🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каталин Хосу: Мината е възможност за поправяне на минали щети

Регионалният мениджър на Rosia Montana Gold Corporation пред "Капитал"

Румънското правителство дава заявки, че може да ви откаже за проекта за златната мина в Рошия Монтана. Това притеснява ли ви?

Проектът има широка подкрепа в района на планината Апусени. Специален комитет изготвя доклад с анализ. Този документ ни беше поискан от румънското правителство и е нормална процедура, за да се разбере по-ясно в какво точно се състоят плановете ни. Приветстваме този процес, но не сме в позиция да коментираме ходовете на правителството.

Появи се информация, че проектът ви може да бъде провален заради река, която трябва да бъде отклонена, а това по принцип е забранено от европейското законодателство.

Трябва да се направи тълкуване според Рамковата директива на ЕС за водите. С подробен анализ се занимава и румънското Министерство на околната среда. Докладът ще излезе на 10 ноември. Ние също проучваме въпроса.

Мнозина се опасяват, че проектът ви ще унищожи околната среда и ще нанесе непоправими щети на минните галерии от римско време. Как ще успокоите подобни притеснения?

Някои хора описват Рошия Монтана като красив, девствен пейзаж, който ще бъде засегнат от миннодобива. Но огромното негативно влияние върху околната среда в региона вече е налице. Историята показва, че нерегламентираните методи на миннодобив в Рошия Монтана, извършвани през последните 2000 години, са замърсили почвата и водата. Предишната мина е засегнала 100 хектара земя и заради нея са се образували 18 скални хранилища за отпадъци, има киселинна вода с червен цвят – резултат от високата концентрация на тежки метали като мед, желязо и манган. Мината Рошия Монтана е чудесна възможност за поправяне на миналите щети и спасяване на културното наследство. Миннодобивът в Рошия Монтана ще се извършва според най-строгите стандарти за безопасност на ЕС.

Протестиращите срещу златната мина ви обвиняват, че ще използвате близо 13 000 тона цианид на година при допустима норма 1000 тона. Вярно ли е това?

Първо, искам да подчертая, че цианидът се използва в 95% от световната продукция на злато. Приблизително 87% от общото производство на цианид се използва в индустрии, различни от миннодобива, като например производство на витамини и лекарства, бижутерия, лепило, компютърна електроника, огнеупорни изолации, козметика. Това са продукти, които използваме всеки ден. На второ място, цианидът е едно от малкото вещества с химични свойства, нужни за извличане на злато в безопасни и ефективни условия. След повече от 100 години, в които цианидът се е използвал в добивната промишленост, чрез опит, законодателство и добри практики рисковете за хората и околната среда са сведени до минимум.

И все пак много румънци са притеснени от въздействието върху околната среда и има силна съпротива срещу проекта.Какво бихте казали на хората, които най-много се притесняват?

В действителност има широка подкрепа за проекта в Румъния. На регионален референдум, проведен през декември 2012 г., 78% от жителите на Рошия Монтана са гласували "за" проекта. А 62% от хората, които живеят в региона на планината Апусени, подкрепят изграждането на златна мина. Проектът ще повиши стандарта на живот и ще инжектира в румънската икономика милиарди долари. Още при строежа на мината ще бъдат създадени 2300 работни места и допълнителни 880 при започването на миннодобивните операции. За времето на целия проект ще има 7000 нови работни места. Ще има преки и непреки инвестиции в страната и мината ще добави 24 млрд. долара към БВП на Румъния.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    comandante avatar :-|

    Протестиращите срещу златната мина ви обвиняват, че ще използвате близо 13 000 тона цианид на година при допустима норма 1000 тона. Вярно ли е това?
    ___________
    Тука Дънди какъв апетит имаше за цианид...ама населението е слабо информирано за тези мераци , либералните медии са предупредени да си траят.

    Нередност?
  • 2
    clutch avatar :-P
    clutch
    • + 1

    Кичооо, глей си английския :)
    Когато дундьовците започваха процедурите по кандидатстване за концесия, законодателството ни в частта си за допустимите технологии БЕШЕ от времената на бай ти тошко, правено по съветски тертип и думите еко, природосъобразно и други подобни , присъстваха по веднъж на 1000 страници/ образно казано/
    След синхронизиране с европейското законодателство и приемане на необходимите поправки в подзаконовите рамки, нещата се промениха.
    Мога да ви изредя един списък на настоящи големи бг.компании, които си я карат тихомълком по много неприятен начин и единствената им загриженост за екосъобразност е да дадат някой лев на поредната ПР зелена кампания/ която в повечето случаи е организирана от пр агенции, собсъвеност на нечия любовница на поредното ни царче/
    Да започнем например от бургаския залив и ония бензинжии в него, а?

    Нередност?
  • 3
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • - 1
    • + 2

    Прави неприятно впечатление че Капитал доста угодничи на разни пишман златодобивчици, като започнеш от денди и тия леваци.

    Нека едно да е ясно. Златодобивната промишленост оставя след отрова, разруха и замърсяване!

    Нередност?
  • 4
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 1
    • + 2

    Интересно - на въпросът дали ще използват 13 000 т цианид при разрешени 1000, г-н Хосу не дава никакъв отговор.

    Нередност?
Нов коментар