🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

300 млн. лв. за връщане на зелените централи

Държавата се чуди как да отложи плащането на незаконната такса достъп към производителите на възобновяема енергия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около 300 млн. лв. по оценка на бранша в момента са обект на спор между производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), електроразпределителните предприятия (ЕРП), НЕК и ЕСО. Сумата се формира, след като преди година беше въведена такса достъп, която фотоволтаичните, вятърните и малките хидроелектрически централи започнаха да плащат по решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Три месеца след като излезе окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), обявяващо таксата за незаконна, не само че голямата част от зелените централи продължават да я плащат, но дори и онези централи, за които съдът вече се е произнесъл и не я плащат, не са наясно кога и дали изобщо ЕРП-тата ще им върнат някога събраните вече пари.

Държавата засега е пас, тъй като в крайна сметка тези пари трябва да бъдат върнати от нея, а това не се връзва с опитите за постоянно намаление на цените на електроенергията.

Спорната такса

На 14 септември 2012 г. със свое решение Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) въведе временна такса за достъп до електропреносната мрежа за производители на зелена енергия, която трябваше да действа до утвърждаването на окончателни цени. По силата на това решение зелените централи трябваше да плащат между 2 и 40% от своя доход. Мотивите на ДКЕВР бяха, че така ще се покрият разходите, които зелената енергия предизвиква в енергийната система.

Основната причина за таксата обаче беше дефицитът, който се получи заради разминаването в ценовия модел между прогнозните ВЕИ мощности за периода и значително по-високите реални мощности. Реално таксата беше изчислена не на базата на разходите, които ВЕИ-тата предизвикват, а така, че да бъде покрит дефицитът. Разлика дойде от прогнозите на електоразпределителните дружества (ЕРП), които ДКЕВР изисква в края на март и които до обявяването на новите цени на тока и структурата на цената в края на юни се нуждаеха от актуализиране заради удвояването на новоприсъединените зелени централи между април и юни.

Такова актуализиране на заложените в модела данни обаче не беше направено - най-вероятно по този начин ДКВЕР искаше да ограничи нарастването на цените. Това обаче натовари ЕРП-тата, които плащаха преференциалните тарифи на ВЕИ-тата, без НЕК да може да им покрие след това разходите. Затова през септември ДКЕВР въведе таксата, която ВЕИ-тата трябваше да плащат на електроразпределителните дружества. 

Зелените централи атакуваха решението на регулатора в съда и бяха заведени дела по всичките 28 точки, които регламентират таксата за различните видове производители. През март 2013 г. на първа инстанция бяха разгледани първите заведени дела и таксата беше обявена за незаконна, което беше потвърдено за тези дела и на петчленка през юни.

Заплитане вместо разплитане

Вместо да се съобразят с решението на ВАС и да разрешат на ЕРП-тата да върнат събраната такса на ВЕИ централите, в началото на юли от ДКЕВР са поискали от ВАС да допълни първоинстанционните си решения, с което да се върне преписката на регулатора за нови указания. Предвид това, че ДКЕВР иска допълване на първоинстанционните решения, които са обжалвани, а не на решенията на петчленен състав на ВАС, които не подлежат на обжалване, едномесечният срок следва да се брои от дата на връчване на първоинстанционните решения, т.е. през март. Въпреки че този срок отдавна е изтекъл, ВАС се съгласява с искането на ДКЕВР и насрочва две заседания през 2014 г. по делата, по които вече има окончателно решение.

Освен че регулаторът всъщност няма право да изисква такова преразглеждане на делата, защото са изпуснали срока за това, според юристи е спорно доколко изобщо имат подобно право, тъй като решенията на ВАС са по същество, тъй като не са били налице материално-правни предпоставки за издаване въобще на обжалваното решение на регулатора. Доводите на съда, с които бяха отменени точки от решението на ДКЕВР, бяха, че при взимането на решението комисията не е действала според административнопроизводствените правила и не е възможно да се извърши контрол за законосъобразност на определените цени, тъй като не са били изискани доказателства за  произтичащите от дейността разходи.

