🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гости със срок на годност

Ситуацията с бежанците в Тайланд показва каква може да е съдбата на търсещите закрила в България, ако те не бъдат интегрирани

Под напичащото пролетно слънце в началото на април десетки силуети бавно изпълват двора на бежанския лагер в софийския квартал "Враждебна". Това са семейства, получили бежански или хуманитарен статут в България, но върнати от границата с Гърция или Румъния. Те искат някакво обяснение защо не може да пътуват. "Това е паспорт, но с него не може да отида никъде", показва черните си печати върнат от Дунав мост при Русе сириец. Историите на останалите са сходни.

Излязлите да изразят недоволство в топлия ден все още не разбират, че не могат толкова лесно да отидат в Западна Европа с български документи. Веднъж стъпили и регистрирани на територията на държава от ЕС, бежанците са длъжни да останат там, освен ако нямат роднини или специална покана от друга страна членка. Това означава, че мнозинството от търсещите закрила в България (около 7600 души към 23 април) ще останат тук за дълго. В същото време по данни на ООН още поне 2 млн. души ще напуснат Сирия като бежанци през тази година, от които част неминуемо ще достигнат и българската граница.

София няма план за интегрирането на тези хора. Това може да ги превърне в генератор на престъпност и да създаде дългосрочни проблеми. Една от страните, избрала българската стратегия – да си затвори очите, сякаш бежанците не съществуват или скоро ще си тръгнат – е Тайланд. Опитът на азиатската държава е пример какво се случва, ако никой не обръща внимание на различни хора, които, принудени от обстоятелствата, са дошли в държавата ти. Поглед към живота в бежанските лагери в Тайланд, които "Капитал" посети, показва възможното бъдеще на бежанците и други имигранти в България, ако ситуацията остане непроменена.

Временен град

Главните пътни артерии, виещи се като змии из джунглата в Западен Тайланд, са изпъстрени с КПП-та на Кралската тайландска армия. Бойни действия тук няма, но на запотените от постоянната жега войници не им липсва работа – те проверяват всички преминаващи автомобили и автобуси за хора от Мианмар (бившата Бирма). В тази част на страната бирманците са над 3 млн. души, от които над 100 хил. бежанци, настанени в лагери (виж графиката). Мнозинството от тях са нелегални и са дошли преди повече от 25 години.

Ако някой бъде хванат без документ (какъвто се вади много трудно, защото Тайланд не е подписал международните спогодби за бежанците и няма законодателство по въпроса), следва задържане. В добрия случай всичко се оправя с един бърз рушвет, а в лошия следва затвор и евентуална депортация.

Армията охранява и самите лагери, достъпът до които е ограничен. С това приключват и ангажиментите на тайландската държава. Всичко останало – прехрана, здравеопазване, образование – е в ръцете на доброволци и неправителствени организации (подобно на ситуацията в България в началото на бежанската вълна).

Погледнати отгоре, къщичките от бамбук, дебели зелени листа на евкалипт и слама приличат на същински град (средно на лагер се падат по около 12 хил. души). Оказва се обаче, че никоя от жилищните сгради няма твърда основа – бежанците не трябва да забравят, че тук са само временни гости. Така пожарите са голям проблем за лагерите, тъй като сухите дървета и сламата пламват изключително лесно. Навсякъде са окачени и торбички с пясък или вода, които могат да бъдат откъснати веднага и хвърлени по посока на първия появил се пушек. Но и това невинаги помага – през декември в лагера Умпием Ма над 120 души остават без покрив, а трима са ранени след случайно възникнал пожар.

За разлика от българските лагери, където храната се предоставя от полеви кухни на военните всеки ден, в Тайланд бежанците получават суровите си дажби в началото на всеки месец. Те включват между 8 и 12 кг ориз, рибна паста, грах, йодирана сол и въглища. За това се грижи международната неправителствена организация The Border Consortium (TBC). "Основната ни дейност е да предоставяме храна и строителни материали", казва пред "Капитал" Майк Брюс, комуникационен директор в TBC.

При отсъствие на държавна помощ бежанците изключително много разчитат на международни донори. Затова, когато някой от тях се откаже или намали помощта, това се превръща в предизвикателство. В края на 2013 г. ЕС, който е от основните донори, рязко намалява средствата за региона и резултатът е намаляване на дажбите на ориз с няколко килограма. Разбираемо това води до напрежение в лагерите. "Тук много хора искат да се карат с мен, но просто няма какво да направя. Това е решение на донорите", свива рамене Брюс, докато минаваме покрай недоволните погледи на общинските лидери в лагера Ну По.

