Кръв по бреговете на Ефрат

"Ал Каида" се завърна във Фалуджа десет години по-късно. И може да бъде прогонена с политика, не с война

Бойци на племената (на снимката) ще решат изхода на битката за Фалуджа в полза на този, към когото се присъединят
Бойци на племената (на снимката) ще решат изхода на битката за Фалуджа в полза на този, към когото се присъединят
Бойци на племената (на снимката) ще решат изхода на битката за Фалуджа в полза на този, към когото се присъединят    ©  reuters
Бойци на племената (на снимката) ще решат изхода на битката за Фалуджа в полза на този, към когото се присъединят    ©  reuters
8868 души са загинали при терористични нападения в Ирак през 2013 г. по данни на ООН.
Възползвайки се от съмненията и омразата сред сунитите в Ирак, "Ал Каида" преминава от терористични нападения към бунтовническо движение.

Фалуджа е известен като града на джамиите в Ирак. Важният сунитски център е символичен и с друго. Той е главното бойно поле на кървавите сражения с "Ал Каида" в периода 2004 – 2007 г., в които взимат участие над 9000 войници от водената от САЩ "коалиция на желаещите". Цената на победата в битката за Фалуджа са над сто загинали американци и хиляди цивилни. Но днес, десет години по-късно, между стотиците минарета отново се развяват черните знамена на воинстващия ислям, след като "Ал Каида" завзе града.

Терористичната организация се завърна, защото се възползва умело от вакуума след изтеглянето на САЩ преди две години и грешките на управляващите в Багдад. В провинция Анбар, където се развиват събитията, живеят мнозинството сунити в Ирак. Тяхното преследване и маргинализиране от шиитското правителство на Нури ал Малики създава сериозно недоволство и благодатна почва за "Ал Каида". А войната оттатък границата в Сирия предлага на организацията възможност да доразвие идеологията си, да получи нови оръжия и нови последователи. Всичко това създаде експлозивен коктейл, който избухна в началото на 2014 г.

"Това, което виждаме в Ирак сега, е опасно. То може да доведе до опит за обединение на контролираните от джихадистите райони (от двете страни на границата)", казва за "Капитал" германският журналист и автор на книги за "Ал Каида" Ясин Мушарбаш. Дори и да не успее, групировката ще направи много поразии, преди отново да се скрие в пустинята. Регионалната активност на "Ал Каида" показва, че тя е запазила унищожителните си възможности и продължава да бъде сериозна заплаха.

САЩ побързаха да предупредят, че случващото се в Ирак си е работа на иракчаните. "Не обмисляме да вкарваме войска там", заяви държавният секретар Джон Кери. Вместо това ще бъдат ускорени доставките на оръжие за армията на Багдад. Това може да помогне донякъде, тъй като в момента "Ал Каида" води бойни действия на два фронта. Освен в Ирак бойците й в Сирия са изправени пред обединен фронт на останалите бунтовници, които са недоволни от крайните радикални методи на групировката (виж другия текст). Но създадените от Малики проблеми, изострени допълнително от конфликта в Сирия, няма да бъдат решени с добавяне на оръжия в арсенала, а с промяна на политиката. Ако премиерът продължава да управлява чрез разделение, Ирак ще продължава да се срива в лигата на провалените държави. 

Една объркана шахматна дъска Появата на "Ал Каида" във Фалуджа дойде сякаш от изневиделица. Първоначално иракските власти коментираха с половин уста и не искаха да признаят, че са загубили контрол над символичния град. После, когато в интернет започнаха да се появяват първите кадри на маскирани мъже с автомати в пикапи по пустите улици, вече нямаше какво да се отрича.

От действията на терористите обаче личи, че това не е спонтанна операция. Веднага след като влизат в града, те разрушават полицейските участъци и кметството. Ефективността им говори за наличието на стотици добре обучени и въоръжени мъже, които са тренирали специално за подобна операция. И остава въпросът как е възможно това да се случи под носа на иракските власти.

"Ал Каида", или "Ислямска държава в Сирия и Леванта" (ISIS), както е най-новото име на групировката в региона, експлоатира растящото недоволство на сунитите в Анбар срещу правителството на Малики. Твърденията им, че са пренебрегвани и репресирани, са подкрепени от много примери, като опитът на иракските власти в края на 2012 г. да арестуват вицепрезидента сунит Тарик ал Хашеми. Той бе обвинен в тероризъм и избяга от страната, а в негово отсъствие съдът го призна за виновен и го осъди на смърт. Това решение, както и други арести на сунитски активисти в Анбар, са съпровождани от протести на местното население.

Усещайки, че атмосферата е благоприятна, ISIS започва да създава тренировъчни лагери и оръжейни складове в пустинята. "През последните две години хватката на иракските сили за сигурност отслабва, което открива възможности (пред "Ал Каида"), казва Ясин Мушарбаш.

