🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата не пуска ВЕИ инвеститорите да си ходят

НЕК и ЕСО отказват да прекратят договорите на проекти за над 300 мегавата нови зелени централи, защото трябва да върнат гаранции за над 15 млн. лв.

Не е ясно точно колко инвеститори са потвърдили гаранциите си и колко ще се оттеглят, тъй като от НЕК и ЕСО отказват да предоставят тази информация
Не е ясно точно колко инвеститори са потвърдили гаранциите си и колко ще се оттеглят, тъй като от НЕК и ЕСО отказват да предоставят тази информация
Не е ясно точно колко инвеститори са потвърдили гаранциите си и колко ще се оттеглят, тъй като от НЕК и ЕСО отказват да предоставят тази информация    ©  красимир юскеселиев
Не е ясно точно колко инвеститори са потвърдили гаранциите си и колко ще се оттеглят, тъй като от НЕК и ЕСО отказват да предоставят тази информация    ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от една година след като Националната електрическа компания (НЕК) обяви, че до 2016 г. няма да има свободен капацитет за нови присъединявания на мощности за производство на ВЕИ и това доведе до желание на много инвеститори да се откажат от проектите си, държавата не им дава тази възможност. Така се стига до абсурдната ситуация, при която, от една страна, политическата воля е категорично за преустановяване строежа на нови зелени централи, но в същото време НЕК и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отказват прекратяването на договорите за присъединяване на неизградените проекти и връщането на паричните гаранции по тях. Става въпрос за проектен обем от мощности от минимум 300 мегавата, а вероятно и доста повече, но колко са точно количествата е трудно да се каже, защото от НЕК отказват да предоставят тази информация.

Проблемът

Причината за странното поведение на НЕК не е желанието проектите да се осъществят. По-скоро проблемът са гаранциите, които държавната компания е прибрала за изпълнението на тези проекти и които при прекратяването на договорите ще трябва да бъдат върнати обратно на инвеститорите. Като се има предвид, че за централи с над 5 мегавата мощност са събирани гаранции от 50 хил. лв. на мегават, става ясно, че в дъното на проблема стоят минимум 15 млн. лв., с които изпадналата в тежка финансова криза НЕК не иска да се раздели лесно. Или пък в настоящата ситуация на постоянни нападки никой не иска да поеме отговорност за нещо, за което после може да бъде обвинен, че е предизвикал щета за държавната компания - въпреки че в случая именно тя е неизрядната страна.

Преди решението на НЕК да отложи през миналата година присъединяването на нови ВЕИ мощности, само вятърните проекти бяха за между 500 и 700 мегавата. Въпреки бума на новоприсъединени соларни мощности през първата половина на 2012 г. много проекти за слънчеви централи също бяха отложени за присъединяване след пет години и инвеститорите им се отказаха от тях. Мотивация за това бе и намаляването на преференциалната цена за нови мощности, която от тази година е 12 стотинки на киловатчас, и според бранша на практика вече не е преференциална.

Фотоволтаиците като цяло нямат проблем и успяват да си приберат гаранциите от електроразпределителните дружества (ЕРП), към които е трябвало да бъдат присъединени. От ЕВН, където има най-много отложени проекти, заявиха, че нямат случаи на невърнати пари, когато инвеститорите са прекратявали договорите си независимо дали ЕРП-то е правило някакви инвестиции по присъединяването им. При централи под 5 мегавата гаранциите са по 25 хил. лв. за мегават.

Гаранционно затъмнение

Какво е точното количество на отложените мощности не може да се каже, тъй като все още не е обявен графикът за потвърждаване на гаранциите, които са платени. Още в края на миналата година от ЕСО трябваше да го публикува на сайта си, но и до днес това все още не е направено. Затова и няма как да се разбере колко инвеститора реално са потвърдили гаранциите си и колко ще се оттеглят. От Българската фотоволтаична асоциация например са правили опит да изискат тези данни по Закона за достъп до обществена информация, но НЕК е отказала да ги даде. НЕК също така не отговори и на въпросите на "Капитал Daily" въпреки уверенията на пресслужбата им, че ще предоставят информацията. Така не става ясно колко от инвеститорите са потвърдили гаранциите си и колко не, както и дали всички от непотвърдилите са получили обратно парите си. Не е ясно и колко от блокираните от НЕК пари са под формата на банкови гаранции и колко са депозити в полза на компанията.

По-интересен е обаче случаят с онези, които са потвърдили гаранциите си, но впоследствие са решили да се откажат изцяло от инвестициите си, тъй като проектите масово са прехвърлени за 2017-2018 г. Със сигурност инвеститори с проекти за минимум 300 мегавата в момента се опитват да си приберат гаранциите. Сред тях са световни компании като Iberdola, Mitsubishi и SWEG.

