🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна - голям съсед или малък брат

Както ЕС, така и Русия трябва да са част от решението за Украйна

При всички положения трудностите за Украйна едва сега започват
При всички положения трудностите за Украйна едва сега започват
При всички положения трудностите за Украйна едва сега започват    ©  reuters
При всички положения трудностите за Украйна едва сега започват    ©  reuters

"Накъдето и да тръгне Украйна, все някъде ще се срещнем." Думите на руския президент Владимир Путин в интервю от септември 2013 г. звучат иронично днес. Защото сега в украинския парламент управлява коалицията "Европейски избор", а Русия подслонява издирвания за масови убийства свален президент Виктор Янукович.

Макар новото правителство в Киев да обяви курс към ЕС, няма как да скъса с Русия. Икономическите, социалните и културните връзки със северния съсед датират от столетия, а 61% от руснаците дори не смятат Украйна за отделна държава. Кремъл не се притеснява да използва това влияние в населения с етнически руснаци Крим, който вече де факто не се подчинява на централната власт в Киев и ще проведе референдум за още по-голяма автономия от Киев.

В същото време интересът на Брюксел е да привлече Украйна в орбитата си, защото тя е централната държава за Източното партньорство, програмата на ЕС за региона. "ЕС трябва да предложи всичката си възможна подкрепа за изграждане на здрава демократична система, която има се основава на върховенство на закона и е разглеждана като легитимна от гражданите", пише в своя анализ "Подкрепа за украинската революция" Андрю Уилсън от Европейския съвет за външна политика.

ЕС на помощ

Намесата на Радослав Сикорски, Лоран Фабиюс и Франк-Валтер Щайнмайер, първите дипломати на Полша, Франция и Германия, определено изигра роля за сдържане на напрежението в Киев, което заплашваше да избухне в гражданска война. Тримата външни министри пристигнаха в най-разгорещения ден на сблъсъците и проведоха маратонски разговори с Янукович и опозицията. "Не трябва да забравяме и че санкциите, които ЕС въведе, бяха важен елемент за оказването на натиск върху президента и обкръжението му и сядането им на масата за преговори. В противен случай той бе готов да обяви извънредно положение и да прати армията срещу народа", казва пред "Капитал" Станислав Секриеру, изследователят от румънския център за европейска политика.

Сигналите от Брюксел показват, че смяната на властта в Киев е призната, макар свалянето на Янукович да не беше по редовната процедура за импийчмънт. Председателят на комисията по външни работи в европарламента Елмар Брок вече заяви, че ЕС е готов да даде 20 млрд. долара, ако новите управляващи започнат да провеждат реформи. "Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа", обеща Брок. Но подкрепата от Европа не бива да спира само с даването на определена сума пари.

"ЕС трябва без бавене да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, да отвори пазара си за украинския износ, да съфинансира споразумение с МВФ и да се ангажира в реформирането на украинския държавен апарат чрез сътрудничество между държавните агенции в страни от ЕС с техните колеги в Украйна", изрежда пред "Капитал" Андерс Аслунд, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics и бивш икономически съветник на украинското правителство.

Всичко това може да подготви Украйна за следващата стъпка към ЕС. "Нужно е да се даде някаква перспектива, че членството е възможно. Хората, които правят реформите, трябва да знаят, че в края на тунела има пълно членство в ЕС", казва Станислав Секриеру. Това може да е допълнителен стимул за изтърпяване на неизбежните съкращения и загуба на работни места, през които трябва да мине украинската икономика, ако иска да отговаря на европейските стандарти.

Стой, недей Има и друга важна роля, която Западът може да изиграе в събитията в Украйна. Това е възпирането на Русия от необмислени действия, които да дестабилизират безвъзвратно обстановката. Засега Москва не се притеснява да разбунва духовете сред етническите руснаци в Кримския полуостров и други части на Източна Украйна. Версията, старателно подхранвана от руските медии, накратко връща историята със 70 години назад и внушава на руснаците в Украйна, че отново се бият срещу фашистите. В допълнение Путин нареди започване на незабавна проверка на бойната готовност на армейските части в западния военен окръг, който граничи с Украйна. Цялото това дрънкане с оръжия естествено бе забелязано и последваха предупреждения да не се играе с огъня. "До голяма степен от Запада зависи дали Русия ще се въздържи от авантюри", обобщава пред "Капитал" украинският политолог Володимир Фесенко от аналитичния център "Пента".

