🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мечта на метамфетамини

Запустели градове и процъфтяващ бизнес с евтини наркотици – това е ежедневието в Западна Вирджиния, един от най-бедните американски щати

И стоките, и работните места с етикет "Направено в САЩ", стават рядкост
И стоките, и работните места с етикет "Направено в САЩ", стават рядкост
И стоките, и работните места с етикет "Направено в САЩ", стават рядкост    ©  Reuters
И стоките, и работните места с етикет "Направено в САЩ", стават рядкост    ©  Reuters

"Не използвайте чешмяната вода!" предупреждава 25-годишният Антъни. Снишил гласа си заговорнически, той се навежда леко напред над касата в малка книжарница с кафене в центъра на Чарлстън, столицата на американския щат Западна Вирджиния. Погледът му е строг и не оставя съмнение в сериозността на предупреждението. Навън термометърът отмерва минус 10 градуса. Улиците са сиви, пусти и заледени. Лед е сковал и отровените води на намиращата се недалеч река Елк. Това е само последната от множеството драми, сполетели един от най-бедните американски щати.

Близо месец е изминал, откакто в началото на януари съдържанието на контейнер с химикали за местната въгледобивна промишленост е изтекъл във водоснабдителната система на Чарлстън и околностите му. Почти един работен ден отнема на местните власти да предупредят населението за опасността. Около 300 000 души остават на сухо с дни, докато се изчисти системата. Официално проблеми вече няма, но на бременни жени все още е забранено да пият чешмяна вода. Местните ресторанти привличат клиенти с реклами, че готвят само с бутилирана минерална вода, а много от хората продължават да избягват дори да се къпят. "Аз лично влизам под душа колкото се може по-рядко", обяснява Дейвид Гутман, журналист от в. Charlston Gazzette, който отразява екокатастрофата.

Животът в Западна Вирджиния невинаги е бил толкова труден. Някога тя се е славела с процъфтяваща въгледобивна промишленост. Но сега много мини са затворени и цели миньорски градчета са напълно запустели. Критици на американския президент Барак Обама обвиняват за това неговата политика за намаляване на въглеродния двуокис, която гръмко наричат "война срещу въглищата". Бумът на шистовия газ е друг често споменаван

Виновник за упадъка

Сега местните, които търсят работа, предпочитат да се присъединят към американската армия, която е добър и надежден работодател. Постоянен поток от емигранти се точи към по-южните щати и това е обяснимо. Жителите на Западна Вирджиния са с едни от най-ниските доходи в цяла Америка – средно под 17 000 долара годишно за четиричленно семейство, като сумата едва стига за покриване на основни сметки. Само на седем часа път с кола от столицата Вашингтон се намира един от най-западналите райони дори за стандартите на Западна Вирджиния – в Макдауел Каунти, едно от най-бедните кътчета на САЩ, средната възраст, на която умират мъжете, е едва 64 години.

Бедността е сериозна тема за цяла Америка. Според статистиката 46 млн. американци, или около 15% от населението, живеят под прага на бедността. И това далеч не е феномен само в общности на латиноси и афро-американци. Проучване на Pew Research Center показва, че неравенството в доходите е толкова голямо, колкото не е било от 1928 г. насам, а средната класа се топи. Например през 1982 г. единият процент най-богати са получили 10.8% от съвкупните доходи преди данъци, докато при най-бедните 90% са отишли 65% от общата сума. Три десетилетия по-късно, делът за най-богатите се е удвоил до 22.5%, а за най-бедните се е свил 49.6%.

"Нека днес заявим, че в най-проспериращата страна в света никой, който работи по цял ден, няма да живее в бедност", призова Обама преди дни в годишната си реч "За състоянието на съюза". Традиционно милиони американци я гледаха пряко по телевизията, включително в Red Carpet Lab, семпло заведение в центъра на Чарлстън въпреки високопарното му име. "Обещания, реторика и помпозност – всичко, което се очаква от една подобна реч", коментира Адам, млад мъж, нахлупил бейзболна шапка. Той маха с ръка и призовава останалите в бара да се включат в една игра: всеки път, когато конгресмените скочат на крака да аплодират Обама, или президентът каже "имиграция" и "здравна реформа", всички трябва да пият на екс.