Удобен нормативен пропуск

Дупка в закона в момента позволява положението на тези инвеститори да стои висящо, тъй като в норматива не е уточнено какво се става, ако нито мрежата е изградена, нито строителството на ВЕИ реално ще стартира. Енергийният регулатор на практика отказа да коментира този казус. Становището на браншовите асоциации е, че е редно да се позволи на инвеститорите да се изтеглят по нормален начин от пазара, при положение че държавата драстично променя политиката си за развитие в този сектор, т.е. тя е нарушила договорите за присъединяване. Добре ще е поне в известна степен да се съхрани имиджът на България, тъй като специално в сектора на ВЕИ той е унищожен, коментира за "Капитал Daily" ситуацията Марияна Янева от Българската ветроенергийна асоциация. Според нея едва ли в близките няколко години ще има сериозен инвеститорски интерес в тази област.

Проблемът обаче едва ли е само правен, тъй като и сега действащият закон позволява добронамерено тълкуване, чрез което да се решат нещата. Всъщност такова тълкуване е правено по изключение за отделни проекти, за които се твърди, че са получили гаранциите си обратно. Не е ясно обаче на какъв принцип НЕК прави преценка на кого да върне парите и на кого да ги задържи.

 

Законодателна светлина в тунела

Законодателен шанс за разрешаването на казуса могат да дадат промени в Закона за енергетиката. В петък парламентарната комисия по енергетика внесе пакета от изменения в закона, които трябва да защитят правата на потребителите пред естествените монополи, но заедно с тях ще бъде гласуван и текст в преходните разпоредби, който предлага изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Той ще запълни законодателната празнина, която според НЕК и ЕСО е проблем пред прекратяването на договорите с желаещите да се оттеглят инвеститори. След промяната гаранциите ще остават в полза на оператора само ако има разходи за изграждане на съоръженията за присъединяване или централата не е изградена в срок.

Тези промени са повече от навременни, е мнението на Костадин Сирлещов от CMS Cameron McKenna LLP. Според юриста упражняването на правата на НЕК по банковите гаранции на инвеститорите при условие на липса или съвсем незначителни инвестиции за присъединяването, извършени от НЕК, попада в хипотезата на неоснователно обогатяване. В коментара си за "Капитал Daily" Сирлещов отбеляза, че инвеститорите имат притеснения във връзка със законопроекта, тъй като последният е свързан с промените в Закона за енергетиката, които не се приемат еднозначно, и това може да доведе до забавянето, а дори и до неприемането им. Затова и засегнатите инвеститори предлагат промените в ЗЕВИ да бъдат приети отделно и приоритетно.
20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • - 27
    • + 39

    Много пъти съм го казвал,това не са инвеститори,а спекуланти.Те не инвестират на конкурентен пазар,а искат да печелят от огромните цени на тока от ВЕИ които държавата им гарантира.Рано или късно те ще си получат парите дадени като гаранция,но проблема със спекулативните цени на тока от ВЕИ остава.Това не може да продължава така и държавата трябва да направи всичко което е възможно законно да принуди ВЕИ спекулантите да си предоговорят високите цени.

    Нередност?
  • 2
    abadobata avatar :-P
    Distributed
    • - 14
    • + 33

    Други виновни освен некадърните законодатели и малоумния регулатор в случая не виждам :)

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 4
    • + 26

    Отказват защото едни хора са взели пари, да не стане някой инцидент с летален изход.

    Нередност?
  • 4
    winterbach avatar :-@
    Петър Иванов
    • - 3
    • + 10

    Не трябва да се пускат! В най добрия случай, под домашен арест...

    Нередност?
  • 5
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 2
    • + 17

    Едва ли 15 милиона са проблем за НЕК, никой не казва колко милиона са рушветите.

    Нередност?
  • 6
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 7
    • + 13

    Ако на НЕК им е толкова скъпо да го купува този прословут ВЕИ ток защо отказва да плати жалките 15 милиона лева гаранции. На месец дава много повече за скъп ток? Или проблемите на енергетиката далеч не са във ВЕИ сектора както се опитват да ни внушат?
    Няколко души от парламентарната група на БСП имат големи ВЕИ проекти в България.

    Нередност?
  • 7
    pag avatar :-@
    pag
    • - 4
    • + 9

    Сред тях са световни компании като Iberdola, Mitsubishi и SWEG.

    ------------------------

    Мда, след като някога някак успеят да си приберат парите, дали тези световни компании ще вложат вече и едно евро у нас?
    След като на практика са се уверили, че законите ни хем са направени така, че да са изгодни за неизрядната страна, хем не се спазват?
    Палякът Стойнев иначе има голямо желание да привлича инвеститори, нали, за предпочитане я китайци, я руснаци. Те от липса на закони не се плашат, защото си решават споровете по другия начин, както са свикнали и родните червени "бизнесмени".
    Пфу.......

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "simeonov_":

    Има начин и това ще стане! Виж, например, как го направиха в Румъния!!! Само че трябва да се действа а ние в Ориента го даваме яваш!!!

    Нередност?
  • 9
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "pag":

    Не им бери грижата на тези големи инвеститори, те винаги, безпристрастно инвестират там където имат най-голяма норма на възвращаемост - келепир.

    Нередност?
  • 10
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • + 4

    До коментар [#1] от "simeonov_":

    Ти пусни вълка в кошарата, пък после ходи та го гони.

    Нередност?
Нов коментар