🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Владимир Путин иска да позволи данъчни разследвания заради доноси

Властите в Русия отменят реформа на Медведев и плашат бизнеса

Формалното основание на Путин е ниският процент разкрити данъчни престъпления
Формалното основание на Путин е ниският процент разкрити данъчни престъпления
Формалното основание на Путин е ниският процент разкрити данъчни престъпления    ©  Ройтерс
Формалното основание на Путин е ниският процент разкрити данъчни престъпления    ©  Ройтерс

Следствието в Русия отново ще има право да започва данъчни проверки и наказателни производства въз основа на оперативно-разузнавателна дейност, ако внесеният от президента Владимир Путин проект за поправки на Наказателно-процесуалния кодекс бъде приет, съобщи в. "Ведомости". Така ще бъде отменена реформата на Дмитрий Медведев, който забрани разследванията по доноси през 2011 г. Новите стари мерки ще бъдат удар по инвестиционния климат в Русия и стабилността на бизнеса, смята един от събеседниците на "Ведомости". Предложените промени са неочаквани за министерствата на финансите и икономическото развитие, които дори не са били консултирани за това.

Как е сега

В момента следователите в Русия не могат сами да започнат данъчна проверка. Инициатор трябва задължително да е данъчната служба, която трябва да проведе проверката и да установи, че има нарушение. Изменението на процедурата, въведено от Медведев, обаче става една от основните причини за ниската разкриваемост на данъчните дела, пише в мотивите на президентския проект за промени.

Съществуват и организационни проблеми. Разследването на данъчни престъпления е предадено от Министерството на вътрешните работи на Следствения комитет на Русия. Много от служителите обаче не са съгласни да сменят местоработата си и така се е получил недостиг, разказва "Ведомости". По статистиката на МВР в следствието се разкриват едва 26 данъчни престъпления през 2012 г., а в самото МВР - 5610. Затова от Следствието настояват да връщане на предишния ред на нещата и дори сами подготвят проект за промяна на закона. Един от аргументите на силите на реда е, че разследванията са започнали да се проточват до 6 месеца.

Бизнесът е недоволен

Наближаващите промени притесняват предприемачите в Русия. Реформите на Медведев сложиха бариера пред превземането на фирми чрез данъчни проверки, която сега може да отпадне. Наказателните производства често се използват за регет над собствениците с цел да им се отнемат компаниите, коментира в."Ведомости". По-голяма част от делата завършват с изнудване, а самите те започват най-често с доноси, без да има открит факт на неправомерно деяние, т.е. разследването нищо не е правило, а просто придвижва по процедура някаква клевета.

Самото повдигане на обвинение не е страшно, коментира партньорът в KPMG Михаил Орлов. Лошото е, че правоохранителните органи могат да разследват дадена организация, да повдигат обвинения срещу ръководителя й или да го арестуват. Имало е случаи, когато са били повдигани дела, въпреки че не са намирани данъчни нарушения.

Представител на силовото ведомство обаче настоява, че няма да има възможност за сплашване на бизнеса. За да се започне подслушване на заподозрян в криене на данъци, трябва разрешение на съда, т.е. да се докаже, че има основания за такива подозрения.

Един корпоративен юрист описва целият процес като чисто търговски. "Идва оперативният работник и повдига дело възоснова на каквато и да е информация – той не е задължен да я разкрива. След това започват следствените действия – иззема документи, прави обиск, арестува ръководителя." Тогава започва и търговията – от 100 хиляди долара до 1 млн. долара, в зависимост колко е заможен човека, въздъхва юристът.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chaosfire avatar :-P
    Krolim Hristo-D
    • - 2
    • + 4

    Ей това е бизнес по руски! :)

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    Последният параграф звучи като резюме на подхода на следователите при делото на Магницки.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    А ето и линк по въпросната тема http://www.newsru.com/russia/13aug2012/magnitsky.html

    Нередност?
Нов коментар