Организацията за забрана на химическите оръжия спечели Нобеловата награда за мир

Очакванията бяха, че призът ще вземе пакистанското момиче Малала Юсафзай

Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия в момента са в Дамаск
Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия в момента са в Дамаск
Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия в момента са в Дамаск    ©  Reuters
Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия в момента са в Дамаск    ©  Reuters

Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW), чийто екип в момента е в Сирия и унищожава нейния арсенал, получи Нобеловата награда за мир за 2013 г. Мотивите на норвежкия Нобелов комитет са, че мониторинговата агенция е изключителен борец за елиминирането на химическите оръжия.

Базираната в Хага организация е създадена, за да налага Конвенцията за химическите оръжия, влязла в сила от 1997 г. За десет години инспекторите й са унищожили 25 000 тона арсенал и така през 2013 г. около 80% от световните обявени запаси вече не съществуват.

Сега като носител на най-значимата Нобелова награда OPCW получи златен медал и 1.25 милиона долара. Очакванията обаче бяха, че приза ще получи пакистанската ученичка Малала Юсафзай, превърнала се в глобална икона на битката за достъп до образование. Миналата година тя бе простреляна почти от упор в главата от талибани за наказание, защото иска да учи и води кампания за правото на момичетата да посещават училище. След инцидента бе лекувана във Великобритания и сега живее в Бирмингам. През юли тази година тя предизвика бурни овации и ставане на крака заради речта си от трибуната на ООН, в която заяви, че никога няма да бъде накарана да замълчи. Вчера Малала взе наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, връчвана от Европейския парламент.

Но престижния Нобелов приз сега получи именно OPCW, тъй като тя надзирава сочения за най-успешен договор за разоръжаване в света днес, а именно сирийския. Смята се, че Дамаск притежава едни от най-големите запаси от химически арсенал изобщо.

Тази година имаше рекорден брой номинирани за наградата – 259, но списъкът остава в тайна. Други носители на Нобела за мир през годините са били Европейският съюз, Нелсън Мандела, Барак Обама, Далай Лама и опозиционната лидерка от Бирма Аун Сан Су Чи.

Нобеловият комитет неведнъж е изразявал съжалението си, че никога не е връчвал приза на индийския пацифист Махатма Ганди, въпреки че е бил номиниран пет пъти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tatamata avatar :-|
    Tata Mata
    • - 1
    • + 8

    Колко лесно вече се печели за награда за мир. Особено след като ЕС я спечели, вече призът загуби стойност.

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz
    • + 4

    Прекалено политизирано. Нобел съвсем друго е имал предвид в завещанието си - може да се прочете в мрежата.

    Нередност?
  • 3
    schumener_beer avatar :-?
    шуменско пиво
    • + 4

    В обедните новини чух една прелюбопитна история: талибаните в Афганистан заявили, че били много доволни дето ученичката която се опитаха да убият не е спечелила наградата!
    И че такава награда трябвало да се даде на истински мюсулманин, който води война с неверниците, а не на някакви си измислени герои!
    Кой знае защо се замислих: абе, тия да не са се обучавали при днешните ни управляващи?
    Толкова откровен цинизъм и тепегьозлък едва ли са спосбни да си отгледат сами по ония голи баири!
    Сега загрявам къде се беше изгубил наш Свинчо толкова време след провала на ДАНС-а му с публичната власт!

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Е, Малала получи наградата Сахаров. Явно лимитът е по една награда.

    И колега "шуменско пиво", Малала е пакистанка, а не от Афганистан, т.е. пакистанските а не афганистанските талибани и т.н....

    Нередност?
Нов коментар