🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сепаратистите в Донецк започват да изграждат институции и армия

В Източна Украйна се проведе "референдум", който никой не признава

На няколко места в Донецка област пред импровизираните избирателни секции се стекоха хиляди, макар въпросът, на който са призовани да отговорят, да не дава яснота какво ще стане след "референдума"
На няколко места в Донецка област пред импровизираните избирателни секции се стекоха хиляди, макар въпросът, на който са призовани да отговорят, да не дава яснота какво ще стане след "референдума"
На няколко места в Донецка област пред импровизираните избирателни секции се стекоха хиляди, макар въпросът, на който са призовани да отговорят, да не дава яснота какво ще стане след "референдума"    ©  SERGEI KARPUKHIN
На няколко места в Донецка област пред импровизираните избирателни секции се стекоха хиляди, макар въпросът, на който са призовани да отговорят, да не дава яснота какво ще стане след "референдума"    ©  SERGEI KARPUKHIN

Денис Пушилин, самообявил се за лидер на т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна, обяви, че последователите му започват да изграждат собствени "държавни органи" и армия. По думите му украинските сили за сигурност, армия и полиция ще се смятат за окупатори, цитира думите му руската агенция "Интерфакс".

Това става часове преди да приключи "референдумът", организиран от проруските сепаратисти в района, който на места премина с видимо висока активност, въпреки че е незаконен и никой, включително Москва, не е заявил, че ще признае резултатите му.

В търсене на легитимност

Местни лидери, които не признават властта в Киев, отказаха да приемат призива на президента Владимир Путин да отложат допитването. То се провежда предимно в Донецка и отчасти в Луганска област, където има значително население от рускоезични украински граждани. Докато се гласуваше, в района имаше отново сблъсъци с частите на украинската Национална гвардия, а организаторите признават, че ще им трябват няколко дни да съберат протоколите, защото пътищата се контролират от украинската полиция.

Референдумът няма никаква правна стойност, но засилва вероятността от избухване на гражданска война в страната, коментира Reuters.
Хората, самообявили се за ръководство на Донецката народна република, опитват да получат някаква легитимност, но нямат никакви процедури срещу измама или манипулиране на вота. Няма никакъв начин да се разбере каква е избирателната активност и твърдения от типа на "гласуваха 75% от имащите право на глас" граничат с импровизацията.

В Мариупол, в югоизточната част на страната, където живеят половин милион души, имаше само 8 секции. Опашките от желаещи да гласуват се извиха на стотици метри, прозрачните урни бързо се препълниха и се наложи някои от тях да бъдат изнесени извън избирателната секция, за да се ускори гласуването.

"Да", но на какво по-точно?

Въпросът към избирателите, изписан на руски и украински, е "Поддържате ли Акт за държавна самостоятелност на Донецката народна република". Формулировката е доста широка и двусмислена, тъй като под "държавна самостоятелност" може да се има предвид и обявяване на независимост, както бе разиграно в сценария с Крим.

Роман Лягин, организиращ гласуването като "председател на ЦИК", казва, че отговор "Да" не означава, че Донецка област ще стане част от Русия, ще остане в Украйна или че ще стане независима държава. Той отрича твърденията, че на 18 май ще има втори "референдум" - вече за присъединяване към Русия, и посочва, че наесен ще има избори в Донецката република.
Цялата тази бъркотия се засилва от това, че местните власти не предоставиха помещения за провеждане на гласуване, включително, защото това противоречи на конституцията на Украйна. Лягин казва, че резултатът ще бъде признат при каквато и да е избирателна активност. Няма да има никакви наблюдатели - според организаторите било достатъчно, че има интерес от журналистите. Няма никаква защита на бюлетините или изборните документи. Близо 3 милиона бюлетини - приблизително колкото са имащите право на глас в района - са отпечатани на обикновен принтер. Разходите за всичко са около 2000 долара. Членовете на избирателните секции ще работят безплатно, списъците с избиратели са отпреди 2 години, а охраната ще е от т.нар. опълчение на Донбас. Намерението на организаторите в началото бе поне три от източните области да гласуват. Но техни колеги от други райони казаха, че няма да участват, защото не са успели да съгласуват въпросите и "референдум" ще има на 53 окръга в размирните части на Донецка и Луганска област. В два окръга на Донецка област гласуване започна още на 9 май "заради възможното изостряне на политическата ситуация".

Временният украински президент Олександър Турчинов предупреди в събота, че "референдумът" би било равносилно на "саморазрушение", съобщи "Асошиейтед прес". В коментар на президентския уебсайт той отбелязва, че поддръжниците на независимостта на Източна Украйна тласкат страната към бездна и "не разбират, че това би означавало пълен крах на икономиката, на социалните програми и на цялостния живот за мнозинството от населението".

Успокоение или пауза преди войната

Самите организатори и лидери не обясняват много какво точно бъдеще си представят за Донецката република, какви правомощия ще има тя и ще се търси ли присъединяване към Русия. "Референдумът не е за независимост, а за суверенитет", казва лидерът Денис Пушилин, което още повече обърква хората какво точно ги призовават да одобрят или отхвърлят.

"Ние не сме сепаратисти или терористи. Не искаме да преначертаваме границите на Европа", казва той. След което добавя: "Но най-доброто решение, казвам го като човек, а не като член на избирателната комисия, би било Донецка област да стане част от Руската федерация. Това ще успокои нещата тук." Но кореспондент на Reuters цитира 20-годишния студент Женя Денеш от Мариупол, който казва, че искал да гласува един от първите, защото "искам да живея в собствена страна". Запитан какво ще последва гласуването, той отвръща: "Все още ще има война."
Вътрешното министерство в Киев нарече гласуването "престъпен фарс", в който бюлетините "са пропити с кръв". Представител на централната власт твърди, че две трети от Източна Украйна са отказали да участва в "референдума".

