🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Революцията, която сега започва

Украйна има нужда от нови лидери, които да я спасят от фалит, да скъсат с порочните практики от миналото и да оправдаят надеждите на Майдана

И.д. президент на Украйна Александр Турчинов ще трябва да вземе много трудни решения
И.д. президент на Украйна Александр Турчинов ще трябва да вземе много трудни решения
И.д. президент на Украйна Александр Турчинов ще трябва да вземе много трудни решения    ©  Reuters
И.д. президент на Украйна Александр Турчинов ще трябва да вземе много трудни решения    ©  Reuters

Украйна сякаш вече е била тук. Преди десет години Виктор Янукович беше прогонен от президентския дворец и надеждите на хората на площада бяха огромни. Тогава всичко катастрофира, защото се смениха само лицата, но не и системата. Сега има шанс да бъде различно, но никак няма да е лесно.

Икономиката е само първият и най-спешен от множеството пожари, които новите власти в Киев незабавно трябва да започнат да гасят. Горещо е и в Крим, където припламва опасността от сепаратизъм. Нужно е управляващите да бъдат приети и признати във всички близки региони на страната, за да успеят да я задържат цяла. Освен това политиците трябва да покажат, че са научили уроците от Оранжевата революция от 2004 г. и няма да повторят същите грешки. И към всичко това се прибавя сложният баланс между Запада и Изтока. В най-добрия случай ЕС, САЩ и Русия ще осъзнаят, че имат общ интерес да запазят страната единна и да й помогнат да избегне гражданската война и фалита. В най-лошия геополитическата битка за Украйна ще продължи с всички рискове това да направи задачите пред новата власт в Киев не просто сложни, а направо невъзможни.

Пауза или рестарт

Новият премиер на Украйна е протестният лидер Арсений Яценюк от партия "Баткивщина" на Юлия Тимошенко. Той е един от тримата политически лидери на Майдана заедно с Витали Кличко от партията УДАР и Олег Тягнибок от националистическата "Свобода", които обаче засега не влизат в законодателната власт. За и.д. президент бе назначен старият съратник на Тимошенко Олександр Турчинов, който също е от партията "Баткивщина".

Едно от първите решения на парламента след бягството на Янукович бе именно освобождаването на Тимошенко от затвора. Там "газовата принцеса", считана за политически затворник, излежаваше присъда за сключване на неизгодна сделка с Русия. Бившият премиер почти веднага се появи на Майдана в Киев и намекна за своите амбиции, но бе посрещната със смесени реакции. "Хората се радват, че тя бе пусната от затвора. Само че не са много доволни от идеите й за връщане в политиката – тя е популист и хората не искат този вид поведение отново", казва пред "Капитал" украинката Ирина Солоненко, изследовател от Европейския университет Виадрина във Франкфурт.

Съставът на преходното правителство, което, преди да бъде гласувано в парламента, трябваше да се представи пред площада, е от подобни добре познати фигури. Почти всички участват в украинската политика от години, подобно на финансовия министър Олександр Шлапак, който е бил начело на министерството на икономиката през 2000-2001 г. Присъствието на старите кучета може и да не се харесва на протестиращите от Майдана, но засега е неизбежно. "Няма как нови лица веднага да влязат в политиката. Няколко души може да станат зам.-министри, но не повече", казва пред "Капитал" украинският политолог Володимир Фесенко от центъра за анализи "Пента".

Шансът за появата на неопетнени фигури са изборите за президент на 25 май, за парламент и вероятно местни власти. На вота за държавен глава, поне засега, нещата изглеждат предрешени. "Има ясен фаворит - Витали Кличко, който донякъде е представител на новата политическа вълна. Останалите обаче ще трябва да почакат", добавя Фесенко. 

Освен вече насрочения вот за президент, за пълно презареждане на политическата система в Украйна са необходими предсрочни избори и за парламент, посочва пред "Капитал" Андерс Аслунд, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics и бивш икономически съветник на украинското правителство. Така не само ще бъдат сменени част от старите политици, но и ще бъдат отнети аргументите на Русия, че новите власти са нелегитимни. Политическите промени са дългосрочен процес, но в Украйна днес има нещо, което е много по-спешно за решаване - свободното падане на икономиката.

