🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шпиони, предатели и видео

Докато управляващи и опозиция в Македония се замерват с компромати и обвинения, страната завива във все по-неприятна посока

Зоран Заев обвинява    ©  reuters

Политиката в Македония винаги е била вълнуваща. Но от няколко седмици вече преминава границите на сюрреализма. В сюжета, който се разиграва, се преплитат тайни служби, шпионаж, подслушани разговори, изнудване и заговор за държавен преврат. Главните герои са премиерът Никола Груевски и лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. И докато те се замерват взаимно с компромати и обвинения, страната завива във все по-неприятна посока.

Скандалът повдигна завесата за много неща от близкото минало и настоящето на Македония, като например засилващата се авторитарна хватка на Груевски върху всички сфери на властта и върху медиите. И вещае мрачно бъдеще на политическа поляризация и нестабилност, които ще тласнат страната още по-далече от ЕС и НАТО.    

Пуч и още нещо

Първото действие на политическата оперета започна още през октомври, когато Заев обяви, че разполага с материали, уличаващи правителството в злоупотреби и престъпления. Месеци наред лидерът на СДСМ периодично заплашваше, че ще хвърли "бомбата", но така и не го правеше и на повърхността всичко изглеждаше спокойно. Поне до 31 януари, когато на драматична пресконференция Груевски обяви, че в резултат на спецоперация с кодово название "Пуч" Заев и още трима души са обвинени в сътрудничество с чужди разузнавателни служби, шпионаж и заговор с цел преврат (Заев е на свобода, но е с отнет паспорт и мярка подписка).

Последваха две "експлозии". Първо седмица след това лидерът на СДСМ обяви, че правителството е подслушвало незаконно над 20 хил. души (включително него самия в продължение на пет години, макар най-дългият разрешен срок да е 14 месеца). А после изнесе и серия от телефонни записи, на които според него се чува как един от вицепремиерите, вътрешният министър, министърът на финансите, директорът на контраразузнаването и други високопоставени фигури обсъждат назначения на доверени хора за магистрати и решават какъв да бъде изходът на чувствителни съдебни дела. Заев обещава, че това е само началото и има още много прихванати разговори, включително с участието на премиера, които ще свалят маската на авторитарния му режим.

И макар да остават много въпросителни как и откъде Заев е получил записите и защо толкова дълго не ги оповестяваше, съдържанието им говори само по себе си. "Не е нещо ново, че правителството в Македония упражнява силно влияние върху съдебната власт. Но разговорите показват, че членове на кабинета имат пряко въздействие върху това дали прокуратурата ще образува дело или не, върху назначаването и израстването на магистрати и при взимането на съдебни решения. Това означава, че в Македония няма върховенство на закона, а има партийно-съдебна система и избирателно правосъдие", казва пред "Капитал" Дане Талески, доктор по политически науки.

Фрапиращ е и самият мащаб на подслушването на политици, бизнесмени, съдии, журналисти, академици, духовни лица и фигури от всички сфери на обществото в една страна с двумилионно население. "Страшно е. Отдавна е ясно, че Македония не е свободно общество. Но не знаехме точно колко е несвободна. Хората в Македония имат усещането, че властта знае даже как гласуват на изборите, макар вотът да е таен. Сега това се потвърждава. Самият факт, че става въпрос за 20 хил. души, е бомба. Дори само това, ако се докаже, е достатъчно, за да се търси отговорност от правителството", казва пред "Капитал" Андреа Стойковски, анализатор от Македонския център за европейско образование (MCET). И добавя, че връзките между изпълнителната и всички останали власти също са известни отдавна. "Но преди бяха предположения, сега вече имаме доказателства", посочва Стойковски. 

Сконфузеното мълчание по върховете в Скопие е показателно - до момента никой от участниците в разкритите разговори не е отрекъл, че те са автентични. Контраатаката е единствено по линия на това откъде идват записите и защо се използват. Груевски обвини Заев, че го е рекетирал с цел да свали правителството, и от своя страна разпространи видеозапис от среща в кабинета си, на която опозиционният лидер признава, че има данните от чуждестранно разузнаване. Заев твърди, че те идват от македонските служби, но е излъгал премиера, за да предпази източниците си.

