🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Human Rights Watch: Бежанците в България срещат насилие и страдания

Разследване на организацията показа, че търсещи убежище и закрила са били насилствено връщани в Турция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След като ме биха, полицаите ме заведоха при техния началник, който посочи към ботуша си, като че ли заради мен ботушът му беше мръсен. Затова той нареди на войника да ме бие. Първо той ме удари с юмрук в стомаха, след това с приклада на автомата си по гърба, така че аз паднах, след което той ме срита в гръдния кош, докато лежах... Вървяхме около 200 метра и бях бит през цялото време. Когато стигнахме границата, войникът ни показа посоката към Турция."

Това е част от интервю на организацията Human Rights Watch с търсещ убежище афганистанец, опитал се да влезе в България заедно със семейството си през октомври 2013 г., но насилствено изтласкан от страната и разделен от жена си и малкото си дете. Той е един от 519-те души, за които организацията е събрала доказателства, че са били насилствено върнати в Турция. Експертите на Human Rights Watch са интервюирали 177 бежанци, търсещи убежище и мигранти в България и Турция. През последните няколко месеца те са обикаляли бежанските лагери, разговаряли са с представители на институциите, с неправителствени организации и са наблюдавали политиките на държавата по отношение на бежанците. Резултатите от разследването им, които бяха представени на пресконференция днес, са изключително притеснителни. България не отговаря не само на стандартите на Европейския съюз за приемане на лица, търсещи убежище, но и на минималните международни стандарти за третиране на бежанци, търсещи убежище и мигранти. "На почти всеки етап от усилията им да търсят убежище в България мъже, жени и деца, бягащи от такива места като Сирия, Ирак и Афганистан, са изправени пред физически и бюрократични бариери, насилие и страдания", заключват експертите.

Как България решава проблема с бежанската вълна

След като през 2013 г. над 11 хил. души, повече от половината от които бягащи от войната в Сирия, подават молби за убежище в България, властите са абсолютно неподготвени да се справят със ситуацията. Програмният директор за правата на бежанците към Human Rights Watch Бил Фрелик разказа, че в края на миналата година екипът му е бил свидетел на изключително мизерни условия за живот в местата за настаняване на бежанци, а системата за получаване на убежище е била "пълен хаос". Изследователят Лидия Гал даде за пример преустроено баскетболно игрище в Елхово, където в клетки са били настанявани стотици хора. Центровете за задържане в Любимец и Бусманци приличат на затвори, отношението на охраната към бежанците, търсещите убежище и мигрантите често е оскърбително и насилствено. "Непридружени деца-мигранти са били държани през 2013 г. в центрове за задържане заедно с възрастни задържани, в нарушение на международното право, и не са им били осигурени законни настойници. Липсата на законни настойници е лишило непридружените деца от достъп до социални услуги и ги е поставило в допълнителен риск от експлоатация и бездомност", посочват експертите в доклада си. Освен това децата не са получили достъп до образование, какъвто им се полага при стъпването на българска територия. По време на посещението им в лагера в Харманли пък на настанените там не им е било позволявано да го напускат.

Според Фрелик властите все пак са осъзнали проблема и положението значително се е подобрило.

Той припомни обаче, че драстичното намаляване на броя бежанци и мигранти в България се дължи до голяма степен на "плана за овладяване на кризисната ситуация", приет от правителството през ноември. Той включваше засилване на полицейството присъствие на границата с Турция и изграждане на ограда. Тогава зачестяват и случаите на насилствено връщане в Турция, за което и "Капитал" писа през януари. Според разследването на Human Rights Watch български граничари са задържали хора на българска територия и незабавно са ги връщали в Турция без необходимите процедури и без възможност да подадат молби за убежище, често чрез използване на прекомерна сила. Това е категорично незаконно - чужденците могат да бъдат задържани, но не и връщани обратно по този начин.

"Властите предоставят малко или никаква подкрепа на лицата, търсещи убежище, след като те са получили статут или са напуснали приемните центрове", сочи друга констатация в доклада. Помощта от 65 лева на месец се спира, намирането на работа е почти невъзможно, курсове по български език не се осигуряват, социалните жилища се предоставят само на български граждани, които са живели определено време в съответната община. Изследователите на Human Rights Watch срещат хора, признати за бежанци, които са бездомни и обитават изоставени сгради.

Едновременно с това те попадат в нетолерантно и дискриминиращо общество. Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев допълни на пресконференцията днес, че в публичното пространство има хора, които подбуждат към расова омраза, дискриминация и насилие, но институции като прокуратура, Комисия за защита от дискриминацията и Съветът за електронни медии "стоят със скръстени ръце". Според Кънев подобни публични изказвания са и сред причините за случая в село Розово, където в събота местни жители изгониха сирийски семейства, наели къща в селото.

Оттук накъде

В доклада си неправителствената организация отправя няколко препоръки към българските власти. Сред тях са да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище, да се спре малтретирането на мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци, да не се задържат непридружени деца-мигранти или деца с техните семейства, да се вземат мерки всички живущи в приемните центрове да се третират по хуманен и достоен начин.

