На прага на война, отново

Напрежението между Израел и "Хамас" ще ескалира, преди да има спиране на огъня

Една нова интифада ще е най-лошият изход за всички
Една нова интифада ще е най-лошият изход за всички
Една нова интифада ще е най-лошият изход за всички    ©  reuters
Една нова интифада ще е най-лошият изход за всички    ©  reuters

"Да вдигнат ръце тези, които искат мир в Близкия изток." Всички го правят. "А сега да вдигнат ръце тези, които знаят как да го постигнат." Никой не помръдва. Така израелският в. Haaretz иронично описва последния кървав епизод от вечния конфликт. Покачващото се от няколко седмици напрежение между Израел и Палестина припламна и събуди притеснения за избухване на нова война в и без това нестабилния регион.

Израел даде старт на операцията "Защитно острие" срещу ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел, идващ оттам, и съобщи, че "подготвя всички опции". От своя страна ислямистката групировка "Хамас" заяви, че Тел Авив ще плати "ужасна цена" и всеки израелец вече е цел за палестинските бойци. Така се стигна до най-горещата фаза на противопоставянето от около две години насам.

От няколко дни Израел извършва интензивни въздушни удари срещу Газа, които са насочени срещу 780 обекта, включително милиции, оръжейни складове, тунели и командни центрове. Броят на жертвите расте всеки ден, като досега са убити поне 100 палестинци, сред които жени и деца. "Хамас" също изстрелват ракети, част от които са били прихванати от противовъздушната система "Железен купол". Внезапното покачване на насилието дойде само дни след разговори за възможно примирие, като и двете страни заявяват, че ще отговорят на "спокойствието със спокойствие". Това обаче засега не се случва и е трудно да се прогнозира дали ще има нова интифада, какви са шансовете тя да бъде избегната и кога ще бъде възможно двете страни да напуснат фронта и да се върнат на масата за преговори. Особено след като Тел Авив обяви, че обмисля започването на сухопътна операция.

Всички опции са отворени

Кадрите от Газа показват объркани палестинци, бягащи изплашено по улиците, докато в Израел хората се крият в бомбоубежища. Училищата и детските градини са затворени, постоянно се чуват тътени, а чувството на страх витае във въздуха и от двете страни на границата. Конфликтът е влизал в подобен цикъл и преди, като последният такъв приключи през ноември 2012 г. И докато напрежението ескалира, е трудно да се предвиди как ще се развие ситуацията. За "Хамас" би било трудно да излезе от сегашното положение без доказателство, което да убеди палестинците, че смъртните случаи и разрушенията в Газа поне са постигнали нещо. Според анализатори групировката може да поиска освобождаването на затворници като част от бъдеща сделка, но Израел едва ли би бил склонен. За момента изгледите са за влошаване на конфликта. Попитан дали ще има стъпки към постигане на мир, израелски министър отговори кратко: "Не сега."

Във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че "значително ще разшири операциите срещу "Хамас". Тел Авив предупреди, че може да изпрати наземни сили в Газа, за да спре ракетния обстрел. В подготовка на евентуалната инвазия по границата вече се струпват танкове и друга техника, а армията мобилизира 40 000 резервисти. Сред членовете на правителството все повече се говори, че това е "възможна опция" с цел защита на гражданите и възстановяване на реда и сигурността. Такъв вариант потвърждават и думите на говорителя на Нетаняху Марк Регев, който пред британската ВВС заявява, че нещата са далеч от затихване. Според него усилията за успокояване на положението са се провалили, тъй като "Хамас" продължават да изстрелват ракети и армията "сега действа, за да прекрати това", "унищожавайки военната машина на "Хамас". "Не искаме да имаме някакво съшито споразумение, което предлага бързо закрепване на ситуацията, примирие и още следващата седмица да има ракети срещу израелските граждани", твърди Регев.

