🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Победа с неясен резултат

Виктор Понта спечели убедително парламентарните избори в Румъния, но бъдещето му на премиер е несигурно

Дали Виктор Понта ще бъде отново премиер зависи изцяло от неговия най-голям враг
Дали Виктор Понта ще бъде отново премиер зависи изцяло от неговия най-голям враг
Дали Виктор Понта ще бъде отново премиер зависи изцяло от неговия най-голям враг    ©  Reuters
Дали Виктор Понта ще бъде отново премиер зависи изцяло от неговия най-голям враг    ©  Reuters

"Който вади меч, от меч ще загине." Тези думи на досегашния румънски премиер Виктор Понта, изречени след парламентарните избори на 9 декември, могат да бъдат интерпретирани само по един начин - като заплаха срещу най-големия му противник, президента Траян Бъсеску. От когото зависи дали Понта ще остане на власт.

Въпреки че резултатите от вота дадоха на управляващата лявоцентристка коалиция Социално-либерален съюз (СЛС) ясна победа с около 67% от местата в парламента, това не гарантира, че Понта ще оглави и новия кабинет, тъй като според конституцията президентът е този, който прави номинацията за премиер. А враждата между двамата е дълбока, лична и не е от вчера.

Да преглътнеш прасе

Триумфът на левицата е съкрушителен. Далеч зад СЛС остана близкият до Бъсеску Румънски десен алианс със 17%, следван от популистката Народна партия на харизматичния медиен магнат Дан Дяконеску (около 14%) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (малко над 5%).

Това означава, че въпреки ожесточения конфликт между Бъсеску и Понта президентът остава с малко място за маневриране и няма да има особен избор, освен отново да посочи своя опонент за премиер на страната. В противен случай рискува да бъде обвинен в подкопаване на върховенството на закона. Той обаче определи перспективата за нов кабинет, оглавяван от Понта, като равна на това "да преглътнеш прасе".

Причината е, че премиерът предприе опит за импийчмънт на Бъсеску през лятото, оказал се неуспешен единствено заради ниската избирателна активност. Стремежът да се отстрани президентът, чийто мандат изтича през 2014 г., бе само поредният етап от войната между тях, започнала още през май, когато правителството на Понта (третото от началото на годината) дойде на власт. В битката между премиер и президент всякакви средства се оказаха позволени.  Понта използва методи, несъвместими с една правова държава. Но и Бъсеску трудно може да се определи като невинен. С авторитарния си стил той настрои много хора срещу себе си по време на двата си мандата.

Само преди седмица президентът заяви, че дори и СЛС да спечели мнозинство, той няма да номинира Понта, когото нарече "митоманиак". И макар оттогава тонът му да се посмекчи, Бъсеску продължава да твърди, че ще избере премиер, който е с проевропейска ориентация, уважава конституцията и върховенството на закона и няма скрити подробности в биографията си, които могат да го превърнат в лесна мишена за изнудване. А Понта не изглежда като политик, който се вписва в тези критерии. Правителството му беше остро разкритикувано от ЕС, след като се опита да промени конституцията, да свали от власт Бъсеску и да поеме контрола над съдебната система и други институции. Освен това премиерът бе обвинен, че е изплагиатствал докторската си дисертация и че е лъгал в своето CV (той отрича).

По-малкото зло?

На този фон анализаторите обясняват впечатляващия резултат на СЛС със силната обществена антипатия към всичко, свързано с Бъсеску и наложените под негово давление болезнени икономии, включващи орязване на заплатите в държавния сектор и вдигане на ДДС, които бяха част от споразумението с МВФ. Докато Понта обещава да тушира острите антикризисни мерки.

Съпредседателят на СЛС и председател на Сената Крин Антонеску вече обяви, че резултатите от изборите са "победа срещу режима на Бъсеску" и поздрави Понта, допълвайки, че няма никакви съмнения, че той ще застане начело на следващия кабинет.

"Президентът показа многократно, че не е много склонен да преназначи Понта, на което премиерът отговори, че ще започне нова процедура по импийчмънт. Някои казват, че Бъсеску ще номинира друг член на СЛС или ще опита да бави умишлено процеса колкото се може повече. Истината е, че той няма много голям избор. И ще се наложи да посочи Понта, ако иска да избегне нова криза", обяснява пред "Капитал" журналистката Ана-Валерия Илие от румънския информационен сайт "Зиаре". Но тя припомня, че Бъсеску е непредвидим политик и никой не може да каже със сигурност какво ще направи. Ясно е само, че следващите двадесет дни ще са решаващи.

Макар Понта да спечели още една важна битка срещу Бъсеску, войната далеч не е приключила. Ако двамата продължат да съжителстват като премиер и президент още две години и враждата между тях продължи, това е рецепта за политическа парализа в момент, когато Румъния има нужда от спешни икономически реформи, които да й върнат доверието на пазарите и да й помогнат да сключи ново предпазно споразумение с МВФ. Сегашното, което е за 5 млрд. евро, изтича в началото на 2013 г.

"Смятам, че отношенията между Понта и Бъсеску ще останат непроменени. Въпреки че ще им се наложи да направят компромис, за да работят заедно, премиерът се нуждае от президента като опонент, а не като сътрудник. Защото това е, с което захранва електората досега, и затова беше преизбран. А ако има нужда, продължителната битка с Бъсеску може да скрие липсата на правителствени планове. Така че очаквам сегашната ситуация да продължи, ако не и да се влоши", прогнозира Ана-Валерия Илие.

