🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камерън проведе изненадващи рокади в кабинета

Ключовите постове са поверени на еврскептици и жени в опит да се отговори на електоралните нагласи преди изборите през 2015 г.

По часовниковата стрелка: Лиз Тръс, министър на околната среда, Ники Морган, министър на образованието, Естер Маквей, министър на труда, Майкъл Фалън, министър на отбраната, Стивън Краб, държавен секретар за Уелс, и Филип Хамънд, министър на външните работи
По часовниковата стрелка: Лиз Тръс, министър на околната среда, Ники Морган, министър на образованието, Естер Маквей, министър на труда, Майкъл Фалън, министър на отбраната, Стивън Краб, държавен секретар за Уелс, и Филип Хамънд, министър на външните работи
По часовниковата стрелка: Лиз Тръс, министър на околната среда, Ники Морган, министър на образованието, Естер Маквей, министър на труда, Майкъл Фалън, министър на отбраната, Стивън Краб, държавен секретар за Уелс, и Филип Хамънд, министър на външните работи    ©  Reuters
По часовниковата стрелка: Лиз Тръс, министър на околната среда, Ники Морган, министър на образованието, Естер Маквей, министър на труда, Майкъл Фалън, министър на отбраната, Стивън Краб, държавен секретар за Уелс, и Филип Хамънд, министър на външните работи    ©  Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън изненадващо проведе множество рокади в правителството, определени от агенция "Ройтерс" като най-големите размествания в кабинета, откакто коалицията между торите и либералдемократите дойде на власт през 2010 г. Ключовите постове са поверени на жени и на евроскептици, а ходът на Камерън по всяка вероятност има за цел да отговори на настроенията на избирателите преди парламентарните избори през май 2015 г.

Евроскептик във външното министерство

В изненадващ ход в понеделник вечерта оставка подаде външният министър Уилям Хейг, който заемаше поста през последните четири години. Във вторник Камерън обяви, че мястото му незабавно ще бъде заето от досегашния министър на отбраната и евроскептик Филип Хамънд.

Хамънд беше министър на отбраната от 2011 г. Reuters припомня негово изказване, в което той казва, че предпочита Великобритания да излезе от Европейския съюз, ако премиерът не успее да договори по-добри условия на членството. Британският вестник Guardian отбелязва, че в консервативната партия Хамънд е познат като впечатляващ администратор, който е ръководел болезнени бюджетни съкращения, подготовката за изтегляне от Афганистан и мащабна програма за съкращения в министерството на отбраната, без да се сдобие с лоша слава в таблоидите. Вероятно вниманието му към детайлите, граничещо с мания за контрол, е впечатлило Камерън, тъй като премиерът иска издържлива личност за предоговаряне на отношенията с Брюксел, коментира още Guardian. Според Reuters назначението на Хамънд е и опит за придаване на евроскептичен нюанс на торите, за да се справят със заплахата от страна на UKIP, след като антиевропейската партия на Найджъл Фараж стана първа политическа сила на евроизборите през май.

Поста министър на отбраната заема Майкъл Фалън, който беше заместник-министър на енергетиката. И според него Великобритания трябва да излезе от ЕС, ако условията на членството на бъдат реформирани.

Уилям Хейг ще заеме по-малка роля на координатор на правителствените инициативи в долната камара на парламента. Той заяви, че ще се оттегли от парламента преди изборите догодина.

Камерън номинира лорд Джонатан Хил за еврокомисар. Reuters коментира, че Хил, който не е особено познат (виж карето), преди е отговарял за правителствените инициативи в горната камара на парламента. Той е гласувал против по-тясна европейска интеграция, но е получил подкрепата и на Ник Клег, вицепремиер и лидер на по-малкия и проевропейски коалиционен партньор - либералдемократите. По-рано Клег е споменавал, че няма да подкрепи кандидат със строги евроскептични възгледи.

Кабинета на Камерън напуска министърът без ресор Кенет Кларк, който беше най-проевропейски настроен член на правителството.

Предизборен залог

Премиерът обеща да предоговори отношенията между Лондон и Брюксел, ако бъде преизбран на изборите догодина, след което да проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Дългогодишният близък довереник на Камерън и един от ключовите десни идеолози в Консервативната партия Майкъл Гов беше отстранен от поста министър на образованието. Уволнението на Гов, чиито радикални реформи в образованието предизвикаха гнева на учителите, е една от най-големите изненади. Той ще стане неформален лидер на парламентарната група на торите, което му отрежда ролята да дисциплинира депутатите на правителството.

След рокадите дамите в 23-членния кабинет ще бъдат шест. По-рано едва три от всички 22 министри бяха жени. Според Reuters мярката трябва да поправи дисбаланса между половете в Консервативната партия, особено предвид факта, че торите изостават от лейбъристите с между 3 и 7 процентни пункта в социологическите проучвания.

Ники Морган, министърката на жените и равенството, става министър на образованието, а Лиз Тръс става държавен секретар по околната среда храните и селските въпроси, като наследява Оуен Патърсън.

Лейбъристите неколкократно критикуваха Камерън за т.нар. от тях "женски проблем", или липсата на жени в кабинета. Опозиционната партия нарече рокадите "клането на умерените" и заяви, че разместванията отразяват провала на премиера в опита му да реформира собствената си партия. | КАПИТАЛ Daily

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 1

    Самият Камерън като напусне кабинета ще е най-добре.Сред британците в Лондон няма грам балканофобия,за разлика от западащите и изтърбушени Ливърпул и Манчестър,откъдето сигурно произлизат уважаемите госпожи министърки,хо-хо.

    Нередност?
Нов коментар