Меркел и Камерън в битка кой да оглави ЕК

Великобритания, Швеция и Холандия водят кампания за блокиране на кандидатурата на Юнкер

Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Фредрик Райнфелд и Марк Рюте - трима срещу един
Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Фредрик Райнфелд и Марк Рюте - трима срещу един
Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Фредрик Райнфелд и Марк Рюте - трима срещу един    ©  reuters
Дейвид Камерън, Ангела Меркел, Фредрик Райнфелд и Марк Рюте - трима срещу един    ©  reuters
Някои европейски лидери настояват, че преди всичко е необходимо да се дефинират приоритетите на ЕК.

Дясноцентристките лидери на Германия, Великобритания, Швеция и Холандия се срещнаха край Стокхолм, за да обсъдят бъдещето на ЕС. Спорният въпрос за това кой ще застане начело на Европейската комисия (ЕК) е била сред дискутираните теми, макар и неофициално, информира британската ВВС.

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да сформира солиден блок срещу кандидатурата на Жан-Клод Юнкер. Но това го изправя срещу германския канцлер Ангела Меркел, която отново препотвърди публичната си подкрепа за бившия премиер на Люксембург.

По принцип европейските лидери определят следващия президент на ЕК, но според новите правила те трябва да вземат предвид резултатите от изборите за Европейски парламент. На тях ЕНП, която е най-голямата дясноцентристка група, но не включва британските консерватори, спечели най-много места. А неин кандидат е именно Юнкер, което според него му дава ясен мандат да оглави ЕК.

Но критиците му посочват, че нито той, нито друг кандидат е успял да получи мнозинство, така че мястото му не е гарантирано. Някои европейски лидери, сред които е и Камерън, настояват, че първо е необходимо да се дефинират приоритетите на ЕК, преди да се избере подходящият кандидат. Позицията на бъдещия президент е една от най-влиятелните в Брюксел, тъй като оформя европейската политика в ключови области като икономическата реформа, имиграцията и връзките с другите световни сили.

Нужда от реформи

Пред медиите излязоха малко подробности от двудневната среща, която се проведе на 9 и 10 юни. Сред обсъжданите теми са били създаването на работни места, икономическият растеж, институционални промени в ЕС и структурните реформи, които трябва да засилят конкурентоспособността на съюза. Това са все въпроси, неизпълнението на които доведе до възход на евроскептиците на европейските избори на 25 май.

Великобритания, Швеция и Холандия водят кампанията срещу на кандидатурата на Юнкер. Според тях добрите резултати на евроскептичните формации са показали, че ЕС има нужда от промяна, която някой от старата школа като бившия премиер на Люксембург не може да донесе.

Преди двудневната среща Камерън заяви, че има подкрепата на всички основни британски партии срещу назначаването на Юнкер. Той е говорил по телефона и с премиерите на Италия и Унгария – Матео Ренци и Виктор Орбан, за които се спекулира, че са в неговия лагер.

Опозиционен блок

Според анализаторите се очаква дълга битка за надмощие. Камерън остро се противопоставя на възгледите на Юнкер за близък политически съюз между страните членки и описва Брюксел като прекалено голям и прекалено командващ. Той смята кандидата на ЕНП за "прекален федералист" и иска някой, който ще предприеме дръзки реформи. Пристигайки в Швеция, Камерън заяви, че европейските лидери, а не Европейският парламент, трябва да решават кой да застане начело на ЕК. Шведският премиер Фредрик Райнфелд също отхвърли идеята за по-голяма роля на ЕП. "Ние по принцип не одобряваме това да се представят кандидати от различните партии, защото смятаме, че това изкривява баланса между институциите и Лисабонския договор", заяви той. Според него са необходими още дискусии за ролята на ЕК, преди да се определи нейният следващ президент.

Позицията на холандския премиер Марк Рюте е сходна. Пред репортери той коментира, че е твърде рано да се обсъждат имена за наследник на Жозе Мануел Барозу. "Смятам, че първо трябва да се фокусираме върху съдържанието, да разискваме какво трябва да прави новата ЕК. И тогава да дискутираме кой ще подхожда най-добре", казва Рюте.

Крайното решение ще бъде взето чрез квалифицирано мнозинство от Европейския съвет, състоящ се от 28-те лидери на страните членки. А това означава, че никоя държава не може да наложи вето. Очакванията са да има съгласие на среща на ЕС на 26-27 юни, но няма гаранции, че дотогава ще има компромис. Нужно е и одобрението на ЕП с 376 гласа от общо 751.

Юнкер – за и против

Ангела Меркел: След известно колебание германският канцлер подкрепи Юнкер. Но според някои анализатори тя е склонна да обсъжда алтернативи.

Дейвид Камерън: Твърдо против кандидата на ЕНП, тъй като го смята за "лице от 80-те години на миналия век", което не може да разреши проблемите на следващите пет години.

Фредрик Райнфелд: Смятан е за противник на номинацията на Юнкер, а някои европейски медии спекулират, че самият той може да бъде компромисен кандидат.

Марк Рюте: Срещу кандидатурата на бившия премиер на Люксембург. Ще се срещне с ирландския премиер Енда Кени, чието име също бе споменавано като евентуален вариант за президент на ЕК, за да обсъдят алтернативи.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    just avatar :-P
    just
    • - 2
    • + 4

    Бърз въпрос:
    Кой клати лодката на Европа?

    Отговори:
    а/ Камерън
    б/Камерън
    в/Камерън

    Нередност?
  • 2
    grinda avatar :-|
    grinda
    • - 1
    • + 5

    Ако можете да прегледате набързо шведските форуми, ще видите как тук мечтаят тези четири страни да се отделят в някакъв мини ЕС, на всяка цена без Франция и останалите южняци (и източняци). Много често се повтаря и тезата, че Брюксел затова не иска да изпусне Великобритания, да не би да повлече крак.

    Нередност?
  • 3
    grinda avatar :-|
    grinda
    • + 2

    До коментар [#1] от "just":

    Липса опция "засега само Камерън".

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "grinda":

    +++++

    Нередност?
  • 5
    boriaz avatar :-(
    Boriaz
    • - 1
    • + 1

    Европа продължава да показва, че към момента не може да се обеднини зад единна политика (или поне не за срок, по-къс от 3 месеца). Но ако за всяло решение в ЕС е необходимо да се чака поне едно тримесечие, то естествено, че ролята на ЕП трябва да се намали.
    Ако обаче ИСКАМЕ (защото и ние сме европейци, без значение дали сме е ЕС или Евразийския съюз- сорри, ама за всичко това е виновен Аспарух, както и останалите твърдоглави ханове и царе български, които са проявили нежелание да отиват да превземат пустини или чукари) европейците отново да са сила не само в статистиките, но и в реалната политика, ще трябва или да измислят работеща формула, или отново да разделят европа на блокове и сфери на влияние.
    П. П. Надявам се, да продължим да се въртим в горбитата на запада, защото хич не ми се живее отново зад непревземаеми държавни граници, прекарвайки си свободното време в чакане на опашки за хляб, колбаси, банани и т. н. и т. н.

    Нередност?
  • 6
    troll123 avatar :-|
    .!.
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "just":

    Г) гараж
    Д) путин

    Нередност?
Нов коментар