Македония обвини лидера на опозицията в опит за преврат

Зоран Заев плаши да свали премиер Груевски с компромати

Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, отхвърли обвиненията като опит за политическа разправа от властта.
Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, отхвърли обвиненията като опит за политическа разправа от властта.
Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, отхвърли обвиненията като опит за политическа разправа от властта.    ©  Ognen Teofilovski
Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, отхвърли обвиненията като опит за политическа разправа от властта.    ©  Ognen Teofilovski

Зоран Заев, председател на основната опозиционна сила в страната, бе обвинен в събота от полицията в шпионаж в полза на чужда държава с цел преврат. 40-годишният лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), наследник на някогашната комунистическа партия, отрече всички обвинения. Според Заев арестът е опит да се осуети публикуването на доказателства, че правителството на консерватора Никола Груевски е шпионирало хиляди македонски граждани.

В драматично обръщение, излъчено по местните телевизии в събота, премиерът обвини Заев в заговор с цел преврат. Ръководител на заговора бил бившият глава на македонското разузнаване Зоран Верушевски. Той и съпругата му бяха арестувани седмица по-рано и се намират в ареста заедно с още един заподозрян. На Заев е отнет паспортът и му е забранено да напуска страната.

От месеци Заев заплашва да хвърли "политическа бомба", която може да свали премиера Груевски, управляващ от средата на 2006 г., от власт. На пресконференция в събота Заев отхвърли обвиненията и допълни, че те няма да му попречат да хвърли бомбата. Той уточни, че става дума за информация, придобита от местното разузнаване, че правителството на Груевски шпионира хиляди македонски граждани. "Ще публикуваме всичко в най-скоро време. Хиляди граждани са били на мушката. Това е безпрецедентно престъпление", каза Заев, цитиран от BalkanInsight.

Самият Груевски обяви, че още от ноември Заев се опитва да го изнудва с публикуването на подобна информация с цел да предизвика предсрочни избори. Двамата се срещали четири пъти в края на 2014 г. В разговорите им Заев обяснил, че разполага с информацията от "чужди разузнавателни служби", допълни Груевски. "Няма да допусна заплахи, изнудвания и подобни сценарии. Те не могат да минат", каза премиерът в събота.

Европейският съюз, САЩ и Русия реагираха моментално. "Надяваме се да се проведе щателно разследване, което да гарантира стабилността и сигурността в Македония", подчерта в изявление от неделя руското външно министерство. "Призоваваме всички политически сили в страната да действат в конституционните рамки на демократичните институции, за да разрешат проблема посредством диалог."

"Това са сериозни обвинения и ние припомняме за неотменимото право на независимо и прозрачно разследване и пълно зачитане правата на обвиняемите в съответствие със закона и международните стандарти, включително и принципа на презумпцията за невинност", каза в понеделник говорителката на Европейската служба за външна дейност Мая Коциянчич.

"Призоваваме властите да следват най-високите стандарти за върховенство на закона, прозрачност, гарантиране свободата на словото, както и съдебна независимост по време на процеса, за да се осигури интегритетът на политическия процес в Македония", заяви същия ден посолството на САЩ в Скопие.

Бившият специален пратеник на ЕС за бивша Югославия Карл Билд нарече ситуацията в Македония притеснителна. "Изключително притеснителни събития в Македония. Обвиненията в опит за преврат изглеждат измислени. ЕС трябва да се ангажира силно за гарантиране върховенството на закона", написа в Twitter шведският политик.

Арестът и обвиненията идват след почти година бойкот на парламента от страна на СДСМ. Протестът започна веднага след парламентарните и президентски избори през пролетта. Опозицията обвини Груевски, че е спечелил чрез измами. Премиерът отхвърля обвиненията. И сегашната случка е просто кулминацията на дългия конфликт между управляващи и опозиция, случващ се на фона на все по-притеснителното състояние на политиката, правосъдието и медиите в Македония.

Страната избегна на косъм гражданска война през 2001 г. след сблъсъци между правителствените сили и албански милиции. Етническите албанци са почти четвърт от двумилионното население на Македония. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски управлява в коалиция с партия на бивши албански участници във въоръжения конфликт.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • + 24

    В Македония приеха закон за Лустрацията,ама те всички досиета са в Белград и сърбите като кажат,че за еди си кой няма досие,македонците се свиват.Както се казва -Особености на македонската лустрация.