Реалността обаче е, че властите в Киев не контролират какво се случва в значителна част от източните райони. Органите на реда не могат да поддържат обществения ред, украинската телевизия е недостъпна за местното население, няма дори ефективен контрол над това кой влиза от Русия.

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 60
    • + 96

    Интересно - превратът в Киев, кланетата в Одеса и Мариопул не са претъпен фарс и пропити с кръв, пък референдумът бил. Пък съвсем доскоро като някой хванеше оръжие в някоя арабска страна и кажеше, че не признава властта, целокупната демократична общност веднага се изсипваше да му помага. Как сами не се объркват с такива повратливи стандарти?

    Нередност?
  • 3
    naiden_pravdev avatar :-|
    naiden_pravdev
    • - 46
    • + 61

    Продължава моралният крах на всички западни общества и техните лидери, които доскоро не се замисляха за огледалното отражение на прилаганите от тях къде ли не по света двойни стандарти. Иди сега, че отричай практики, за които допреди месеци си твърдял, че това е нормален демократичен процес. Не знам за другите читатели, но текст, като този предизвиква у мен лично погнуса от разобличената тартюфщина на Чичо Сам и европейската му свита. И все пак, не е късно да почнат преговорите и извиненията.

    Нередност?
  • 4
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 51
    • + 51

    До коментар [#1] от "Durruti":
    До коментар [#3] от "naiden_pravdev":

    Здравейте! Аз не мисля, че съм съгласен с Вас. Да се наречат трагичните събития в Одеса и Мариупол "кланета" е излишна хипербола, която не отразява фактите.
    Предишният президент на Украйна, да си спомним, избяга! Очевидно преценявайки че не може да разчита дори на подкрепата на източните региони (иначе би останал там). Къде са двойните стандарти според Вас? Запада (бих казал трезвомислещите хора) искат избори. На които изтока може да си избере кандидат и президент - така както си избраха Янукович преди. Само ако може този път някой който има поне малко акъл и желание да направи нещо за страната си.
    Но нормални избори и демокрация правят лошо сравнение с Русия нали...та руснаците мътят водата с измислени опасности и химери.

    Нередност?
  • 5
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 30
    • + 54

    До коментар [#4] от "pzashev":

    И как масово убийство, извършено от разбеснени десни радикали е "хипербола"?! Ако случайно ти е бедно въображението, ето ти малко документален материал, отразяващ фактите: http://frallik.livejournal.com/781599.html И как предлагаш да се проведат "нормални" избори, щом с потенциалните кандидати на югоизтока няколко пъти се случи това: http://www.mediapool.bg/kandidatat-za-prezident-na-ukraina-oleg-tsarev-e-bil-prebit-news219197.html И кой ще го организира - Коломойски и другите майдански олигарси, на които източноте региони бяха раздадени като феодални владения? Екстремистите от "Десен сектор" и "Свобода", предрешени като "Национална гвардия", която върши това: https://www.youtube.com/watch?v=_ojIUbthNx0#t=40

    Нередност?
  • 6
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 25
    • + 56

    В задачата се пита ако на чеченци, ингушети, евенки, чукчи и останалите народи на Руската федерация им хрумне да направят точно същото, как биха се държали руснаците? Дали биха се съгласили да загубят Сибир и Кавказ "признавайки народната воля" или биха въвели моментално войски? С украинските си изпълнения Путин изкопава една голяма яма, в която може да падне сам.

    Нередност?
  • 7
    nedyan avatar :-|
    авторът
    • - 27
    • + 32

    До коментар [#6] от "jonson":

    Неминуемо ще падне в тази яма. Това е началото на втория период на разпад на Русия.

    Нередност?
  • 8
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 13
    • + 19

    До коментар [#5] от "Durruti": Още веднъж здравейте! Докато не се запознаем лично, предлагам да си говорим на Ви.
    Според мен всички имаме нужда 1) да си изграждаме мнение базирано върху източници на които вярваме да поддържат някакъв минимален стандарт на обективност и 2) източници които анализират и се опитват да видят позициите и на едната и на другата страна.
    Ето Ви и един пример който според мен, много подробно, балансирано и аналитично би Ви разказал за "клането" в Одеса:
    http://www.gazeta.ru/politics/2014/05/05_a_6019901.shtml

    Нередност?
  • 9
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 17
    • + 31

    До коментар [#8] от "pzashev":

    В днешно време не са нужни източници, на които да вярваме, защото всичко се снима: https://www.youtube.com/watch?v=Ri1w8jJBXUk http://rt.com/news/156664-odessa-fire-radicals-shoot/
    https://www.youtube.com/watch?v=IVXm9nnY-AQ
    https://www.youtube.com/watch?v=d-pkkzbUKIA
    Омаловажаването на това престъпление и оправдаването на извършителите му само и само да се изкарат руснаците лоши е някакъв потресаващ цинизъм

    Нередност?
  • 10
    iniesta avatar :-|
    iniesta
    • - 21
    • + 34

    [quote#2:"Rage Against"]според мен правителството в Киев, както и украинците от цивилизованата част на страната просто трябва да отпишат районите населени със съветски боклуци и примитиви, както и от украинци, които искат да бъдат част от съветския блок. [/quote]
    Киев драпа за тези райони защото де-факто най важната промишленост за икономиката на Украйна е то4на там.Там са концентрирани работещите....а в западна Украйна са концентрирани Мързела,Проституцията и Нарко-оръжейните мафиоти.....Тоест отцепи ли се изто4на Украйна ...западно-украинците ги 4ака глад и евро-атланти4еско безхаберие !!!

    Нередност?
Нов коментар