Новата политическа криза може да е зад ъгъла. Засега Бъсеску не е правил изявления по повод резултатите от изборите. Източници от президентския дворец "Котрочени" твърдят, че номинацията му за премиерския пост ще бъде посочена в първите дни на новата година. Но тя трябва да получи одобрението на парламента. Ако той отхвърли два пъти предложенията за премиер в рамките на 60 дни от първата номинация, тогава се разпуска. Според румънските медии един от възможните сценарии е Бъсеску да посочи някой друг от СЛС с аргумента, че това не е една партия, а коалиция от различни политически групи, и така да опита да отслаби съюза между леви и либерали.

Междувременно СЛС започнаха преговори с Демократичния съюз на унгарците в Румъния с цел постигане на конституционно мнозинство от две трети. Този ход предизвика противоречия сред управляващите, тъй като някои смятат, че подобна сделка би подхранила стремежите на етническата партия за регионална автономия на унгарското малцинство.

Но СЛС са силно заинтересувани от такова партньорство въпреки убедителната си победа, тъй като един от приоритетите му е да преразгледа настоящата конституция. За да може да я промени, трябва да има две трети от гласовете в парламента, както и положителен разултат на последващ референдум. Ето защо депутатските места на унгарската партия са толкова важни. Понта твърди, че иска да "изясни ролята на президента във външната и военната политика, дадена му от конституцията". Или с други думи, да лиши държавния глава от правомощия в тези сфери и да направи страната парламентарна република. Премиерът също така възнамерява да ревизира правомощията на Конституционния съд, така че неговите решения да могат да бъдат променяни от депутатите.

Това не е първата спорна съдебна реформа, предложена от Понта. Той вече разтревожи ЕС с това, че нарушава върховенството на закона и упражнява натиск върху съдебната система. По тази причина в началото на 2013 г. се очаква допълнителен мониторингов доклад от Брюксел, който ще повлияе на шансове на страната да влезе в Шенген.

Стабилност или несигурност

Същевременно за близкия до президента Румънски десен алианс на Бъсеску нещата никога не са изглеждали толкова мрачни. Формацията се разпадна малко след обявяването на официалните резултати от изборите. Така без консолидирана опозиция властта на СЛС изглежда безспорна.

Новото правителство ще има тежки задачи. Освен договарянето на нов заем от МВФ страната ще трябва да помисли за слабото усвояване на еврофондовете и как да стане отново привлекателна за чуждестранните инвеститори. В дневния ред са и либерализацията на енергийния пазар и приватизацията.

От СЛС обещават да увеличат работните места и да смекчат непопулярните антикризисни мерки, които провокираха масови протести, довели до свалянето на двама премиери и до драстично падане на доверието в Бъсеску. Друг е въпросът как точно ще стане това предвид задаващите се нови преговори с МВФ и слабия икономически растеж (очаква се да бъде 1% през тази година).

А и предвид политическите битки икономиката може да не получи нужното внимание. Фактът, че Понта започна веднага да търси конституционно мнозинство, показва, че основният приоритет е друг - мръсната война с Бъсеску. Която все повече отблъсква румънците и ги отвращава от политиката. "Нямам доверие нито на единия, нито на другия. Просто не виждам никакъв избор от така предложените ми алтернативи", казва пред "Капитал" румънската студентка Дениса Думитреску, която е предпочела да емигрира във Великобритания, но следи отблизо събитията у дома.

И макар на пръв поглед да изглежда, че след изборите стабилността в Румъния се е завърнала заради убедителното мнозинство на СЛС, може да се окаже, че това е просто рецепта за продължаваща несигурност. Особено ако Понта реши да повтори модела на Виктор Орбан в Унгария и войната му с Бъсеску продължи.

Все още в мрака

Румъния продължава да води битка с тъмните сили. Сп. Economist определя политическата й система като доминирана от бивши агенти на политическата полиция "Секуритате" и от бизнесмени, натрупали бързо състоянието си след падането на комунизма. В тази среда според бившия министър на правосъдието Каталин Предою "парламентарният имунитет се разглежда като щит срещу съдебно преследване". За това говори фактът, че за влизане в новия парламент се кандидатират депутати и бивши министри, които или са в конфликт на интереси, или са съдени за корупция. И СЛС, и Румънският десен алианс напоследък бяха разтърсени от скандали, свързани с подкупи. Срещу лидера на "Народната партия" Дан Дяконеску се води дело за изнудване. Освен това той е разследван и за измама в приватизационна сделка. Все пак има признаци на развиделяване, тъй като наскоро някои бивши министри и дори бившият премиер Адриан Нъстасе бяха изпратени в затвора заради корупция. Но има притеснения, че едно ново правителство на Понта може да преразгледа тези присъди.

 
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 2

    Първата му работа ще е да изциба Бъсеску от президентското място....
    В тежката криза в която се намира ЕС и естествено и Румъния, откачалка президент, дето не мисли първо за народа си, няма място....
    Имаше една такава откачалка Кондукатор дета за малко не умори румънците от глад, сама и само да изчисти външния дълга на страната.... знаем какво се случи с него!!!

    Нередност?
Нов коментар