Палестинският президент Махмуд Абас от своя страна поиска Тел Авив веднага да прекрати въздушните атаки и призова към спокойствие. Същевременно говорител на "Хамас" коментира, че "в лицето на тази агресия ние потвърждаваме, че ционисткият враг не трябва и да си мечтае за мир и стабилност".

"Ще видим ескалация на конфликта за известно време, преди да има примирие, което вероятно ще бъде с посредничеството на Египет, международната общност и ООН. Докато "Хамас" изстрелват ракети, Израел ще отговаря твърдо", прогнозира пред "Капитал" Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския аналитичен център Chatham House.

Сходни са очакванията и на ръководителя на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външна политика Даниъл Лийви. "Най-вероятният изход е спиране на огъня и връщане към статуквото. Но този път има нови неизвестни и опасности", казва той пред "Капитал". Посредничеството за постигане на примирие ще бъде по-трудно, тъй като новото правителство на генерал Абдел Фатах ас Сиси в Египет е силно враждебно към "Хамас". Досега Газа разчиташе почти изцяло на Кайро за връзката си със света, но с идването на власт на Сиси нещата се промениха.

От друга страна, Нетаняху е яхнал вълната на отмъщението, което затруднява свалянето на напрежението. Освен това регионът в момента е по-радикализиран - групи като "Ислямска държава в Ирак и Леванта" например нямат солидно присъствие в Газа, но това може да се промени, ако "Хамас" бъдат твърде отслабени, а настроенията сред крайно десните израелски заселници също са станали по-екстремистки. "В крайна сметка деескалацията може да бъде обща цел за всички главни действащи лица, но колкото по-дълго време отнеме, толкова по-голям е рискът нещата да излязат извън контрол и толкова по-голямо ще е страданието на невинни палестинци и израелци", твърди Лийви.

Засега Тел Авив не дава признаци, че ще спре. Но една сухопътна операция би била рискована. Всичко зависи от това какво ще последва. Може би сигналът, изпратен с мобилизирането на резервистите, ще накара "Хамас" да размислят и да прекратят обстрела. Или може би задкулисната дипломация от страна на Египет и други ще си свърши работата. Трудно е да се види какви ползи биха имали палестинците от ескалирането на кризата, тъй като много невинни ще пострадат. Увеличава се рискът от цивилни жертви и за израелците, защото има вероятност "Хамас" да прибегне до употребата на ракети с по-голям обсег на действие, които да достигнат основни градове.

"Не изключвам наземна операция, но тя ще бъде ограничена като време и като цели. Никой не иска да окупира отново Газа. Израел има военните ресурси да го направи, но последиците ще бъдат доста тежки. Преди девет години те напуснаха Газа и няма да се върнат, защото няма какво да правят там. Опитите да се контролира население от почти 2 млн. души може само да доведе до трагедия", казва Мекелберг.

Порочен кръг

Сегашната криза си има предистория. Напрежението се покачи през последните седмици с убийствата на трима израелски тийнейджъри в окупирания Западен бряг, последвани от убийството за отмъщение на 16-годишен палестинец в Източен Йерусалим. Тримата заселници, които са били студенти семинаристи, бяха отвлечени на 12 юни, докато чакали на стоп.

Изчезването им предизвика мащабна издирвателна операция, арести и щурмове от израелски войници. За спасяването им се провеждаха масови молитви, а социалните мрежи се напълниха с призиви за вендета. Страница във Facebook, призоваваща за екзекуцията на един палестински затворник на всеки час до завръщането на младите израелци, бързо събра 17 000 харесвания. След повече от две седмици телата им бяха открити и Тел Авив обвини за убийствата "Хамас", въпреки че групировката отрича.

Ден след техните погребения, на които се стекоха хиляди хора и бяха издигнати лозунги "Смърт на арабите", бе отвлечено палестинското момче. Неговите роднини разказват, че то станало рано за сутрешната молитва и се отправило към джамията, когато било натикано насила във ван. Няколко часа по-късно то е намерено мъртво, а според предварителната информация от аутопсията е било изгорено живо. Полицията арестува шестима евреи. След погребението му се стигна до няколко нощи на ожесточени сблъсъци между палестински младежи и органите на реда в източен Йерусалим и в арабско-израелски градове в северната част на Израел. През седмицата Нетаняху се обади на бащата на момчето и обеща, че виновните ще бъдат наказани. Но близките обвиняват за убийството крайно десни еврейски заселници и не вярват, че ще има справедливост.

