Алтернативната Германия

След изборите Меркел е ранена, но не сразена. От разрешаването на бежанската криза зависи още колко ще успява да удържа ситуацията у дома и в Европа

"Шамар за Меркел." "Меркел понася тежко наказание за бежанската криза." "Черна неделя за християндемократите". "Управляващата коалиция получи сметката за бежанската си политика, която поляризира Германия." Заглавията в германските и европейските медии на сутринта след изборите в три немски провинции на 13 март бяха еднозначни. Подробният прочит на резултатите обаче показва по-нюансирана картина.

Германският канцлер Ангела Меркел излиза от първия си изборен тест след мигрантската вълна ранена, но не и сразена. Резултатите не поставят под въпрос лидерството й въпреки лошото представяне на нейния Християнсоциален съюз (ХДС) и още по-лошото на коалиционния партньор, Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Възходът на ксенофбската "Алтернатива за Германия" (АзГ) е тревожен, но засега няма причини за паника. Германците са притеснени от бежанския наплив, но все още подкрепят прокламираната от Меркел Wilkommenskultur.

Всъщност най-голямата новина от вота е, че той очерта една нова Германия. Тя вече не е имунизирана срещу популисткия вирус, заразил Америка и ред страни в Европа. В резултат федералната република е по-поляризирана, а политическият й пейзаж, досега скучно стабилен, е фрагментиран. Това означава по-сложна коалиционна математика и по-малко предвидимост. А предупреждението към канцлера е, че бежанската криза разкъсва не само ЕС, но и германското общество. И от бързото й разрешаване, включително през споразумение с Турция, зависи още колко Меркел ще успява да удържа ситуацията в Германия и в Европа.

Какво печелиш, когато губиш

"ХДС губи, но канцлерът печели" - така колумнистът на сп. Spiegel Якоб Аугщайн обобщава парадокса от вота в "супернеделята". Християндемократите са в отстъпление и в трите провинции, като дори в Саксония-Анхалт, където остават най-голямата партия, влошават резултата си с над 10% в сравнение с преди пет години. При социалдемократите картината е още по-депресираща - в Баден-Вюртемберг вотът им се е стопил наполовина спрямо 2011 г., а в Саксония-Анхалт ГСДП се е сринала до четвърта сила.

Но докато партията на Меркел и коалиционният й партньор търпят поражения, политиката на канцлера всъщност получава потвърждение от избирателите. Победителите в двете западни провинции - преизбраните премиери Винфрид Кречман (Зелените) в Баден-Вюртемберг и Малу Драйер (ГСДП) в Райнланд-Пфалц - подкрепят курса на Меркел на отворени врати за бежанците. Докато Юлия Кльокнер, изгряваща звезда на ХДС, беше наказана за това, че в опита си да измести Драйер се обърна срещу линията на Меркел. "Кльокнер реши да направи това в последните дни на кампанията, след като дълго време водеше убедително в проучванията. И това дистанциране, изглежда, й струва победата - избирателите го разчетоха като евтин ход и израз на непоследователност. Много хора я смятаха за единствената възможна алтернатива на Меркел като лидер на партията. След нейното изборно поражение Меркел на практика няма вътрешнопартийна конкуренция в момента", казва пред "Капитал" проф. д-р Красимир Стоянов от Католическия университет Айхщет-Инголщат.

Равносметката, пише зам. главният редактор на Die Zeit Бернд Улрих, е: "Две трети от избирателите гласуваха за партии, които поддържат либералната политика на Меркел към бежанците или дори са за още по-либерален курс." Това е едното тълкуване. Другото, което преобладава извън Германия, гласи, че силният резултат на антиимигрантската АзГ е удар по курса на канцлера. Роланд Фройденщайн, директор на Wilfried Martens Centre for European Studies, отбелязва пред "Капитал": "Всъщност и двете гледни точки опростяват нещата. Има значима опозиция срещу Меркел в германското общество, но все още има и много голяма подкрепа." И тя със сигурност не е толкова уязвима, колкото изглежда отвън.

Канцлерът, чийто рейтинг се е качил до 50% и е на най-високото си ниво от началото на годината, е в особената позиция да има поддръжка от други партии, докато трябва да се справя с бунта в собствените си редици. Той е оглавяван от Хорст Зеехофер, премиер на Бавария и лидер на ХСС, баварският партньор на ХДС. Зеехофер от месеци роптае, настоява за въвеждане на таван за приема на бежанци и твърди, че действията на Меркел са не само наивни, но и направо незаконни, като заплашва да внесе иск срещу федералното правителство в Конституционния съд в Карслсруе. Сега баварският премиер има нов фронт за атаки - след изборите той обяви, че възходът на АзГ е "екзистенциална" заплаха за ХДС и ХСС. Това е "тектонично разместване" в германската политика, предизвикано основно от сбърканата линия по отношение на бежанците, и след него нещата не могат да продължат както досега, предупреди Зеехофер.