Адам е родом от Чарлстън, работи в местна фирма за здравни застраховки, член е на Републиканската партия и като цяло е доволен от живота. За разлика от 27-годишната си приятелка Аурора. Тя клони по-скоро към демократите, завършила е история на изкуството и работи като продавачка в книжарницата в мола в Чарлстън. Мечтае да се премести – може би на юг, в Южна Каролина. Но двегодишният й син от предишен брак я задържа в Западна Вирджиния – поне засега. Двамата дядовци на Аурора са работили в местните въглищни мини, където се е печелело прилично. Толкова прилично, че спокойно са могли да си позволят университетско образование за своите деца. След дипломирането си бащата на Аурора също отишъл в мините. "Просто такава е традицията тук. Мъже с добро образование също работеха в мините, носеха добри пари в къщи", обяснява тя.

Бедността в Западна Вирджиния има

Своя тъмна страна

"Преди 40 години лекарите бяха на мнение, че е полезно да се приема метамфетамин. Тогава той се произвеждаше съвсем легално и го предписваха  главно на миньори и шофьори на камиони", спомня си Дан Фостър, който допреди няколко години е бил член на местния щатски Сенат. По професия е хирург и днес се бори за по-строги закони за продажбата на медикаменти за простуда в щата. Някои от тях, като Sudafed, за които не се изисква рецепта, масово се използват за нелегалното производство на метамфетамин, или мет, както се нарича накратко.

За разлика от 80-те години обаче днес мет се смята за опасен наркотик и употребата му е забранена. "Метамфетаминът увеличава кръвното налягане и сърцебиенето. Човек добива усещането, че няма нещо, което да не може да постигне. Това е дрога, от която се изпада в далеч по-силна зависимост, отколкото от много опиати", обяснява Фостър. Дългосрочният ефект от наркотика е грозна картина – започва се с проблеми с кръвното, сърцето, загуба на апетит, съсипване на зъбите и покриване на цялото тяло с малки отворени рани. Фостър е твърдо решен да ограничи продажбите на Sudafed и подобни препарати в местните аптеки. Срещу него е фармацевтичната индустрия, която разполага с армии лобисти и налива огромни суми в реклами. Това обаче не обезкуражава бившия щатски сенатор, загрижен за всички онези, които са изпаднали в зависимост от наркотика заради липсата на образование, бедността и отчаянието.

Междувременно Sudafed се е превърнал в дефицитна стока в Западна Вирджиния. "В момента, в който получим доставка, всичко се разпродава почти моментално", казва продавачка от аптечния щанд на местния магазин K-Mart . "Готвачите" на дрога рядко пазаруват лично. Те изпращат от свое име купувачи, които наричат смърфове. Опаковка Sudafed струва около 5 долара. От една експедиция до аптеката един смърф печели средно по около 40 долара, плюс мет. Основната част от нелегалното производство в Западна Вирджиния не е мащабен наркобизнес, а домашна продукция за собствена употреба. Готвачите също "зареждат" с количества семейството и приятелите си. Макар и да е своеобразно предприемачество на дребно, производството на мет в щата стремглаво расте. Само през изминалата година местната полиция е разкрила 533 нелегални лаборатории за мет – почти два пъти повече от предходните дванадесет месеца, когато са попаднали на 288 мет кухни.

Покрай нелегалните наркотици се е появил и друг вид бизнес – чистенето на сгради, в които са "готвили" дрога. Сред първите, забелязали нишата, е Дженифър Райн, лъчезарна жена на средна възраст и бивша балерина. Преди малко повече от година тя завършва курс за почистване на отровни химически вещества и веднага след това основава малката фирма Affordable Cleaners. С микробус и шепа служители тя пристига на местопрестъплението веднага след полицията и обеззаразява помещенията, в които са се приготвяли наркотици. Често това не е само една стая – цели жилища и съседни помещения на други етажи също попиват отровните изпарения и стават негодни за обитаване. Част от тъжното ежедневие на Западна Вирджиния е, че нищо неподозиращи съседи изведнъж се оказват на улицата, защото в съседния апартамент е имало нелегална "кухня" за мет. "Когато започнахме работа преди година, освен нас имаше още шест компании. В момента броят им е вече 17", разказва Дженифър. Работа има за всички.

Най-новият й обект е жилищен контейнер в парк на 20 минути с кола извън Чарлстън. В контейнерните паркове намират подслон онези, които не могат да си позволят истински дом. Самотна майка с две деца е "готвела" мет в дома си – един от контейнерите в края на селището. Преди да влезе вътре, Дженифър облича бял защитен костюм и слага на главата си газова маска.

