🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без промяна след избори 2 в 1 в Македония

Премиерът Никола Груевски спечели четвърти мандат, а президентът Георге Иванов – втори

Победителите Никола Груевски (вляво) и Георге Иванов
Победителите Никола Груевски (вляво) и Георге Иванов
Победителите Никола Груевски (вляво) и Георге Иванов    ©  Reuters
Победителите Никола Груевски (вляво) и Георге Иванов    ©  Reuters
Груевски постигна стабилен икономически ръст, но често е обвиняван в авторитаризъм и корупция.

На провелите се вчера в Македония избори две в едно консервативната управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ затвърди доминацията си върху властта, спечелвайки четвърти последователен мандат за премиера Никола Груевски и втори за президента Георге Иванов. Минути след затварянето на изборните бюра опозицията обяви, че няма да признае резултатите от вота.

Резултатите

При обработени 99.91% от бюлетините дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ събира 42.18% от гласовете, което ще й осигури 61 депутати в 123-местния парламент. Коалиционния им партньор – етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) – са подкрепили 13.48% процента, така че той ще вкара в законодателния орган 19 народни представители. За опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) са гласували 24.91% и така той ще разполага с 34 депутатски места, сочат данните на Държавната избирателна комисия.

Същевременно досегашният държавен глава Георге Иванов, подкрепян от ВМРО-ДПМНЕ, очаквано спечели 55.25% от гласовете срещу 41.17% за кандидата на СДСМ Стево Пендаровски. Избирателната активност е била 64% за парламентарните и 54.33%  за президентските избори, предава местната агенция МИА. Разликата идва основно от факта, че както и на първия тур на 13 април, етническите албанци като цяло бойкотираха президентския вот, отбелязва Associated Press. Етническите албанци представляват една четвърт от 2.1-милионното население на Македония.

Лидерът на социалистите Зоран Заев обяви, че партията му няма да признае резултатите от изборите, тъй като ги смята за манипулирани, и атакува Груевски за това, че "злоупотребява с цялата държавна система". Той не уточни веднага какви стъпки ще предприеме, но каза, че оставя "всички опции на масата" и ще вземе решение в следващите дни. Опозицията отдавна обвинява премиера, който дойде на власт през 2006 г., в пълзящ авторитаризъм и корупция, припомня агенция Reuters. Самият Груевски отхвърля обвиненията и ги определя като политически.

"Твърдата ръка" в управлението

Въпреки че Македония остава една от най-бедните страни в Европа, с 28-процентова безработица, през последните години управляващите постигнаха стабилен икономически ръст, нисък публичен дълг и повишаване на чуждестранните инвестиции. Дипломати в Скопие признават успеха на Груевски да потушава напрежението между славянското мнозинство и голямото албанско малцинство в страната, чийто бунт през 2001 г. за малко да прерасне в гражданска война. За много македонци премиерът символизира твърдата ръка в управлението и е в състояние да възпре етнически сблъсъци в страната.

За последните осем години обаче преговорите за членство на Македония в Европейския съюз и НАТО бяха замразени заради неразрешения спор с Гърция за името на страната.

Анализатори очакват новото правителство да води досегашната икономическа политика, тъй като тя привлича инвеститори.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани година по-рано, след като коалиционните партньори в кабинета не успяха да се споразумеят за обща кандидатура за президент. | Капитал Daily

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 6

    Значи средновековните паметници и рекламите в медиите помагат. Правителството на Груевски дава по 200-300 милиона евро годишно на медиите да рекламира различни проекти и така си купувам медиен комфорт.
    И те не са го цъфнали и завързали откъм инвеститори, но все пак им признават добрата политика в тази сфера.

    Нередност?
  • 2
    doxen avatar :-|
    doxen

    Значи още от същото.

    Нередност?
Нов коментар