Те са тук, но ще останат ли

Най-големият резултат за крайнодясната АзГ, надминал всички очаквания, дойде в Саксония-Анхалт. В източната провинция, където имаше случаи на умишлени палежи на бежански центрове, създадената през 2013 г. формация спечели четвърт от гласовете и финишира втора. В другите две провинции отбеляза двуцифрени резултати и вече има присъствие в половината от 16-те местни парламента. На фона на пристигналите само през миналата година 1.1 млн. мигранти в Германия и в сравнение с подкрепата за популистки партии другаде в Европа, това не изглежда чак толкова забележително. Всъщност, както отбелязаха някои коментатори, това е сигнал, че Германия става нормална европейска държава. Но това идва със съпътстващи трусове.

"Възходът на АзГ променя политическия живот в Германия, доколкото се появява значителна сила вдясно от ХДС, сродна с френския "Национален фронт". Освен това АзГ силно политизира страната, тъй като нейните националистически, антимигрантски до открито расистки лозунги срещат ожесточен и активен отпор в немското общество. Тоест, ако доскоро всички партии повече или по-малко се позиционираха в центъра и се търсеше всеобщ консенсус – нещо, което някои политолози критикуваха като деполитизиране на обществото – то сега наблюдаваме поляризация, водеща до реполитизиране", отбелязва проф. д-р Стоянов. Това обяснява и високата избирателна активност, както и защо голям дял от вота за АзГ идва от хора, които досега не са гласували.

Нарастването на ксенофобията и екстремизма в страната, която заради миналото си е особено чувствителна към тях, се наблюдава още преди бежанската вълна, отбелязва проф. Андреас Цик от Университета в Билефелд, автор на изследвания за крайнодесните нагласи. Маршовете на анти-ислямското движение PEGIDA в Дрезден започнаха през 2014 г. Оттогава датират и контактите между PEGIDA и членове на АзГ, родена като антиевро партия, основана от икономисти, протестиращи срещу спасяването на Гърция и останалите южни длъжници, но постепенно яхнала антиимигрантската реторика.

Радикализацията на обществото, доскоро концентрирано в умерения център, е видима от нарастването на вербалната агресия. Репликата на лидера на АзГ Фрауке Петри, че полицията трябва да стреля по мигрантите на границата, е само един от примерите. "По време на предизборната кампания политическият дискурс беше толкова рязко доминиран от омраза и изместване на нормите към атаки срещу демокрацията, че Германия не е просто крехка, а счупена. Тя изгуби социалната си спояваща сила да регулира конфликтите и насилието с искания за още демокрация", казва проф. Цик пред "Капитал".

Според него потенциалните крайнодесни гласоподаватели са около 20%. Това на теория е достатъччно АзГ да се превърне в постоянен елемент от германския политически пейзаж. На практика протестните и фокусирани върху една тема формации често нямат дълъг живот. "Знаем от изследванията, че ултраконсервативните партии се корумпират, когато трябва да поемат парламентарни отговорности. Критичният въпрос за АзГ е как ще отговори, когато т.нар. бежанска криза отшуми. Партията, изглежда, се концентрира върху антиислямски кампании, което може да й осигури подкрепа. Другият ключов въпрос са развитията в Европа. Ако ЕС се разпадне на национални единици, шовинизмът ще стане успешна платформа и ще стабилизира формации като АзГ", смята преподавателят от Университета в Билефелд.

Все още е тя и никой друг

За Меркел влиянието й в Европа е тясно свързано с позициите й на вътрешната сцена. И макар отслабена и на двата фронта, тя все още без алтернатива на всеки от тях.

Дори Зеехофер признава, че тя продължава да бъде правилният канцлер, а вариантите в ХДС за неин наследник са по-малко от всякога. Възходът на АзГ може да премести надясно дебата за бежанците в Германия, но формацията е далече от властта и при карантината от останалите партии, които изключват сътрудничество с нея, няма как да влияе върху политики. Фрагментацията на политическата система може да затрудни правенето на коалиции, но Меркел е доказала, че умее да лавира и да формира подкрепа от различни места. И продължава да изглежда непоклатима на канцлерския пост.

