вариант, включващ SPD, Зелените и крайната левица Linke, беше категорично изключен от социалдемократите. А опцията, която тревожи част от обкръжението на Меркел - правителство на малцинството на SPD и Зелените с мълчаливата подкрепа на левите в парламента, също се смята за малко вероятна в традиционно стремящата се към стабилност Германия.

И все пак, ако изборният резултат не е категоричен, очакванията са, че основните партии ще проучат нагласите си за по-голямата част от тези комбинации. Всеки ще говори с всеки, което означава, че разговорите за новото правителство може да се проточат дори до края на ноември, както стана през 2005 г. Тогава канцлерът Герхард Шрьодер отказа да признае загубата си от Меркел, защото победата й беше на косъм.

Ако социалдемократите отстъпят и отново се съюзят с Меркел, партията вероятно ще поиска и в крайна сметка ще получи солена цена в политическите отстъпки. Подобно развитие може да принуди новото правителство на Меркел да заеме по-твърда линия спрямо банките, да увеличи разходите и да вдигне данъците на по-заможните, въпреки че тя изключи такива мерки по време на предизборната си кампания. В резултат от това не е изключено Германия дори да възприеме подход, ориентиран в по-голяма степен към растежа в Европа.

"SPD ще се опита да намери една тема, която реално може да наложи на Меркел", коментира Петер Льоше, почетен професор в университета Гьотинген. "Данъците са добро начало. Меркел няма да има друга алтернатива". Социологическо проучване за обществената телевизия ARD наскоро показа, че 81% от германците очакват тя да остане канцлер след вота в сравнение с 13%, които смятат, че съперникът й от SPD Пеер Щайнбрюк ще вземе властта.

Сложността при съставянето на коалиция и възможността други партии като обявилата се против еврото "Алтернатива за Германия" да влязат в парламента означава, че Меркел може да се изправи пред по-сериозна битка, отколкото някой е очаквал. "Няма да е толкова лесно, колкото изглежда", заяви високопоставен сътрудник на канцлера. "Ако не спечелим мнозинство с FDP, ще стане сложно. Ще бъде много, много трудно", допълва той.

 

Франция се надява на по-сговорчива Меркел след изборите

С тихо задоволство социалистическото правителство във Франция през последните месеци наблюдава все по-смекчената позиция на Ангела Меркел спрямо Европа. И не само това - Париж вярва, че изборите може да отдалечат канцлера още повече от твърдата политика на фискални икономии, която тя защитава по време на кризата в еврозоната. Според високопоставен източник от Франция с наближаването на изборите правителството на Франсоа Оланд оценява шансовете на Меркел да спечели трети мандат на "85, дори 90%" и е доволно от този резултат.

Някои от социалистите на Оланд продължават да критикуват "егоистичната непримиримост" на Меркел и определят германската политика като основната пречка пред съживяването на европейската икономика. Оланд обаче не даде категорична подкрепа нито за нея, нито за кандидата на SDP и основен съперник за канцлерския пост Пеер Щайнбрюк. Дори и в голяма коалиция Меркел вероятно няма да се откаже от ключови позиции за Европа, като например несъгласието си с еврооблигациите.

Франция обаче се надява евентуалните леви съюзници на канцлера да успеят да изстискат няколко значителни отстъпки за Европа. Оланд може да потърси от Берлин подкрепа за ускоряване и разширяване на пакта за растеж на ЕС, договорен през юни 2012 г. Париж освен това ще се нуждае от политическо рамо, ако отново не успее да изпълни обещанията си към Брюксел за намаляване на дефицита. Всичко това може да затопли отново охладнелите напоследък френско-германски връзки.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • + 10

    Леля Меркел се очертава по-солидна от Берлинската стена.

    Нередност?
  • 2
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "ПАВЛА - సటోరి":
    Добре, че е тя в Европа.
    Нюланд си прави сметка без кръчмаря. Надява се Меркел да загуби.
    "Някои от социалистите на Оланд продължават да критикуват "егоистичната непримиримост" на Меркел и определят германската политика като основната пречка пред съживяването на европейската икономика."
    Монтебур си е позволил да дава съвети на германски бизнесмени как да си управляват фирмите.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 7
    • + 1

    Повторение на нашата реалност, първа но без съюзници. А относно участието на Левите в правителствената коалиция, неведоми са пътищата Господни :-) Да не се объркат нечии очаквания....

    Нередност?
  • 4
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 5
    • + 11

    дано Меркел се задържи, защото ако Германия тръгне по наклонената плоскост с някой социалист начело, ще стане наистина много зле.

    Нередност?
  • 5
    tm_pz avatar :-|
    Todor Marinov
    • - 3
    • + 3

    който и да е 6те е първо германец и след това социалист или капиталист и сякжи болни сравнения с на6та реалност са меко казано неуместни
    До коментар [#3] от "kardinalat":


    До коментар [#4] от "Ментор":

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#5] от "tm_pz": Наистина ли? вЕрваш ли си? това по кой конспект у Симеоново го учи?

    Че май историческите примери за обратното са бая.... :-) но де у Вас, "умните и красивите" историческа памет :-) пък логика :-)


    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#4] от "Ментор": Те тогава какво ще правят нашите "умни и интелигентни"? Ще си припомнят семеен произход и стари връзки навярно :-)

    Нередност?
  • 8
    izabell avatar :-|
    izabell

    Kой ще прекрачи прага на Бундестага като Победител-очертават се горещи есенни дни за Германия.

    Нередност?
Нов коментар