Отговорните институции обаче предпочетоха да реагират на констатациите на организацията с обвинения, съпротива и дори вулгарни нападки. Днес председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обяви, че няма да чете доклада на Human Rights Watch и нарече международните експерти "лъжци и измамници". "Знаете ли кой са видяли те, не са граничните полицаи, видяли са нашите войници пред президенството - с пушка, щик и ботуши. Това са дебили", заяви още Чирпанлиев, цитиран от "Дневник". Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев също определи изводите на организацията като "неверни твърдения" и "откровени лъжи и клевети срещу България".

Днес Бил Фрелик коментира, че по време на изследванията им експертите са си съдействали с българските институции и са разговаряли с представители на администрацията. Вчера обаче МВР и ДАБ са отменили срещите, защото докладът вече бил готов. "Бежанците нямат възможност да напуснат България. Но и вие нямате възможност да не ги пуснете", допълни Фрелик.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 11
    • + 43

    А тия от Запад да вземат да ги приемат тия бежанци, а не да оставят проблема на малка и бедна България! Бежанците не искат България! Те искат Германия, франция, австрия, холандия! Пуснете ги там!

    Нередност?
  • 2
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 17
    • + 37

    Ще се разплача.
    1)Не са Бежанци,а емигранти
    2)Няма пари са самото бг население,та какво остава за тях
    3)В предвид различните културни,религиозни,социални различия,пълноценна интеграция е почти невъзможна(справка интегрирането им(опитът за такъв) в западните държави)
    4)Мнозинството са ниско квалифицирани и слабо образовани-имаме си достатъчно от мургавите такива,и повече такива не ни трябват-ако става дума за високо образовани,грамотни и заможни-добре са дошли.
    5)Като сме толкова лоши-защото Германия,Франция,Белгия ,Холандия и останалите западни държави не си ги вземат-ама не искат-четат декларации,приемат резолюции,но стане ли дума за реално десйтвие-никакви ги няма.
    П.С
    Това да бъдеш към някой паразитна фондацийка си е голяма далавера-кеф ти финансиране,кеф ти тотална безотговорност,а ако някой ти каже нещо,веднага му лепваш етикет на расист,ксенофоб и подобни


    Нередност?
  • 3
    mitko11 avatar :-|
    mitko11
    • - 7
    • + 31

    Защо наричат нелегалните емигранти "бежанци"? От повече от 2000 емигранти, преминали през България и пристигнали в Германия, статут на бежанец е даден на около 100 души. Останалите са върнати обратно. От над 12 000 нелегално преминали границата досега само на около 1000 души е даден статут на бежанец. Останалите трябва да се депортират обратно в страните, от които са дошли.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 7
    • + 10

    Интересно дали се проверяват показанията. Например "След като ме биха, полицаите ме заведоха при техния началник, който посочи към ботуша си, като че ли заради мен ботушът му беше мръсен" - имаме ли в прафилника за формата на облекло "униформени полицейски началници с ботуши"?
    Иначе не мисля че се отличаваме от останалите бедни страни на Европа по това как посрещаме потока от нелегални емигранти. А и в САЩ не е много по-различно. Отдавна говорим за ресурсно обезпечаване от страна на ЕС, ако искат да действаме като филтърна зона или поне зона подготвена за "временно обитаващи нелегални имигранти" до получаване на юридическата документация от приемащата страна за разрешаване или отказ. Отказът изисква финансиране на репатриацията на нелегалния имигрант с указание на страната (в някои случаи не могат да бъдат върнати до собствената страна).

    Нередност?
  • 5
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 5
    • + 19

    Ами вземете и съпоставете колко са щастливи българите в собствената им държава, където кокошките са по-щастливи (защото ги закриля европейските изисквания за щастливите кокошки с условия за жизнена площ) отколкото оставения на самооцеяване български пенсионер в селца и паланки с по 136лв. социална пенсия. Какъв бежанец е този от Афганистан? Ние нямаме обща граница с Афганистан или със Сирия, за да ни бъде насаждано от медиите, че емигрантите са "бежанци".

    Нередност?
  • 6
    okk04315801 avatar :-P
    okk04315801
    • - 6
    • + 21

    Войници и ботуши по границата, в България няма от над десет години. Тия са пълни аматьори при фабрикуването на доказателства. Иначе съм сигурен, че ченгетата си вършат работата, както могат най-добре-с бой.

    Нередност?
  • 7
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 5
    • + 26

    Колкото и да мразя правителството..... не пога да повярвам някак си на Хюман райтс..
    Защо ли ?

    Нередност?
  • 8
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 6
    • + 8

    А къде са тези кото жени при 50 градуса за забулени от глава до пети?

    Нередност?
  • 9
    nahalen avatar :-@
    Нахален!
    • - 4
    • + 14

    Аре стига сте плюли по България, бе! Human Rights Watch, БХК и всяка друга такава сган трябва да се забрани напълно тук! Не е нормално цигани, конгоанци, афганистанци и т.н. да получават по-голямо внимание от българи!

    Колкото до бежанците - ако наистина са от Сирия - окей - бягат от война, освен това сирийците са умни и образовани хора, търсещи нормален живот. Но затова има КПП-та, през които да минат!
    Всяка друга африканска бълвоч - до границата!
    Тук вина носи и правителството, затова че не каза - "окей, ние ще приемем сирийски бежанци, но никакви други" Точка.

    Нередност?
  • 10
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 3
    • + 3

    Йовчев м@мка ти....

    Нередност?
Нов коментар