🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иракски петрол тайно пълни резервоарите на Асад

Режимът в Дамаск се захранва от терминал в Египет с помощта на Иран

Тайната търговия с петрол поддържа дейността на сирийската армия въпреки западните санкции
Тайната търговия с петрол поддържа дейността на сирийската армия въпреки западните санкции
Тайната търговия с петрол поддържа дейността на сирийската армия въпреки западните санкции    ©  Reuters
Тайната търговия с петрол поддържа дейността на сирийската армия въпреки западните санкции    ©  Reuters

Правителството на сирийския президент Башар ал Асад е получавало значителни доставки на иракски суров петрол от египетско пристанище през последните девет месеца като част от тайна търговия, поддържаща дейността на армията въпреки западните санкции. Това показват документи, с които Reuters разполага.

Санкциите бяха наложени заради ролята на режима на Асад в гражданската война, продължаваща вече две години и половина, принуждавайки Дамаск да разчита на стратегическия си съюзник Иран като негов най-голям доставчик на петрол. Но разследване на Reuters показва, че ислямската република вече не действа сама. Десетки документи сочат, че милионите барели, доставени на Асад от ирански кораби, всъщност идват от Ирак чрез ливански и египетски търговски компании.

Търговията, за която замесените фирми отричат, се оказва доста доходна, защото те изискват допълнителни плащания над обичайната цена заради риска да доставят петрол в Сирия. Тя осветлява досега неясната роля на Египет, Ирак и Ливан в мрежата за снабдяване на режима на Асад, въпреки че тези страни имат свои рестрикции да подпомагат сирийското правителство.

Западни санкции

И сирийската национална петролна компания Sytrol, която получава доставките, и иранската National Iranian Tanker Co (NITC), която транспортира петрола, са в в списъка със санкции на САЩ и ЕС, който им забранява да правят бизнес с американски и европейски компании, отказва им достъп до западните финансови системи и замразява авоарите им.

Въпреки че фирми, които са извън САЩ и ЕС, не са обект на техните санкции, компании, правещи бизнес с фирми от черния списък, рискуват сами да бъдат поставени в него. Вашингтон и Брюксел редовно добавят компании и хора от трети страни, ако открият, че те имат отношения с фирми, които вече са в списъка. Поне четири компании от трети страни, които са добавени в списъка преди 12 декември миналата година, са наказани, защото са "осигурявали материална подкрепа за NITC".

"Ние сме много фокусирани в осуетяването на иранските опити да помагат на режима на Асад както чрез икономически, така и чрез военни средства", казва говорител на американското министерство на финансите.

Документите, описващи търговията с петрол между март и май миналата година, са били показани на Reuters от източник, пожелал анонимност. В тях са описани поне четири доставки от четири танкера с имената Camellia, Daisy, Lantana и Clove, които са действали под наблюдението на иранската NITC и са пренасяли иракски петрол от египетското средиземноморско пристанище Сиди Керир за Сирия. Базираната в Бейрут търговска компания Overseas Petroleum Trading (OPT) е издала на Сирия фактура за това, че е координирала поне две от доставките и е имала участие в трета, докато базираната в Кайро фирма Tri-Ocean Energy е отговорна за натоварването на иракски петрол в поне един танкер. Но и от OPT, и от Tri-Ocean Energy отричат каквото и да било участие в търговия със Сирия, отказвайки да дадат алтернативно обяснение за данните в документите. Иранската NITC също е отказала да коментира. Но висш европейски анонимен източник е заявил пред Reuters, че Tri-Ocean Energy е разследвана от САЩ за нарушение на санкциите срещу Иран.

Няма доказателства, че правителствата в Багдад и Кайро са замесени в доставките на иракски петрол през египетско пристанище, тъй като петролът може да смени собственика си, след като е изнесен за първи път.

Ирак е критикуван в миналото от Запада, че е позволявал доставянето на стоки и оръжие от Иран за Сирия посредством въздушното си пространство. Но иракското министерство по петрола не е пожелало да коментира сегашните обвинения.

Вече не само от Иран            

Сирия е внесла около 17 млн. барела суров петрол между февруари и октомври 2013 г., от който половината е дошъл директно от Иран, а другата половина от египетското пристанище Sidi Kerir, като поне 50% от него е бил с иракски произход. Ливанската петролна търговска фирма OPT организирала доставките със сирийската държавна петролна компания Sytrol, която е оператор на една функционираща рафинерия, все още под контрола на Асад. Документите показват, че OPT е издала фактура на Sytrol за почти 250 млн. долара за две доставки на иракски петрол през март и май.