Топката в полето на регулатора

Още при излизането на окончателното решение за отмяна на таксата през юни от ЕВН коментираха, че парите, които са събрани от ВЕИ производителите, се пазят и дружеството има готовност да ги върне, ако се окаже, че решението на съда трябва да бъде тълкувано по този начин. Засегнатите централи веднага са изпратили покани до дружествата за доброволно изпълнение, с което се изисква връщането на парите. "ЕВН изпълнява указанията на държавните институции, които имат отношение към темата", беше отговорът на електроразпределителното дружество на въпрос на "Капитал Daily" три месеца по-късно във връзка с казуса.

От ЕРП-то уточниха, че от влизането в сила на решенията на петчленния състав на ВАС за цена за достъп тя не се начислява за тези групи ВЕИ производители, за които има взето решение от съда. До този момент обаче пари не са връщани и мнението на представители на ВЕИ бранша е, че така директно се обогатяват ЕРП-тата. За последните обаче този висящ казус също е проблем и заради това годишните им финансови отчети все още не са заверени. Дружествата са изпратили официално писмо до ДКЕВР с въпрос какво да правят със събраната от ВЕИ-тата такса.

Проблемът е, че събраните суми вече са декларирани като приходи и върху тези приходи дружествата са платили съответните данъци. Затова и въпросът от чия сметка и по какъв начин трябва да бъдат върнати парите е сложен. По-голям проблем обаче може да се окаже дали всички дружества са провизирали този свой приход. Вероятно в условията на огромни дефицити в компаниите на Българския енергиен холдинг Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който също е събирал такса за достъп от зелени централи, е похарчил тези пари. Едно решение на регулатора за връщане на тези суми при подобен сценарий ще утежни още повече финансовата криза в енергетиката.

Проточване

Към момента петчленният състав на съда се е произнесъл по много малък брой от заведените дела и голямата част от тях предстои да бъдат гледани през септември, октомври и ноември. Решението на ДКЕВР съдържа 28 точки и досега са отменени само пет от тях, три от които са за фотоволтаици и две – за вятърни мощности. Би трябвало останалите раздели от решението на ДКЕВР, касаещи другите класове зелени централи, също да бъдат отменени по начина, по който е отменена таксата за онези производители, за които съдът вече се е произнесъл. Това ще гарантира непротиворечива практика на съда по един и същ въпрос.

За приключените с окончателно решение през юни дела сега ВАС е насрочил открити заседания за разглеждането им на 12 февруари 2014 г. (за две от производствата). Това означава, че разрешаването на казуса ще се проточи доста напред във времето, особено за онези класове централи, за които решението на ДКЕВР все още е в сила. Междувременно те продължават да заплащат такса достъп на ЕРП-тата, която при по-голямото производство през лятото коства за някои ВЕИ централи до 40% от приходите им. Вероятно целта на ДКЕВР е да отложи въпроса с разплащането със зелените централи за следващия ценови период, за да не се задълбочава дефицитният натиск върху намалената цена на тока.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 63

    Веднъж нахендрени, сега ще се чудим 20 години как да се отървем от тези пиявици. 300 милиона няма кой да ги плаща, това е ясно. Още повече, че това е само малка част от цялата сметка. Един данък ще падне в съда - 3 нови ще го заменят през това време, защото 2 студени месеца са достатъчни за падане на правителство.

    Най-здравословно за зелените измамници е да се съгласят на извънсъдебни споразумения с държавата и да вземат по толкова надбавка към пазарната цена, колкото се събират с приходите от въглеродни сертификати. Въпреки че при такива преговори от двете страни на масата ще бъдат едини и същи колеги по политическа линия. 70% от слънчевите централи са собственост на офшорки, а най-големият резил е, че последната държавна банка: Българска банка за развитие (основана с мотива да финансира родния, дребния, експортно ориентирания и др. благи пожелания бизнес) яко е финансирала офшорки на политически лица. Поне за няколко от тях е публична тайна, че са идвали в нетрезво състояние да "си искат това, което им се полага"

    Нередност?
  • 2
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 11
    • + 45

    Дребни кахъри са това, задава се рестарт на втория АЕЦ с всички произтичащи от това последици за населението. Последните останки от бригадирското поколение ще дадат едно рамо за последно, ама резултатът ще боде джобовете на внуците и правнуците на бетонните кратуни ...

