🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В плен на хаоса

Въпреки изненадващата заявка на Путин за отстъпки напрежението в Украйна е далеч от затихване

Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че ще направят референдум на 11 май въпреки повелята на Путин
Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че ще направят референдум на 11 май въпреки повелята на Путин
Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че ще направят референдум на 11 май въпреки повелята на Путин    ©  Marko Djurica
Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че ще направят референдум на 11 май въпреки повелята на Путин    ©  Marko Djurica

Владимир Путин не е известен като човек, който прави внезапни лупинги. Затова, когато на 7 май руският президент призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания за след четири дни референдум за независимост, определи президентските избори в страната на 25 май като "стъпка в правилната посока" (макар собственият му говорител и външният му министър многократно да са ги наричали абсурдни) и обяви, че руските войски ще се оттеглят от границата с по-малкия съсед, по-голям от изненадата беше само скептицизмът, с който бяха посрещнати думите му.

С изявлението си Путин сякаш натисна бутона "пауза" на плъзгането на Украйна към война. Сред нарастващото и самозахранващо се насилие в източната част на страната, довело до смъртта на над 40 души в Одеса, всеки сигнал, че Москва иска намаляване на напрежението, е повече от добре дошъл. Но досегашните действия на руския президент не предполагат високо доверие към думите му. И дори да се окаже, че това е истински опит за обрат, а не просто заблуждаваща маневра, краят на украинската криза е още далече. "Капитал" събра някои важни въпроси и отговори за развитието й.

Какво се случва в Източна Украйна?

Напрежението не стихва и насилието може да избухне с нова сила.

След седмици бездействие централните власти в Киев започнаха специална операция срещу сепаратистите в източните региони. Русия определя това като наказателна кампания срещу мирни активисти от страна на собственото им правителство. Украйна я нарича антитерористична операция. В нейния разгар на 2 май Одеса стана сцена на най-кървавия епизод на конфликта в Украйна от събитията през февруари в Киев. Над 40 души, повечето от които проруски активисти, загинаха при пожар в Дома на профсъюзите в града, дошъл след сблъсъци с привърженици на единството на Украйна.

За случилото се съществуват две версии. Тази, която Москва активно пропагандира и подкрепя, е, че радикално настроени украинци с фашистки идеи са запалили сградата, в която са се барикадирали проруските активисти. Другата версия гласи, че проруските активисти са нападнали шествие на футболни фенове, които се оказали по-организирани от тях, и ги подгонили вътре в Дома на профсъюзите, а след това коктейл "Молотов" е запалил фаталния пожар. Резултати от официалното разследване все още няма, но трагичният инцидент стана повод за разпространение на най-различни слухове и непроверени факти. А също и за радикализиране на настроенията и задълбочаване на разделението.

Кой контролира ситуацията там?

Във всеки случай не правителството в Киев.

Както призна и.д. президент Олександър Турчинов, Киев е загубил контрола над някои от източните региони и останалите също са под риск да се изплъзнат. Проруските сепаратисти успяха да свалят поне 2 хеликоптера, както и да задържат позициите си срещу украинската армия и специални части.

Малкото репортери, успели да проникнат при проруските сили, разкриват смесена картина на това кой всъщност се бие срещу силите на Киев. Те са украинци, които обаче имат тесни родови връзки с Русия или са служили в армията на СССР. Това обяснява изключително добрата им военна подготовка. Те твърдят, че са придобили оръжията от корумпирани украински военни. Част от местното население в районите на специалната операция, изглежда, оказва подкрепа на сепаратистите под формата на осигуряване на подслон и храна.

Косвени доказателства за намесата на Русия в тези събития са появили се в интернет записи, за които се твърди, че съдържат разговори между представители на сепаратистите и руснаци, които координират действията им. Операцията на украинските власти обхваща няколко града, сред които и центъра на бунтовническата активност Славянск, който остава под контрола на проруските сили. Загиналите и от двете страни вече са десетки. Съобщава се и за много пленници, сред които за кратко бяха и международни наблюдатели от ОССЕ.

Ще има ли референдум за независимост в Донецк на 11 май?

Според сепаратистите - да, според Путин - не

Сепаратистите твърдят, че ще проведат референдума въпреки призивите на Путин да го отложат. Според властите в Киев допитването е незаконно. Лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република твърдят, че вече са отпечатали над 3 млн. бюлетини за вота и той ще бъде проведен в 1200 секции, наблюдавани от 22 избирателни комисии, всички под контрола на сепаратистите. Избирателите ще бъдат питани дали подкрепят независимостта на Донецк, а организаторите на допитването прогнозират активност от 70%. Опасенията са, че референдумът независимо от, меко казано, спорния начин на провеждане ще даде допълнителен импулс на сепаратистите и ще покачи още повече напрежението.

Според Орися Луцевич, анализатор в Chatham House, призивите на Путин за отлагане са просто игра на прегрупиране на силите, която цели да даде на сепаратистите повече време, тъй като в момента те нямат пълен контрол върху териториите, където искат да провеждат допитвания. "Под обстрел няма мирни и плуралистични условия за провеждане на референдум. Думите на Путин не съответстват на реалността – той не осъжда насилието на сепаратистите и не изтегля войските от границата", казва Луцевич пред "Капитал".

Какво означава обратният завой на Путин?

Времето ще покаже.

Докато изявленията на руския президент не бъдат подкрепени с действия, скептицизмът остава. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че думите на Путин са "лъч надежда", но може да се окажат просто "трик". Представители на НАТО посочват, че засега няма доказателства десетките хиляди струпани на границата с Украйна руски войници да се изтеглят.

Всъщност колкото и изненадващо да дойде внезапната дипломатическа офанзива на Путин, за нея има логични причини. Конфликтът в Източна Украйна, изглежда, развива собствена динамика и става непредвидим и неконтролируем. Военна инвазия в Украйна така или иначе би била твърде опасна и скъпа, а и Кремъл няма нужда от нея, за да продължава да манипулира случващото се в страната. С маневрата си Путин запазва инициативата в свои ръце, избягва или поне отлага опасността от нови санкции от ЕС и САЩ и си запазва възможността да влияе върху бъдещето на Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 5

    Европа на сълзи не вярва.

    Нередност?
  • 2
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 3
    • + 1

    Тези трябва да бъдат системно изтребвани ...

    Нередност?
Нов коментар