Едно от предложенията за почитане на паметта на тримата израелци бе да се построят нови жилища на Западния бряг. Нещо, което само би завъртяло допълнително спиралата на насилието, тъй като точно застрояването е основна пречка пред мирния процес и тези действия се смятат за незаконни според международното право (макар Израел да е на друго мнение).

Хардлайнерите в атака

Ситуацията се нагнетява и от други фактори. В Израел управляващата коалиция минава през труден период, след като външният министър Авигдор Либерман прекрати 20-месечния политически съюз между своята партия "Бейтану" и дясноцентристката "Ликуд" на Нетаняху, тъй като иска по-твърда реакция спрямо "Хамас". Той обаче засега няма да сваля кабинета и остава в него.

В същото време в Палестина наскоро сформираха обединено правителство с представители на Западния бряг и Газа, което за първи път от седем години насам ще има юрисдикция върху двете територии. То се състои предимно от технократи и целта му е да подготви провеждането на избори, като така на практика ще се постигне помирение между двете враждуващи палестински фракции "Фатах" и "Хамас" и това ще помогне за обединена позиция в преговорите с Тел Авив. Но израелската реакция бе незабавна под формата на заплаха, че мирен процес въобще няма да има, защото Абас се съюзява с терористи. В отговор лидерът на Палестинската народна партия Басам Салхи остро критикува израелската намеса: "Няма да позволим на Тел Авив да очертава отношенията ни и да определя дневния ни ред. Имаме нужда от помирение заради политически и демократични причини. Искаме да свържем отново Западния бряг с Газа като двете части на палестинската държава."

"Нетаняху иска да дискредитира обединеното правителство. И заради ракетите, изстрелвани от Газа, и убийството на тримата израелски младежи се създаде възможност за Тел Авив да нападне "Хамас" и да опита да го унищожи", обяснява Мекелберг. Надеждата е да осъзнае, че една нова интифада ще е най-лошият изход за всички.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    volrath avatar :-|
    volrath
    • - 3
    • + 5

    "Любимият" ми проблем. От една страна фанатици, от другата по-големи. Само се замислете, какви "хора" ще тръгнат да убиват трима младежи. После се замислете как "отговорът" на това е да отвлечеш 15-годишно дете и да го изгориш.

    Ех, как не може да ги натиснат от всички страни: "Или мирувате и си живеете нормално и спокойно, или ви екстрадираме хората обратно, при това всички, независимо имат ли нямат гражданство еди-какво си. И като ви върнем всички - един периметър от който да не можете да излизате. Ама няма израелтяни, палестинци..просто няма значение. Не излизате от там, докато не покажете, че сте нормални човешки създания."

    Нередност?
  • 2
    blackfrogg avatar :-|
    blackfrogg
    • + 7

    Над 150 убити и около 1000 ранени от страна на Палестина и 10 загинали крави и няколко изплашени граждани от страна на Израел. Такава е обичайната картина.

    Нередност?
  • 3
    lpp avatar :-|
    lp2
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "vojdek":

    Скоро бях в Тел Авив за първи път - доста приятно място, мацки по бански, плажове, кръчми, ядене, пиене. Фанатиците и там са малка част.


    До коментар [#2] от "danaeconnect":

    Единствено защото ракетите на Хамас не стигат далеч - понякога падат и в самата Газа, и убиват от своите. Те стрелят напълно произволно, докато израелската армия стреля таргетирано, предупреждава чрез СМС и листовки кога къде ще се цели и т.н. Поне опитват - за съжаление, често неуспешно...

    Нередност?
Нов коментар