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 10
    • + 34

    Я да видим другаря Стойнев какъв катарзис ще изживее сега. А за Белене е в пъти по-тежко, там с лихвите сумата стига към 40 млрд. Ама какво им дреме на БСП, те да вземат един рушвет, а народа после да плаща.

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 2
    • + 24

    До коментар [#1] от "cinik":

    [quote#1:"cinik"]300 милиона няма кой да ги плаща, това е ясно.[/quote]
    И това е само такса само за едн година!
    Оня нещастник с кокаиновите лодки ряпа да яде.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 17

    Който иска да се свърши работата винаги намира начин, който не иска да се свърши работата - намира причина.

    И тук е така. Ако НС реши може да измисли вариант, но явно не им се иска щото ще останат на сухо.

    Нередност?
  • 6
    simeonov_ avatar :-(
    simeonov_
    • - 16
    • + 20

    Не само,че не трябва да се плаща нищо на безкрайно наглите ВЕИ спекуланти,но и трябва да се търсят всякакви начини да се принудят да си предоговорят космическите цени на които са подписали договори и сме длъжни да им ги плащаме.Не може цялата енергетика да е заложник на алчността на едни тарикати,страни като Испания и Чехия успяха да принудят техните спекуланти по различни начини.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 10

    [quote#6:"simeonov_"]страни като Испания и Чехия успяха да принудят техните спекуланти по различни начини.[/quote]

    И за нещастие, същите се прехвърлиха веднага у нас, за да приложат "специфичните си знания как стават нещата" на родна почва и ако може от нас да избият загубите, които са претърпели в тези две държави. За тяхно щастие, случиха на добри и сговорчиви отраци, които по същото време вече разпитваха усилено "Хабе бате, чухме че у Чехия и Испания здраво клатят раята да се изкихва десеторно, нешо не мое ли ъ се свържеме со тези ора, ъ повториме раотата и у нас..."

    Нередност?
  • 8
    finala avatar :-P
    ===.....
    • - 4
    • + 7

    [quote#5:"mick"]Който иска да се свърши работата винаги намира начин, който не иска да се свърши работата - намира причина.

    И тук е така. Ако НС реши може да измисли вариант, но явно не им се иска щото ще останат на сухо.[/quote]

    абсолютно !

    Ако започнат да връщат тези пари - рано или късно ще се отразят в-у цената на ТОКА....

    Чак тоогава българинът ще се Принуди да разбере Срещу какво , Как и Докога се стачкува

    този път без Кръв няма да мине , не че има друг начин , но ще узреем за истинското лице на капитализма..........

    по-нататък ще е Много Лесно

    Нередност?
  • 9
    finala avatar :-P
    ===.....
    • - 4
    • + 9

    [quote#1:"cinik"]Веднъж нахендрени, сега ще се чудим 20 години как да се отървем от тези пиявици. 300 милиона няма кой да ги плаща, това е ясно. Още повече, че това е само малка част от цялата сметка. Един данък ще падне в съда - 3 нови ще го заменят през това време,


    защото 2 студени месеца са достатъчни за падане на правителство. [/quote]
    в това има резон , но правителствата "Падат" и "Стават"
    докато не Узреем , че сит на гладен не вярва - все ще е така

    очевидно българинът има още пари
    за да опре ножа в кокъла - трябва мнооого празен стомах

    Празният стомах движи колелото на историята!

    "Сит търбух - за Прогреса глух" - Радой Ралин

    Нередност?
  • 10
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 12
    • + 11

    Значи, космическите цени на тока от ВЕИ са законни, а таксите за включване към мрежата не са, въпреки че са по решение на компетентния орган. И загубите на ЕРП-тата трябва да ги покрива потребителя. Защото така решава съда. Нали съдът вземаше решенията си в името на народа. Де го съда, де го народа. Още едно доказателство, че докато не се оправи съдебната система, нищо добро не може да се очаква.

    Нередност?
Нов коментар