🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джихадисти от всички страни

Чуждите религиозни бойци в Сирия все още са малко. Но спирането на насилието минава през тях

Без информация най-лесно е всички да бъдат наречени терористи
Без информация най-лесно е всички да бъдат наречени терористи
Без информация най-лесно е всички да бъдат наречени терористи    ©  Reuters
Без информация най-лесно е всички да бъдат наречени терористи    ©  Reuters

Никола и Жан-Даниел са двама братя от Тулуза. Животът им в семейство от средната класа не се отличава с нещо особено. Родителите им са кръстени католици. Като млад Никола се забърква с неподходящи хора, хванат е с хашиш и получава малка присъда. Той се затваря в себе си и започва да прекарва дълги часове пред компютъра. Отнякъде се запознава с някой, който му показва видеа на муджахидините в Афганистан. Решава да приеме исляма, след това убеждава брат си да направи същото. Един ден през миналата година те хващат автобуса до Барселона, оттам летят до Казабланка, а след това до Истанбул. Следващата информация, която баща им Жерар получава за тях, идва от Сирия. Братята се включват в редиците на една от радикалните групировки, водещи джихад* в страната. Жан-Даниел загива в битка, а Никола изчезва.

Историята на двамата чистокръвни французи е разказана от британската BBC. Тя е пример как джихадистите в Сирия са магнит за внимание, макар и да не са толкова многобройни. "Мисля, че те са най-шумната част от опозицията", казва пред "Капитал" шведският експерт по джихадизъм Арон Лунд. От една страна, те са удобно плашило, което режимът на Башар ал Асад използва, за да оправдава военната си машина. За Русия, която не е забравила призраците на Северен Кавказ, това е една от причините за подкрепата към Дамаск. САЩ се притесняват да въоръжават пълномащабно отгледаната в саксия сирийска опозиция, защото оръжията може да попаднат в ръцете на джихадистите. "В контекста на сирийската гражданска война ролята им може би е малко преувеличена. Те обаче определено са много сериозен проблем", допълва Лунд. Така чуждите бойци, гонещи религиозни цели, се оказват в средата на кълбото от интереси, преплитащи се около гражданската война в Сирия. Разплитането му е един от възможните изходи от насилието, разрушило страната и бълващо стотици хиляди бежанци.

Джих... какво?

В медийната шумотевица страшните видеа на неразбираем език и вечното подозрение към непознатия човек лесно може да се обърка. Кои са ислямистите, джихадистите, салафистите и какво общо имат те с обикновения мюсюлманин (виж карето)? Какво мотивира чужденците да заминават на джихад в Сирия? Всеки случай е добре да бъде разглеждан отделно, но могат да бъдат изведени някои общи рамки.

Радикализирането на Никола и Жан-Даниел се е случило под въздействието на интернет и проповедници в местната джамия, които дошли неизвестно откъде. "Тези образи имат влияние. Синовете ми дори не четат арабски. Те не разбират какво се случва, но някои от снимките, някои от видеата ги травмират. Те не могат да игнорират това, чувстват огромната нужда да направят нещо", казва баща им Жерар пред BBC. 

Ефективността, както и ореолът на свещената война са основните притегателни сили за чужденците. Някои от най-важните битки в сирийския конфликт досега - превземането на стратегическото военно летище Менах, обсадата на град Рака, както и всяващите ужас у поддръжниците на режима самоубийствени атентати с коли бомби, са дело все на джихадисти. С бруталната си жестокост те всяват страх, но и получават уважение. В ерата на интернет, където крайните групировки поддържат Twitter, Facebook и YouTube акаунти, всичко бива старателно документирано и публикувано, като мълниеносно получават десетки "харесвания". 

Но групировките не набират членове по интернет. Пристигайки в Сирия, бъдещите кандидат-джихадисти се настаняват в някой от по-спокойните градове и започват търсене на емири, които да ги вземат под своето крило. Германското списание Spiegel описва град Азаз като "джихадистки дисниленд", където местните се приспособяват към новата тълпа туристи, идващи от различни точки на света - от САЩ през Франция до Пакистан. Интернет клубове, магазини за маски за лица и знамена и черни пазари за продажба на оръжия никнат като гъби. След известен престой в увеселителния парк свещените войници се включват към някоя от групировките. Те се различават по степен на екстремизъм и сфера на действие. Често интересите на патроните им ги карат да се обръщат една срещу друга.