Но дори и без руските оръжия, напрежението на Кримския полуостров остава високо. В градовете Севастопол и Симферопол се стигна до сблъсъци между местни украинци, кримски татари (които са срещу Русия) и проруски активисти. Парламентът в Симферопол бе превзет от неизвестни тежковъоръжени мъже, които издигнаха руското знаме над него и допускаха в сградата само депутати. Те избраха за нов премиер Сергей Аксенов от партията "Руско единство" и обявиха, че в Крим ще има референдум за бъдещето на полуострова - с Русия, в състава на Украйна или независимост.

Игра с огъня

Тези настроения в Кримския полуостров, изглежда, старателно се подхранват не само от руските медии. Парламентът в Москва обсъди закон, който трябва да облекчи получаването на руски паспорти от етнически руснаци, които живеят в Украйна. Руското външно министерство предупреди, че правата им масово се нарушават. В допълнение в Севастопол пристигнаха руски депутати, сред които и високият 216 см бивш боксьор Николай Валуев. Посланието е ясно - и ние ще участваме във взимането на решенията тук. Всичко това, включително даването на паспорти, навява спомени за Южна Осетия в навечерието на военния конфликт от 2008 г. "Това е т.нар. грузински сценарий. Раздават се паспорти, а след това Русия се намесва, за да защити гражданите си. В Крим обаче мнозинството може да са етнически руснаци, но има 15% кримски татари, 20% украинци и т.н. Украйна освен това е много по-голяма от Грузия. Затова трябва да се върви към сваляне на напрежението", казва Володимир Фесенко.

Русия може да е част от проблема, но тя също така може да е и част от решението. Збигнев Бжежински нарича това финландски модел - еднакво активни икономически връзки с Брюксел и Москва, но без по-голямо обвързване и членство във военни блокове. Украйна определено не е Финландия, но може би ще съумее да намери свой баланс. Дотогава следващите дни и седмици в страната ще продължат да бъдат напрегнати.

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 21

    Ще видим, събитията предстоят.

    Нередност?
  • 2
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 6
    • + 27

    Русия може да е част от проблема, но тя също така може да е и част от решението.....Най вероятно..........

    Нередност?
  • 3
    moloko_ avatar :-|
    moloko_
    • - 4
    • + 14

    ЕС може да помогне,но в крайна сметка всичко е в ръцете на украинците.Наистина тепърва започва трудното,защото икономиката е в колапс и ще трябва да се взимат много непопулярни и тежки решения.Защото не се изграждат от днес за утре демократични институции.И украинците трябва да са готови са понесат доста жертви и да знаят,че нищо хубаво не става бързо.

    Нередност?
  • 4
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 9
    • + 14

    Днешна Украйна е като "опитно поле" за това, което не след дълго ще започне да се случва в Беларус и Русия. Това, което трябва и което НЕ трябва да се прави...
    Украинците написаха с кръв първата страница от една нова обща история на тези три страни, защото искан или не искат, ще продължат да вървят заедно. Неизбежно е. Но, ще трябва време, много време и много усилия сред непрекъснати конфликти. Процесите и мащабите са други.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 37
    • + 21

    САЩ и ЕС забъркаха яка каша в Украйна и сега украйнците ще я сърбат...
    Както кашата забъркана пак от САЩ и ЕС в Грузия преди 2008, ама в много по галям размер....... Бандеровчетата да идат да се поучат от хората на Наакашвили, преди да се правят на герои.... щото са бедни и едва ли имат парета за връзки.... червени....

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 9
    • + 23

    че ще има пот, сълзи и кръв е ясно. това е Историята. но, че приключи епохата на великоруската реставрация чрез Путин - е ФАКТ!

    Нередност?
  • 8
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 6
    • + 28

    "...а 61% от руснаците дори не смятат Украйна за отделна държава. "
    Това отнся ли се и за България.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 18

    Какво може да придложи ЕС на една страна като Украина с откровен олигархичен политически модел? Според мен реално нищо, освен красиви приказки - нито ще отпусне милиардите, от които Киев се нуждае панически, нито ще им изкупи въглищата, нищо ще гарантира сигурност от Русия.
    Антируското говорене има чуваемост в Украина, но при условие, че 45% от стокооборота й е към Русия, го прави непродуктивно.

    Нередност?
  • 10
    lusilu avatar :-|
    lusilu
    • - 1
    • + 13

    За всички играчи в тази сценка Русия си е не заобиколим фактор и това си е факт ,пък бил той приятен или не .

    Нередност?
Нов коментар