Има ли такава държава

Сценарият за излизане на Ирак от кризата минава през съчетаване на два подхода - военен и политически

Бойно поле Ирак    ©  Reuters

В Ирак държавата следва да премине от режим на управление на "правителство на четвъртък" (денят, в който заседава Министерският съвет) към правителство на националното обединение. С тези думи ръководителят на мисията на ООН в Ирак Николай Младенов описва предизвикателството пред Багдад. Или поне едно от предизвикателствата, защото, освен да управлява всеки ден и да обедини нацията, новият иракски премиер Хайдер ал Абади ще трябва и да отвоюва държавата от джихадистите.

Избирането на нов председател на парламента, нов президент и връчването на мандата за създаване на правителство на Хайдер ал Абади е без съмнение положителен знак за намерението на иракския политически елит да преодолее кризата и да се справи със заплахата, идваща от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Развитията в Багдад са ключови за това дали Ирак ще продължи да съществува като държава в сегашния си вид.

Между вчера и днес

Мирослав Зафиров e политически съветник в ООН в Ирак. До април 2014 г. е временно управляващ посолството на България в Катар.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glog avatar :-|
    glog
    • - 3
    • + 5

    Проблемът: Новият халифат, държавата ИДИЛ. Но как и защо възниква той, халифатът, или тя, държавата ИДИЛ?

    Възниква от антируската външна политика на САЩ, които се опитват да поставят под свой контрол всички важни сериозни източници на стратегически ресурси на планетата. В случая – контрол върху богатия на петрол Близък изток. И затова те, Щатите, правят всичко възможно, за да изкоренят руското влияние в Арабския Изток и в арабския свят изобщо. Предлогът е, че такива държави, като Либия, Ирак и Сирия се управляват от диктатори. Което е вярно, но само наполовина. Защото Саудитска Арабия също е диктатура, при това монархическа, но САЩ я пазят като зеницата на окото си, защото тя е тяхната крепост в този район. И за да постигнат тези си цели, САЩ, които са свикнали някой друг да вади горещите картофи от огъня вместо тях, използват ислямските джихадисти. Обикновено чрез тайно финансиране и чрез затваряне на очите, все едно че не знаят, че това са джихадисти и че по този начин те получават възможност да се организират и въоръжат. Така възниква Ал Кайда (по време на войната на Русия с Афганистан), така възниква и ИДИЛ, въоръжавани и подпомагани от САЩ, за да свалят сирийския, водящ проруска политика режим, и да поставят там свои пионки.

    На под измисления лъжлив предлог, че притежава оръжия за масово, САЩ през 2003 година воюват с Ирак, след което в Ирак настъпи такова брожение, че държавата може да падне и без някой да я бутне с пръст дори. Набрали сили и опит, джихадистите вече считат, подобно на Ал Кайда някога, че могат и без САЩ, и обръщат тяхното оръжие не само срещу Сирия, но и срещу Ирак. Налага се САЩ да защитават обезсиления преди десетина години от тях Ирак.

    Но ако САЩ обезсилят военно ИДИЛ, президентът на Сирия лесно би се справил с метежниците. И би заздравил своята власт, без да се откаже от проруската си политика. И затова Николай Младенов, на когото не му пука за интересите на България когато става въпрос за интересите на САЩ или Израел, бърза да подскаже на политиците на САЩ, които и без него знаят това, че такъв ход на нещата може да се предотврати, ако САЩ завземат сирийските територии, които сега се управляват от ИДИЛ, и на практика да го заместят, като по този начин едновременно с разбиването на ИДИЛ ще падне и сирийският президент. След което Сирия спокойно ще може да тръгне по пътя на Ирак или на Либия.

    Та затова Николай Младенов толкова се тревожи, но чак сега, за събитията около Ирак и Сирия, свързани с ИДИЛ.

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 5

    интересен материал, с позиция и анализ.

    Нередност?
  • 3
    malcolmx avatar :-|
    malcolmx
    • + 6

    Само да вметна едно дребно коригиране на имена - Иззад Ибрахим ад Дури да се пише Иззат Ибрахим ад Дури (на арабски عزة); "сафавитските окупатори" - "сафавиДските окупатори", името идва от Сафавидската империя. Анализът е подплътен с наблюдения от първо лице, което го прави интересен.

    Нередност?
Нов коментар