Кой и за какво се бори

В момента в Сирия могат да бъдат посочени две по-големи джихадистки формирования и множество по-малки, които гравитират около тях. Най-голяма власт в северната част на страната има "Ислямска държава в Сирия и Левант" (ISIS), която включва "Ал Каида в Ирак" и добилият международна известност със самоубийствените си атентати фронт "Ан Нусра". ISIS контролира почти всички гранични пунктове в Северна Сирия, както и няколко петролни находища. Изключение са кюрдските градове и села на изток. Кюрдите, които сякаш остават встрани от медийното отразяване на конфликта, се бият не само срещу армията на Асад, но и срещу джихадистите. Властта на ISIS налага ултраконсервативните порядки чрез шариатски съдилища, но успява да поддържа някакъв ред. Докато в началото на годината това се приемаше почти безрезервно от местните жители, уморени от живот в неизвестност или постоянни бомбардировки, то сега срещу радикалистите има все по-остра опозиция.

"В град Рака имаше протести срещу тези групи. Има много хора, които не са съгласни с тях. Не е задължително това да е заради религиозната идеология. Когато те дойдат, се опитват да се държат като правителство, да правят арести, но не успяват да подобрят икономическата ситуация", казва Арон Лунд.

Другата голяма група е Армията на исляма, създадена в началото на октомври. Тя е пример за игрите на влияние, които водят чуждите поддръжници на радикалистите. Притеснена от възхода на терористичната мрежа "Ал Каида" в Сирия, Саудитска Арабия се опитва да създаде противовес. Работата е там, че "Ал Каида" вижда монархиите като нелегитимно управление и това е пряка заплаха за саудитите. Армията на исляма, която е чадър на около 50 групи, ограничава мисията си до територията на Сирия, без да гледа извън границите й. Създаването й е обявено чрез бляскаво видео в YouTube.

Инструмент за пропаганда

Джихадистите в Сирия са използвани изключително умело с пропагандна цел. Точният им брой не е известен, но анализаторите се съгласяват, че засега те са по-малко от Свободната сирийска армия. От самото начало обаче Башар ал Асад говори, че се бие срещу екстремисти. В последните си интервюта за турската TRT и германското списание Spiegel той продължава да лансира тази теза. "Не е възможно да използваш картата на тероризма, защото тя е като скорпион, който няма да се поколебае да те ужили при първа възможност", казва Асад пред TRT по повод подкрепата на Турция за тези групи. "В близко бъдеще тези терористи ще имат въздействие върху Турция и Турция ще плати скъпо за това", допълва президентът. Тероризмът е сочен от Асад и като една от причините за помощта от Русия. Пред Spiegel сирийският президент казва за президента Владимир Путин: "Той знае от личен опит, от собствената си битка с тероризма в Чечения какво преживяваме тук." 

Джихадистите са и основна причина, поради която Западът не иска да оказва по-мащабна помощ с оръжия и финанси за Свободната сирийска армия, която иначе старателно обгрижва като светски представител на въоръжената опозиция. Всички - от сенаторите в САЩ до депутатите във Великобритания, си намират доводи защо това не трябва да се случва. Кметът на Лондон Борис Джонсън се притеснява, че оръжията може да попаднат в ръцете на "свързани с "Ал Каида" престъпници".

Размахване на плашила

се случва и в българския парламент, където депутатът от "Атака" Магдалена Ташева например смело хвърля обвинения, без да обръща внимание на грубите си фактологически грешки. В ролята си на водеща по тв "Алфа" Ташева нарича бежанците "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието" и "лъжат властите", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и др. "В България нахлуват терористи. В Сирийската свободна армия по-малко от 50% са сирийци, над 1000 са чеченците, има пакистанци, албанци, бангладешци", продължава Ташева в парламента. Любопитното е, че тези определения съвпадат с тезите на сирийския режим и руските власти.

Липсата на достатъчно информация какво точно се случва в Сирия е обяснима предвид малкото журналисти, дръзнали да отидат на едно от най-опасните места в света. Това води до объркване и затова е далеч по-лесно всички бунтовници да се сложат под общия знаменател на терористите.

