По-голямото зло

"Ал Каида" успя да направи с бунтовниците в Сирия това, което външните спонсори така и не постигнаха - да ги обедини

Бойци на свободната сирийска армия заменят черното знаме на "Ал Каида" след като са изтласкали групировката от град Манбидж
Бойци на свободната сирийска армия заменят черното знаме на "Ал Каида" след като са изтласкали групировката от град Манбидж
Бойци на свободната сирийска армия заменят черното знаме на "Ал Каида" след като са изтласкали групировката от град Манбидж    ©  Reuters
Бойци на свободната сирийска армия заменят черното знаме на "Ал Каида" след като са изтласкали групировката от град Манбидж    ©  Reuters

Докато "Ал Каида" се бият в Ирак с правителствената армия и настройват едни срещу други местните сунитски племена, в Сирия срещу тях се появи ново предизвикателство. Алианс на останалите бунтовници започна мащабна операция срещу радикалистите в първите дни на 2014 г. и за няколко дни успя да ги изтласка от цитаделите им в Алепо и Рака.

Успехите на обединения "Ислямски фронт" срещу "Ал Каида" са пряко свързани с Ирак, където в момента терористичната организация е пренасочила силите си, за да задържи контрола над град Фалуджа. Това е и най-голямото раздвижване в сирийската гражданска война от месеци. Отслабването на "Ал Каида" би се харесало на Запада, Русия и Иран и може да отнеме главното оправдание на президента Башар ал Асад, че се бие срещу терористи. Бойните действия идват и само две седмици преди насрочената за 22 януари мирна конференция в Швейцария.  Това, разбира се, не означава, че тя ще спре войната. Но "Ал Каида" успя да направи с бунтовниците това, което външните спонсори така и не постигнаха - да ги обедини. 

Кой срещу кого

Причината за офанзивата срещу "Ислямска държава в Сирия и Леваната" (ISIS), която представлява "Ал Каида", е убийството на командир от групировката "Ахрар аш Шам". Той е ликвидиран при една от типичните операции на терористичната организация – превземане на град, принадлежащ на други бунтовници, които не искали да се подчинят на налаганите драконовските порядки.

"Стратегията на ISIS да разширява влиянието си за сметка на другите групи и бруталният им начин на поведение направи този сблъсък (между бунтовниците) неизбежен", казва анализаторът Ноа Бонси от International Crisis Group пред изданието Syria Deeply. Той допълва, че след като са започнали сраженията с ISIS, останалите бунтовнически групировки са побързали да се включат срещу тях.

Най-голямото обединение срещу "Ал Каида" в момента е "Ислямският фронт", създаден в края на 2013 г. В него влизат някои от най-големите ислямистки групировки като "Ахрар аш Шам", "Лиуа ат Таухид", "Джейш ал Ислям" и други. Освен това други осем по-малки групи се обединяват в "Армия на муджахедините", която също има за цел да унищожи "Ал Каида" и я обвинява в "разпространяване на несигурност в освободените територии, проливане на кръвта на бойците и погрешни набеждавания в еретизъм".

От имената и порядките на обединените срещу "Ал Каида" бунтовници личи, че те също застъпват буквалното тълкуване на Корана и шариата. Каква тогава е разликата? Бойците на "Ал Каида" в Сирия са предимно чужденци - от чеченци до фанатизирани европейци. "Ислямски фронт" и "Армия на муджахедините" пък са основно сирийци с консервативни възгледи, но са добре познати на местното население. За разлика от "Ал Каида" те също така не използват репресивни методи за налагане на възгледите си.

"Ал Каида" не позволяваше на никой да говори срещу тях. Правеха каквото си искат, убиваха и отвличаха дори да им кажеш една дума навъпреки", разказва пред "Капитал" един от сирийските бежанци в Харманли, който поиска да остане анонимен, защото все още има роднини в Алепо. По думите му безнаказаното и арогантно поведение на терористичната групировка е било последната капка, която го е накарала да напусне страната си.

Може ли да се разсее мъглата

Започналото отслабване на "Ал Каида" в Сирия ще доведе до няколко последици. На първо място, това ще даде глътка въздух на репресираните местни жители и дори може да върне част от бежанците в страната, ако те не трябва да се притесняват за сигурността си.

От друга страна, "Ал Каида" обедини бунтовниците. Ако те успеят да надделеят, общото им влияние ще нарасне. Макар и консервативни, те не са толкова брутални, което ги прави по-предпочитан партньор в очите на Запада.

Не на последно място, изтласкването на "Ал Каида" може да отвори прозорец към това какво точно се случва в Сирия. Информацията от страната е изцяло монопол на правителствената или бунтовническата пропаганда. Независими източници няма. "Не е ясно какво точно става в тази държава", казва пред "Капитал" Давид Гарнщайн-Рос от американската Foundation For Defense of Democracies.

Чуждите журналисти не искат да ходят в Сирия, защото са заплашени от смърт или отвличания. През 2013 г. това е най-смъртоносната държава за медиите по света. Отдръпването на "Ал Каида" дава надежди, че опасностите за журналистите ще намалеят, а вече отвлечените ще бъдат пуснати. Това се случи с двамата шведи - Никлас Хамарстрьом и Магнус Фалкехед, които изчезват през ноември. Шведското външно министерство не дава подробности кой ги е отвлякъл и къде са били държани, но освобождаването им съвпада с офанзивата на Ислямския фронт срещу "Ал Каида."

Общата идея на сирийската революция бе позагубена някъде сред хилядите чужди наемници и личните амбиции на полевите командири. Сега битката срещу "Ал Каида" показва, че обединение сред бунтовниците все пак може да има. Остава въпросът за какво друго могат да го използват.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • + 1

    Не само ISIS представлява Ал Кайда, представляват я и Ал Нусра, които също обявиха война на ISIS. Пък обединението на "бунтовниците" под шапки като "Ислямски фронт" и "Армия на муджехедините" съвсем не представлява по-малка заплаха за светския режим от Ал Кайда. "Сирийци с консервативни възгледи" явно ще е новия евфемизъм, с който ше се оправдава толерирането на фундаменталисти

    Нередност?
  • 2
    stoyangeorgiev62 avatar :-|
    stoyangeorgiev62

    я

    Нередност?
Нов коментар