Да израснеш в лагер

На няколко минути от там (пътят от единия до другия край на лагера отнема около 20 минути нормална крачка) се виждат кръстове. След тях полумесеци. "Това са надгробни камъни", обяснява 20-годишната Су Чо, която е дошла в лагера преди 12 години. Тя е една от късметлийките, които научават английски благодарение на идващите често чужденци. Това й помага да получи повече информация за живота в Тайланд и да се запише в местно училище. Малцина имат този шанс и мнозинството не излиза никога от лагерите. Разговорът с хора, които не знаят нищо за околния свят, е впечатляващ; 14-15 годишни бирманци, родени в лагера и никога не напускали пределите му, се затрудняват да отговорят на обикновени въпроси като какво искат да работят като пораснат или какви мечти имат.

Една от причините е липсата на качествено образование. Неправителствените организации се опитват да организират училища, в които да преподават по-образованите членове на общността, но такива са малко. Голяма част от хората с професии и чужди езици заминават по международна програма за преселване към държави като Австралия, Канада, САЩ. По правило приемащите страни избират сами кого да вземат и най-често това са най-образованите и перспективни бежанци. Това помага на самите тях, но лишава общността от интелектуални лидери. "Жена ми е в щата Индиана. Чуваме се всеки ден и се надявам някога да я видя отново", казва пред "Капитал" Сот Най Зар от лагера Умпием Май.

Самият Сот Най Зар подобно на десетки хиляди други остава в бежанските лагери. Шансът му да напусне е изключително малък, защото програмата за преселване е спряна. В същото време извън лагера, ако успее да намери начин да го напусне, не го чака нищо добро, защото той не говори езика и не познава нито културата, нито институциите на Тайланд. В същото положение са и сирийските бежанци в България. След като получат документите си тук, те са оставени сами на себе си – без никаква подкрепа да започнат нов живот, но и без възможност да напуснат, за да се пробват другаде. Но за разлика от Тайланд България е европейска държава. София може да използва финансовите възможности и опита на останалите страни членки, за да предотврати превръщането на бежанците в затворена общност от маргинали. Вместо това те могат да бъдат от полза за българската икономика. Остава някой да се сети за това и да поиска да стане.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • - 5
    • + 18

    Тя страната не интегрира собствените си цигани, които са най-размножаващата се група БЪЛГАРСКИ граждани, та очаквате разумна полтитика за новите навлеци.

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 9
    • + 6

    Малко много станаха паразитите, разчитащи на данъците внасяни от около 2-та милиона работещи българи не мислите ли?
    Мними инвалиди, професионални безработни, многодетни майки /от тези дето не помнят колко деца имат и как се казват/, домове за сираци пълни с децата на предходните ... сега и бежанците на софрата...

    Сори пичове ама не сме съгласни и е въпрос на време като в Тайланд да възникват непредвидени пожари в бежанските лагери.

    Нередност?
  • 3
    vondi avatar :-|
    vondi
    • - 2
    • + 6

    Защо тези хора се приемат като навлеци и готованковци? Нима са избягали от собствената си родина, защото са имали друг избор? Нима е трябвало да останат там, където всеки един ден крие смъртна опасност... Да не знаят какво им предстои, децата да са свидетели на военни ужаси, да няма и миг спокойствие... кой нормален човек не би избягал от това положение в секундата, в която му се открие шанс? Каква вина имат тези хора, че нашата държава е мащеха дори за собствените си деца. Разбирам, че има недоволни, българите все сме без пари, но нека не оставаме и без човещина.

    Нередност?
  • 4
    kamatnaisura avatar :-|
    suroIkamatno
    • - 2
    • + 6

    Проблемът извади на живо основните отворени рани на самото българско общество: липса на толерантност; дискриминация; ниска(нулева) социална култура; липса на солидарност; ужасна здравна система(която не може да спаси БГ гражданите камо ли някой друг); ужасна образователна система(връзката бизнес-образование липсва, да не говорим за връзката интеграция на малцинтсвата - образование какво е това???); неработещи институциии - полиция, армия, администрация, социални работници.

    Нередност?
  • 5
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 2
    • + 6

    Проблемът може лесно да се реши. Просто САЩ трябва да престанат да подкрепят арабските терористи. Да наредят на страните от Залива също да престанат да ръчкат и въоръжават бандитите и войната в Сирия ще спре и бежанците ще се върнат.

    Нередност?
Нов коментар