В ЕС репутацията й зависи от противоречивата сделка с Турция, която Меркел се опитва да прокара като ключ за решение на бежанската криза. Но при многото основателни възражения срещу първоначалния вариант на плана не е сигурно, че ще се стигне до компромис (ЕС и Турция търсеха такъв в петък след редакционното приключване на "Капитал"). "Всичко зависи от това дали ще има сделка и как ще бъде изпълнена тя. Въпросът е дали Анкара ще може да направи обещаното. Освен това, ако Турция получи напредък в преговорите за членство и ускоряване на визовата либерализация, докато очевидно нарушава базови принципи като свобода на словото, някои от страните членки може да не ратифицират споразумението, а това значително ще отслаби позицията на Меркел", посочва Роланд Фройденщайн. При нарастващата й изолация в ЕС още един удар по авторитета й може да се окаже фатален. Само че и навън, както й вътре, още няма кой да я замести.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ebeneezer avatar :-|
    Ebeneezer Goode
    • - 4
    • + 10

    Ей, дано по скоро се свестят германците и се отърват от самозабравилата се леля, че иначе всички голям зор може да видим.
    За съжаление една огромна част от германците умрят да се правят на по-тъпи отколко са и да настояват, че джагалите от Сирия, че и Афганистан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Северна Африка и т.н. са къде-къде по-добре дошли от източно-европейците.
    Надеждата ми е в другата, нормалната част от германците.

    Нередност?
  • 2
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 3
    • + 11

    Слаба статия. На едно място бяха определили Меркел като пианиста на Титаник. Кораба потъвd но тя продължава да свири с надеждата да успокои хората. Защо, за да се удавят спокойни. Явно същото намерение има и авторката. И за да го постигне си служи с някои доста неверни тези:

    Първа теза, хората /по-точно вътре в партиите/ подкрепят Меркел значи всичко е наред и ще свърши добре. Те са подкрепяли до последно и Хитлер пък знаем как свърши всичко. Явно това си им е стил на немците, да вървят до последно с фюрера докато ги сгромоляса в пропастта.

    Втора теза, Меркел е на път да се споразумее с Ердоган, като стане и кризата е преодоляна, всичко ще тръгне да се оправя.

    Поне 2-3 измами има вътре. Първо, тепърва и Меркел и ЕС ще видят с кого си имат работа. Ердоган ще ги извива като мокър парцал с намерението да изцеди максимално облаги. Отгоре на това глупаво се набутаха с бързото разрешаване в аванс на безвизовият режим. Като го получи Ердоган вече е с развързани ръце пък и ще видят европейците като освен арабите им се изтърсят на главите и турците. И да отменят безвизовият режим те вече ще са там.

    Второ, кризата тепърва ще се засилва защото немците тепърва ще видят какво и кого са пуснали при себе си. Още няколко случая като Кьолн и ще види Меркел къде зимуват раците. Трето, тези 1 милион ще почнат да докарват и родата си, още повече проблеми. И последно, ще рухне митът че тези идват да работят, като им увиснат на социалната система и им почнат да бъркат в джоба на немците да ги издържат ще има да се чуди Меркел къде да се скрие. Това е само началото.

    Нередност?
  • 3
    slan777 avatar :-|
    slan777
    • - 1
    • + 10

    Канцлерката на Германия А.Меркел не може да се спрваи с нито едно предизвикателство: нито реши Еврокризата с Гърция(Кипър вече не и трябва финансирване, може сама да се справи; Португалия засега също; Ирландия също; Испания също), нито кризата с бежанците, нито преди финансовата криза през 2008 г. с финансирването до 2500€(https://de.wikipedia.org/wiki/Verschrottungspr%C3%A4mie) за закупуване на нови автомобили среäу заплаäане за старите. Нея не я бива я канцлер, Томас де Мациере,министър на вътрешните работи, е по-добре от нея.

    Нередност?
  • 4
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • - 4
    • + 9

    Зараза , популизъм...Германците са общо взето тъп и праволинеен народ, но са упорити в търсене на истината и съвсем скоро ще я разберат, както я разбраха американците и все повече хора от развития Запад ;"нещо не е наред и тези, които избираме, не се справят" Кризата неизбежно ще се задълбочава следващите десетилетия и упадъкът ще става все по-видим. Разбира се политическият и икономически елит, онези около 10%, които ако не богатеят, то не чувстват упадъка и разслояването на средната класа , ще измислят причини , ще развиват теории, ще промиват мозъци , няма да са съгласни , но фактите всеки ден ще ги опровергават. Социална Европа ще се превърне в Европа на гетата. Каква според вас е причината растящата производителност на труда да не води до пропорционално увеличение на доходите на наемният труд, а в същото време държавите да трупат дългове и централните банки да печатат пари за да преборят дефлацията ?Защо раждаемостта в Европа е под критичният минимум? Защо Европа умира бавно , а елита се опитва да реши проблема като отваря широко вратите за варварите , които се размножават като марокански скакалци . В арабските страни половината от населението е под 25 години . Положението е същото в почти всички ислямски страни и те са не само изостанали , но и сред най-застрашените от глобалното затопляне, войни , глад , мизерия. Може ли бездетната кучка Меркел да осинови 100 милиона бедстващи хора и за чия сметка си реализира майчинските инстинкти? Още е рано да се видят пораженията и резултатите от нейното гостоприемство . Натискът тепърва предстои.

    Нередност?
Нов коментар