"Сега властта мобилизира т.нар. граждански движения за спасение на Македония от проникването на чуждестранното разузнаване чрез Заев", обяснява пред "Капитал" македонският журналист Борян Йовановски. Според него забавянето на разкриването на записите е стратегия, чиято цел е да провокира властта. "И той успя в това, ако се съди по гафовете на премиера, който сам повдигна обвинения на Заев вместо прокуратурата и така директно потвърди, че тя не е независима", посочва Йовановски. Освен това версията за шпионаж и опит за преврат звучи доста пресилено. "Разбирам тези обвинения единствено като признак на нервност на режима в Скопие, казва пред "Капитал" Марко Кмезич, преподавател в Центъра за изследвания на Югоизточна Европа към Университета в Грац и член на Balkans in Europe Policy Advisory Group.

В операцията за ограничаване на щетите от скандала бяха впрегнати и медиите, които организираха почти пълно затъмнение на разкритията на Заев. "Македония има сериозен проблем със свободата на словото. Значителна част от медиите са под пълния контрол на правителството. Обществената телевизия МРТВ например работи като информационна служба на властта. И проправителствените медии - а това е най-големият дял от електронните и печатните медии - отразяват пристрастно целия случай", обяснява Дане Талески. Той се опасява, че сегашното спокойствие може да се окаже затишие пред буря, докато правителството подготви следващия си ход, който вероятно допълнително ще усложни ситуацията. "Политическите последствия ще бъдат лоши. Демокрацията се подкопава, увеличава се недоверието в институциите и се задълбочава поляризацията между властта и опозицията", казва докторът по политически науки.

Клета Македония

Трудно е да се види добър изход от цялата ситуация. "В една нормална държава за много по-малки неща от това има оставки на премиер, министри, на цялото правителство и нови избори. Но в случая става въпрос за изцяло пленена система и не мисля, че въпросът ще се реши с избори. Ако използвам медицинска терминология, трябва пълно изрязване на прогнилата плът, за да може системата да продължи да функционира", казва Андреа Стойковски. Според него първо трябва да се разреши скандалът, да се произнесе правосъдието, да се накажат виновниците, да се прочистят институциите и едва след това да се отиде на избори.

Друг въпрос е обаче доколко в тези условия може да се очаква независима проверка. "Моята прогноза е, че правителството ще състави комисия, която да разследва твърденията на опозицията. Тя обаче по-скоро ще се опита да дискредитира опозицията, отколкото да разследва нейните твърдения", смята Марко Кмезич. И добавя, че единственото решение в случая е да се състави независима международна комисия и инициативата за това трябва да дойде от Брюксел.

Лошото е, че нещата в Македония са стигнали дотам, че не е сигурно доколко Брюксел може да помогне. "ЕС е напълно объркан. При това самият той има проблем. Бяха вложени милиони евро в реформирането на съда и прокуратурата. И сега ЕК трябва да обясни за какво бяха изхарчени тези пари, след като имаме явни доказателства, че правосъдието е под строгия контрол на властта", казва Борян Йовановски. Засега обаче от Брюксел идват само изявления за "дълбока загриженост", призиви за възстановяване на политическия диалог и връщане на опозицията в парламента, който тя бойкотира от април миналата година. Дане Талески обобщава визитата на еврокомисаря по политиката на добросъседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан в Скопие преди дни по следния начин: "Дойде, видя и нищо не каза." Затова пък изненадващо имаше коментари от руското външно министерство, което призова македонските власти да се погрижат за стабилността в страната. Това накара наблюдателите да се напрягат да си припомнят кога за последно Москва е изказвала отношение по политическите развития в Македония.