Клеймото се пренася и върху бежанците, включително и в България. Без да се задава въпросът защо един джихадист би предпочел да се инфилтрира под прикритието на бежанец, а не да води свещената си война в Сирия, където има всички предпоставки за това.

Борбата срещу тях се води постепенно. "Изглежда, стратегията на САЩ е да се подкрепят други фракции, които в момента нямат възможността да им се противопоставят. Това дори включва други ислямисти, които обаче не са свързани с "Ал Каида", твърди Лунд. Анализаторът допълва, че Саудитска Арабия и други държави инвестират много пари в Свободната сирийска армия. Продължават и опитите за спиране на мрежите от донори в Персийския залив, които финансират и влияят на джихадистите, но засега тази стратегия не е особено успешна.

Така съществуването на радикалисти е една от причините, поради които продължава гражданската война. В същото време те влияят силно на общественото мнение на Запад и са основна пречка за по-решителна намеса. Пътят към решаването на кризата минава през тях, но засега липсва работеща идея как да се тръгне по него. 

* Джихадът (от арабски – полагане на усилие) е приеман буквално от джихадистите като средство за налагане на религиозната власт чрез сила върху всички несъгласни. Това са и хората, от които Западът се плаши най-много. Не без основание. От своя страна най-крайните групировки в Сирия водят различен джихад - глобален, инспириран от "Ал Каида", или локален срещу Асад.

Кратък речник на ислямизма

Ислямизъм, салафизъм, джихадизъм, ислям. Лесно е човек да се загуби в тази чужда терминология. Ето какви обяснения дава Елизабет О'Баги, автор на доклад за джихада в Сирия към Institute for the Study of War и в момента съветник на сенатор Джон Маккейн. Ислямизмът е най-широкото от тези понятия и е свързано с политическото изявление на исляма. В най-общи линии според тази идея ислямът трябва да задава тон не само на личния, но и на обществения живот на хората. Ислямистите признават изборите, многопартийната система и модерните демократични институции. Организацията, която е пример за тези идеи, е "Мюсюлмански братя" с регионалните й клонове. Салафизмът от своя страна е по-тясно течение от ислямизма. Тези хора вярват в ученията на мюсюлманския духовник Ахмед ибн Ханбал, който призовава за връщане към поведението на предците (от арабски – салаф). Според тази идеология Коранът и хадисите (записаните дела и думи на пророка Мохамед) са напълно достатъчни за управлението на едно общество, а модерните нововъведения са напълно излишни. Важна подробност е, че останалите религиозни течения в исляма освен сунизма се отхвърлят особено остро. Това е и една от причините за особеностите жестокости, включително рязане на глави и ядене на сърца, които се случват срещу представители на друго течение в Сирия. Мнозинството салафисти днес обаче вярват, че трябва да работят за постигане на целите си чрез инструментите на модерната демокрация. Но не и джихадистите.

 
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 41

    Може би ще включите и моменти от доклада на Human Rights Watch за жертвите сред алаутите в резултат на безогледните кланета на жени, деца и старци от "малобройните" чужди групи? Време е Европа и САЩ да преразгледат политиката си и ограничат влиянието на вахабитските идеифинансирани от Саудитите.

    Нередност?
  • 2
    eip52315793 avatar :-|
    eip52315793
    • - 2
    • + 39

    И като са малко - колко са според Вас?
    Според мен пък са много повече от 70 %.
    Тези които са отишли в Сирия отвън , за да проливат кръв и реално да обслужват нечии геостратегически интереси.
    Немалко са наемниците срещу заплащане, голяма част са религиозни откачалки, и някаква скромна част са сирийци, които не виждат друг изход освен с оръжие да постигнат някаква промяна.
    А измежду последните беше оня прочул се канибал , който консумираше сърцето на убит правителствен войник. След като пред камера запечата и изтръгването му от тялото на убития.
    Разбира се , не са за пренебрегване командосите и представители на паравоенни формирования от арабски страни финансиращи подпалването и разгарянето на касапницата в Сирия , както и от "демокрациите" , които са вечно заети да осребряват предизивиканите от тях потоци от сълзи и кръв.
    Подходът на последните е простичък ,но ефективен-
    създаваш проблем и се цаниш да налагаш решение. В своя полза , разбира се.
    С едната ръка рекрутираш измет и Ал Кайда, с другата спретваш покзани акции и войни срещу тях. Общото между работата и на двете ръце е тоталното незачитане на международното право, елементарната човещина и правото на живот.