В писмо от 4 април миналата година, адресирано до Sytrol, OPT иска предварително плащане от около 50 млн. долара и припомня минали сделки със сирийската държавна петролна компания. "Нашата фирма (OPT) продължава да задоволява нуждите на страната от петрол в последно време и го прави въпреки големите трудности и предизвикателства", се казва в писмото на OPT. Според него фирмата вече е доставила на Sytrol почти 5 млн. барела иракски суров петрол, като цената на всеки барел е с между 15 и 17 долара над официалната цена по това време, което е равно на допълнителни 15 млн. долара за всеки танкер. OPT обаче отрича да е замесена в продажбата на петрол за Сирия.         

Египетската компания Tri-Ocean Energy, която е била посредник в сделки на OPT в миналото, е натоварила поне един ирански танкер с иракски петрол, доставен до Сирия от OPT в края на март 2013 г. Но в имейл до Reuters компанията категорично отрича това. Сирийската Sytrol не отговаря на множеството запитвания от страна на информационната агенция.

Sytrol е използвала включен в черния списък на САЩ и ЕС бизнесмен, близък до Асад, като посредник в трансфера на плащания за OPT. В писмо до Sytrol от 14 март миналата година OPT настоява за плащане чрез Айман Джабер. Джабер, който е собственик на компанията Al Jazerra, е обвиняван от Запада, че е координирал финансираната от Асад милиция "Шабиха"  в Латакия. "Може ли да платите 130 млн. долара плюс 1.8% стойността на трансфера в сметката на г-н Айман Джабер, директор на Al Jazerra, така че той да ги прехвърли в нашата сметка", пише OPT. В друго писмо OPT потвърждава, че е получила 375 млн. евро от Al Jazerra, прехвърлени от сметката на Джабер.

Европейска връзка

Reuters пише, че поне две други компании, споменати в документите, имат имена и лого, подобни на фирми, базирани в ЕС, което директно би им забранило да правят бизнес със Sytrol и NITC. И в двата случая европейските офиси на тези компании отричат всякакви връзки със сирийски офиси, използващи имената им.

Някои от документите, потвърждаващи доставките на петрол в Сирия, са подпечатани или подписани от транспортна агенция с името Med Control Syria. Med Control има главен офис в Гърция, който на уебсайта си посочва Сирия като свой клон със същите адрес, лого и телефонен номер, като посочените в документите, притежавани от Reuters. Но мениджърът на фирмата Сам Папаниколас отрича връзки със сирийския офис: "Имахме споразумение с агенция в Сирия, но то никога не влезе в сила и никога не сме имали бизнес в тази страна", казва Папаниколас.  

Документите показват и че някои от доставките са сертифицирани от фирмата по контрола на качеството Inspectorate, собственост на базираната в Париж компания Bureau Veritas. Говорител на Bureau Veritas заявява, че Inspectorate преди е била наела подизпълнител в Сирия, но е прекратила договора през октомври 2011 г. и всякакви сертификати от тази година са били издадени без знанието на фирмата.

"Опитите да се прекъснат доставките на петрол за сирийския режим са много трудни. Особено след като той все още има няколко съюзници", казва пред Reuters Айхам Камел, специалист по Близкия изток и Северна Африка от лондонската консултантска компания Eurasia Group.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xps avatar :-|
    xps
    • - 4
    • + 6

    Така е, откъдето минат освободителните действия на американците "настъпва" демокрация, мир и просперитет.

    Нередност?
  • 2
    lusilu avatar :-|
    lusilu
    • - 2
    • + 3

    Какви санкции ,кви пет лева ? Без пари трябва всичко да им доставят на сирийците !

    Нередност?
  • 3
    grem avatar :-|
    grem
    • - 3
    • + 14

    Предпочитам това пред "саудитска арабия тайно изпраща бунтовници в Сирия и пълни оръжейните им складове" или "саудитска арабия май току що си купи атомно оръжие от пакистан" - http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24823846

    Нередност?
  • 4
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • + 9

    Има ли изненадани? Където има ембарго има и заобикаляне на ембарго....за по-голяма печалба,за политически цели и т.н. Изненада щеше да е ако петролът идваше от Катар или Саудитска Арабия, не от шиитски контролирания южен Ирак:-)

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 2
    • + 5

    Днес Дневник и Капитал яко бъркат столиците - "австрийската Берлин", режимът в Багдад

    Нередност?
Нов коментар