    Нередност?
  • 2
    bilbo avatar :-|
    Сашо
    • + 9

    Някой по-запознат форумец може ли да обясни кои велики сили на чия страна е в цялата македонска схема ?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 7

    После сигурно ще му сложат и обвинение ,че е с Българско самосъзнание !

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 9

    "... което да гарантира стабилността и сигурността в Македония", подчерта в изявление от неделя руското външно министерство. "
    Брей,руснаците се загрижили за Македония,а че съсипват една съседна държава,хич не им пука.Такова безочие.

    Нередност?
  • 5
    big_villager avatar :-P
    Big_Villager
    • - 4
    • + 3

    С албанците не можа да стане пъртала ама си е време теа комити да се тепат един други

    Нередност?
  • 6
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    До коментар [#3] от "SS":

    Май само Люпчо Георгиевски е политик там с нормално отношение към България, но той не е бил във властта откакто настоящия цар Груйо въведе политиката на антиквизация преди три мандата и направи Скопие на Дисниленд. Сръбското малцинство там е малко, но силно непропорционално представено в администрацията и медиите--демек, имат силна позиция в държавата. Комшиите хем номинално се борят за членство в ЕС и НАТО, хем денят на соц революцията е национален празник, а фашистичките ЕУ и САД са врагове на редовия македоноид. Медиите са строго контролирани. Не знам, за мен е загадка кои са тия чужди разузнавания.

    Нередност?
  • 7
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    До коментар [#2] от "Сашо":

    Моят отговор за македонската схема е горе, сгреших "до коментар" частта.

    Нередност?
  • 8
    gruycho avatar :-|
    истинският.груйчо
    • + 1

    До коментар [#2] от "Сашо":

    До коментар [#2] от "Сашо":

    Без да претендирам, че съм страшно запознат, мога накратко да обрисувам положението.

    В Макеодния със сигурност се пресичат и интересите на някои по-големи сили, но основно играят Сърбия (политическо влияние, чрез връзки с упрпавляващите кръгове, бивши юго-служби) и Гърция (икономическо влияние).

    ВМРО-ДПМНЕ е управляващата партия на Никола Груевски. Има сериозни индикации, че държавата се управлява от клана Груевски (малко като семейна фирма). За проекта "Скопие 2014", който първоначално трябваше да струва около 80 млн. евро, в крайна сметка са дадени 500 млн. евро. Голяма част от тях без търг. Това е доста за Македония, чийто БВП е около 10 млрд. долара на година.

    Любчо Георгиевски, поранешен премиер, беше лидер на същата партия, но от тогава линията на партията се е променила към антиквизация (агресивна) и югословенизация/сърбофилия (прокарвана по-деликатно), а Георгиевски (който вече има българско гражданство) в момента е водач на ВМРО-НП (Народна партия). Пътем, днес от ВМРО-НП обявиха, че започват "пуч" срещо политиката на сръбска асимилация водена от ВМРО-ДПМНЕ. http://fokus.mk/lubcho-vrshi-puch-na-srpskata-asmilitsatsija-vo-makedonija/

    Действително, немалко от близките до властта медии пишат по-скоро лошо за България и със симпатии за Сръбия и гледат да прокарват сръбско културно влияние.

    Един пример, който наскоро коментирахме под друга статия в Дневник е "Под прикритие" ("Подземје"). Дават го по една тв (алфа) там. По тази телевизия има дузини сръбски филми и предавания, всичките са със субтитри. Само "Под прикритие" е дублиран - може би за да на разбере някой колко сме близо.

    А от СДСМ от няколко месеца плашат, че ще пуснат "бомба" ама все не пускат, та сега явно от правителството са решили да действат изпреварващо.

    Пътем, ако някой иска да следи нещата там може да хареса либертас.мк и фокус.мк във фейсбук. Те са опозиционни и като цяло по има смисъл да се четат.

    Нередност?
  • 9
    gruycho avatar :-|
    истинският.груйчо

    До коментар [#2] от "Сашо":

    А, забравих да кажа, че про-правителствените медии освен просръбска, прокарват и анти-ЕС/проруска политика.

    Типичната евразийска пропаганда - ЕС са лицемери, имат двойни стандарти, и т.н.

    А относно въпроса каква е и каква трябва да е българската политика, ето това е една нелоша статия:
    http://e-vestnik.bg/16835

    Нередност?
Нов коментар