    Нередност?
  • 3
    slonsco avatar :-|
    Илиян Колев
    • - 2
    • + 28

    Чуждите религиозни бойци в Сирия все още са малко. Но спирането на насилието минава през тях.
    По точно през труповете им.Който веднъж е тръгнал по пътя на идеологически мотивирано насилие,ще върви по него през целия си живот,особено ако е опитал кръв.И колкото този живот е по къс,толкова по-малко ще е извършеното от тях насилие.

    Нередност?
  • 4
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 6
    • + 10

    Не трябва да обиждаме демократичните борци за свобода в тероризъм и алкайдизъм. Не знам откога насилственото налагане на нечия власт с оръжие се обявява за част от демокрацията.

    Нередност?
  • 5
    effi avatar :-|
    иван
    • - 4
    • + 26

    Каква демокрация бе, Гунчо? Дето реже глави? Асад не налага властта си насилствено - сигурно не знаеш, че е избран на признати за демократични избори. А че бандитите съсипаха една прекрасна страна - това е факт и Европа ще духа кашата, която заедно със САЩ надроби. Но вярвам и искам Сирия да изчисти джихадистите и да се възроди!!!

    Нередност?
  • 6
    bluesky1 avatar :-|
    bluesky1
    • - 2
    • + 41

    Тази боза е писана от доста, доста елементарен човек. Почти е успял да създаде несъществуващия образ на "добрия, признаващ принципите на демокрацията ислямист - терорист". Една илюстрация ще направя в подкрепа на твърдението си. Аз съм мюсюлманин, светски човек, но дори понякога поведението на по-религиозните сред умерените мюсюлмани, за мен е дразнещо, натрпчиво, неприятно. С кой акъл автора на статията, сред всичките тези фанатици, пропътували стотици километри, за да воюват за свалянето на Асад, видя такива, които уважават принципите на демокрацията, аз наистина не мога да проумея. Важно е да се разбере дори, че 100% от тях, без изключение, воюват срещу правителството на Асад, не защото е диктатор, а защото властта му е светска. За тях диктатурата на е проблем, защото те възнамеряват да установят по-жестока и по-брутална такава. Пълен идиот е този, който се вярва, че подобни изроди и престъпници, с кръвта по ножовете си, от гърлата на невинните заклани хорица, ще донесат демокрация. Аз не мога да проумея, колко нагъл трябва да си, за да публикуваш подобен парцал....

    Нередност?
  • 7
    mihail avatar :-|
    Михаил
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#6] от "bluesky1":

    Добре казано.

    Нередност?
  • 8
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 15
    • + 3

    [quote#6:"bluesky1"] Важно е да се разбере дори, че 100% от тях, без изключение, воюват срещу правителството на Асад, не защото е диктатор, а защото властта му е светска[/quote]

    Това изобщо не е вярно.Ако сте наистина мюсолманин трябва да сте наясно,че борбата в Сирия е между сунити и шиити.Както между впрочем и размириците в Ирак,Бахрейн,Иран и Саудитска Арабия.Не случайно Асад е подкрепен от Хизбула и Иран,които са шиитска ливанска групировка и държава с шиитско управление.Бойците на Хизбула са не по-малки религиозни фанатици от тези на Ал Кайда.Да не говорим пък за иранците,които се управляват от законите на шериата и имат върховен духовен водач-аятолях.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 8

    Каква каша забърка Обама с нефелната си Арабска пролет 2011, дето трае вече трета година в Сирия?
    Да му се не начудиш на глупостта, пък и нашите герберасти младенчовци се писаха помагачи "среща на "свободни" сирийци" в София, срещи с емира на Катар и те ти бежанците стигнаха и до нас.... засега били "миролюбиви" .....

    Нередност?
  • 10
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 3
    • + 1

    Във всяко общество има индивиди със силно влечение към риск и насилие. Френският чуждестранен легион успешно канализираше енергията на такива индивиди. За да не стига до такъв вреден екстремизъм, цивилизованите държави трябва да резширяват практиката на чуждестрания легиоч

    Нередност?
Нов коментар