Почистването на апартамент или малка къща струва около 10 000 долара и се плаща от касата на местния фонд за жертви на тежки престъпления. Това обаче не покрива всички разходи като нови мебели, защото старите са станали неизползваеми. Обеззаразяването отнема средно между три и шест дни. Първо се изхвърля обзавеждането, а понякога, когато нивата на вредни вещества са много високи, се налага да се свалят гипсокартоновите стени и ламперии във вътрешните помещения. След това всички повърхности се почистват с вода и препарати. Отпадъчните води щателно се събират в специални найлонови чували. После всичко отива на нормалното сметище, което е малко странно, признава Дженифър. Тя обаче е доволна, че има бизнес и печели добре. Понякога обаче работата й тежи, като онзи път, когато трябвало да почисти къщата на 81-годишна жена. Внукът й, очевидно без тя да подозира, "готвил" мет в къщата на баба си. "Трябваше да изхвърлим цялата покъщнина – абсолютно всичко, дори старите снимки и много спомени. Това беше наистина много, много тъжно", казва Дженифър. Но в Западна Вирджиния тъгата е навсякъде.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aei avatar :-?
    aei
    • + 6

    Дегенерация..

    http://www.liveleak.com/view?i=1b6_1367600946

    Нередност?
  • 2
    uap36309701 avatar :-|
    uap36309701
    • - 2
    • + 9

    отврааааааааааааааааааааатттттттттттттттт

    Нередност?
  • 3
    apolitichna avatar :-|
    apolitichna
    • - 3
    • + 31

    Изчезването на средната класа, която е била гръбнак на американското общество, е направо пагубно за страната. Все по-нараствашата разлика в доходите на бедни и богати отдалечава това общество от това, което наричаме американска мечта.

    Нередност?
  • 4
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 11
    • + 3

    Трагедия....загниваща империя...разпад ...тление.....гнус....това е хамерика

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-(
    Ангел
    • + 4

    До коментар [#4] от "bolgaroliub":

    Нека им на хамериканците а? Не ти идва на ум, че в статията става въпрос за хора, които не живеят много по-различно от средният българин, а може би дори и по-зле. Но нека им на хамериканците те са зла лоша империя и съответно обикновения човечец трябва да страда.

    Нередност?
  • 6
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 1

    Видеото първия коментар трябва да го пускат в училищата, със сигурност ще има разколебани да пробват.

    Нередност?
  • 7
    wile_coyote avatar :-|
    wile_coyote
    • - 3
    • + 6

    Навсякъде има бедни и нещастни хора. Драматично и въздействащо е да се правят репортажи и пишат истории за тях. Но това донякъде изкривява действителността. Статията казва, че 15% от американците живеят под границата на бедността. Читателят няма никаква представа какво значи това. Защото "бедността" според американската статистика е едно, според разбиранията на българина друго, а според средностатистическия жител на половината страни по света - живо охолство. Средната работна заплата в България е 650 лева. Това значи, че ако и двамата родители в БГ-семейство работят за толкова ще получават годишно към 10 000 долара. В статията пишеше, че средното за най-бедната община в тоя щат е 17 000 долара. Разбира се, трябва да се вземе предвид цената на живота. Но да не се окаже, че тези 15%, които оплакваме в статията живеят като българи "средна класа"? Нали разбирате колко е относително това "15% от американците са бедни"? А ако продължим с размишленията, нека го погледнем така - Съединените щати са държава, в която 85% от населението СА НАД границата на бедността. Колко от 250-те държави в света могат да се похвалят с такова нещо? Връщам се към началото. Да се пише за бедните и нещастните е въздействащо. Но не изкривява ли възприятията на читателя/слушателя/зрителя?

    Нередност?
  • 8
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • + 3

    До коментар [#7] от "wile_coyote":

    Пише $17 000 годишно за четиричленно семейство. Това по днешният курса са ~24 000лв или по 2000лв на месец. По българските стандарти и за българските цени това би било средна класа. По американските вероятно е отчайваща бедност.

    Нередност?
  • 9
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • + 1

    за некой бедността е отчайваща... проблемът обаче е, че за все повече мераклии бедността на социалните помощи става комфортна... и немат мерак да излизат от нея... а обама само прави подобна опция по-привлекателна...

    Нередност?
Нов коментар