Фалит или не

"Не мога да намеря достатъчно силни думи, с които да подчертая в какво ужасяващо състояние се намира украинската икономика. Страната незабавно има нужда от милиарди долари и план за големи реформи", казва пред "Капитал" Дейвид Далтън, икономист за Източна Европа от Economist Intelligence Unit  (EIU).

Украйна наистина е в много тежко състояние – резервите в чужда валута са се свили до 15 млрд. долара, а в държавната хазна на практика няма средства, за да се покриват текущите разходи. Киев има нужда от 5 млрд. долара в най-кратки срокове, за да се спаси от фалит, но това е само началото. "Украйна има три големи икономически проблема – голям бюджетен дефицит, голям дефицит по текущата сметка на платежния баланс и никакъв икономически растеж. Всички те са лечими, но са нужни бързи и радикални действия", казва Андерс Аслунд. Всичко това е наследено от годините непрозрачно управление и корупция, които доведоха до събитията в Киев, станали известни вече като революцията от 18 - 23 февруари.

Пари, но откъде?

Пари в Украйна наистина няма, заяви от трибуната на парламента новият премиер Арсений Яценюк. По думите му през последните 3 години (управлението на Янукович) от страната са източени 70 млрд. долара в офшорни сметки. "Страната има изключително слаби финансови резултати, много големи дългове за плащане (кредити на МВФ и газ на Русия - общо около 10 млрд. долара), няма достъп до международните пазари и много, много ниски резерви. Те са изключително податливи на външни сътресения, което може да доведе до засилване на инфлацията. Украйна е страна на ръба на нещо ужасяващо", казва Дейвид Далтън от EIU.

За да се справи с всичко това, Украйна има нужда от общо 35 милиарда долара до 2015 г, заяви и.д. длъжността министър на финансите Юрий Колобов (той не влезе в състава на новото правителство - бел.ред). Според него 5 милиарда от тях трябва да бъдат получени до дни, за да може да продължи Украйна да функционира и да изплаща заплати, пенсии и помощи. В допълнение е почти сигурно, че Москва няма да преведе останалата част от договорените с Янукович 15 милиарда долара финансова инжекция и ще вдигне цените на газа (Украйна в момента купува от Русия с 33% отстъпка, но цената се преразглежда всеки три месеца). Това означава, че спасението може да дойде от запад. "ЕС и МВФ могат да покрият липсата с цената на много пари. Но цената да не го направят ще е още по-голяма. Предполагам, че ще поставят твърди условия за реформи, но и ще дадат някакво бързо предплащане, за да закрепят ситуацията", смята Дейвид Далтън.

Предишната спасителна програма на МВФ за Украйна се провали, защото едно от изискванията беше премахване на субсидиите за природен газ за частните потребители. Тогава властите се опасяваха, не без право, че това ще доведе до обществено недоволство. Останалите неща, които Русия размахва като плашило, също са верни - технически изостаналата тежка индустрия в Източна Украйна ще трябва да бъде осъвременена, което неминуемо ще доведе до загуба на работни места. "Предстоят ни тежки времена", обобщава и.д. президентът Александър Турчинов. Премиерът Яценюк бе още по-образен, като заяви, че кабинетът му е съставен от "политически самоубийци", които заради наследството от режима на Янукович трябва да извършат невъзможно непопулярни мерки.

Съществуват обаче и възможности тези реформи да не бъдат толкова болезнени. "Трябва да се нагодят към ситуацията, защото със сигурност в краткосрочен план това ще повлияе на населението. Затова трябва да бъдат задействани различни програми – преквалификация на трудоспособните, отваряне на работни места, и други подобни", смята Дейвид Далтън. Ирина Солоненко добавя, че при добро управление на финансите, могат да бъдат направени специални програми за най-уязвимите хора - пенсионерите, безработните и социално слабите. В противен случай възможните политически последици в индустриалния изток на Украйна може да са фатални. "Самата идея за западен стил демокрация може да бъде дискредитирана", предупреждава Далтън.