В същото време се засилва и терористичната кампания срещу правителствени лица, силите за сигурност и шиитски цивилни. По данни на ООН през 2013 г. при подобни нападения са загинали 8868 души, от които над 7000 цивилни. Това е пик на насилието в Ирак от 2007 г. насам. "Изминалата година показва, че организацията запазва смъртоносните си възможности", казва пред "Капитал" Давид Гартенщайн-Рос от американската Foundation for Defense of Democracies.

Багдад отговаря със засилен натиск върху сунитите, които вижда през събирателна лупа като поддръжници на "Ал Каида". Между 28 и 30 декември 2013 г. иракската армия провежда поредна операция срещу лагерите на протестиращите в Анбар. След като успява да ги разпръсне, армията се изтегля и полицията се подготвя да се върне във Фалуджа. Но на 31 декември с напускането на последния войник по улиците се появяват бойците на ISIS, избиват полицаите, освобождават затворници и превземат складовете с оръжие. Премиерът Малики решава да върне армията на 1 януари, но вече е късно.

Да се биеш или да избягаш

Така се стига до 3 януари, когато по време на петъчните обедни молитви на открито във Фалуджа присъстват хиляди хора. На подиума се качва маскиран боец на ISIS и обявява, че в града се създава ислямски емират. Проповедникът Абу Мохамед ал Аднани, който е говорител на ISIS, призовава всички сунити в Ирак да се вдигнат заедно с тях в битка. "Не сваляйте оръжията, защото, ако ги свалите, шиитите ще ви поробят и никога няма да се дигнете отново," казва той в разпространен в интернет аудиозапис.

Властите също настояват хората да хванат оръжие, но срещу "Ал Каида". "Изгонете терористите, така че вашите райони да не са подложени на опасността от въоръжени сблъсъци", призовава премиерът Нури ал Малики по националната телевизия, напомняйки на хората за миналото.

"Всички си спомнят битките от 2004 г., когато дойдоха морските пехотинци", разказва местен журналист от Фалуджа пред в. New York Times. В един от най-кървавите епизоди тогава авиационна бомба удря пазар и убива 200 души. Десетки хиляди хора обаче вече са избрали просто да избягат от града, докато Багдад и "Ал Каида" се сражават.

Кого ще подкрепят племената Изходът от битката във Фалуджа ще бъде решен от сунитските племена в провинция Анбар. В миналото те, отчуждени от крайната идеология на "Ал Каида", застават на страната на властите. През 2007 г. племената се обединяват в групата "Сахуа" (възраждане от арабски), която помага на американците да изтласка терористите от селата и градовете.

Но след изтеглянето на последния американски войник през 2011 г.  Багдад спира финансовата подкрепа за "Сахуа", приемайки, че проблемът с "Ал Каида" е решен. В допълнение част от племената са недоволни от арестите на политици сунити, които те приемат за целенасочена кампания срещу себе си. В резултат сега във Фалуджа някои шейхове застават на страната на Багдад, но други виждат в "Ал Каида" по-малкото зло. Например група, нарекла се "Военно обединение на племената в Анбар", публикува обръщения в YouTube, в което напада "шиитското куче Малики" и обещава да не оставя оръжията си.

Извън контрол

"Ал Каида" най-вероятно ще предприеме тактическо изтегляне от Фалуджа, защото не може да противостои на далеч по-многобройната иракска армия. Докато обаче са в града, терористите показват каква е цената някой да им противоречи. "В града те избиват всички недоволни или хора, които са им направили нещо в миналото", казва Давид Гарнщайн-Рос.

Същевременно случващото се във Фалуджа очертава тревожни тенденции. От една страна, "Ал Каида" показва, че има всички възможности да причинява големи главоболия и изобщо не е отслабена. От друга, правителствените бомбардировки на Багдад срещу сунитския град ще добавят към усещането за неравнопоставеност сред племената.

Но най-вече събитията в Ирак са доказателство за промяна в тактиката на "Ал Каида". Преминавайки от самоубийствени атентати или нападения от типа "удряй и бягай", сега тя действа много по-организирано и по-подготвено и се възползва от разделението, създавано от правителството в Багдад. Според Давид Гарнщайн-Рос това предвещава много опасна 2014 г. "Ще видим как групировката преминава от терористични нападения към бунтовническо движение", казва анализаторът. И начинът да бъде победена е не с война, а с политика.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 4

    Погледнете по-внимателно снимката. Десетина годишно дете с АК47 не е особено радваща картина. Сунитите ще искат доста повече от политически тиради, а шиитите не са особено готови да отстъпят място на масата. Де факто имаме работа с "прокси" война между Саудити и Иран и докато финансирането от тези страни продължава спокойствие няма да има. Явно че кюрдският модел в Ирак работи, за останаталата част от страната няма оптимистично решение, поне за момента.

    Нередност?
  • 2
    sasvirco avatar :-|
    sasvirco

    До коментар [#1] от "daskal1":

    и Емирствата

    Нередност?
Нов коментар