"Очаквам от ЕС да спре да си затваря очите. Брюксел отдавна няма никакво влияние върху процесите в Македония и ако иска да спаси имиджа си, трябва да излезе с истинска реакция", казва Андреа Стойковски. Прогнозата на Марко Кмезич е, че подобно на бившия хърватски премиер и настоящ затворник Иво Санадер Груевски е поел по пътя, от който няма връщане назад. "Очаквам през следващите месеци той само да увеличава авторитарния натиск върху ключови институции - съдебна система, медии, парламент - докато се опитва да демонстрира жестове на добра воля, като прави дребни отстъпки, например към студентите, които в момента протестират срещу нарушаването на автономията на университетите", казва преподавателят от Университета в Грац. Според него това ще задълбочи още повече разделението между двете основни македонски партии - СДСМ и управляващата ВМРО-ДПНЕ. Остава да се види как ще реагират етническите албански партии, особено на фона на отдалечаващата се перспектива за ЕС. Македонската политика изглежда обречена да бъде все по-вълнуваща, още по-сюрреалистична и направо опасна.

83 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igla avatar :-|
    Непукистка
    • + 41

    "А после изнесе и серия от телефонни записи, на които според него се чува как един от вицепремиерите, вътрешният министър, министърът на финансите, директорът на контраразузнаването и други високопоставени фигури обсъждат назначения на доверени хора за магистрати и решават какъв да бъде изходът на чувствителни съдебни дела."

    Дежавю? Дали ушатият "сценарист" не е един и същ, а краят предизвестен?

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 7
    • + 64

    Балканските ДС-та, обучавани от Москва, само раждат интриги и бедност...
    наистина трябва изрязване на гнилочта в нашите общества

    Нередност?
  • 3
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 3
    • + 88

    Сега се убеждаваме за пореден път в нещо, което винаги сме знаели - твърденията на македонците, че не са българи са пълни глупости.

    Нередност?
  • 4
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 72
    • + 27

    До коментар [#2] от "krastitel":

    Поздравления - откри корена на злото - Кремъл. Не пропускай, че за бедността и корупцията в Африка пак Кремъл е виновен. И в Мексико също. Кой друг? Няма кой. Бившият губернатор на Илиной е в затвора. Казва се Благоевич. Много подозрително -Кремъл. И на Виржиния съшо - Кремъл, та кой друг. Италия има същия индекс на корупция като БГ. Няма защо да се чудиш - дългата ръка на Кремъл. Жена ти ти слага рога - Кремъл. Коефициентът ти на интелигентност е 85 - не вини родителите си, Кремъл е виновен.

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 29


    "Лошото е, че нещата в Македония са стигнали дотам, че не е сигурно доколко Брюксел може да помогне. "ЕС е напълно объркан. При това самият той има проблем. Бяха вложени милиони евро в реформирането на съда и прокуратурата. И сега ЕК трябва да обясни за какво бяха изхарчени тези пари, след като имаме явни доказателства, че правосъдието е под строгия контрол на властта", казва Борян Йовановски. Засега обаче от Брюксел идват само изявления за "дълбока загриженост", призиви за възстановяване на политическия диалог и връщане на опозицията в парламента, който тя бойкотира от април миналата година.
    Очаквам от ЕС да спре да си затваря очите. Брюксел отдавна няма никакво влияние върху процесите в Македония и ако иска да спаси имиджа си, трябва да излезе с истинска реакция"

    Аз мисля, че абсолютно същото важи и за България и много пъти сме го споделяли и коментирали и тук в този форум!

    Нередност?
  • 6
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 4
    • + 26

    До коментар [#5] от "info111":

    Най-лошото е интересът от Москва. Ще използват конфликта по името, който блокира приемането и ще ги притеглят в орбитата си. Лошо....