През икономиката минава и голяма част от натиска, който Русия може да окаже. Украйна е силно зависима от руския газ и близо 50% от износа на страната отива в северната съседка. В допълнение много украинци работят в Русия. Това отваря цял спектър от лостове за влияние - вдигане на цените на газа, повишаване на митата на границата (тактика, която вече е използвана от Кремъл) и дори прекратяване на работните визи. Ако Русия пожелае, тя може да удари много силно.

Парите обаче може да се окажат по-малкия проблем за украинските власти, ако Москва реши да използва влиянието си сред етническите руснаци в Украйна (виж другия текст). Превземането на парламента в Крим от етнически руснаци и заплахите за отцепване и присъединяване към Русия са свидетелство, че този процес вече е започнал. Както и да се развият нещата, трудното за Украйна тепърва започва.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 23
    • + 33

    Съдбата на Европа се решава в Украйна. Успехът на украйна ще даде нов образ на Европа и ще възроди политическата сила и притегателност на европейската идея.

    Нередност?
  • 2
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 29
    • + 22


    [quote#1:"kardinalat"]Съдбата на Европа се решава в Украйна. Успехът на украйна ще даде нов образ на Европа и ще възроди политическата сила и притегателност на европейската идея. [/quote]
    Като видя такива коментари се чудя дали и еврокомисията не плаща за писане по форуми... Има нещо вярно де - ставащото в Украйна ще донесе окончателен резултат за политическата идея ЕС - само че плачевен. Какво го чака този народ, не ми се мисли

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 12
    • + 21

    До коментар [#2] от "Durruti": е то е видно, че не мислиш :-)

    Нередност?
  • 4
    lusilu avatar :-(
    lusilu
    • - 8
    • + 9

    Представлението е жестоко ! И в прекия и в преносния смисъл !

    Нередност?
  • 6
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • - 13
    • + 23

    Междувременно Западът се отказа да стимулира украинската хунта, а и въобще украинската икономика, била тя с хунта или без. Катрин Аштън заяви, че "у Европейският Съюз и Запад като цяло няма нито желание, нито възможности да стимулира украинската икономика". Оркестърът свири туш!

    Нередност?
  • 7
    mnim avatar :-|
    Хакуна Матата !
    • - 11
    • + 18

    Според материала от статията тъй както и според самия мен, от Русия зависи много. Няма начин и новите украински ръководители да не знаят този факт. В тази връзка не мога да си обясня неадекватното им поведение ! Започвам да си мисля , че целта им е да предизвикат Русия и по този начин да я компрометират. При всички случаи обаче този сценарий води до непредвидимо сложно развитие с тежки последици...

    Нередност?
  • 8
    ty_ida avatar :-P
    ty_ida
    • - 23
    • + 6

    """""""Освен вече насрочения вот за президент, за пълно презареждане на политическата система в Украйна са необходими предсрочни избори """"""

    Има договор за прекратяване на насилието между опозицията и Янукович. Убиват Янукович и договорът изчезва! Това е била целта!

    Стрелят срещу Янукович, стрелят срещу Украйна!
    Падне ли главата, пада държавата!

    Това им беше наредено на майдановци!

    Да видим, как ще си изиграят картите руските юристи, които поеха Янукович!

    Аз лично им желая успех!

    Нередност?
  • 9
    ty_ida avatar :-P
    ty_ida
    • - 17
    • + 9

    Или с други думи, насроченият избор за президент е невалиден!

    Разни истории за президент в изгнание няма да им мине номера на САЩ и запада!


    Нередност?
  • 10
    ty_ida avatar :-P
    ty_ida
    • - 20
    • + 14

    По закон, ако до десет дена не отговорят на Янукович, във връзка с изявлението му че е действащ президент на Украйна това означава, че се съгласяват с него, т.е. той е президента!

    С други думи той като действащ президент може да наеме армията да изпълни закона.
    Това може да бъде украинската, руската, китайската и всяка една войска, която Янукович посочи, определено няма да се позове на американската, вече ги обвини в прав текст, че стоят зад кървавия конфликт!

    Така, че сега десет дена следете изявленията на САЩ и Запада!

    Нередност?
Нов коментар