🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция въвежда данък върху въглеродните емисии

Очаква се новите такси върху горивата да генерират приходи от 4 млрд. евро до 2016 г.

Франция планира да намали драстично зависимостта си от ядрената енергетика, която в момента осигурява две трети от електричеството в страната
Франция планира да намали драстично зависимостта си от ядрената енергетика, която в момента осигурява две трети от електричеството в страната
Франция планира да намали драстично зависимостта си от ядрената енергетика, която в момента осигурява две трети от електричеството в страната    ©  Reuters
Франция планира да намали драстично зависимостта си от ядрената енергетика, която в момента осигурява две трети от електричеството в страната    ©  Reuters

От началото на следващата година Франция ще въведе нов данък върху въглеродните емисии и такса върху ядрената енергетика, които трябва да генерират приходи от 4 млрд. евро до 2016 г., съобщи министър-председателят Жан-Марк Еро, цитиран от Reuters. Според изчисленията на правителството налагането на такси върху въглеродните горива пропорционално на отделяните от тях вредни емисии трябва да влее в хазната 2.5 млрд. евро само през 2015 г. Еро не оповести очакваните приходи за следващата година, но изтъкна, че няма да има директен ефект върху домакинствата.

Зелена енергия

Това е част от деликатния баланс, който социалистическото правителство трябва да поддържа между исканията за приоритизиране на екологичните източници на енергия на коалиционните им партньори от Зелената партия, от една страна, и опозицията на бизнеса и домакинствата към идеите за увеличение на данъчното бреме, от друга.

Приходите от новите такси ще се използват за финансиране на заложените цели за преминаване към възстановяеми енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност. "По този начин въглеродната и ядрената енергетика ще бъдат мобилизирани в полза на целите за енергиен преход", заяви Еро. По думите му новите данъци ще дадат възможност на Париж да увеличи зелените инвестиции с 1 млрд. евро годишно след 2016 г. В момента страната отделя по 4 млрд. евро за възстановяеми енергийни източници и още 1 млрд. за саниране на жилища.

В края на миналата седмица президентът Франсоа Оланд заяви, че Франция трябва да се стреми към свиване потреблението на фосилни горива с 30% до 2030 г. Тези цели са част от плановете на Франция да намали наполовина цялостното си енергийно потребление до средата на столетието. В предизборната си кампания през миналата година Оланд заложи и на намаляване на зависимостта на страната от ядрената енергетика. В момента 75% от електричеството в страната се произвеждат от АЕЦ, като до 2015 г. този дял трябва да е намален до 50%.

Помощи за саниране

Освен новите данъци и такси правителството предвижда данъчни облекчения за повишаване енергийната ефективност на жилищни сгради. Инициативите в тази посока, която включва и 5-процентно намаление на ДДС за дейности по саниране, ще са на стойност 1.5 млрд. евро през следващата година, съобщи Еро на конференция, посветена на енергийните политики. Според него догодина ефектът върху бюджета на домакинствата от новите такси за горивата за автомобили и отопление ще е нулев. През 2014 г. ще се запази и изключението за транспортни компании, няма да има и промени за индустриите, обхванати от правилата за въглеродни квоти. Чрез новите данъци ще се финансира и програмата за данъчни кредити за увеличаване на конкурентоспособността на френски компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • + 1

    Предвид развитата френска ядрена енергетика ми се струва, че правителството на Оланд върви към сигурно ритане на канчето. Въпреки уверенията за неотражение към крайния потребител.

    Нередност?
Нов коментар