    Нередност?
  • 7
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 3
    • + 30

    До коментар [#6] от "Алф":
    Твърде дългото оставане на власт, всъщност преяждането с власт не прощава никому-нито на "леви",нито на "десни". Лошото е,че няма истински политически алтернативи - СДСМ са пълна трагедия като българското БСП. През последните години ВМРО-ДПМНЕ поне удържа някаква икономика, но явно реформите заобикалят най-важната сфера - съдебната система. И най-обезпокоителното е изненадващия руски интерес. По принцип Москва никога е нямала реална петта колона в Македония / в Албания също впрочем /, винаги са разчитали на резидентурата в Белград,София и донякъде Атина и тяхната агентура в Скопие.
    Днес, обаче, Кремъл разбираемо ще използва всяка възможност за дестабилизация на европейската политика в региона. Фактът ,че вече се говори за намеса на чужди разузнавания в скандала е достатъчно многозначителен. Въпреки всички вътрешни познати пороци наследени от комунизма и гигантските усилия на Гърция и донякъде на някои в София да осуетят натовските и европейски амбиции на Скопие, Македония и елитът й вече над 20 години са едни от най-преданните партньори на НАТО и абсолютно проевропейски настроени....Неприемането на Македония за член през 2012 тепърва ще създава главоболия на западните политици........

    Нередност?
  • 8
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 3
    • + 15

    До коментар [#7] от "thepirineagle":

    Дано да влязат, въпреки всичко. Стискам палци, защото за мен ЕС е единствена възможност за уреждане на нашите отношения...освен всичко останало.

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 7
    • + 39

    Процесите в БЮРМ нямат нищо общ със самата БЮРМ. Това което виждаме там е същото, което се готвеше на БГ с правителството на Орешарски и каквото става и сега в Сърбия и Гърция. Тотална офанзива на Русия против проевропейския път на Балканите. Че Груевски не е цвете е ясно отдавна, но не това е проблема. Истинския проблем е БЮРМ да бъде върната в сръбска орбита, и оттам - на пряко подчинение на Москва. Не напразно главен изпълнител на целия театър са отново бившите комунисти. Дойде ли СДСМ на власт, БЮРМ ще престане да е Б, т.е. ще си стане настояща югославска република. Историческата грешка на ВМРО ДПМНЕ е че след Любчо Георгиевски пое антибългарски път, като си мислеше че може да си прави независима балканска мафия. Нещо като по-голямо Косово. Само че сега главния мафиот (Путин) си иска дела и най-вероятно ще го получи. И като страничен ефект Груевски ще бъде унищожен. Е, няма да плачем за него. А честита ви УДБА. Зоран някакъв си ... комунист ... само на льольовците не е ясна картинката :-) Руския цар не търпи независими крале, той иска васали. Да бяха избрали Европа, но става все по-невъзможно. Жалко. Най-тъпото е че ако Грувски се запъне, може и кръв да им пуснат, а това вече не Донецк, на 50 км от София е! Гнусна работа.

    Нередност?
  • 10
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 31

    До коментар [#7] от "thepirineagle":

    "... Днес, обаче, Кремъл разбираемо ще използва всяка възможност за дестабилизация на европейската политика в региона. Фактът ,че вече се говори за намеса на чужди разузнавания ..."

    Е, Орле, явно и ти като мен виждаш нещата :-) А в случая ще трябва да отчетем мнението ти поне от гледна точка на вътрешни настроения, нали? И сега какво излиза? Независима Македония? Нещо като независима Враца, нали? Държавата ти ще бъде смляна от танка наречен Русия. Гърция вече се изпусна, ние едвам устискваме. Колко по-лесно беше да се разберете с гърците и да намалите л@й..мета срещу БГ ... Не го казвам на теб, говоря за Македония, която не схвана че е твърде лесна плячка. Както и не схвана че времето на националното строителство на Балканите е път към ада, освен че е демоде. Косоварите са най-пресния пример за независима пустиня, но и бошняците са на път да изпаднат в национална имплозия. Или вече?
    Каквито са били границите в средновековието, такива ще са и в бъдещето, поне културните. Алтернативата е границите от малко по-късния период. И дали империята ще е Османска или Руска (или не дай Боже Югославска перверзия), не е от особено значение. Припомням че БГ е единствената мултиетничекса империя на Балканите, като изключим ромеите. Историята се развива по своя логика и който не вижда причините за миналите събития, ги преживява отново. Не съм оптимист за Македония. Ще ида след седмица-две на място да видя докъде стигнаха работите, но никак не съм оптимист.

    Нередност?
Нов коментар